Jadran 0 Napisano 3 Maja 2023 Witajcie,Szukam nowego tv, przeczytałem wszystko co mogłem na forum i nie tylko. Po pomiarach salonu celuje w 55-60 cali, niestety 65 już za duży 😕 Może ambilight ale jestem otwarty na propozycje.Budżet 4000zł. Czy warto dopłacić kilkaset złotych do tegorocznych modeli czy wersje z 2021 są nadal ok? Jeśli tak to czy szukać zeszłorocznego oleda? Z tego co widzę jest to możliwe np ( LG C1, philips 706). Oglądamy HBO, Netflix i telewizja naziemna. Zależy mi na (poza obrazem oczywiście) płynnie działającym systemie i dźwięku może obejdzie się bez soundbara. Okna salony wychodzą na zachód jesli to ma znaczenie.Po (nie)krótkim riserczu wybrałem:Samsung QLED QE55Q80BATSamsung Neo QLED QE55QN85BAT - warto dopłacać do neo qled 85?? Sony XR-55X90J - 55"Sony XR-55X90S - 55" - warto dopłacać do tegorocznego modelu. Philips 55OLED706/12 - w sklepie świecił ciemniej niż LG b2 i jest w cenie X90SPhilips 55PUS8807/12LG 55A13LA 55" OLEDLG OLED55B23LA 55" OLED - czy budżetowy OLED to dobry pomysł? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 4 Maja 2023 15 godzin temu, Jadran napisał: Witajcie,Szukam nowego tv, przeczytałem wszystko co mogłem na forum i nie tylko. Po pomiarach salonu celuje w 55-60 cali, niestety 65 już za duży 😕 Może ambilight ale jestem otwarty na propozycje.Budżet 4000zł. Czy warto dopłacić kilkaset złotych do tegorocznych modeli czy wersje z 2021 są nadal ok? Jeśli tak to czy szukać zeszłorocznego oleda? Z tego co widzę jest to możliwe np ( LG C1, philips 706). Oglądamy HBO, Netflix i telewizja naziemna. Zależy mi na (poza obrazem oczywiście) płynnie działającym systemie i dźwięku może obejdzie się bez soundbara. Okna salony wychodzą na zachód jesli to ma znaczenie.Po (nie)krótkim riserczu wybrałem:Samsung QLED QE55Q80BATSamsung Neo QLED QE55QN85BAT - warto dopłacać do neo qled 85?? Sony XR-55X90J - 55"Sony XR-55X90S - 55" - warto dopłacać do tegorocznego modelu. Philips 55OLED706/12 - w sklepie świecił ciemniej niż LG b2 i jest w cenie X90SPhilips 55PUS8807/12LG 55A13LA 55" OLEDLG OLED55B23LA 55" OLED - czy budżetowy OLED to dobry pomysł? Z góry dzięki za pomoc. Dzień dobry, Ze wszystkich propozycji najlepiej będzie wypadać właśnie B23 od LG. Według mnie jest to konstrukcja o wiele bardziej udana niżeli OLED706 od Philipsa. Też nie bez znaczenia jest fakt, że ten Philips miał premierę w 2021 roku. Te propozycje które widzisz są najpewniej modelami po wystawce w sklepie. B23 zapewni również najlepszą jakość obrazu z tych wszystkich modeli wymienionych przez Ciebie, chociaż warto (jak wszystkie telewizory) skalibrować Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jadran 0 Napisano 4 Maja 2023 Dzięki za odpowiedź. Jeśli musiałbym się zamknąć poniżej 4000zł to który polecisz? Philips 55PUS8807/12?? I tak z czystej ciekawości jaka jest różnica między oled B23 a C21 evo oled? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 5 Maja 2023 10 godzin temu, Jadran napisał: Dzięki za odpowiedź. Jeśli musiałbym się zamknąć poniżej 4000zł to który polecisz? Philips 55PUS8807/12?? I tak z czystej ciekawości jaka jest różnica między oled B23 a C21 evo oled? Pozdrawiam. Jeśli chciałbyś się zamknąć poniże 4k, to raczej nie patrzyłbym na Philipsa. Sony X90S jest całkiem często poniżej tych 4 tysięcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CezaryL 0 Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) Czy LG OLED55B23LA nadaje się do bardzo jasnego salonu? Edytowane 6 Maja 2023 przez CezaryL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 225 Napisano 7 Maja 2023 Zdecydowanie nie Jeżeli jest to BARDZO nasłoneczniony salon to jakiś mocny LCD w SDR a nie OLED. Chyba, że jakiś totalnie topowy OLED z bardzo wysoką jasnością np. Sony czy Samsung z matrycą QD-OLED. Ale one nadal mają poniżej 500 nitów sdra (myślę, że to jednak jest wystarczające i kwestią jest określenie jak BARDZO jest to jasne bo może warto powalczyć z roletą a nie wydawać majątek na tv...). Tutaj przykład jak LCD osiąga 800 nitów SDR i jest perfekcyjny do bardzo nasłonecznionego salonu: https://hdtvpolska.com/test-recenzja-telewizor-sony-z9k-8k-mini-led-opinie-cena/2/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piacias 0 Napisano 11 Maja 2023 Witajcie, pozwolę sobie podczepić się pod ten temat, żeby nie robić praktycznie identycznego. Mam niemal identyczną sytuację jak autor wątku: - budżet ok. 4000 - okna wychodzą na zachód (tele będzie stał na południowej scianie), w pomieszczeniu jest jasno, ale mam zewnętrzne rolety, które po południu (pod wieczór) muszą być zasłonięte bo słońce świeci w oczy :) - odległość od kanapy ok. 2.5m - oglądać będą 2-4 osób (generalnie na wprost) - główne media (streaming Netflix, Disney, Prime, kablówka UPC) - podłączone PS4 (rzadko używane ze względu na funkcje pomieszczenia salon+sypialnia) - pc nie będzie podpięty - preferowany OS (Google lub Android TV) - co do dźwięku, rozważam zakup jakiegoś budżetowego Soundbara, gdyby tele nie dawał rady) I teraz clue: Jak w stosunku do wymienionych w wątku telewizorów plasuje się TCL 55C735 55" QLED 4K CZytałem artykuł o testach tego telewizora (ale jestem laikiem, więc ciężko mi się zdecydować). 144hz - fajna sprawa ale krytyczna nie jest - nie wykorzystam tego. Co budzi moje wątpliwości: - w sklepie obraz na tym TCL'u nie wgniótł mnie w fotel (niestety puszczone było tylko reklama po kablu a nie obraz 4K, więc w porównaniu z egzemplarzami obok wypadał gorzej) - użytkownicy w opiniach w sklepie wspominają o samoczynnych resetach podczas oglądania VOD i resetach do ustawień fabrycznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jack Shepard 0 Napisano 1 Lipca 2023 Również zastanawiam się nad zakupem telewizora do 4000 zł, 55 cali. Jaki telewizor polecalibyście? Osobiście zastanawiam się pomiędzy Philipsem 8807 (kusi mnie ten ambilight) a Sony XR-55X90S. Na chwilę obecną Philips kosztuje ok. 3700 zł, a ten Sony 4000 zł. Z tego co wiem, to Sony ma lepszą czerń ale gorsze kąty widzenia? Dodam, że salon ma okna od południa, także jest w nim w ciągu dnia dość jasno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario_80 12 Napisano 1 Lipca 2023 Witam. Czy miedzy seria A2 a b2 od LG jest duza roznica w jasnosci? Cyferki jak cyferki, ale bardziej mnie interesuje porównanie organoleptyczne. W sklepie i przy sztucznym swietle, to wszyskie tv wygladaja bardzo podobnie pod wzgledem jasnosci (akurat tych dwóch modeli nie widziałem) . Potrzebuje TV do tv naziemnej, filmow z netu. Zero sportu i gier. Roznica w promocyjnej cenie pomiędzy A2 a B2 to ok 300zł (ostatecznie 3700zł) Warto dopłacac? Albo cos inneg w tej cenie? Salon jasny, ale w lato korzystam z rolet co by za gorąco nie było, a w pozostałych porach roku tak tego światła nie odczuwam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario_80 12 Napisano 10 Lipca 2023 Kupilem 55oledB2. Zaprzecze mitom, że oled nie nadaje się do jasnego salonu 😅 Był to dobry zakup. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 072 Napisano 10 Lipca 2023 5 godzin temu, Mario_80 napisał: Kupilem 55oledB2. Zaprzecze mitom, że oled nie nadaje się do jasnego salonu 😅 Był to dobry zakup. Oczywiście, że się nadają do jasnych pomieszczeń Świetnie, że o tym piszesz na podstawie swojego doświadczenia, zwłaszcza w kontekście niby gorszego - "niższego" modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afflux 80 Napisano 11 Lipca 2023 15 godzin temu, Barnaba napisał: Oczywiście, że się nadają do jasnych pomieszczeń Świetnie, że o tym piszesz na podstawie swojego doświadczenia, zwłaszcza w kontekście niby gorszego - "niższego" modelu. Na początku napiszę że bardzo jestem zadowolony z OLEDa i pozostanę przy tej technologii. jednak muszę odpisać, ponieważ mam nasłoneczniony pokój, światło pada pod kątem 70 do 90 stopni na telewizor, aby komfortowo oglądać to muszę opuścić roletę, a i to często nie pomaga przy filmie (powiedzmy mam chwilę na kolejny odcinek serialu) ponieważ odbijam się w telewizorze przy ciemnych scenach. Aby być szczerym, jeżeli ktoś chce obejrzeć film w jasnym pomieszczeniu (naprawdę jasnym), to OLED wypada blado. Do oglądania wiadomości lub programów rozrywkowych, nie będzie problemu. Na koniec i tak polecam OLEDy, ponieważ obraz mają rewelacyjny, a do filmów i tak większość ludzi zasiada wieczorem. P.S. Model serii B jest wyżej plasowany niż seria A, więc ma jaśniejszą matrycę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario_80 12 Napisano 11 Lipca 2023 U mnie TV stoi pomiędzy i tyłem do okien więc światło na niego nie pada. Na wprost niego, a raczej bardziej po jednej stronie odbija sie deliktanie okno będące na przeciw TV ale w odleglosci ok 7m z roleatmi dzien/noc i na poczatku przeszkadzało mi to, że się okno odbija, ale po aru dniach nie zwracam na to uwagi. Niestetyd OLEDy mają błyszczącą matrycę, która odbija wszystkie jasne elementy. Ja mam jeszcze folie na ekranie, którą ściągnie termin, do którego mogę zwrócić TV :). Moze ta folia u mnie jeszcze bardziej uwypukla te odbicia. Natomiast co mnie denerwuje w tym modelu to, że długo wchodzi do menu ustawień, a nie w mgnieniu oka jak na starych tv, oraz słaby czujnik świtała któy ma tryb chyba 0/1, bo gdy już słońce nie daje po salonie, to obraz mimo tego świeci na maxa. Zjechałem więc z podswietleniem pixeli z 80 na 70. Na plus to mozliwosc wylaczenia ekranu przy odpalonym youtube. Wtedy tv pobiera ok 35W. W ciagu dnia zuzycie wynosi 110-150-170W, wieczorem 40-90W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach