Skocz do zawartości
Tom Wid

LG OLED65C11LB czy PANASONIC 65JZ1000E

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, generalnie pytanie jest jak w tytule. Czemu akurat te dwie marki i modele? Jestem bardzo wyczulony na płynny ruch i niechciane artefakty upłynniaczy i LG widziałem już w akcji a na podstawie Panasonica EX780 którego mam wiem też, że algorytmy i procesory obrazu tej japońskiej firmy są świetne w odwzorowaniu ruchu.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pod wzgledem jakosci obrazu  wygrywa Panasonic.

Dwa  starsze przyklady,warto  przeczytac

https://www.tvtest.pl/panasonic-55hz1000-test/
https://www.tvtest.pl/panasonic-55gz950-test/

https://www.benchmark.pl/aktualnosci/panasonic-oled-tv-2022-przeglad.html

https://imagazine.pl/2022/05/16/nowe-telewizory-panasonic-sa-matryce-oled-ex/

Mam Panasonica gz950, sprawuje sie bardzo dobrze,Gdybym dzis mial kupic telewizor  to oczywiscie  OLED Panasonic.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wygląda kwestia powidoków i wypaleń? Tego najbardziej się obawiam w OLED.

Teraz, Tom Wid napisał:
19 minut temu, grundig napisał:

Witam.

Pod wzgledem jakosci obrazu  wygrywa Panasonic.

Dwa  starsze przyklady,warto  przeczytac

https://www.tvtest.pl/panasonic-55hz1000-test/
https://www.tvtest.pl/panasonic-55gz950-test/

https://www.benchmark.pl/aktualnosci/panasonic-oled-tv-2022-przeglad.html

https://imagazine.pl/2022/05/16/nowe-telewizory-panasonic-sa-matryce-oled-ex/

Mam Panasonica gz950, sprawuje sie bardzo dobrze,Gdybym dzis mial kupic telewizor  to oczywiscie  OLED Panasonic.

Ja wygląda kwestia powidoków i wypaleń? Tego najbardziej się obawiam w OLED.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim telewizorze nic sie nie wypalilo,  nie  ma sladow  powidokow .W  telewizorze  wlaczona   funkcja   przesuwanie piksela , ustawienie jasnosci  logo    maksymalne.Ogladam filmy z netflixa , korzystam z youtube.

Ogladam  prawie wszystkie kanaly  telewizyjne . Na wiekszosci  popularnych kanalow telewizyjnch czyli  tvp1 hd, tvp 2 hd , polsat, tvn i wiele innych logo  jest  transparentne.Mozna  smialo  ogladac.

Nie ogladam  tvn 24,  tvp info , polsat  news. To strata czasu, wiadomosci sa o  19,30    jesli  ktos lubi .wtedy nie ma zdanych paskow.

To moj telewizorek

DSCF6570.JPG

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, grundig napisał:

W moim telewizorze nic sie nie wypalilo,  nie  ma sladow  powidokow .W  telewizorze  wlaczona   funkcja   przesuwanie piksela , ustawienie jasnosci  logo    maksymalne.Ogladam filmy z netflixa , korzystam z youtube.

Ogladam  prawie wszystkie kanaly  telewizyjne . Na wiekszosci  popularnych kanalow telewizyjnch czyli  tvp1 hd, tvp 2 hd , polsat, tvn i wiele innych logo  jest  transparentne.Mozna  smialo  ogladac.

Nie ogladam  tvn 24,  tvp info , polsat  news. To strata czasu, wiadomosci sa o  19,30    jesli  ktos lubi .wtedy nie ma zdanych paskow.

To moj telewizorek

DSCF6570.JPG

Mam problem z dostępnością modelu 65JZ100 jakoś blisko żeby potestować ustawienia płynności ruchu. Z doświadczenia z moim 58EX780 wynika, że ciężko w tym momencie o taką jakość ruchu u konkurencji (mój tv to model z 2017r) i myślę, że w nowszych oledach jest tylko lepiej ale chciałbym to potwierdzić zanim zamówię telewizor ze sklepu internetowego.

Mam do Ciebie prośbę o wykonanie 2 testów z youtube (w Inteligent Frame Creation pierwszy suwak na 8 a drugi na 10). Można też powyłączać niepotrzebne Redukcję szumów i Korekcję MPEG.

Pierwszy film to: 

Puść go w 1080 i w przedziale 0:47 - 1:15 kiedy kamera przesuwa się powinien być płynny ruch bez żadnych zacięć i artefaktów, z kolei od 1:15 kiedy kamera pokazuje pionowy ruch po ścianie z cegłami ściana ta powinna być ostra bez żadnych artefaktów na cegłach ( w sony X90K myślałem, że te cegły wysypią się z ekranu, dramat)

Drugi film to: 

Ustaw jakość na najwyższą i zaobserwuj przy tych samych ustawieniach telewizora czy przejeżdżające auta nie są "ucinane" i czy widać artefakty wokół mijanych na poboczu znaków, wiadomo że całość powinna być mega płynna tak jak to pokazał 58EX780 :0

Z góry dziękuję jeśli pomożesz w tym teście :) 

Gdybyś chciał potestować jeszcze sprzęcik to mam więcej takich materiałów które wyciskają poty z telewizorowych procesorów :)

Edytowane przez Tom Wid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzalem filmy na ekranie telewizora.Male podsumowanie, ustawilem w Inteligent Frame Creation pierwszy suwak na 8 a drugi na 10.Ogladam bez ifc,w przypadku  filmu  w hd ,pierwszy raz na ekranie tego telewizora zauwazylem brak plynnosci ale   tylko wtedy  gdy  IFC bylo wylaczone .Po ustawieniu na  uzytkownik,parametry 8 i  10.Plynnosc bardzo dobra.Ogladam w trybie tryb normalny.Dla mnie najlepsza jakosc obrazu.( w tym trybie) cegly na scianie nie byly  super ostre ale bylo widac szczegoly.Moge zrobic zdjecia.

Jesli chodzi o drugi film w 4k , wszystko super plynne i bardzo ostre.

Jesli chodzi o super jakosc obrazu   z kamery 4k  to polecam   virtual japan.Jakosc obrazu na bardzo bardzo wysokim poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, grundig napisał:

Obejrzalem filmy na ekranie telewizora.Male podsumowanie, ustawilem w Inteligent Frame Creation pierwszy suwak na 8 a drugi na 10.Ogladam bez ifc,w przypadku  filmu  w hd ,pierwszy raz na ekranie tego telewizora zauwazylem brak plynnosci ale   tylko wtedy  gdy  IFC bylo wylaczone .Po ustawieniu na  uzytkownik,parametry 8 i  10.Plynnosc bardzo dobra.Ogladam w trybie tryb normalny.Dla mnie najlepsza jakosc obrazu.( w tym trybie) cegly na scianie nie byly  super ostre ale bylo widac szczegoly.Moge zrobic zdjecia.

Jesli chodzi o drugi film w 4k , wszystko super plynne i bardzo ostre.

Jesli chodzi o super jakosc obrazu   z kamery 4k  to polecam   virtual japan.Jakosc obrazu na bardzo bardzo wysokim poziomie.

Właśnie z tymi cegłami chodzi o to żeby były w miarę ostre i płynnie się przesuwały oraz żeby nie było artefaktów, nie wiem jak to opisać, coś w stylu przesuwania się linii tych cegieł i zrywania, na sony (który został oceniony w teście jako idealny w ruchu takie rzeczy się działy, że aż oczopląsu można dostać patrząc na to :) )

Zastanawiam się też czy wydajność działania upłynniacza ruchu jest zależna od wielkości tv? Czyli im większy ekran tym gorzej sobie może radzić procesor z obliczeniami?

Jeszcze pytanko czy Twój tv ma jakieś systemy zapobiegające wypalaniu jak innych firm? Chodzi np. "czyszczenie" matrycy w trybie czuwania itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkcje zapobiegające wypalaniu to wlaczona funkcja   przesuwanie piksela , ustawienie jasnosci  logo na   maksymalne.Tak zaleca producent.  Po wylaczeniu  telewizora pilotem co jakis  czas przeprowadzana jest  konserwacja panelu.

https://support-pl.panasonic.eu/app/answers/detail/a_id/1035/~/dlaczego-dioda-led-telewizora-zmieniła-kolor-na-pomarańczowy%3F

Mozna to  tez zauwazyc na podlaczonym mierniku poboru  energii  do telewizora.Telewizor  w czasie konserwacji pobiera energie okolo  40 wat.Czasami mniej.Trwa to przez  kilka minut

Kolega z forum bardziej precyzyjnie napisal  kiedy odbywa sie konserwacja ,cytat

Tv po przepracowaniu 4h czysci matrycę przez około 8-10 minut a czyszczenie długie włączy się po przepracowaniu przez tv chyba aż 1000h i wtedy trwa około 60 minut.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/49030-panasonic-tx-55fz800e-pomoc/

Wracajac  do testu czyli pierwszego  filmu, to nie nalezy  az tak bardzo zwracac uwage na kazdy szczegol. W czasie  ogladania filmow taki ruch  kamery nie jest wykorzystywany zbyt czesto i jesli juz  jest to trwa krotko.Tak jak wczesniej napisalem,pierwszy raz  zauwazylem brak  plynnosci  bez wlaczonej funkcji IFC.Tylko na tym filmie.Wszystkie   filmy i programy  ogladam bez   IFC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, grundig napisał:

Funkcje zapobiegające wypalaniu to wlaczona funkcja   przesuwanie piksela , ustawienie jasnosci  logo na   maksymalne.Tak zaleca producent.  Po wylaczeniu  telewizora pilotem co jakis  czas przeprowadzana jest  konserwacja panelu.

https://support-pl.panasonic.eu/app/answers/detail/a_id/1035/~/dlaczego-dioda-led-telewizora-zmieniła-kolor-na-pomarańczowy%3F

Mozna to  tez zauwazyc na podlaczonym mierniku poboru  energii  do telewizora.Telewizor  w czasie konserwacji pobiera energie okolo  40 wat.Czasami mniej.Trwa to przez  kilka minut

Kolega z forum bardziej precyzyjnie napisal  kiedy odbywa sie konserwacja ,cytat

Tv po przepracowaniu 4h czysci matrycę przez około 8-10 minut a czyszczenie długie włączy się po przepracowaniu przez tv chyba aż 1000h i wtedy trwa około 60 minut.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/49030-panasonic-tx-55fz800e-pomoc/

Wracajac  do testu czyli pierwszego  filmu, to nie nalezy  az tak bardzo zwracac uwage na kazdy szczegol. W czasie  ogladania filmow taki ruch  kamery nie jest wykorzystywany zbyt czesto i jesli juz  jest to trwa krotko.Tak jak wczesniej napisalem,pierwszy raz  zauwazylem brak  plynnosci  bez wlaczonej funkcji IFC.Tylko na tym filmie.Wszystkie   filmy i programy  ogladam bez   IFC.

Dziękuję za pomoc...skłaniam się coraz bardziej do tego 65JZ1000...tylko jest ciężko z dostępnością. Jest w jednym sklepie w Łodzi za jakieś 6500, napisałem maila z pytaniem czy jest fabrycznie nowy i czy można go zobaczyć i czekam na odpowiedź. Myślę że będzie to dobry wybór, bo z 58EX780 byłem bardzo zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.01.2023 o 21:40, Tom Wid napisał:

Dziękuję za pomoc...skłaniam się coraz bardziej do tego 65JZ1000...tylko jest ciężko z dostępnością. Jest w jednym sklepie w Łodzi za jakieś 6500, napisałem maila z pytaniem czy jest fabrycznie nowy i czy można go zobaczyć i czekam na odpowiedź. Myślę że będzie to dobry wybór, bo z 58EX780 byłem bardzo zadowolony :)

Ja bym poczekał do końca roku. Będzie można okazyjnie kupić  65LZ1000 w Media Expert. ME jest ostatnią w Polsce siecią sklepów, w której można zobaczyć jeszcze Panasonica OLED na ekspozycji i jest to wyłącznie LZ1000 w 55 i 65 calach. Z tego co wiem sieć zamówiła ich od groma i ma je na magazynie i w całym kraju na wystawach w sklepach. Obstawiam że lekko sie przejadą na tej ilości i pod koniec roku bedą rabaty rzedu -30, -40, a nawet -50%, z tymże -50% już raczej na egzemplarze z ekspozycji. Jak ci sie nie spieszy to poczekaj. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.02.2023 o 19:55, Waldo94 napisał:

Ja bym poczekał do końca roku. Będzie można okazyjnie kupić  65LZ1000 w Media Expert. ME jest ostatnią w Polsce siecią sklepów, w której można zobaczyć jeszcze Panasonica OLED na ekspozycji i jest to wyłącznie LZ1000 w 55 i 65 calach. Z tego co wiem sieć zamówiła ich od groma i ma je na magazynie i w całym kraju na wystawach w sklepach. Obstawiam że lekko sie przejadą na tej ilości i pod koniec roku bedą rabaty rzedu -30, -40, a nawet -50%, z tymże -50% już raczej na egzemplarze z ekspozycji. Jak ci sie nie spieszy to poczekaj. Pozdrawiam.

Właśnie problem polega na tym, że dostałem zwrot kasy z ubezpieczenia i zostałem bez tv w salonie...mam tylko stare 32 cale w sypialni i nie wiem czy wytrzymam do końca 2023 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma idealnych tv, ale zdecydowanie warto iść w Panasonica, szczególnie jak lubimy filmy.👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.02.2023 o 00:22, Tom Wid napisał:

Właśnie problem polega na tym, że dostałem zwrot kasy z ubezpieczenia i zostałem bez tv w salonie...mam tylko stare 32 cale w sypialni i nie wiem czy wytrzymam do końca 2023 :(

Hej,

czy mógłbyś rozwinąć wątek zwrotu kasy z ubezpieczenia TV? U kogo to było kupione, kiedy,  za ile, co się stało i ile zwrócili? Ja właśnie zastanawiam się czy brać z Euro przez Ergo Hestia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.02.2023 o 22:21, boban61 napisał:

Hej,

czy mógłbyś rozwinąć wątek zwrotu kasy z ubezpieczenia TV? U kogo to było kupione, kiedy,  za ile, co się stało i ile zwrócili? Ja właśnie zastanawiam się czy brać z Euro przez Ergo Hestia??

Telewizor kupiony w MM w 2018 roku z dodatkowym ubezpieczeniem, w tym roku awaria matrycy (według mnie postępujące DSE) i serwis stwierdził brak możliwości naprawy. Zwrot całej kwoty na kartę przedpłaconą, teraz już u nich wprowadzili amortyzację, nie można odzyskać całej kwoty a jak jest w Euro to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi