Skocz do zawartości
Lech100

Media Player z EM8635 !! PopCorn Hour - temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Mar_1910' post='115285' date='28.08.2008, 23:50 ']dzieki, a pod jaką nazwą on jest "zakodowany" w specyfikacji?[/quote]
H.264
[url="http://pl.wikipedia.org/wiki/AVCHD"]http://pl.wikipedia.org/wiki/AVCHD[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wreszcie umieściłem ostatnią betę. Wielkie sorki za takie opóźnienie, ale ostatnio bardzo dużo rzeczy na głowie i zapomniałem o ty.

Miłego testowania.

Pozdrawiam

p.s. dla nieświadomych przypomnę co piszę w changelog-u. Używamy aplikacji z poprzedniej wersji!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
Od niedawna jestem posiadeczem PH a110 i mam problem z odtwarzeniem plików z audio DTS. Do tej pory odtwarzałem wszystko z laptopa, następnie audio kablem optycznym do DAC i do wzmacniacza. Niestety teraz w plikach z DTS nie mam audio- sygnał leci kablem optycznym do DACa bez dekoderów- czy jest na to jakoś sposób inny niż zakup amplitunera? Czy można to obejść programowo w PH

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba znalazłem rozwiązanie.
[url="http://www.networkedmediatank.com/showthread.php?tid=743&highlight=dts"]http://www.networkedmediatank.com/showthre...p;highlight=dts[/url]

Czy ktoś próbował?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najlepsze rozwiązanie to amplitunerek z dekoderami a nie bawić się w przerabianie. Sam mam ten problem z DTS w moim A-110. Chyba czas najwyższy kupić Onkyo 606. Prędzej czy później amplituner to podstawa obojętnie jaki. Mam sporo urządzeń które wypadałoby podłączyć przez optyka lub hdmi a nie mam jak. Narodził się nowy problem z popcornem, który nie umie zdekodować DTS( pewnie nie dostali licencji, lub nie było ich stać wykupić, cieli koszta). Myślę, że taki onkyo 606 ze wszystkimi dekoderami i dość przyzwoitym potencjałem mocy powinien starczyć na 10 lat, cena też jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Lord Rayden' post='125522' date='12.10.2008, 11:50 ']Stosowałem MKV Toolnix z powodzeniem. Jesli ma się miejsce na HDD to można przerobić DTS na AC3.[/quote]

Tylko, że w jakimś tam stopniu tracimy na jakości dźwięku. Dla mnie z punktu amatorskiego spojrzenia DTS gra lepiej(głośniej) od DD przy tym samym bitrate, a może mi tylko się wydaję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='emigrant' post='125527' date='12.10.2008, 13:08 ']Tylko, że w jakimś tam stopniu tracimy na jakości dźwięku. ...[/quote]

mam nadzieję, że dźwięk 2.0 stereo nie straci na jakości przy konwersji z DTS (nie mam pojęcia jak będzie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możecie dac jakiegoś linka do plików które można ściągnąc jako testy wydajności popcorna i sieci. Mam na myśli jakieś pliki testowe w różnych formatach żeby sprawdzić wydajność systemu.
Tylko nie dajcie mi linków do filmów:) Wiem co to torrent i emule. :)
Miałem gdzieś sciagniety kawałek piratów z karaibów (tylko sie nie śmiejcie ale nie lubie sciagac filmów nawet do testów wiec chciałbym jakies pliki free) ale nie wiem czy można znaleźć coś jeszcze "cięższego" dla testowania. Ten plik chodzi na PCH płynnie z dzwiekiem 5.1

Complete name : D:\Pirates.Of.The.Caribbean.At.Worlds.End.2007.BD.REMUX.1080p.H264.LPCM.DD51-SiLU.DVD4.ts
Format : MPEG-4 Transport
Format/Family : MPEG-4
File size : 4.30 GiB
Video #1021
Codec : AVC
Codec/Info : MPEG-4 AVC
Codec profile : High@L4.1
Width : 1920 pixels
Height : 1088 pixels
Display Aspect ratio : 16/9
Audio #1025
Codec : AC3
Bit rate : 640 Kbps
Bit rate mode : CBR
Channel(s) : 6 channels
Channel positions : Front: L C R, Rear: L R, Subwoofer
Sampling rate : 48 KHz
Video0 delay : -951ms

Edytowane przez mjasinsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='emigrant' post='125527' date='12.10.2008, 13:08 ']Tylko, że w jakimś tam stopniu tracimy na jakości dźwięku. Dla mnie z punktu amatorskiego spojrzenia DTS gra lepiej(głośniej) od DD przy tym samym bitrate, a może mi tylko się wydaję?[/quote]

No niby masz rację bo jak głosi definicja :
[i]"System DTS oferuje lepszą jakość dźwięku w porównaniu z Dolby Digital dzięki wyższej prędkości przesyłu danych (1,5 Mb/s; Dolby Digital - 384 kb/s), a także z powodu mniejszego stopnia kompresji (4:1 w stosunku do ok. 11:1 dla Dolby Digital)."
[/i] [za Wikipedią]
Spojrzeć na to należy z innej strony. Przynajmniej ja tak na to patrzę. Oglądając film na TV, czasem nie chce mi się angażować amplitunera i zestawu 5.1 . (w nocy na przykład) W eGreat (PCH) jest jednak ten problem,że po HDMI nie usłyszę dźwięku z filmu, jesli był on zakodowany w DTS. Czyli musze angażować ampli połączony przez optical z eGreatem (PCH). Idealnie byłoby więc aby eGreat (PCH) dekodował DTS programowo lub mieć tą słynną płytkę... Nie wiem czy eg wypuści dźwięk po analogu na TV (gdybym podłączył go także i w ten sposób (chinch L+R)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Lord Rayden

Nie zadziała bo sprawdzałem, podłączałem pod wierze analogiem stereo i nic. W sumie jak ma wypuścić skoro nie potrafi DTS zdekodować, trzeba posłać do jakiegoś dekodera dts.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie czy PH sformatuje mój HDD 1TB w postaci jednej partycji ext3, czy istnieje możliwość sformatowania hdd ext3 i podzielenia go na np 2 partycje w taki sposób aby wszystkie dodatkowe usługi PH (np torrent) działały poprawnie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kil' post='125764' date='14.10.2008, 08:14 ']Mam pytanie czy PH sformatuje mój HDD 1TB w postaci jednej partycji ext3, czy istnieje możliwość sformatowania hdd ext3 i podzielenia go na np 2 partycje w taki sposób aby wszystkie dodatkowe usługi PH (np torrent) działały poprawnie?[/quote]
Popcorn formatuje dysk samodzielnie. Nic się nie wybiera i nic nie ustawia. Czyli sam ci tego nie zrobi.
Możesz samodzielnie sformatować dysk na więcej partycji (nie sprawdzałem tego ale myślę że bez problemu pójdzie). Torrenty będą ściągane na pierwszą partycję ext3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak podzielić najlepiej dysk 1TB. Przed chwilą przyszedł do mnie HDD i muszę stwierdzić, że pod vistą tworzenie partycji trwa bardzo długo. Podzieliłem dysk na 600GB + ok 370GB = ok 2,5h formatowania, po czym przy próbie zamontowania przy użyciu programu do odczytu i zapisu ext2 pod vistą zawsze system się zawiesza i pojawia sie niebieski ekran "smierci". Pod ubuntu, przy pomocy programu gparted tworzenie partycji trwa ok 20min. Jednak martwi mnie brak wsparcia ext3 pod vistą i zwiechy.

Przy pomocy jakiego programu dzieliliście swoje dyski i w jakich proporcjach. Rozumiem, że ntfs PH nie będzie w stanie wykorzystać do zapisu jedynie będize mógł z niego czytać?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopie napisz co chcesz dokladnie uzyskac bo z tego co czytam to ci nic nie wyjdzie po wlożeniu tego dysku do PH :angry:

prawidlowa kolejnosc dizlan na dysku to:

1. wkladasz dysk do PH i go formatujesz CALEGO.
2. wyjmujesz dysk z PH jest jest to wjakis sensowny sposob umotywowane i TOTALNIE dla ciebie niezbedne.
3. nie dotykajac partycji 1 i 2 , możesz ale oczywiscie jest to totalnie bezcelowe bawic sie dzieleniem partycji 3
4. jak nie bedzie cos ci dzialac wracasz do punktu 1 i juz nie robisz nic innego bo NIEMA POTRZEBY.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sorry, rzeczywiście nie jasno się wyraziłem

Chyba mam problem z głowy. Kupiłem 250GB 2,5'' i zamontowałem go na stałe w PH - oczywiście zrobiłem automatyczną instalację z formatowaniem. Oprócz tego tak jak radził Fantom podłączyłem przez USB 1TB 3,5'' WB greenpower (na allegro 298PLN + wysyłka) i jest super cicho jak na HDD (nie ma porównania ze spinpointem na korzyść WD). Na dysku 1TB utworzyłem 2 partycje ok 600GB i 360GB ext3 - trochę mnie zmartwił fakt, że ext3 obciął mi dodatkowe GB po formacie - w sumie to mam chyba ok 900GB.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kil' post='127739' date='25.10.2008, 19:28 ']Sorry, rzeczywiście nie jasno się wyraziłem

Chyba mam problem z głowy. Kupiłem 250GB 2,5'' i zamontowałem go na stałe w PH - oczywiście zrobiłem automatyczną instalację z formatowaniem. Oprócz tego tak jak radził Fantom podłączyłem przez USB 1TB 3,5'' WB greenpower (na allegro 298PLN + wysyłka) i jest super cicho jak na HDD (nie ma porównania ze spinpointem na korzyść WD). Na dysku 1TB utworzyłem 2 partycje ok 600GB i 360GB ext3 - trochę mnie zmartwił fakt, że ext3 obciął mi dodatkowe GB po formacie - w sumie to mam chyba ok 900GB.

Pozdrawiam[/quote]

To raczej normalne, że 10% jest tylko wirtualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kodijak']To raczej normalne, że 10% jest tylko wirtualne.[/quote]

Nie chodzi o to że wirtualne. Różnica wynika z liczenia.

1TB = 1024*1024*1024*1024 bajtów = 1 099 511 627 776 bajtów - tak powinno być
Według producentów 1TB to = 1 000 000 000 000 bajtów co daje tylko 931 GB
Dodatkowo opis katalgów i plików zabiera kolejne kilkadzisiat GB.

Sumarycznie: dysk 1TB tak naprawdę użytecznie to około 910 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Po przeczytaniu wszystkich stron jestem juz prawie zdecydowany do zakupu A-110.Tylko mam pare pytan. Rozumiem ze dysk wew w 110 moze byc juz Sata(2.5"/3.5")ale dalej w formacie ext3.Czy dysk zew podlaczny przez usb moze byc w formacie NTSF/FAt32 i czy 110 go odczyta.Zalezy mi zeby taki dysk byl zarazem do PH jak i PS3 i PC. i co daje złącze PC-USB? Czy to ze podlaczony PH przez te zlacze do Pc bedzie widoczny jako dysk wymienny ale w formacie ext3 i nic na niego nie da sie wgrac bez odpowiedniej wtyczki? Dzieki. Edytowane przez zbynio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wewnętrzny w A-110 nawet musi być SATA ( w A-100 był PATA - IDE) i żeby popcorn go wykrył musi być w formacie ext2/ext3 ( właściwie to Popcorn sam musi go sformatować po swojemu zeby byl widoczny ,ale beda to partycje linuxowe).
Zewętrzny dysk moze byc w formacie FAT/FAT32/NTFS i będzie mozna z niego korzystać ( NTFS tylko do odczytu). Zwrócić trzeba uwagę ,że PS3 nie odczytuje NTFSu wogóle.
Zlacze pc-usb Daje dokladnie to co napisales ( widoczny w PC dysk wymienny w formacie ext3). Jeśli masz linuxa to wtyczka nie będzie potrzebna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok dzieki . wiem ze ps3 nie obsluguje ntsf, dlatego podziele dysk na fat32(ps3) i ntsf (pc i ph). jezeli ph odczyta film mkv nagrany na dysku ntsf podlaczony przez usb to gitara o to mi chodzi:) dzieki raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a ja mam takie pytanko
jak wybieram by czytał z dysku to wyświetla się menu w którym można wybrac video music photo itp
i nie powinno to tak działać że jak kliknę w video to wskakuje mi do katalogu video ?
bo mi i tak sie rozwija cała lista katalogów

a drugie pytanie jak jest lepiej obraz ustawić:
1080p /50HZ
czy
1080p/60Hz ?? Edytowane przez _kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanowne grono z pod znaku Kukurydzy

Otóż mam problem dotyczaćy PH A110 , Z GÓRY za POMOC dziękuje

posiadam PH 2dni , i na drugi dzień właćzając A110 widzę jak A110 się wczytuje , tzn, widze loading, pózniej powinno wskoczyć główne Menu , lecz tak sie nie dzieje, obraz znika , i tu moje zaniepokojenie, bede wdzięczny za rady , w czym tkwi problem , szprzęt lipny czy co?

Każdy tu na forum jest starym weteranem A110 ,przechodzącym na C200 więc prosze o radę co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie ten temat ,

ale jak pisałem wyżej PROSZĘ o radę w tej sprawie ( to może chociaz jakiegos pomocnego lina)

ale najllepiej krótko i na temat , " nie ten temat " nie ma jak POMOC !

Następnym razem proszę pisać we właściwym temacie.

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi