Dariusz Wąsiewicz 0 Napisano 25 Grudnia 2022 Witajcie, mam taki problem Wybierając głośniki w telewizorze wyświetla się przy filmach Dolby Atmos (Netflix) natomiast jak wybiorę głośniki zewnętrzne czyli Soundbar Samsung Q80R, który obsługuje Dolby Atmos to nie mam napisu przy nazwie filmu, znika automatycznie. Soundbar jest podłączony pod HDMI. Jak wejdę w ustawienia to na głośnikach telewizora mogę zmieniać i funkcja atmos jest dostępna a jak zewnętrznie to wszystko na szaro bez opcji zmiany. Co mogłem źle zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan Cerowany 0 Napisano 28 Grudnia 2022 Cześć. Mam podobne problemy z odtwarzaniem audio przez świeżo zakupiony C22LB od LG. Przy próbie odtwarzania pliku m2ts z Dolby Atmos, telewizor przesyła tylko PCM 2.0 do amplitunera pomimo wybrania trybu "przepychania" audio przez HDMI. Jeżeli dołożymy do tego opisywany wcześniej brak wsparcia dla formatów DTS to słabo to wszystko wygląda. Pozdrawiam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 28 Grudnia 2022 31 minut temu, Pan Cerowany napisał: Jeżeli dołożymy do tego opisywany wcześniej brak wsparcia dla formatów DTS to słabo to wszystko wygląda. Niestety, w Lg musisz się zaopatrzyć w zewnętrzny player jak chcesz puszczać treści z dts. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan Cerowany 0 Napisano 28 Grudnia 2022 4 godziny temu, mati_luk napisał: Niestety, w Lg musisz się zaopatrzyć w zewnętrzny player jak chcesz puszczać treści z dts. Czyli co, jakiś pudełkowy playerek ze średniej półki czy raczej HTPC z Kodi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 28 Grudnia 2022 Zależy jak dane urządzenie przepycha dts. Miałem podobną zagwostkę jak kupowałem Lg C1. W trakcie zorientowałem się o braku wsparcia dts. Na szczęście posiadałem już nvidie shield. I z tego co pamietam, to konwertował te ścieżki do PCM i normalnie miałem dźwięk na tv. Nie używałem żadnego ampli ani soundbara pomiędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan Cerowany 0 Napisano 28 Grudnia 2022 Wydrukowałem instrukcję tego badziewia. Na końcu jak byk stoi, że zero obsługi wszystkich DTSów i Dolby ATMOS ! No, to już jest przegięcie. Najlepsze jest to, że w trybie "grającego telewizora", Dolby ATMOS jest obsługiwany. Ręce mi opadły 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 28 Grudnia 2022 A sprawdziłeś dokładnie wszystkie ustawienia w tv i masz włączony tryb eARC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Grudnia 2022 DTS ci nie wyśle ale Dolby Atmos powinien działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 29 Grudnia 2022 W dniu 25.12.2022 o 22:38, Dariusz Wąsiewicz napisał: Witajcie, mam taki problem Wybierając głośniki w telewizorze wyświetla się przy filmach Dolby Atmos (Netflix) natomiast jak wybiorę głośniki zewnętrzne czyli Soundbar Samsung Q80R, który obsługuje Dolby Atmos to nie mam napisu przy nazwie filmu, znika automatycznie. Soundbar jest podłączony pod HDMI. Jak wejdę w ustawienia to na głośnikach telewizora mogę zmieniać i funkcja atmos jest dostępna a jak zewnętrznie to wszystko na szaro bez opcji zmiany. Co mogłem źle zrobić? I tak powinno być, w momencie gdy wybierasz odtwarzanie dźwięku na zewnątrz TV nie pokarze żadnego info bo dźwięk już idzie na zewnątrz. Mam tak samo na moim C9 i podłaczonym do niego ampli Denona i mam dźwięk Atmos na amplitunerze. To co pokazuje TV to info o standardzie odtwarzanego dźwięku i obrazu, jak on go nie odtwarza to info nie będzie. 17 godzin temu, Pan Cerowany napisał: Cześć. Mam podobne problemy z odtwarzaniem audio przez świeżo zakupiony C22LB od LG. Przy próbie odtwarzania pliku m2ts z Dolby Atmos, telewizor przesyła tylko PCM 2.0 do amplitunera pomimo wybrania trybu "przepychania" audio przez HDMI. Jeżeli dołożymy do tego opisywany wcześniej brak wsparcia dla formatów DTS to słabo to wszystko wygląda. Pozdrawiam. Prawdopodobnie masz dźwięk Atmos zakodowany w Dolby TrueHD i żeby wypuścić taki dźwięk oba urządzenia muszą wspierać eARC po HDMI. Na co próbujesz wysłać ten dźwięk i jakim złączem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan Cerowany 0 Napisano 12 Stycznia 2023 W starym LG z 2013 roku opcja PASS THROUGH trybił tak, że niezależnie od formatów źródła audio, wszystkie tryby DSP i Surround amplitunera działały bez ograniczeń jeżeli dekoder amplitunera potrafił zdekodować te formaty. W nowym TV z włączonym eARC, niezależnie od wybranego trybu (PCM, AUTO, PASS THROUGH) odtwarzacz plików nie przepycha audio do amplitunera w nast. formatach: THD, THD+Atmos, wszystkie DTSy (tych ostatnich z braku licencji). Audio z aplikacji (YouTube, TIDAL) w trybie PCM jest przetwarzane przez wszystkie tryby dekodowania i przetwarzania amplitunera ale już w trybach AUTO i PASS THROUGH działa tylko upmixer Dolby, a DTS NEURAL:X oferuje tylko tryb 2.1. Najlepsze jest to, że amplituner rozpoznaje wejściowy sygnał audio jako pcm 2.0 48kHz w obydwu przypadkach. Dla mnie sytuacja kompletnie niezrozumiała. Na Redditcie ludziska sobie włosy z głowy wyrywają, tak są wściekli na obecną sytuację z dekodowaniem formatów audio przez nowe telewizory. Generalnie to wygląda tak, że producenci tego sprzętu przygotowali swoje produkty pod usługi streamingu gdzie króluje DDPlus. Na resztę formatów audio się zwyczajnie wypięli. Ja zdecydowałem się na złożenie HTPC gdzie będzie rządzić KODI. Nigdy nie sądziłem że wydam ponad 5k na urządzenie, które jest mało użyteczne w kinie domowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 13 Stycznia 2023 12 godzin temu, Pan Cerowany napisał: W starym LG z 2013 roku opcja PASS THROUGH trybił tak, że niezależnie od formatów źródła audio, wszystkie tryby DSP i Surround amplitunera działały bez ograniczeń jeżeli dekoder amplitunera potrafił zdekodować te formaty. W nowym TV z włączonym eARC, niezależnie od wybranego trybu (PCM, AUTO, PASS THROUGH) odtwarzacz plików nie przepycha audio do amplitunera w nast. formatach: THD, THD+Atmos, wszystkie DTSy (tych ostatnich z braku licencji). Audio z aplikacji (YouTube, TIDAL) w trybie PCM jest przetwarzane przez wszystkie tryby dekodowania i przetwarzania amplitunera ale już w trybach AUTO i PASS THROUGH działa tylko upmixer Dolby, a DTS NEURAL:X oferuje tylko tryb 2.1. Najlepsze jest to, że amplituner rozpoznaje wejściowy sygnał audio jako pcm 2.0 48kHz w obydwu przypadkach. Dla mnie sytuacja kompletnie niezrozumiała. Na Redditcie ludziska sobie włosy z głowy wyrywają, tak są wściekli na obecną sytuację z dekodowaniem formatów audio przez nowe telewizory. Generalnie to wygląda tak, że producenci tego sprzętu przygotowali swoje produkty pod usługi streamingu gdzie króluje DDPlus. Na resztę formatów audio się zwyczajnie wypięli. Ja zdecydowałem się na złożenie HTPC gdzie będzie rządzić KODI. Nigdy nie sądziłem że wydam ponad 5k na urządzenie, które jest mało użyteczne w kinie domowym. I znów niestety brak wiedzy. Po pierwsze żeby mieć na wyjściu z TV DDPlus to musisz ustawić Pass Through, czy będziesz miał Dolby TrueHD to jak już gdzie indziej napisałem, zależy od tego czy odbiornik ma zaimplementowane eARC, DTS tak jak piszesz, nie pójdzie bo brak licencji, Z YouTube i innych takich nie dostaniesz niczego innego niż PCM, bo oni tak nadają i nie pisz że film na YouTube ma opis że jest DD czy DTS, jak wiesz zapewne „papier wszystko przyjmie”. Życzę powodzenia z HTPC i z rwaniem sobie włosów żeby zmusić KODI do poprawnego otwarzania wszystkiego. Przerabiałem kilka lat temu na jakimś AndroidBoxie i zmuszenie go do stabilnego wypuszczania dźwięku wielokanałowego z każdego materiału to był jakiś dramat. W końcu stanęlo na klonie OPPO i jak na razie działa u mnie wszystko tak jak to sobie zaplanowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Do przeslania Atmosa zakodowanego w DD+ wystarczy ARC i przewod optyczny. Do przeslania Atmosa zakodowanego w DDTHD konieczne jest eARC i przewod HDMI. W teorii. Bo aby to zadzialalo i TV i ampli musza sie dogadac. A do tego potrzebny jest odpowiedni software w obu urzadzeniach. I to jest najwiekszy problem i wyzwanie. Bardzo czesto zmiany softu na nowszy powoduja, ze ARC czy eARC przestaje dzialać. Od czasow HDCP jest to najwieksza bolaczka i najwieksza wtopa przesylu sygnalow AV. Jeszcze jedna uwaga. W moim LG C1 aby wypuscic dzwiek DD 5.1 musi byc wlaczona opcja jedynie wyjscia optycznego dzwieku. Jesli wybierze sie opcje wyjscia optycznego plus jednoczesnie dzwiek na glosnikach to po optyku wychodzi jedynie DD 2.0. Nie wiem jak jest w Samsungu S95B bo nie sprawdzalem. Nie sprawdzalem jak jest po HDMI. Edytowane 13 Stycznia 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 13 Stycznia 2023 Do przeslania Atmosa zakodowanego w DD+ wystarczy ARC i przewod optyczny. Do przeslania Atmosa zakodowanego w DDTHD konieczne jest eARC i przewod HDMI. W teorii. Bo aby to zadzialalo i TV i ampli musza sie dogadac. A do tego potrzebny jest odpowiedni software w obu urzadzeniach. I to jest najwiekszy problem i wyzwanie. Bardzo czesto zmiany softu na nowszy powoduja, ze ARC czy eARC przestaje dzialać. Od czasow HDCP jest to najwieksza bolaczka i najwieksza wtopa przesylu sygnalow AV. Jeszcze jedna uwaga. W moim LG C1 aby wypuscic dzwiek DD 5.1 musi byc wlaczona opcja jedynie wyjscia optycznego dzwieku. Jesli wybierze sie opcje wyjscia optycznego plus jednoczesnie dzwiek na glosnikach to po optyku wychodzi jedynie DD 2.0. Nie wiem jak jest w Samsungu S95B bo nie sprawdzalem. Nie sprawdzalem jak jest po HDMI.Jaki znowu przewód optyczny?Arc jest tylko w kablu HDMI.Więc sam sobie zaprzeczasz, pisząc że wystarczy arc i przewód optyczny.Jeśli arc, to przewód musi być HDMI.Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Masz racje, pomieszalem . Edytowane 13 Stycznia 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan Cerowany 0 Napisano 23 Stycznia 2023 Cytat W końcu stanęlo na klonie OPPO i jak na razie działa u mnie wszystko tak jak to sobie zaplanowałem. Ktoś produkuje klony odtwarzaczy płytowych OPPO? Poproszę jakiś link do źródła o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Tak, Chińczycy. Tu szukaj jak się nazywają nowe klony: https://actsessory.com/2020/08/15/ipuk-uhd8581-reference-4k-ultra-hd-hdr-media-player/ https://actsessory.com/2020/08/14/ipuk-uhd8582-4k-ultrahd-3d-bluray-universal-harddisk-media-player/?fbclid=IwAR2U2AE-wWm5RCNXZN3hE6u5LDS38RdvEMUvvkpbfHNMc2Gm-5nYo0Z9uD0 https://www.audiostereo.pl/topic/152709-klon-odtwarzacza-oppo/ Reszty szukaj sam, jakoś znikły z rynku te "stare" np. M9702. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 24 Stycznia 2023 Tutaj masz jedno rozwiązanie:https://www.salondigital.es/cineultra-v203-chinoppo-m9702-lector-uhd-discos.html a tutaj drugie:https://reavon.com/blu-ray-player-ubr-x110/ Oczywiście są też inne. Resztę musisz już doczytać sobie sam. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 24 Stycznia 2023 Tu masz dwa ogłoszenia z rynku niemieckiego za używane, bardzo dobre ceny: https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-m9702/k0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan Cerowany 0 Napisano 29 Stycznia 2023 Cytat Życzę powodzenia z HTPC i z rwaniem sobie włosów żeby zmusić KODI do poprawnego otwarzania wszystkiego. Złożyłem właśnie HTPC na Asrocku J5040. Najnowsze KODI jak na razie wszystko odtwarza tak jak chciałem. Nawet pliki UHD poszły gładko choć dość długo się ładowały. Nie wiem jeszcze jak działa obsługa plików z HDR bo LG nie przełącza się w ten tryb. Muszę zagłębić się w temat w wolnym czasie. Cytat Tu masz dwa ogłoszenia z rynku niemieckiego Dzięki za linki. Nigdy nie zrozumiem dlaczego ludzie z OPPO odpuścili sobie ten segment rynku AV. OPPO były idealnymi playerami za sprawą wbudowanych dekoderów audio HD 7.1. Znam gościa który zbudował sobie prosty system quadro na bazie OPPO, dwóch wzmaków zintegrowanych i dwóch par kolumn. Do słuchania SACD idalne no i upmikser Neo:6 też daje radę przy źródłach stereo. Wszystkie klony OPPO nie mają niestety dekoderów audio HD ale w sumie dobrze że ktoś postanowił zapełnić lukę rynkową po tych playerach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 30 Stycznia 2023 W dniu 29.01.2023 o 14:28, Pan Cerowany napisał: Nie wiem jeszcze jak działa obsługa plików z HDR bo LG nie przełącza się w ten tryb. Muszę zagłębić się w temat w wolnym czasie. Jak odpalisz to podziel się doświadczeniami. W dniu 29.01.2023 o 14:28, Pan Cerowany napisał: Wszystkie klony OPPO nie mają niestety dekoderów audio HD ale w sumie dobrze że ktoś postanowił zapełnić lukę rynkową po tych playerach. Widać nie bardzo chciało Ci się zgłębiać temat bo nawet na stronach których linki Ci podałem były dwa modele z wbudowanymi dekoderami i wyjściami analogowymi 5.1. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m-a-r-s 2 Napisano 17 Lutego 2023 Witam, chyba podobny temat... Właście odpaliłem nowego C2, wcześniej miałem B6. Mam dość leciwe kino domowe LG HB954PB i na B6 miałem dźwięk 5.1 zarówno z VODów (Netflix, Amazpn Prime, Disney) oraz odtwarzacza wewnętrznego. Dźwięk leciał przez przewód optyczny. Na C2 nie umiem wymusić dźwięku 5.1. Nawet, jak puszczam coś z konsoli (XBOX)... Da się coś z tym zrobić? Inaczej TV pójdzie do zwrotu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 17 Lutego 2023 A wybrałes odpowiednia opcje aby TV wysłał dźwiek po optyku? Należy wybrać sam optyk, wtedy będzie 5.1. Jak wybierzesz optyk+głosniki to będzie max. 2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m-a-r-s 2 Napisano 17 Lutego 2023 38 minut temu, pmcomp napisał: A wybrałes odpowiednia opcje aby TV wysłał dźwiek po optyku? Należy wybrać sam optyk, wtedy będzie 5.1. Jak wybierzesz optyk+głosniki to będzie max. 2.0. Oczywiście wybrałem tylko optyk. Zresztą próbowałem już chyba wszystkich ustawień i cały czas dźwięk 2.0... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) Mam C1 i żadnych problemów. A może w aplikacjach trzeba cos zmienić? A próbowałeś podać coś po HDMI i wypuścić po optyku? Edytowane 17 Lutego 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m-a-r-s 2 Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, pmcomp napisał: Mam C1 i żadnych problemów. A może w aplikacjach trzeba cos zmienić? A próbowałeś podać coś po HDMI i wypuścić po optyku? Hmm, może oddam ten i kupię C1... Nie wiem co w aplikacjach zmienić... Nie działa w: YouTube, Netflix, HBO MAX, Amazon Prime, Disney Plus, odtwarzaczy wbudowanym. Niemożliwe, że we wszystkich coś trzeba zmienić. Nie mam skąd w tym momencie podać po HDMI z zewnątrz. Komp podłączony do TV już od jakiegoś czasu nie puszcza dźwięku 5.1. Edit: sprawdzałem na XBOX One - to samo. Na B6 przechodziło 5.1, na C2 lipa... Edytowane 17 Lutego 2023 przez m-a-r-s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach