Skocz do zawartości
kurka8

Wymiana G1 na G3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Najlepszy pod względem jakości  obrazu i malej awaryjności jest  OLED Panasonic.Mój telewizor ma przepracowane  9543 godziny i działa bez usterki.Ilość przepracowanych godzin po ID modelu 4. Plus   dla Panasonica  to czas pracy można sprawdzić bez wchodzenia w tryb serwisowy   czyli z poziomu menu telewizora.

c5be9cf570d8b.jpg

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.09.2024 o 18:38, silverrobert napisał:

Ten najnowszy, Z95A?

Tego nie widziałem, ale żeby coś skaszanili to mi się nie wydaje,  chyba ze to zakres typowe dla tego typu paneli.

W dniu 28.09.2024 o 00:01, silverrobert napisał:

Testowałem tego nowego OLEDa Panasonica i szału jak dla mnie nie ma. Jakieś dziwne wyostrzanie krawędzi nawet w trybie Filmmaker (…)

Myśle, ze masz racje i zarazem się mylisz. Faktem jest, ze Panasonic w sumie dowolny OLED, jest mocno ostry na tle LG. Tylko, ze to wynika z tego, ze jest on wyostrzony, tylko z faktu, ze LG jest jakiś taki rozmyty.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd powyżej, winno być - to NIE wynika z tego, ze jest on wyostrzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, Xisiek said:

Błąd powyżej, winno być - to NIE wynika z tego, ze jest on wyostrzony.

Czyli nie widziałeś telewizora ale się wypowiadasz? Fajnie.

Nie, to na pewno wyostrzanie na Panasonicu bo widoczne tylko na krawędzi i powoduje dziwne artefakty obrazu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2024 o 02:23, silverrobert napisał:

Czyli nie widziałeś telewizora ale się wypowiadasz? Fajnie.

Nie, to na pewno wyostrzanie na Panasonicu bo widoczne tylko na krawędzi i powoduje dziwne artefakty obrazu. 

Znam LG i dotychczasowe modele Panasonica, stad wniosek. 
A Z95A poza oficjalnym sklepem online Panasonica gdzieś można dostać/zobaczyć live?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minutes ago, Xisiek said:

Znam LG i dotychczasowe modele Panasonica, stad wniosek. 

No to niestety błędny wniosek. 

A miałem wrażenie że Z95A od dawna był dostępny w Europie a teraz dopiero pojawił się w Stanach. My kupiliśmy model z Amazona ale inne sklepy też mają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.10.2024 o 19:23, silverrobert napisał:

No to niestety błędny wniosek. 

Zdecydowanie poprawny, no może w seri G4 LG dostrzegło, ze maja „mydło” i coś tutaj podziałali. 
PS. Chodziło mi o sklep stacjonarny 👍

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj Xisiek, Xisiek. Jak może twój wniosek być poprawny jeśli mówisz że nie ma artefaktów wyostrzania na Panasonicu skoro nawet nie widziałeś telewizora na oczy? 

A w kwestii ostrości obrazu, wszyscy wyostrzają i bardzo dobrze to widać np. na teście Luma Zone Plate na dysku Spears & Munsil gdzie takie problemy wychodzą. Akurat LG dodaje bardzo mało wyostrzania w trybie Filmmaker w porównaniu do innych producentów. Prym wiedzie tu Sony które tak mocno wyostrza że już nie załapuje się na tryb Filmmaker, dlatego muszą tworzyć własne tryby "Profesjonalne". Tak że nie oceniałbym najostrzejszego obrazu jako najlepszy bo wielu przypadkach to wina algorytmu w telewizorze bez odwzorowania w sygnale który oglądasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież nie chodzi mi o ten konkretny model, którego nie ma/nie było nawet na Polce w zwykłych sklepach. 🙃

Tryb Filmmaker poza piękna nazwa często / gęsto jest  realnie taki sobie.  Ma odjechana biel, gamme/eotf, górki i dołki i wyłączony uplynniacz, który kastruje dowolny tv z potencjału jaki niesie matryca 4K.

Imho kolejny chwyt marketingowy. A LG to mydło dla mnie, poza G4 tak wstępnie 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 hours ago, Xisiek said:

No przecież nie chodzi mi o ten konkretny model, którego nie ma/nie było nawet na Polce w zwykłych sklepach. 🙃

Post na który odpowiadałeś dotyczył konkretnego problemu na konkretnym modelu. 

6 hours ago, Xisiek said:

Tryb Filmmaker poza piękna nazwa często / gęsto jest  realnie taki sobie.  Ma odjechana biel, gamme/eotf, górki i dołki i wyłączony uplynniacz, który kastruje dowolny tv z potencjału jaki niesie matryca 4K.

Żaden tryb prosto z pudełka nie będzie idealny bo średnio w fabryce każdy telewizor jest "kalibrowany" przez 30 sekund, tym niemniej na większości telewizorów będzie to najwierniejszy tryb obrazu. Jeśli nie podoba ci się obraz zgodny z wizją twórców to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie stworzył XisiekMode gdzie całe przetwarzanie obrazu będziesz miał włączone na maxa. Takie piękno FMM że nie musisz się znać żeby oglądać film poprawnie a jak masz osobiste preferencje to zawsze możesz zmienić ustawienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.10.2024 o 00:56, silverrobert napisał:

Żaden tryb prosto z pudełka nie będzie idealny bo średnio w fabryce każdy telewizor jest "kalibrowany" przez 30 sekund, tym niemniej na większości telewizorów będzie to najwierniejszy tryb obrazu. Jeśli nie podoba ci się obraz zgodny z wizją twórców to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie stworzył XisiekMode gdzie całe przetwarzanie obrazu będziesz miał włączone na maxa. Takie piękno FMM że nie musisz się znać żeby oglądać film poprawnie a jak masz osobiste preferencje to zawsze możesz zmienić ustawienia. 

I po co te złośliwości? Wiesz jaka jest rozdzielczość natywna matrycy, wiesz. Wiesz ile linii rozdzielczości generuje oled LG np najbardziej popularnej serii C bez włączonego uplynniacza (tak jest w Filmmaker)? 

PS. Wszystkie ulepszacze mam na off, poza uplynniaczem, wiec nie wymyślaj proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Xisiek said:

I po co te złośliwości? 

Żadnych złośliwości z mojej strony nie było. Mówiłeś że tryb Filmmaker nie pasuje do twoich osobistych preferencji to powiedziałem dlaczego, to jest tryb dla ludzi którzy nie wiedzą jakie mają preferencje a chcą dostać wierne odwzorowanie obrazu. Jeśli chcesz tryb pod własne preferencje to musisz sam sobie ustawić bo nikt w LG ich nie zna. Nikt tego nie ocenia, sam zmieniam ustawienia trybu Filmmaker dla lepszej gradacji. 

Wiesz jaka jest rozdzielczość natywna matrycy, wiesz.

Szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia. Trochę więcej niż 3840x2160 żeby umożliwić pixel shifting ale ile dokładnie to wiedzą tylko LGD i producenci używający ich paneli.

Wiesz ile linii rozdzielczości generuje oled LG np najbardziej popularnej serii C bez włączonego uplynniacza (tak jest w Filmmaker)? 

Chodzi ci o spatiotemporal dithering gdzie nie wszystkie pixele są włączone naraz? Bo żeby uzyskać obraz o wysokiej rozdzielczości nie musisz mieć ciągle obrazu wysokiej rozdzielczości, taka właściwość układu wzrokowego że potrafi kilka obrazów niższej rozdzielczości złożyć w jeden obraz o wysokiej rozdzielczości. Gdyby nie potrafił to przez ruch sakkadowy oka wizja ciągle byłaby rozmyta. Tu jest wyjaśnienie fenomenu i wykorzystanie w renderingu: https://resources.mpi-inf.mpg.de/3DTemporalUpsampling/3DTemporalUpsampling.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.10.2024 o 22:30, silverrobert napisał:

Szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia. Trochę więcej niż 3840x2160 

(…) Tu jest wyjaśnienie fenomenu i wykorzystanie w renderingu: https://resources.mpi-inf.mpg.de/3DTemporalUpsampling/3DTemporalUpsampling.pdf

Ad.1 No przyjmujemy poziomo 2160 linii, ile generuje obecnie praktycznie dowolny OLED LG w trybie Filmaker czy dowolnym bez włączonego uplynniacza? Na bank wiesz tylko nie chcesz napisać.🥳

Ad.2 To co podlinkowałeś dotyczy 3D (tytuł opracowania Perceptually-motivated Real-time Temporal Upsampling of 3D Content for High-refresh-rate Displays) wiec średnio nas to interesuje. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, Xisiek said:

Ad.2 To co podlinkowałeś dotyczy 3D (tytuł opracowania Perceptually-motivated Real-time Temporal Upsampling of 3D Content for High-refresh-rate Displays) wiec średnio nas to interesuje. 👍

Przeczytałeś? Napisałem że proponowane zastosowanie jest do renderingu więc jest napisane że dla zastosowań 3D ale cały fenomen dotyczy każdego obrazu postrzeganego przez ludzkie oko. Podlinkowałem bo artykuł jest dostępny za darmo, bardziej szczegółowe wcześniejsze artykuły na których się opiera są za paywallem. 

Nie mam pojęcia ile linii generuje OLED w trybie Filmmaker bez upłynniacza i szczerze mówiąc wisi mi to. Jeśli chcesz możesz się pochwalić wiedzą. Jakoś nie spotykam za bardzo nikogo kogo to interesuje, obraz ma być wiernie odwzorowany do referencji i jeśli OLEDy osiągają taki wynik przy niższej rozdzielczości (za pomocą ditheringu) to nawet lepiej bo mniejsze zużycie prądu bez strat w obrazie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi