Xisiek 1 689 Napisano 10 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, Eleonor napisał: Już kiedyś chyba pisałem ... gdy kupujemy nóż także jest napisane w instrukcji by używać ostrożnie bo możemy się pokaleczyć czy palucha odciąć Są osoby które się skaleczą mimo że uważały na to.. Oj nie 🥳 To jest tak jakby nóż nadawał się do krojenia pomidorów i ogórków ale już na jabłkach by się stopniowo wykrzywiał. Bo chodzi o to samo użycie - oglądanie telewizji. 1 godzinę temu, Eleonor napisał: Tak samo jest z Oledem - kto uważa i wie jak się obchodzić z tą technologią temu się nie wypali proste jak drut. Absolutnie nie jest tak jak twierdzisz, chyba że odgórnie przyjmiemy, że oled nie nadaje się do oglądania części programów (wszelkich informacyjnych) to wówczas zgoda 👍 PS. Poza tym sorry, ale telewizor kupuje się nie po to aby uważać tylko aby oglądać wszelkiej maści programy, filmy, Video, na które mamy ochotę. Edytowane 10 Czerwca przez Xisiek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 11 Czerwca Wypalenie oprawy graficznej z kanału tvn - dzień dobry tvn . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 283 Napisano 13 Czerwca W dniu 10.06.2024 o 20:03, Xisiek napisał: .... Poza tym sorry, ale telewizor kupuje się nie po to aby uważać tylko aby oglądać wszelkiej maści programy, filmy, Video, na które mamy ochotę. Kręcisz bo pewnie kiedyś w życiu wypaliłeś Oleda ( no bo sam przecież tv tego nie zrobił - tutaj zawsze musi być użyszkodnik) ... TV jest jak najbardziej do oglądania wszystkiego lecz producent po to go wyposażył w różne tryby obrazu ( tak samo jak samochód w biegi) by można było sobie to skonfigurować i tak np. programy niebezpieczne można sobie oglądać przy zjechaniu podświetlenia na 1/3 mocy bo to w zupełności wystarczy Dla UHD , Dolby Vision dajesz wszystko to co tv może osiągnąć - choć są naprawdę materiały tak nagrane że czasem - szczególnie wieczorem czy w nocy ja czasem zjeżdżam z tym podświetleniem bo w salonie czy też w sypialni robi się jak w dzień i niszczy trochę klimat sypialniany Wg mnie ( tutaj pewnie będą tacy co się nie zgodzą) mając G3 G4 ich jasność jest na takim poziomie że więcej Nitów już nie potrzeba a zdaję sobie sprawę że jest to jakiś ,,wyścig ,, producentów .... Pewnie odbije się to kiedyś nam oglądającym i będziemy prędzej ślepi Jak to wszystko sobie ustawisz w tv to nie musisz się martwić Samochodem także nie jedziesz na 7 czy 8 biegu tylko przełączasz ( lub auto samo to robi ) i dostosowujesz do prędkości i terenu. Zwykła śruba także ma swoje możliwości i na maxa nie możesz jej dokręcać bo zerwiesz gwint - także będziesz producenta tej śruby oskarżać za to ? Zerwałeś to Twoja wina. To są proste rzeczy ale wychodzi na to że nie dla wszystkich ludzi ( oczywiście Nikogo tu nie obrażam jakby co) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 13 Czerwca Wypalenie pasków informacyjnych z kanału informacyjnego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 689 Napisano 18 Czerwca W dniu 13.06.2024 o 05:56, Eleonor napisał: TV jest jak najbardziej do oglądania wszystkiego lecz producent po to go wyposażył w różne tryby obrazu ( tak samo jak samochód w biegi) by można było sobie to skonfigurować i tak np. programy niebezpieczne można sobie oglądać przy zjechaniu podświetlenia na 1/3 mocy bo to w zupełności wystarczy Ehh, to jeszcze raz. Po pierwsze nastawy (dowolnego) telewizora musimy dostosować do warunków otoczenia, wiec jeżeli mamy ciemno na zewnątrz to ściemniajmy obraz, a jak za oknem jest pełne słońce (to żeby było coś widać) musimy użyć jaśniejszych nastaw. Raz 100 nit za dużo, innym razem 600 zbyt mało. A po drugie, już Ci o tym pisałem, Twoja hipoteza, ze jak ściemnisz obraz to nic się nie wypali, jest niczym niepotwierdzoną tylko Twoją teoria, nie mająca żadnego potwierdzenia w powszechnie znanych faktach. Kropka. PS. Nie obraz się, ale Twoje porównanie ze śruba, dokładnie pokazuje ze niezbyt rozumiesz o czym piszesz. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 283 Napisano 19 Czerwca 9 godzin temu, Xisiek napisał: PS. Nie obraz się, ale Twoje porównanie ze śruba, dokładnie pokazuje ze niezbyt rozumiesz o czym piszesz. Nie należę do ludzi obrażających się Możesz sobie pisać co chcesz - masz widocznie inne rozumowanie i podejście niż ja Lecz finalnie to Tobie coś musiało się wypalić tzn. to Ty wypaliłeś Oleda a u mnie już są 3 Oledy i na żadnym nie ma totalnie niczego ( 2 za chwilę będą miały już 5 lat) No ... ale widocznie coś muszę z nimi źle robić że nie mogę ich wypalić. Kropka. 2 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 689 Napisano 21 Czerwca W dniu 19.06.2024 o 06:19, Eleonor napisał: Nie należę do ludzi obrażających się Możesz sobie pisać co chcesz - masz widocznie inne rozumowanie i podejście niż ja Lecz finalnie to Tobie coś musiało się wypalić tzn. to Ty wypaliłeś Oleda a u mnie już są 3 Oledy i na żadnym nie ma totalnie niczego ( 2 za chwilę będą miały już 5 lat) No ... ale widocznie coś muszę z nimi źle robić że nie mogę ich wypalić. Kropka. Świetnie, sęk w tym, ze to coś piszesz to są jedynie Twoje indywidualne hipotezy - nikomu szeroko nieznane, nigdy przez nikogo niepotwierdzone, nieznane ekspertom i producentom tv. Poza tym nawet zakładając przez chwilę, ze faktycznie tak jest, to mielibyśmy wnioskowanie o „populacji” na podstawie wystąpienia zjawiska w próbie ułamku promila? To chyba komentować nie trzeba, że to nic wspólnego z rzetelnością nie ma i tak nie bada się żadnego zjawiska. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 21 Czerwca (edytowane) Ja też posiadam telewizor OLED Panasonic.Na ekranie mojego telewizora nie ma śladu wypaleń. Kanałów informacyjnych nie oglądam.Nie oglądam tez telewizji śniadaniowej ale oglądam kanały z półprzezroczystym logo czyli TVP 1 HD, TVN, POLSAT, STOPKLATKA , ANTENA HD, BBC ERATH , VIDOC,TV wiele innych kanałów telewizyjnych z przezroczystym logo i oczywiście NETFLIX na którym nie ma logo.Ten wątek ma się przyczynić do tego aby na każdym kanale telewizyjnym było półprzezroczyste logo. Jaśniej już nie można wytłumaczyć, Największym zagrożeniem wypaleń są kanały informacyjne czyli np. tvn 24, tvp info, republika, CNN.TELEWIZJA ŚNIADANIOWA CZYLI DZIEŃ DOBRY TVN, PYTANIE NA ŚNIADANIE TVP 2 i kanały telewizyjne z bardzo jaskrawym BIAŁYM logo np ZOOM.TV,NOWA. TV,METRO itp. To odpowiedz od kanału ZOOM.TV który należy do grupy kanałów telewizyjnych jak Kino Polska, Stopklatka. Dziękujemy za informację, przeźroczystość logotypu ZOOM TV została w ostatnim czasie znacznie zmniejszona, co jest widoczne na naszych monitorach emisyjnych, spełnia wszelkie normy i na pewno spełni oczekiwania widzów. Pozdrawiamy Zespół ZOOM TV Napisałem że półprzezroczyste logo jest ale kanale Kino Polska, Stopklatka . Na kanale ZOOM.TV logo jest intensywnie białe i nie było żadnej zmiany przezroczystości logo. Napisałem że półprzezroczyste logo jest ale na kanale Kino Polska, Stopklatka . Na kanale ZOOM.TV logo jest intensywnie białe i nie było żadnej zmiany przezroczystości logo. Edytowane 21 Czerwca przez grundig 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 24 Czerwca Wypalenia grafiki ekranowej z kanału tvn 24. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 28 Czerwca W telewizorach Panasonic jest bardzo przydatna funkcja czyli informacja o nowym kanale w dvb-t Jeśli funkcja jest włączona i pojawi się w przekazie dvb-t nowy kanał telewizor o tym informuje, czyli pojawia się na ekranie komunikat znaleziono nowe kanały. Jeśli ktoś jest np. fanem TROPO to funkcja jest super, w czasie silnego tropo oglądałem kanały telewizyjne z Niemiec i Szwecji.Oczywiście telewizor o tym informuje. Mam antenę logarytmiczna W telewizji naziemnej pojawiła się plansza informacyjna , dotyczy uruchomienia kanału republika. Powiedz innym jak dostroić odbiornik. Ze swojej strony mogę tylko napisać aby posiadacze telewizorów OLED unikali oglądania kanałów informacyjnych jeśli na kanale wyświetlane są paski informacyjne i jaskrawe logo.Kanałów informacyjnych nie oglądam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 3 Lipca Wypalenia pasków graficznych z programu dzień dobry tvn. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 4 Lipca (edytowane) Wypalenie pasków informacyjnych z kanału tvn - dzien dobry tvn.Niszczymy wasze telewizory skutecznie.Posiadacze telewizorów OLED dla stacji tvn są bez znaczenia.Informowałem o wypaleniach pasków informacyjnych z kanału tvn 24 i dzień dobry tvn na facebooku. Oczywiście na oficjalnej stronie tvn- dzień dobry tvn i tvn 24. Stacja nic nie zrobi w tej sprawie . Są oczywiście zmiany na plus ale na innych kanałach czyli bardzo półprzezroczyste logo np ViDoc.tv, ANTENA.HD,BBC EARTH ,VIASAT TRUE CRIME itp Edytowane 4 Lipca przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 10 Lipca Wypalenie pasków informacyjnych z kanału informacyjnego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 14 Lipca Wypalenia pasków informacyjnych i logo z kanału telewizji śniadaniowej dzień dobry tvn, dzień dobry wakacje tvn. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 30 Lipca Wypalenie starej i nowej oprawy graficznej z kanału tvn 24. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 18 Sierpnia Wypalone logo z kanału dla dzieci nicktoons i wypalone paski informacyjne z kanału informacyjnego tvn 24. Wypalenia oprawy graficznej z kanału tvn -dzień dobry tvn. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 18 Sierpnia Wypalenie oprawy graficznej z kanału tvn 24 i tvn - dzien dobry tvn. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 31 Sierpnia Dziś na kanale Polsat w czasie trwania programu halo tu POLSAT pojawiła się bardzo jaskrawa oprawa graficzna.Oprawa graficzna jest jeszcze bardziej jaskrawa niż na kanale TVN-dzień dobry tvn. Skargi w sprawie jaskrawej oprawy graficznej można wysłać pod adres.. kontakt@polsat.com.pl Ciekawe czy stacja udzieli informacji w sprawie oprawy graficznej w czasie trwania programu halo tu Polsat. Zaraz wysyłam wiadomość w tej sprawie. Przykład złej oprawy graficznej- halo tu POLSAT. Przykład dobrej oprawy graficznej, kanał SUPER POLSAT.Magazyn paraolimpijski. Moja wiadomość do stacji POLSAT. Witam.Moje pytanie dotyczy oprawy graficznej na kanale POLSAT. HALO TU POLSAT.Dla kogo jest taka jaskrawa oprawa graficzna?>Jaskrawa oprawa graficzna niszczy telewizory OLED. Przykłady na Polskim , amerykańskim i brytyjskim forum. Na Polskim forum są reklamy i trzeba zaczekać 30 sekund , to nie jest spam. https://www.avforums.com/threads/oled-screen-burn-permanent-image-retention.2056624/page-252 https://hdtvpolska.com/forum/topic/71001-niebezpieczne-logo-grafiki-program%C3%B3w-informacyjnych/ Odpowiedz od KRRiT i stacji BBC w podobnej sprawie. Ponadto informuję, że kwestie intensywności natężenia koloru logo stacji, kategorii wiekowej, jak i innych elementów oprawy graficznej programu, nie podlegają kompetencjom KRRiT. Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy o radiofonii i telewizji nadawca kształtuje program samodzielnie (…) i odpowiada za jego treść. Natomiast art. 14 ust. 1 ustawy stanowi, iż nałożenie na nadawcę obowiązku lub zakazu rozpowszechniania określonej audycji lub przekazu może nastąpić wyłącznie na podstawie ustawy. KRRiT nie może zatem ingerować w treść programu tworzonego przez nadawców, jeśli nie ma do tego podstawy prawnej. Wszelkie uwagi oraz propozycje dotyczące poruszonych zagadnień może Pan skierować bezpośrednio do konkretnych nadawców. CYTAT Z INSTRUKCJI TELEWIZORA OLED LG C3 Ze względu na charakterystykę materiałów organicznych wykorzystywanych do uzyskiwania wysokiej jakości obrazu, w przypadku wyświetlaczy OLED zasadniczo występuje efekt utrwalenia (wypalenia) obrazu, który może przybierać formę trwałą. Zjawisko to dotyczy wszystkich paneli OLED, a obecny rozwój technologii nie pozwala całkowicie się przed nim uchronić. Wyświetlanie tego samego obrazu przez dłuższy czas albo wielokrotne wyświetlanie tego samego obrazu może prowadzić do utrwalenia obrazu na ekranie — jest to typowe zjawisko z uwagi na charakterystykę paneli OLED. Obrazy mogące spowodować utrwalenie obrazu • Obrazy z czarnymi obszarami na górze i dole lub po lewej i prawej stronie ekranu. • Obrazy o współczynniku proporcji wynoszącym 4:3 albo 21:9. • Obrazy nieruchome wyświetlane przez dłuższy czas, np. numer kanału, logo stacji telewizyjnej, ikona konsoli do gier, menu dekodera itp. Odpowiedz od kanału BBC. Drogi Widzu, Dziękujemy za skontaktowanie się z BBC Studios w Polsce. Dziękujemy za zgłoszenie dotyczące logo BBC Earth. Jego nieprzezroczystość została ostatnio zmniejszona o 50%. Zmiana powinna być już widoczna na ekranach telewizorów. Mamy nadzieję, że rezultat jest zadowalający. Więcej informacji na temat rozpatrywania zgłoszeń do BBC, można znaleźć tutaj. Z najlepszymi życzeniami, BBC Studios. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 31 Sierpnia Wypalone paski informacyjne z kanału informacyjnego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 7 Września Wypalona oprawa graficzna z kanału tvn - dzień dobry tvn. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 9 Września (edytowane) Wypalenie grafiki ekranowej z kanału tvn - program dzień dobry tvn - niszczymy wasze telewizory skutecznie. Wypalenia z kanału tvn 24. Polsat nie udziela odpowiedzi w sprawie oprawy graficznej w czasie trwania programu ...halo tu Polsat. Proponuje nie oglądać tego programu. Napisałem do Polsatu na facebooku ale mój komentarz skasowali . Czy oprawa graficzna halo tu POLSAT może być półprzezroczysta jak logo Polsat?. Jaskrawa oprawa graficzna niszczy telewizory OLED!!!!!!!!!!!. TVP i TVN ignoruje informacje w tej sprawie od telewidzów. Może POLSAT będzie po stronie telewidzów i zmieni oprawę graficzną?. Przykłady uszkodzonych ekranów przez jaskrawe paski informacyjne i logo na Polskim, angielskim i amerykańskim forum. Na zdjęciu przykład. linki do forum https://www.avforums.com/threads/oled-screen-burn-permanent-image-retention.2056624/page-252#post-31873683 https://hdtvpolska.com/forum/topic/71001-niebezpieczne-logo-grafiki-programów-informacyjnych/?ct=1725723574 Edytowane 9 Września przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 24 Września Wypalone paski informacyjne widoczne na ekranie kanału tvp kultura. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 25 Września Wypalone logo z kanału tvn, program dzień dobry tvn. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 2 Października Wypalenie oprawy graficznej z kanału tvn- dzień dobry tvn. Wypalona oprawa graficzna z kanału tvn 24. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 509 Napisano 5 Października Wypalenia grafiki ekranowej z kanału tvn 24. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach