Skocz do zawartości
  • 0
Ropalo

Diagnoza uszkodzenia TV- matryca czy t-con?

Pytanie

Drodzy użytkownicy,

Mam do was proste pytanie, jak sądzicie wizualnie po zdjęciach (podświetlony fragment wzdłuż krzywej, delikatnej linii), uszkodził się element podświetlenia matrycy czy pada t-con?

Dzisiaj w trakcie użytkowania nagle samoistnie od dołu w środkowej części matrycy pojawiła się taka skaza w postaci jakby rozjaśnionego obszaru. Telewizor Samsung MU7002 65'' i około 5 rok użytkowania. Przyznam, że jestem w szoku, bo traktowałem go jak złotko, a wiem ile jest zachodu z naprawami TV (jeśli w ogóle czasami się da to zrobić). Jako amator ostatnio wymieniałem udanie T-CON i taśmy w pewnym moim modelu Sony, więc zastanawiam się, czy i tutaj coś bym zdziałał. 😰😥😢

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1

To wygląda jak pęknięcie w którejś z warstw matrycy. Ale nie jestem fachowcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1
3 godziny temu, Ropalo napisał:

No właśnie... Ale jak to możliwe, że mogłaby pęknąć?

Matryca zbudowana jest z wielu warstw, a podświetlenie w przypadku Twojego TV jest ciągły. Dlatego sądzę że to pęknięcie lub rozwarstwienie jakieś warstwy, ponieważ świeci ciągle dosyć mocno a nie jest poświatą w przypadku złego podświetlenia. Wbrew pozorom matryca ma sporo naprężeń i zmiana temperatur też robi swoje. Możliwe że był mini pęcherzyk powietrza lub inna wada i wyszło. Ale to tylko sfera domysłów, jednak to chyb maatryca a nie podświetlenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1
10 godzin temu, Ropalo napisał:

więc wtedy będę próbować go operować na własną rękę. Ciekawe co z tego wyjedzie, hehe

Podziwiam odwagi, ja raczej się nie nadaję do takich rzeczy - lubię majsterkować ale nie z elektroniką. Z drugiej strony na tym forum trafiłem wątki gdzie samodzielnie wymieniali podświetlenie w większości przypadków z pozytywnym skutkiem. Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@Aktualizacja
Właściwie teraz przemyślałem kilka rzeczy, zanim będę otwierać ten telewizor:

1. Prawdopodobnie nie ma on oddzielnego T-CON'a, więc jeśli coś stało się elektrycznego to na listwie albo płycie głównej.
2. Owa plama raczej nie jest jaśniejsza, a ma normalną jasność, natomiast to właśnie reszta ekranu jest przyciemniona.

Co sądzicie, bo mnie jedynie zastanawia to, że nawet jeśli trzeba będzie wymienić podświetlenie (w tym modelu chyba idące od dolnej krawędzi), to czemu jest taka wyraźna granica na lewo między tłem, a tą plamą? Nadpaliło jedną z warstw i tak dziwnie się rozchodzi przez to? Trochę fantazjuję, ale strasznie ciężko w internecie o jakikolwiek schemat elektryczny albo dostęp do części, czy czegokolwiek dotyczącego napraw tego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No właśnie... Ale jak to możliwe, że mogłaby pęknąć? Sugeruję się poniższym filmikiem, gdzie podejrzewam, że budowa mojego modelu jest identyczna.
Może bardziej, doszło do przepalenia któregoś z punktów ledowych od krawędzi i przy zwarciu nadpaliło krawędź (tak jak w 5:40), przez co światło się tak dziwnie rozchodzi albo dodatkowo jakaś smuga tam się wytworzyła, która tak odbija?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Bardzo ciekawe wnioski, dziękuję za opinię. Tylko właśnie zastanawiam się, czy jeśli miałaby to być matryca. to czemu też po całości spadło podświetlenie o koło 20/30% jasności? Z drugiej strony, właściwie to przecież mogły obie rzeczy naraz się uszkodzić. Dzwoniłem po serwisach i niestety, nikt nie chce się podjąć naprawy 65 calowego modelu, bo mówią, że na nich jest za duży. Dowiedziałem się też w jednym sklepie, że będą mieli podświetlenie za kilka tygodni w sprzedaży, więc wtedy będę próbować go operować na własną rękę. Ciekawe co z tego wyjedzie, hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Temat do zamknięcia. 

Tak jak podejrzewałem. Przepalił się punkt na listwie podświetleniowej, a one w tym modelu są od dolnej krawędzi. To spowodowało uszkodzenie dyfuzora, czyli swoistego pryzmatu wyglądającego jak pleksa, ale działającego nieco efektywniej, by rozpraszać światło. Co ciekawe, takie spięcie przy uszkodzeniu nie nadpaliło tego, a aż spowodowało pęknięcie materiału. Samemu ciężko byłoby się tym zająć, bo telewizor ma duże wymiary, to jedno. Plus to, że prywatnie jest ciężko znaleźć części zamienne. Na szczęście na stronie Samsunga zostałem odesłany do ich oficjalnego partnera serwisowego i jeszcze otrzymałem rabat na zakupy. Cenię taki gest i mam nadzieję, że taka polityka się utrzyma. Owy serwis o nazwie Uniserwis zajął się sprawą profesjonalnie, wymieniając dwa zepsute elementy na oryginalne i z największa przyjemnością otrzymałem go naprawionego. Telewizor śmiga jak nowy, nic tylko się cieszyć i dziękować, że jeszcze istnieją tacy specjaliści, którzy się tym zajmują (bo w mojej bezpośredniej okolicy inne zakłady po[beeep]adły lub nie chciały się mierzyć z 65 calami).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi