Miki983 8 Posted January 3, 2023 Cześć, Pytanie jak w temacie, zadałem je również na szybko pod testem X90K. Mam Sony 65XH9505 po pełnej kalibracji, z którego jestem bardzo zadowolony, jednak chciałbym większy odbiornik, mój wybór padł na 85X90K Na co dzień oglądam dużo Netflix, Amazon, Disney, filmy w UHD na BluRay, gram na Xbox Series X, wszystko to w dość mocno nasłonecznionym pokoju. Pytanie moje brzmi, czy jakościowo obraz w tym X90K jest porównywalny, czy odczuję jakieś pogorszenie, tak wiem ma on gorsze kąty - co mi nie przeszkadza, gdyż oglądam na wprost - jednak myślę, że wielkość "zrobi robotę" i minimalnie gorszy HDR nie będzie miał znaczenia, tym bardziej, że według tutejszych testów kontrast jest wyższy. Boję się również tych plam co są na środku podobno w każdym egzemplarzu? Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,691 Posted January 4, 2023 Przy takim rozmiarze kąty można łapać siedząc na wprost. Trzeba sobie sprawdzić na żywo i ocenić samemu. Dziś takie czasy, ze nie ma żadnej pewności, ze 85 cali swieci tak samo jak 65 z tej samej serii. Z jakiego dystansu oglądasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Miki983 8 Posted January 4, 2023 Godzinę temu, Xisiek napisał: Przy takim rozmiarze kąty można łapać siedząc na wprost. Trzeba sobie sprawdzić na żywo i ocenić samemu. Dziś takie czasy, ze nie ma żadnej pewności, ze 85 cali swieci tak samo jak 65 z tej samej serii. Z jakiego dystansu oglądasz? Dzieki za odp. patrzyłem na żywo w salonie dzis I wygląda całkiem ok oglądam z 2.5 do 3 metrów Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,498 Posted January 4, 2023 (edited) . Edited January 4, 2023 by pmcomp Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,691 Posted January 4, 2023 24 minuty temu, Miki983 napisał: Dzieki za odp. patrzyłem na żywo w salonie dzis I wygląda całkiem ok oglądam z 2.5 do 3 metrów Przy dobrym sygnale będzie raczej szyk, ale jak polecić ze strimu z 2.5m to 85 cali już takie piękne nie będzie. Wizyta w sklepie i sprawdzenie własnych materiałów obowiązkowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Miki983 8 Posted January 4, 2023 Godzinę temu, Xisiek napisał: Przy dobrym sygnale będzie raczej szyk, ale jak polecić ze strimu z 2.5m to 85 cali już takie piękne nie będzie. Wizyta w sklepie i sprawdzenie własnych materiałów obowiązkowe O to się akurat martwić nie muszę, większość tego co oglądam to filmy z płyt 4kUHD z wysokim bitrate, a myślę że netflix, amazon czy disney z dolby vision tez dadzą radę, no i xbox series x w DV. TV prawie wcale nie włączam, nic tam nie ma, chyba że czasem C+4k. Chyba nikt na takim kolosie nie ogląda vhsów czy innego 720p bo to faktycznie może oczy wypalić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,691 Posted January 4, 2023 Ogląda się to co się lubi. Nie wszystko jest na płycie 4K UHD, nie każde 4K to prawdziwe 4K, nie każdy remaster wyglada jak Terminator JD, itp., itd. A jakość strimow jest rożnaaaa, różniasta. A i sama seria XK90 to niekoniecznie ta sama jakość co panel w XH95. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Miki983 8 Posted August 4, 2023 Temat do zamknięcia, kupiłem jednak 75X95L 😁 Quote Share this post Link to post Share on other sites