Skocz do zawartości
  • 0
oxox

Plazma Panasonic P50VT60 słabo świeci - tylko 60 cd/m2

Pytanie

Kilka dni temu kupiłem sprowadzaną z Niemiec plazmę Panasonic P50VT60. Na początku myślałem, że obraz jest ciemny ze względu na światło dnia, później, że kiepskie ustawienia, ale teraz, po podkręceniu kontrastu, jasności na 100%, oraz wyłączeniu eko, kolorymetr pokazuje co najwyżej 60 cd/m2 i to raczej niecałe. Czy zapomniałem o jakimś ukrytym pokrętle jasności, czy raczej zakupiłem zajechany sprzęt? Liczba przepracowanych godzin to nieco ponad 20 tysięcy, a więc sporo.

Edytowane przez oxox
doprecyzowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No cóż, VT60 nawet jako nowy był ciemny. Wartość, która wskazujesz to praktycznie sprowadza ten egzemplarz do oglądania jedynie wieczorowa pora. 
To tak stary tv, ze nie pamietam już dokładnie menu, ale za bardzo nie kojarzę, aby coś tam jeszcze dodatkowo było do regulacji. 
PS. Ile wydałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
2 godziny temu, oxox napisał:

Kilka dni temu kupiłem sprowadzaną z Niemiec plazmę Panasonic P50VT60. Na początku myślałem, że obraz jest ciemny ze względu na światło dnia, później, że kiepskie ustawienia, ale teraz, po podkręceniu kontrastu, jasności na 100%, oraz wyłączeniu eko, kolorymetr pokazuje co najwyżej 60 cd/m2 i to raczej niecałe. Czy zapomniałem o jakimś ukrytym pokrętle jasności, czy raczej zakupiłem zajechany sprzęt? Liczba przepracowanych godzin to nieco ponad 20 tysięcy, a więc sporo.

Hehe mój 10 letni 65VT60 ma ponad 25 tyś godz i też chyba z tyle ma jasnosci ale jak odpisał mi pewien youtuber z USA, jest pewien sposób aby przywrócić początkową jasność panelu : trzeba na płycie głównej przesunąć potencjometr , podał który oraz w menu serwisowym zmienić pewien parametr ale nie pamiętam teraz jakie były szczegóły , trza pogrzebać na YT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@Xisiek

Telewizor miał służyć jedynie do oglądania (starych) filmów wieczorem, albo w nocy, także to akurat nie jest problem, niestety nawet w nocy jasność nie jest wystarczająca. Na pierwszy ogień poszły Gwiezdne Wrota oglądane w nocy przy zgaszonym świetle, ale mimo to żadnej słonecznej pustyni tam nie było, tylko beżowe tło. Cała reszta była ok, chociaż trochę inaczej wyobrażałem sobie czerń i ciemne obszary, jest tam mało wyraźnie. 1300 zł.

@Roman38

Czyli nie jest to wina "wypalonej" (uszkodzonej) matrycy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@oxox jeżeli jest tak jak piszesz to faktycznie pozostaje zgłębienie tematu tej „sztuczki”, która przywołał kolega ROMAN38. Ewentualnie sprzedaż i zakup seri GT60 albo ST60 (jako nowe byly wyraźnie jaśniejsze od VT). 👍

PS. Jeżeli pustynia po ciemnicy nie była pustynia, to bym proponował przycisnąć handlarza o zwrot kasy albo wymianę na inny model.

PS2. Generalnie w obecnych czasach nie widzę większego sensu w zakupie plazmy, dzisiejsze sredniopolkowe lcd spokojnie daje lepszy obraz, choć kosztuje to tez zdecydowanie więcej.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
14 godzin temu, oxox napisał:

Z tego co pamietam nówka sztuka dawała 100 cd/m2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A szczególnie pod względem czerni i płynności 🤣 Proponuję przebadać dokładnie wzrok 🩺👀 

1300 zł

Serio dałeś 1,3 klocka 💩 za starą wyjechaną plazmę? 😆 LOL

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
6 godzin temu, pmcomp napisał:

Z tego co pamietam nówka sztuka dawała 100 cd/m2.

Dokładnie to dawała 112 !!!! tyle pokazała kalibracja i po niej plasma ta CIESZYŁA moje wybredne oczy przez dobre 6 lat ale bardzo dużo oglądałem i po 20 tyś jasność strasznie opadła i całą przyjemność opadła niestety .Zmieniłem na oleda 83A90J i tu ROZCZAROWANIE jak h.... dwie rzeczy dają w kość po latach oglądania nieskazitelnego obrazu z plazmy , tj. ten pier... banding na 4-6 % szarości oraz najgorsze czyli różowy odcień czerni 1-3 % , ciemne sceny wyglądają komicznie i nie sposób tego nie zauważać i raczej nie jest to pechowy egz bo brat ma ten sam model i tam jest identycznie !!!!!! Jest to mój pierwszy i ostatni WOLED od LG .Plazma była czyściutka w tej kwestii i tylko ten limiter ABL na dużej powierzchni jasnych scen powodował szarość zamiast bieli a tu takie ZŁO na ekranie za 20k 😢

7 godzin temu, Xisiek napisał:

@oxox jeżeli jest tak jak piszesz to faktycznie pozostaje zgłębienie tematu tej „sztuczki”, która przywołał kolega ROMAN38. Ewentualnie sprzedaż i zakup seri GT60 albo ST60 (jako nowe byly wyraźnie jaśniejsze od VT). 👍

PS. Jeżeli pustynia po ciemnicy nie była pustynia, to bym proponował przycisnąć handlarza o zwrot kasy albo wymianę na inny model.

PS2. Generalnie w obecnych czasach nie widzę większego sensu w zakupie plazmy, dzisiejsze sredniopolkowe lcd spokojnie daje lepszy obraz, choć kosztuje to tez zdecydowanie więcej.

Co ci wymieni ? zużyte godziny panelu ? 🤣🤣🤣🤣 Nie ma szans aby po 20 tyś to grało jak nówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 godzinę temu, ROMAN38 napisał:

Co ci wymieni ? zużyte godziny panelu ? 🤣🤣🤣🤣 Nie ma szans aby po 20 tyś to grało jak nówka

Pytanie jaki był opis ogłoszenia. Jeżeli był opis „w pełni sprawny”, to gwarantuje ci ze jest to podstawa prawna dokładnie do tego co napisane zostało powyżej. 👌

A odnośnie „grało jak nówka” , nic takiego nie napisałem. 

Mnie osobiście zawsze bawił hype na plazmy, nawet w ostatniej serii 60 miały sporo wad, a przerobiłem je wszystkie - od ST po ZT. 

Co jest tylko dowodem na to, ze nie ma tv idealnych. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@Usl

Lepiej dać 1300 zł za naturalny obraz używanej plazmy, niż dać 5000 zł sztuczną biel OLEDa. Początkowo planowałem kupić właśnie OLEDa Panasonica, ale po przyjrzeniu się z bliska podziękowałem za taki "postęp". A że plazma zajechana i już nie świeci tak jak powinna, to dla mnie nowy temat, z którym właśnie się oswajam. 

Czyli reasumując doszliśmy do wniosku, że plazma faktycznie jest zajechana i powinienem próbować ją reklamować? Tak właśnie podejrzewałem, ale chciałem się upewnić.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
3 godziny temu, oxox napisał:

@Usl

Lepiej dać 1300 zł za naturalny obraz używanej plazmy, niż dać 5000 zł sztuczną biel OLEDa. Początkowo planowałem kupić właśnie OLEDa Panasonica, ale po przyjrzeniu się z bliska podziękowałem za taki "postęp". A że plazma zajechana i już nie świeci tak jak powinna, to dla mnie nowy temat, z którym właśnie się oswajam. 

Czyli reasumując doszliśmy do wniosku, że plazma faktycznie jest zajechana i powinienem próbować ją reklamować? Tak właśnie podejrzewałem, ale chciałem się upewnić.

Oczywiście że tak , tylko plazma dawała tak naturalny organiczny obraz SDR i materiały w 1080p , zwłaszcza z BD  wyglądają fenomenalnie .Obraz o oleda (woleda) przez ten ch.... biały subpiksel to taki podrasowany led ale kto nie widział na własne oczy nowej plazmy z serii VT/ZT60 a szczególnie KURO 5090/6090 to niech żałuje i dalej ''podziwia'' ten szmelc od LG 😢 Ja swojego A90J wywalam natychmiast po tym jak dopracują max QD OLED-y

Edytowane przez ROMAN38
dodanie
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
8 godzin temu, oxox napisał:

@Usl

Buhahaha 😹 Zrobiłeś mi dzień 🤣🤣🤣

14 godzin temu, ROMAN38 napisał:

Zmieniłem na oleda 83A90J i tu ROZCZAROWANIE jak h.... dwie rzeczy dają w kość po latach oglądania nieskazitelnego obrazu z plazmy , tj. ten pier... banding na 4-6 % szarości oraz najgorsze czyli różowy odcień czerni 1-3 % , ciemne sceny wyglądają komicznie i nie sposób tego nie zauważać i raczej nie jest to pechowy egz bo brat ma ten sam model i tam jest identycznie !!!!!! Jest to mój pierwszy i ostatni WOLED od LG .Plazma była czyściutka w tej kwestii i tylko ten limiter ABL na dużej powierzchni jasnych scen powodował szarość zamiast bieli a tu takie ZŁO na ekranie za 20k 😢

Ten sam rozmiar również ma brat? 😄

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
19 minut temu, Usl napisał:

Buhahaha 😹 Zrobiłeś mi dzień 🤣🤣🤣

Ten sam rozmiar również ma brat? 😄

Nooooo całe 83 cale mr dow[beeep]miś 😜😜😜😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@ROMAN38

Stara plazma miała być pod stare filmy (do końca 2003), bo na nowe filmy, nawet na najnowszym i najlepszym telewizorze, w mojej opinii szkoda oczu.

@Usl

Cieszę się, chociaż nie bardzo wiem o co koledze chodzi. Co do zasady, plazma jest lepsza od jakiegokolwiek leda, bo jest bardziej naturalna. A już szczególnie dotyczy to starszych filmów. Co do szczegółów, to ufałem, że sprzedawca specjalizujący się w sprzedawaniu plazm wiedział co sprzedaje.

Generalnie miałbym ochotę wymienić to co mam na coś o mniejszym przebiegu. Jeżeli byłaby plazma używana przez jakieś 8 tys. godzin, to czy będzie świeciła jak należy?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
12 godzin temu, oxox napisał:

@Usl

Hmm, ale nie ma obszaru, w którym stara plazma jest lepsza od dzisiejszych tv. Plazmy były rewelacyjne ale jakieś 15-10 lat temu. Mimo szczerych chęci nie jestem w stanie sobie wyobrazić, abyś uzyskał lepszy obraz na starym PDP niż na nowożytnym tv. Szczególnie, ze miałeś styczność z najnowsza ze starych plazm i jak sam stwierdziłeś pustynia nie wyglądała jak pustynia, pomimo oglądania w zupełnej ciemności.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@ROMAN38

Stara plazma miała być pod stare filmy (do końca 2003), bo na nowe filmy, nawet na najnowszym i najlepszym telewizorze, w mojej opinii szkoda oczu.

@Usl

Cieszę się, chociaż nie bardzo wiem o co koledze chodzi. Co do zasady, plazma jest lepsza od jakiegokolwiek leda, bo jest bardziej naturalna. A już szczególnie dotyczy to starszych filmów. Co do szczegółów, to ufałem, że sprzedawca specjalizujący się w sprzedawaniu plazm wiedział co sprzedaje.

Generalnie miałbym ochotę wymienić to co mam na coś o mniejszym przebiegu. Jeżeli byłaby plazma używana przez jakieś 8 tys. godzin, to czy będzie świeciła jak należy?

Myśle że do tych 18 tyś godz jest jeszcze te 90 cd/m i jasność jeszcze jest znośna.

53 minuty temu, Xisiek napisał:

Hmm, ale nie ma obszaru, w którym stara plazma jest lepsza od dzisiejszych tv. Plazmy były rewelacyjne ale jakieś 15-10 lat temu. Mimo szczerych chęci nie jestem w stanie sobie wyobrazić, abyś uzyskał lepszy obraz na starym PDP niż na nowożytnym tv. Szczególnie, ze miałeś styczność z najnowsza ze starych plazm i jak sam stwierdziłeś pustynia nie wyglądała jak pustynia, pomimo oglądania w zupełnej ciemności.

Jak to nie ma , obszar SDR w 720/1080 i,p ,  np.dobrze wydany stary serial na DVD z mojego UB9000 jako najlepszy skaler w nim na rynku , wygląda świetnie na 65vt60 a to samo na 83''A90J to już nędza !!!!!!! Pomijając słabą już jasność na 25 tyś plazmie. Głębia kolorów dalej na nim jest o niebo lepsza niż na Woled , z QD oledami nie miałem jeszcze do czynienia więc może tam jest podobnie.Kanały sat gorszej jakości dalej wyglądają nieźle na plazmie , oled to już śmietnik !!! Warto mieć to i to , chociaż rozmiar 83 cale szybko uzależnia i takie 65 cali to już przy nim wsio malutkie 😂

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
8 godzin temu, oxox napisał:

😂😂😂 

6 godzin temu, ROMAN38 napisał:

Pomijając słabą już jasność na 25 tyś plazmie. Głębia kolorów dalej na nim jest o niebo lepsza niż na Woled

Bo mocnym upujeniu alkoholowym może się tak wydawać 😄

7 godzin temu, Xisiek napisał:

A szczególnie pod względem płynności 🤣 

10 godzin temu, ROMAN38 napisał:

Nooooo całe 83 cale mr dow[beeep]miś 😜😜😜😜

Czyli najgorszy rozmiar po 97" ze sporym dse 🤭 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
W dniu 17.09.2023 o 11:39, ROMAN38 napisał:

Jak to nie ma , obszar SDR w 720/1080 i,p ,  np.dobrze wydany stary serial na DVD z mojego UB9000 jako najlepszy skaler w nim na rynku , wygląda świetnie na 65vt60 a to samo na 83''A90J to już nędza !!!!!!! Pomijając słabą już jasność na 25 tyś plazmie. Głębia kolorów dalej na nim jest o niebo lepsza niż na Woled , z QD oledami nie miałem jeszcze do czynienia więc może tam jest podobnie.Kanały sat gorszej jakości dalej wyglądają nieźle na plazmie , oled to już śmietnik !!! Warto mieć to i to , chociaż rozmiar 83 cale szybko uzależnia i takie 65 cali to już przy nim wsio malutkie 😂

Oled aby wyświetlić dobry obrazek wymaga (to warunek konieczny) porządnego/gęstego sygnału, spokojnie wykłada się już na kablówce. Jeżeli podasz mu DVD  to nie ma opcji, z tej maki chleba nie będzie, na ekranie bedzie kasza. Taki urok oleda, a jak jeszcze ma to coś 83 cale, gdzie przy dynamicznych scenach/wielu obiektach na Netflixie 4K robi się pixeloza to cóż tu pisać  👍

VT nie ma żadnej magicznej głębi kolorów (pokrycie palety kolorow, kontrast, jasność max ma duża gorsza niż średnia półka lcd) wręcz ma ja dużo gorszą wzgledem oleda, on po prostu lepiej wyciąga słaby sygnał z DVD. Tyle. 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi