Skocz do zawartości
kajfux

SkalibrujTV, nie widzisz różnicy nie płacisz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytałem ostatnio na blogu SkalibrujTV, kilka sprawozdań z kalibracji telewizorów, w każdym sprawozdaniu obraz po kalibracji porównywany jest z obrazem przed kalibracją w trybie "STANDARDOWYM". Ktoś kto się trochę interesuje jakością obrazu, potrafi znaleźć w sieci jaki jest najlepszy tryb obrazu, temperatura barwowa dla jego modelu, potrafi za pomocą plansz testowych ustawić poziom czerni i bieli, niektóre modele mają w meni filtry RGB, za pomocą których, a konkretnie niebieskiego, na specjalnej planszy, można ustawić nasycenie i odcień kolorów, to po samym przełączeniu z trybu STANDARD do powiedzmy Film będzie widział różnicę.

Co w przypadku kiedy przyjechał pracownik wykonać kalibrację, a telewizor ma już ustawiony najlepszy tryb, temperaturę, poziom czerni i bieli, nasycenie i odcień kolorów, czy wtedy różnica po kalibracji będzie widoczna gołym okiem?, wydaje mi się że będzie to raczej ciężko dostrzec.

Chciałbym zobaczyć na blogu porównanie przed i po kalibracji, ale najlepszego trybu fabrycznego danego tv, poprawionego ustawieniami których każdy sam może dokonać, bo różnice nawet bez kalibracji pomiędzy najlepszym trybem fabrycznym, a trybem STANDARDOWY, to nawet ślepy na jedno oko zobaczy.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica zawsze jest, czasami większa czasami mniejsza. Wszystko zależy od konkretnego TV. O dziwo najmniejszą różnice przed i po kalibracji doświadczyłem na QD-OLED samsunga (vs. standardowy filmmaker mode) a największy na Panasonicu ST50 🙂   

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Różnica zawsze jest, czasami większa czasami mniejsza. Wszystko zależy od konkretnego TV. O dziwo najmniejszą różnice przed i po kalibracji doświadczyłem na QD-OLED samsunga (vs. standardowy filmmaker mode) a największy na Panasonicu ST50    
Chodzi mi o to, że jeśli przychodzi fachowiec od kalibracji, zaczyna od mierzenia trybu, STANDARDOWY, czy NORMALNY, w zależności od tego jak w danym tv się nazywa, dobrze wiedząc że te tryby sa do [beeep]y, to wydaje mi się że robi to z premedytacją żeby pokazać klientowi jak największą różnicę przed i po kalibracji.
Tak jak napisałem, dlaczego w tych sprawozdaniach na blogu nie ma porównań najlepszych trybów , np. FILM, PRAWDZIWE KINO, czy jak tam jeszcze w zależności od firmy, przed i po kalibracji.
Na różnych serwisach gdzie testują tv zamieszczają wyniki kalibracji nie robiąc z tego tajemnicy, i o ile ustawienia balansu bieli, czy cms'a w różnych egzemplarzach tego samego nodelu mogą się różnić, to nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, gdzie w jednym egzemplarzu tego samego modelu najlepszym trybem był np. FILM i temperatura CIEPŁY 1, a a w innym STANDARDOWY i ZIMNY 2.
Dlatedo chciałbym widzieć porównania, najlepszy tryb fabryczny przed i po kalobracji, a nie tak jak teraz.
Podaja w jakim trybie tv był mierzony przed kalibracją, czyli np. STANDARDOWYM, ale w jakim trybie tv został docelowo skalibrowany, to tego już nie podają, ale wiadomo że nie w STANDARDOWYM, NORMALNYM, czy jak one tam się jeszcze nazywają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naturalnie aby miało to sens mierzyć warto najlepszy tryb fabryczny i optymalna temp.barwowa czyli najczęściej cieply1 lub cieply2. 👌

PS. W testach na portalu chyba właśnie chłopaki tak robią 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ja już miałem 7 TV kalibrowanych i zawsze to był film mode albo filmmaker mode. Jeśli Ty masz takie doświadczenia, to pytaj @Maciej Koper o metodykę działania 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego ja już miałem 7 TV kalibrowanych i zawsze to był film mode albo filmmaker mode. Jeśli Ty masz takie doświadczenia, to pytaj [mention=140433]Maciej Koper[/mention] o metodykę działania 
Chyba mnie Kolego nie zrozumiałeś, chodzi mi o blog SkalibrujTV, i o zamieszczone tam "sprawozdania" z kalibracji różnych modeli tv.
Wszystkie które czytałem zaczynają się od mniej więcej, telewizor w trybie, i tu nazwa jednego z tych gorszych, po tym pomiary tego trybu, opis i zdjęcia jak bardzo źle wygląda obraz.
Następnie kalibracja, tu już nie napisane w jakim trybie, opis i zdjęcia jak poprawił się obraz, oczywiście porównanie do tego wcześniej.
I tak we wszystkich które czytałem, nie było sprawozdania gdzie by było napisane, tv zastany w trybie powiedzmy STANDARDOWY, więc od razu zostało to zmienione na Film, PRAWDZIWE KINO, bo to najlepszy tryb w tym modelu, i przystąpiłem do pomiarów, i tu podane wyniki i zdjęcia przed i po kalibracji.
Tylko że w takiej sytuacji tej ogromnej różnicy nie było by już widać, prawdopodobnie byłaby znikoma, lub niedostrzegalna, tym bardziej że podobno faceci widzą mniej odcieni kolorów.
I moim skromnym zdaniem, tak to powinno uczciwie wyglądać, może nie każdy tak podchodzi do rzeczy, ale skoro tak to opisują na swoim blogu, to chyba tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ja piszę jak to wygląda w praktyce 🙂 Blog to blog, who cares ? 

W reklamie (a pewnie temu służy ten blog) pokazuje się skrajne zjawiska aby łatwo zobrazować efekt 😉 

Mają wrzucić fotkę Panasonica LZ2000 z trybu film i po kalibracji ? 😄 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego ja piszę jak to wygląda w praktyce  Blog to blog, who cares ? 

W reklamie (a pewnie temu służy ten blog) pokazuje się skrajne zjawiska aby łatwo zobrazować efekt  

Mają wrzucić fotkę Panasonica LZ2000 z trybu film i po kalibracji ?  

Czyli ten kto prowadzi tego bloga uprawia nieuczciwą reklamę, robi ludzi w ..uja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak działa marketing 🤯 Która reklama przedstawia rzeczywiste funkcje i właściwości produktu ?

Cały taki przekaz trzeba traktować z przymrużeniem oka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak działa marketing  Która reklama przedstawia rzeczywiste funkcje i właściwości produktu ?
Cały taki przekaz trzeba traktować z przymrużeniem oka
Czyli powinno być zamiast "Nie widzisz różnicy, nie płacisz", "Nie widzisz różnicy, my sprawimy że ją ujrzysz".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu bym polemizował 😄 Kwestia TV/Percepcji/Oczekiwań 

Ale slogan bardzo zacny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nikt nikogo w nic nie robi - jak nie widzisz różnicy chyba nie biorą pinindzy 🥳

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.02.2023 o 05:33, kajfux napisał:

Chyba mnie Kolego nie zrozumiałeś, chodzi mi o blog SkalibrujTV, i o zamieszczone tam "sprawozdania" z kalibracji różnych modeli tv.
Wszystkie które czytałem zaczynają się od mniej więcej, telewizor w trybie, i tu nazwa jednego z tych gorszych, po tym pomiary tego trybu, opis i zdjęcia jak bardzo źle wygląda obraz.
Następnie kalibracja, tu już nie napisane w jakim trybie, opis i zdjęcia jak poprawił się obraz, oczywiście porównanie do tego wcześniej.
I tak we wszystkich które czytałem, nie było sprawozdania gdzie by było napisane, tv zastany w trybie powiedzmy STANDARDOWY, więc od razu zostało to zmienione na Film, PRAWDZIWE KINO, bo to najlepszy tryb w tym modelu, i przystąpiłem do pomiarów, i tu podane wyniki i zdjęcia przed i po kalibracji.
Tylko że w takiej sytuacji tej ogromnej różnicy nie było by już widać, prawdopodobnie byłaby znikoma, lub niedostrzegalna, tym bardziej że podobno faceci widzą mniej odcieni kolorów.
I moim skromnym zdaniem, tak to powinno uczciwie wyglądać, może nie każdy tak podchodzi do rzeczy, ale skoro tak to opisują na swoim blogu, to chyba tak jest.

Bo tak by nikt nie kalibrowal jakby dawali z filmmaker albo film , gdzie wahania sa nieduze zaleznie od modelu , na zagranicznych servisach pokazuja to ladnie z wykresami ze niektore tryby sa prawie jak po kalibracji :) a tak jak ci da Rozjechany wykres ze standardowego i pozniej ze skalibrowanego film roznica jest na wykresie i na oku :) i mozna lojic kilka stow ''Marjana i Grazyne''

Edytowane przez apol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No wlasnie różnica między najlepszym trybem fabrycznym, a skalibrowanym tv …

Miałem skalibrowany LG 65B7, Sony 77AG9 już nie kalibrowaniem …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.02.2023 o 09:41, kajfux napisał:

Czyli ten kto prowadzi tego bloga uprawia nieuczciwą reklamę, robi ludzi w ..uja.

W dniu 27.02.2023 o 10:00, kajfux napisał:

Czyli powinno być zamiast "Nie widzisz różnicy, nie płacisz", "Nie widzisz różnicy, my sprawimy że ją ujrzysz".

To już nawet nie jest szukanie dziury w całym. To jest wymyślanie dziur, które nie istnieją...

Oferta i przekaz na stronie jest prosty jeśli nie masz różnicy lub się nie podoba możemy skasować ustawienia kalibracyjne i nie ponosisz kosztów. Nie ma żadnej dodatkowej tu filozofii. Uważasz, że klienci są idiotami, że można by im było pokazywać porównania do trybu z którego nie korzystali? 🤦‍♂️

Co do bloga to opisywane są tam realne historie kalibracji, więc znajduje się to z czego korzystał klient. Jest co najmniej kilkanaście wpisów gdzie trybem wyjściowym był filmmaker.

W dniu 11.06.2023 o 08:14, jaczar napisał:

No wlasnie różnica między najlepszym trybem fabrycznym, a skalibrowanym tv …

Miałem skalibrowany LG 65B7, Sony 77AG9 już nie kalibrowaniem …

Paradoksalnie na AG9 mogłaby być większa różnica niż na B7, jednak to w głównej mierze czynnik losowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kilka porównań z tego bloga, różne marki tv, o dziwo na wszystkich przed kalibracją dziwnie bardzo niebieski obraz, posiadam jeden z kalibrowanych modeli, i z ciekawości przełączyłem na najgorszy tryb, czyli dynamiczny, i obraz nie wyglądał tak tragicznie jak na tych porównaniach.363c155f972647121ac4887cc072aa08.jpg6cff5752df5c6b27c28ec53a4572991a.jpgcccba9600937fb90dde7271029751a7d.jpgac7c29105218cef165add4be72e38504.jpg843e6fc60b1d488e6d47b3dc03679e77.jpgde85c66b006ad44b79b21914b0a19b9f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale różnica jest dość ewidentna, w czym wiec  rzecz? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale różnica jest dość ewidentna, w czym wiec  rzecz?
Właśnie w tym że jest ewidentna, bo przed kalibracją te tv były ustawiane w najgorszym możliwym trybie, właśnie po to żeby jak najbardziej uwidocznić różnicę.
Gdyby każdy z tych tv przed kalibracją ustawiony był w najlepszym trybie fabrycznym, to ta różnica nie była by tak duża, a w niektórych przypadkach wręcz niezauważalna "gołym okiem".
Dziwne jest to że te wszystkie tv różnych producentów, z których obrazy przedstawiłem wyżej, cierpia na nadmiar niebieskiego, dlaczego jeden nie ma za dużo czerwonego, inny zielonego, bo najwięcej niebieskiego jest kiedy tv jest w trybie dynamicznym bądź standardowym, z maksymalnie zimną temperaturą barw, zbieg okoliczności, czy tak jak napisałem w pierwszym poście, celowe działanie żeby właśnie ukazać jak największe różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są materiały marketingowe a nie artykuł naukowy, nie spodziewałbym się w 100% miarodajnego porównania przed i po bo celem jest sprzedać usługę a nie obiektywnie porównać wyniki. Profesjonalne monitory LG EP950 mają w sofcie do kalibracji opcję porównania przed i po, różnica jest często widoczna gołym okiem nawet pomimo faktu że monitory są fabrycznie skalibrowane. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kajfux napisał:

Właśnie w tym że jest ewidentna, bo przed kalibracją te tv były ustawiane w najgorszym możliwym trybie, właśnie po to żeby jak najbardziej uwidocznić różnicę.

Wydaje mi się ze właśnie tak powinno się to pokazać, aby było widać o co w tym chodzi.  Natomiast jezeli masz sztukę panelu bliska perfekcji i nie zobaczysz różnicy, to usługa jest anulowana i nie płacisz nic. To chyba nad wyraz fair podejście? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, kajfux napisał:

No to kilka porównań z tego bloga, różne marki tv, o dziwo na wszystkich przed kalibracją dziwnie bardzo niebieski obraz, posiadam jeden z kalibrowanych modeli, i z ciekawości przełączyłem na najgorszy tryb, czyli dynamiczny, i obraz nie wyglądał tak tragicznie jak na tych porównaniach.

Owszem. I czego to dowodzi? Po pierwsze tego, że ludzie nie zmieniają fabrycznego trybu obrazu co jest oczywiste, bo już z danych Philipsa sprzed kilku lat wynikało, że 3/4 osób nie ingeruje w ogóle w ustawienia. Po drugie, że aparat wyolbrzymia różnice co też jest oczywiste, o czym pisałem 9 lat temu: https://hdtvpolska.com/aparat-foto-czyli-najwiekszy-klamca-przy-testac/

Więc nie wiem czego innego się spodziewać. Kalibrujemy tysiące tych telewizorów rocznie i wpisy dokładnie odzwierciedlają to co zastajemy. Co jest w tym nieobiektywnego?

Czy według Ciebie obiektywne by było jakbyśmy wchodzili do kogoś do domu i mu zmieniali na siłę tryb na inny i do niego równali przykład kalibracji? Przecież to nawet brzmi nielogicznie.

Jesteś na elitarnym forum, w testach masz zawsze analizę trybu filmmaker i to nie na zdjęciach, a w pomiarach, a blog jest dla ludzi, którzy mają pierwszy raz styczność z tematem i prezentuje całkowicie szczerze i jasno to co zastajemy u ludzi. Bez żadnego naciągania.

Przykłady osób, które używały trybu film przed wizytą też tam są: 

https://blog.skalibrujtv.pl/2023/07/skalibrowalismy-nowego-tcl-c745-w-krakowie/

https://blog.skalibrujtv.pl/2023/07/samsung-cu8002-czyli-relacja-z-kalibracji-modelu-2023-w-poznaniu/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi