Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał:

Toteż napisałem - walnięty panel ;) 

Mam S95B w salonie i tak jak wcześniej napisałem. Przy białej planszy na całym ekranie dopiero po kilku minutach aktywuje się ASBL i zaczyna agresywnie spadać jasność. 

spacer.png

Lecisz bez specto? 😅 Głosniki za tv 😬 

Edytowane przez Usl
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tkacz.rafal@wp.pl dla jednego to problem dla drugiego to żaden problem. Zobacz Hollywood mówi zero uplynniaczy bo psują wrażenia. Ja też ich nie lubię. Co nie znaczy ze mówię każdemu na off. Bo niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie oglądania bez. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gregory-86 

Dlatego napisałem, że ocena obrazu to ocena subiektywna uzależniona od swoich indywidualnych preferencji. Na poprzedniej stronie zasugerowałeś, że problemem jest coś czego nie widać i to jest błędna koncepcja. Błędem nie jest to czego nie widać tylko błędem jest odstępstwo od wzorca a to, że Ci się bardziej podoba taki obraz to Twoja indywidualna sprawa ;) 

Wracając jeszcze do kwestii jasności to w trybie SDR przy 100% bieli na pełnym ekranie różnice jasności po między S95B a A80L są bardzo małe. Jak do tego dołożysz przekłamanie ciemnych scen na A80L to obraz na tym TV może wydawać się jaśniejszy. W HDR niestety jest już spora różnica w jasności. Oczywiście przy prawidłowo działającym ASBL. 

21 minut temu, Usl napisał:

Lecisz bez specto? 😅 Głosniki za tv 😬 

Wszystko jest a głośniki stoją nie używane. Korzystam tylko z wbudowanych. 

Edytowane przez tkacz.rafal@wp.pl
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czemu nie ma spectro? 😅

Godzinę temu, pionier123 napisał:

@usl
Podaj swoje ustawienia s95b
Oczywiście bez grzebania w menu serwisowym

57 minut temu, Gregory-86 napisał:

Dokładnie niewidomy to problem. Jeśli człowiek widzi problemu nie ma. 

To proponuję przebadać wzrok 🩺👀 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Gregory-86 napisał:

@tkacz.rafal@wp.pl dla jednego to problem dla drugiego to żaden problem. Zobacz Hollywood mówi zero uplynniaczy bo psują wrażenia. Ja też ich nie lubię. Co nie znaczy ze mówię każdemu na off. Bo niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie oglądania bez. 

To akurat jest największa bzdura ever jeśli chodzi o „Holi lud”. Tylko aktywując uplynniacz można zniwelować spadek rozdzielczości obrazu ruchomego. W tym momencie pozdrawiamy tego ignoranta, który wykazał się taka nieznajomością podstaw i promuje „na siłę” takie rozwiązania, przy okazji twierdząc, ze to jest TO. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Xisiek napisał:

To akurat jest największa bzdura ever jeśli chodzi o „Holi lud”. Tylko aktywując uplynniacz można zniwelować spadek rozdzielczości obrazu ruchomego. W tym momencie pozdrawiamy tego ignoranta, który wykazał się taka nieznajomością podstaw i promuje „na siłę” takie rozwiązania, przy okazji twierdząc, ze to jest TO. 

Ja też nie Libię tej funkcji obraz zwłaszcza filmów kinowych jest nie do akceptacji ale są lidzie którym to nie przeszkadza chociaż jeśli ma się dobry tryb filmowy to truemotion jest domyślnie wyłączony. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubisz też jasnych oledów, więc nie ma dziwne że jesteś taki spowolniony i się katujesz w lagach 😹 

Edytowane przez Usl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 💯✖ lepsze to niż lagi 😆 Po to się kupuje 144Hz qd-oled by mieć najplynnieszy obraz jak to tylko możliwe, no ale skoro lubisz się katować w skaczącym judderze to podziwiam 🤭 Zapewne jesteś też fanem kinowej jakości gier w 30 fps 😂😂

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma jak brazylijskie kino ale skoro tak lubisz to spoko ja nie wnikam twoja sprawa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Usl Czytając twoje posty i argumenty którymi się posiłkujesz doszedłem do wniosku że jednak masz coś z głową. Próbujesz w każdy możliwy sposób narzucać innym swoję zdanie nawet w kwestiach oceny subiektywnej nie wiedząc kto co lubi ale z góry sugerując że Twoje jest lepsze.

Pogódź się z tym że ile ludzi tyle opinii! Jeden woli żywsze kolory, drugi bardziej stonowane. Jeden woli kolory uciekające w zieleń a drugi w czerwień. Ktoś woli oglądać telewizję z włączonym upłynniaczem a ktoś inny go całkowice wyłącza bo woli obraz typowo ze starego kina w 24kl/s.  Twoje ustawienia są najlepsze dla Ciebie i tylko dla Ciebie! Wykaż się inteligencją i zaakceptuj rzeczywisty stan rzeczy!

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny miłośnik lagów? 🤣 Co się dziwić po kimś, kto kalibruje qd-oleda bez spectro 😆 Nie wspominając już o używaniu głośników z tv zamiast zewnętrznych głośników 🤭 

2 godziny temu, SAM41 napisał:

Nie ma jak brazylijskie kino ale skoro tak lubisz to spoko ja nie wnikam twoja sprawa 

Oczywiście nawet takie "brazylijskie" będzie 💯✖ lepsze od skaczącego obrazu na który może oglądać tylko spowolniony osobnik 😁

Edytowane przez Usl
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, też twierdzisz głośniki z tv są najlepsze i dlatego nie używasz zewnętrznych? 😅

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Usl napisał:

No cóż, też twierdzisz głośniki z tv są najlepsze i dlatego nie używasz zewnętrznych? 😅

Przytocz fragment mojej wypowiedzi gdzie twierdzę że głośniki w tv są najlepsze i dlatego nie używam zewnętrznych?  Zwyczajnie pajacujesz jak przystało na forumowego błazna i jednocześnie zmyślasz bo brakuję ci rzeczowych argumentów. 

Napisałem cytuje "głośniki stoją nie używane. Korzystam tylko z wbudowanych" 

Na podstawie tego zdania wyciągnąłeś swoję bzdurne wnioski? 

Dla Twojej informacji. To są stare,  ponad 10 letnie głośniki microlab stereo bez wsparcia dla jakiegokolwiek standardu dźwięku przestrzennego,  podlączane tylko przez jack w dodatku z uszkodzonym jednym głośnikiem wysokotonowym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usl słuchaj a powiedz mi mistrzu bo masz wiedzę najlepsza na świecie też robisz zoom filmów w formacie kinowym No wiesz zoom żeby wypełniał cały ekran 

Bo wiesz ja zawsze oglądam z pasami ale ja się nie znam wiec chyba lepiej w wersji zoomowanej 😂😂

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=173833]Usl[/mention] Czytając twoje posty i argumenty którymi się posiłkujesz doszedłem do wniosku że jednak masz coś z głową... Wykaż się inteligencją i zaakceptuj rzeczywisty stan rzeczy!

Słowo klucz INTELIGENCJA

Niestety BRAK

Nadal czekam na ustawienia TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał:

Przytocz fragment mojej wypowiedzi gdzie twierdzę że głośniki w tv są najlepsze i dlatego nie używam zewnętrznych?  Zwyczajnie pajacujesz jak przystało na forumowego błazna i jednocześnie zmyślasz bo brakuję ci rzeczowych argumentów. 

Napisałem cytuje "głośniki stoją nie używane. Korzystam tylko z wbudowanych" 

Na podstawie tego zdania wyciągnąłeś swoję bzdurne wnioski? 

Dla Twojej informacji. To są stare,  ponad 10 letnie głośniki microlab stereo bez wsparcia dla jakiegokolwiek standardu dźwięku przestrzennego,  podlączane tylko przez jack w dodatku z uszkodzonym jednym głośnikiem wysokotonowym. 

A po co ci w stereo wsparcie dźwięku przestrzennego? 🤣 Tak lubisz profanować dźwięk? 😆 Myślę, że i tak to zagra lepiej od wbudowanych 🤭 Zadałem pytanie 🙋 Ośmieszasz to się ty kalibrujac qd-oled bez spectro xD

51 minut temu, SAM41 napisał:

Usl słuchaj a powiedz mi mistrzu bo masz wiedzę najlepsza na świecie też robisz zoom filmów w formacie kinowym No wiesz zoom żeby wypełniał cały ekran 

Bo wiesz ja zawsze oglądam z pasami ale ja się nie znam wiec chyba lepiej w wersji zoomowanej 😂😂

Jak lubisz lagujący ciemny obraz to nie ma dziwne, że też ucięty 😆

44 minuty temu, pionier123 napisał:

Słowo klucz INTELIGENCJA

Niestety BRAK

Nadal czekam na ustawienia TV

12 godzin temu, pionier123 napisał:

@usl
prosiłem o Twoje ustawienia Screenshot_20230901_191133_YouTube.jpg

No cóż, jak cię nie stać 😅 Słowo klucz INTELIGENCJA Niestety BRAK

Edytowane przez Usl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobił się wątek komiczno-kabaretowy.
Rafał Tkacz próbował swoimi merytorycznymi wpisami przywrócić na właściwe tory ...
Ja wymiękam@usl porównam do obecnej władzy, najlepszy-najmądrzejszy-wszechwiedzący, tylko nie słuchający ludzi.

Napisz w końcu te ustawienia.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Usl napisał:

Myślę, że i tak to zagra lepiej od wbudowanych 🤭 

Akurat z myśleniem to masz spory problem i nie, nie zagrają lepiej. Te głośniki w filmach sprawują się znacznie gorzej!  Dźwięk wbudowanych głośników S95b jest znacznie czystszy, góra i środek grają o niebo lepiej i jedynie dolny zakres jest problematyczny jak w większości wbudowanych systemów audio z TV.  

2 godziny temu, pionier123 napisał:

Napisz w końcu te ustawienia.

Jeśli chcesz mogę Ci udostępnić swoje ustawienia.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek wyłącz wszystkie ustawienia oszczędzania energii: Optymalizacja jasności, redukcja jasności, oświetlenie dynamiczne, automatyczne oszczędzanie energii. 

Tryb SDR - Profil FILMMAKER

Jasność - 40

Kontrast - 45

Ostrość - 0  

Kolor - 25

Odcień (Z/C) - 0 

Zastosuj ustawienia obrazu - wszystkie źródła

Ustawienia wyrazistości obrazu - wedle uznania / moje ustawienia

• Redukcja rozmyć - 10
  • Redukcja drgań - 5
  • Clear Motion - wyłączony
  • Redukcja Szumu - wyłączony

Contrast Enhancer - wyłączony

Tonacja kolorów - Ciepły 2

Balans Bieli

spacer.png

Gamma - BT.1886 - 0

Szczegóły cieni - 0

Ustawienia przestrzeni kolorów 

spacer.png

Szczytowa jasność - średni

Ustawienia rozmiaru obrazu 

• Dopasuj do ekranu - włączone

Tryb HDR - Profil FILMMAKER 

Jasność - 50

Kontrast - 50

Ostrość - 0  

Kolor - 25

Odcień (Z/C) - 0 

• Redukcja rozmyć - 10
  • Redukcja drgań - 5

Balans Bieli 

spacer.png

Gamma - ST.2084 - 0

Szczegóły cieni - 1

spacer.png

Szczytowa jasność - Wysoko

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na początek wyłącz wszystkie ustawienia oszczędzania energii: Optymalizacja jasności, redukcja jasności, oświetlenie dynamiczne, automatyczne oszczędzanie energii. 

Tryb SDR - Profil FILMMAKER
Jasność - 40
Kontrast - 45
Ostrość - 0  
Kolor - 25
Odcień (Z/C) - 0 
  • Redukcja rozmyć - 10
  • Redukcja drgań - 5
Balans Bieli
ou51jwQ.jpg&key=37526334f0411fc802d376e11b12508547636516248a52ebe45d64efb9ccc4d5
Gamma - BT.1886 - 0
Szczegóły cieni - 0
TKyHyxT.jpg&key=6923bfbe075eff682d64cd273762b2552618ac59ee6ecec00edea871f948cee3
Szczytowa jasność - średni

Tryb HDR - Profil FILMMAKER 

Jasność - 50
Kontrast - 50
Ostrość - 0  
Kolor - 25
Odcień (Z/C) - 0 
  • Redukcja rozmyć - 10
  • Redukcja drgań - 5
Balans Bieli 
lxs0JfT.jpg&key=561efec41feb4d0763a07ac6a121bbd7d2811c7b293506121b9d11b045fa627e
Gamma - ST.2084 - 0
Szczegóły cieni - 1
Bd7CCIK.jpg&key=9545f1247e3c6b3bbb2beb870b2618249b771b3770a12f259c20a178668f359c
Szczytowa jasność - Wysoko

Dzięki, będę jutro testował
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, pionier123 napisał:

Dzięki, będę jutro testował

Jaki jest sens wklepywania cudzych ustawień? Każdy egzemplarz powinien być kalibrowany oddzielnie wtedy ma to sens. A może czegoś nie wiem. Moje ustawienia są inne. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi