Usl 215 Napisano 1 Września 2023 (edytowane) 16 minut temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Toteż napisałem - walnięty panel Mam S95B w salonie i tak jak wcześniej napisałem. Przy białej planszy na całym ekranie dopiero po kilku minutach aktywuje się ASBL i zaczyna agresywnie spadać jasność. Lecisz bez specto? 😅 Głosniki za tv 😬 Edytowane 1 Września 2023 przez Usl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 1 Września 2023 @tkacz.rafal@wp.pl dla jednego to problem dla drugiego to żaden problem. Zobacz Hollywood mówi zero uplynniaczy bo psują wrażenia. Ja też ich nie lubię. Co nie znaczy ze mówię każdemu na off. Bo niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie oglądania bez. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 1 Września 2023 (edytowane) @Gregory-86 Dlatego napisałem, że ocena obrazu to ocena subiektywna uzależniona od swoich indywidualnych preferencji. Na poprzedniej stronie zasugerowałeś, że problemem jest coś czego nie widać i to jest błędna koncepcja. Błędem nie jest to czego nie widać tylko błędem jest odstępstwo od wzorca a to, że Ci się bardziej podoba taki obraz to Twoja indywidualna sprawa Wracając jeszcze do kwestii jasności to w trybie SDR przy 100% bieli na pełnym ekranie różnice jasności po między S95B a A80L są bardzo małe. Jak do tego dołożysz przekłamanie ciemnych scen na A80L to obraz na tym TV może wydawać się jaśniejszy. W HDR niestety jest już spora różnica w jasności. Oczywiście przy prawidłowo działającym ASBL. 21 minut temu, Usl napisał: Lecisz bez specto? 😅 Głosniki za tv 😬 Wszystko jest a głośniki stoją nie używane. Korzystam tylko z wbudowanych. Edytowane 1 Września 2023 przez tkacz.rafal@wp.pl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 1 Września 2023 To czemu nie ma spectro? 😅 Godzinę temu, pionier123 napisał: @usl Podaj swoje ustawienia s95b Oczywiście bez grzebania w menu serwisowym 57 minut temu, Gregory-86 napisał: Dokładnie niewidomy to problem. Jeśli człowiek widzi problemu nie ma. To proponuję przebadać wzrok 🩺👀 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 1 Września 2023 1 godzinę temu, Gregory-86 napisał: @tkacz.rafal@wp.pl dla jednego to problem dla drugiego to żaden problem. Zobacz Hollywood mówi zero uplynniaczy bo psują wrażenia. Ja też ich nie lubię. Co nie znaczy ze mówię każdemu na off. Bo niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie oglądania bez. To akurat jest największa bzdura ever jeśli chodzi o „Holi lud”. Tylko aktywując uplynniacz można zniwelować spadek rozdzielczości obrazu ruchomego. W tym momencie pozdrawiamy tego ignoranta, który wykazał się taka nieznajomością podstaw i promuje „na siłę” takie rozwiązania, przy okazji twierdząc, ze to jest TO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 1 Września 2023 @uslprosiłem o Twoje ustawienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 1 Września 2023 4 godziny temu, Xisiek napisał: To akurat jest największa bzdura ever jeśli chodzi o „Holi lud”. Tylko aktywując uplynniacz można zniwelować spadek rozdzielczości obrazu ruchomego. W tym momencie pozdrawiamy tego ignoranta, który wykazał się taka nieznajomością podstaw i promuje „na siłę” takie rozwiązania, przy okazji twierdząc, ze to jest TO. Ja też nie Libię tej funkcji obraz zwłaszcza filmów kinowych jest nie do akceptacji ale są lidzie którym to nie przeszkadza chociaż jeśli ma się dobry tryb filmowy to truemotion jest domyślnie wyłączony. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Nie lubisz też jasnych oledów, więc nie ma dziwne że jesteś taki spowolniony i się katujesz w lagach 😹 Edytowane 1 Września 2023 przez Usl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 1 Września 2023 Ważne ze ty lubisz mieć operę mydlana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 1 Września 2023 No 💯✖ lepsze to niż lagi 😆 Po to się kupuje 144Hz qd-oled by mieć najplynnieszy obraz jak to tylko możliwe, no ale skoro lubisz się katować w skaczącym judderze to podziwiam 🤭 Zapewne jesteś też fanem kinowej jakości gier w 30 fps 😂😂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 1 Września 2023 Nie ma jak brazylijskie kino ale skoro tak lubisz to spoko ja nie wnikam twoja sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 1 Września 2023 (edytowane) @Usl Czytając twoje posty i argumenty którymi się posiłkujesz doszedłem do wniosku że jednak masz coś z głową. Próbujesz w każdy możliwy sposób narzucać innym swoję zdanie nawet w kwestiach oceny subiektywnej nie wiedząc kto co lubi ale z góry sugerując że Twoje jest lepsze. Pogódź się z tym że ile ludzi tyle opinii! Jeden woli żywsze kolory, drugi bardziej stonowane. Jeden woli kolory uciekające w zieleń a drugi w czerwień. Ktoś woli oglądać telewizję z włączonym upłynniaczem a ktoś inny go całkowice wyłącza bo woli obraz typowo ze starego kina w 24kl/s. Twoje ustawienia są najlepsze dla Ciebie i tylko dla Ciebie! Wykaż się inteligencją i zaakceptuj rzeczywisty stan rzeczy! Edytowane 1 Września 2023 przez tkacz.rafal@wp.pl 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Kolejny miłośnik lagów? 🤣 Co się dziwić po kimś, kto kalibruje qd-oleda bez spectro 😆 Nie wspominając już o używaniu głośników z tv zamiast zewnętrznych głośników 🤭 2 godziny temu, SAM41 napisał: Nie ma jak brazylijskie kino ale skoro tak lubisz to spoko ja nie wnikam twoja sprawa Oczywiście nawet takie "brazylijskie" będzie 💯✖ lepsze od skaczącego obrazu na który może oglądać tylko spowolniony osobnik 😁 Edytowane 1 Września 2023 przez Usl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 1 Września 2023 @Up Tylko potwierdziłeś słuszność mojego poprzedniego wpisu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 2 Września 2023 No cóż, też twierdzisz głośniki z tv są najlepsze i dlatego nie używasz zewnętrznych? 😅 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 2 Września 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Usl napisał: No cóż, też twierdzisz głośniki z tv są najlepsze i dlatego nie używasz zewnętrznych? 😅 Przytocz fragment mojej wypowiedzi gdzie twierdzę że głośniki w tv są najlepsze i dlatego nie używam zewnętrznych? Zwyczajnie pajacujesz jak przystało na forumowego błazna i jednocześnie zmyślasz bo brakuję ci rzeczowych argumentów. Napisałem cytuje "głośniki stoją nie używane. Korzystam tylko z wbudowanych" Na podstawie tego zdania wyciągnąłeś swoję bzdurne wnioski? Dla Twojej informacji. To są stare, ponad 10 letnie głośniki microlab stereo bez wsparcia dla jakiegokolwiek standardu dźwięku przestrzennego, podlączane tylko przez jack w dodatku z uszkodzonym jednym głośnikiem wysokotonowym. Edytowane 2 Września 2023 przez tkacz.rafal@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 2 Września 2023 Usl słuchaj a powiedz mi mistrzu bo masz wiedzę najlepsza na świecie też robisz zoom filmów w formacie kinowym No wiesz zoom żeby wypełniał cały ekran Bo wiesz ja zawsze oglądam z pasami ale ja się nie znam wiec chyba lepiej w wersji zoomowanej 😂😂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 2 Września 2023 [mention=173833]Usl[/mention] Czytając twoje posty i argumenty którymi się posiłkujesz doszedłem do wniosku że jednak masz coś z głową... Wykaż się inteligencją i zaakceptuj rzeczywisty stan rzeczy! Słowo klucz INTELIGENCJA Niestety BRAK Nadal czekam na ustawienia TV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 2 Września 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Przytocz fragment mojej wypowiedzi gdzie twierdzę że głośniki w tv są najlepsze i dlatego nie używam zewnętrznych? Zwyczajnie pajacujesz jak przystało na forumowego błazna i jednocześnie zmyślasz bo brakuję ci rzeczowych argumentów. Napisałem cytuje "głośniki stoją nie używane. Korzystam tylko z wbudowanych" Na podstawie tego zdania wyciągnąłeś swoję bzdurne wnioski? Dla Twojej informacji. To są stare, ponad 10 letnie głośniki microlab stereo bez wsparcia dla jakiegokolwiek standardu dźwięku przestrzennego, podlączane tylko przez jack w dodatku z uszkodzonym jednym głośnikiem wysokotonowym. A po co ci w stereo wsparcie dźwięku przestrzennego? 🤣 Tak lubisz profanować dźwięk? 😆 Myślę, że i tak to zagra lepiej od wbudowanych 🤭 Zadałem pytanie 🙋 Ośmieszasz to się ty kalibrujac qd-oled bez spectro xD 51 minut temu, SAM41 napisał: Usl słuchaj a powiedz mi mistrzu bo masz wiedzę najlepsza na świecie też robisz zoom filmów w formacie kinowym No wiesz zoom żeby wypełniał cały ekran Bo wiesz ja zawsze oglądam z pasami ale ja się nie znam wiec chyba lepiej w wersji zoomowanej 😂😂 Jak lubisz lagujący ciemny obraz to nie ma dziwne, że też ucięty 😆 44 minuty temu, pionier123 napisał: Słowo klucz INTELIGENCJA Niestety BRAK Nadal czekam na ustawienia TV 12 godzin temu, pionier123 napisał: @usl prosiłem o Twoje ustawienia No cóż, jak cię nie stać 😅 Słowo klucz INTELIGENCJA Niestety BRAK Edytowane 2 Września 2023 przez Usl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 2 Września 2023 Zrobił się wątek komiczno-kabaretowy.Rafał Tkacz próbował swoimi merytorycznymi wpisami przywrócić na właściwe tory ...Ja wymiękam@usl porównam do obecnej władzy, najlepszy-najmądrzejszy-wszechwiedzący, tylko nie słuchający ludzi.Napisz w końcu te ustawienia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 2 Września 2023 2 godziny temu, Usl napisał: Myślę, że i tak to zagra lepiej od wbudowanych 🤭 Akurat z myśleniem to masz spory problem i nie, nie zagrają lepiej. Te głośniki w filmach sprawują się znacznie gorzej! Dźwięk wbudowanych głośników S95b jest znacznie czystszy, góra i środek grają o niebo lepiej i jedynie dolny zakres jest problematyczny jak w większości wbudowanych systemów audio z TV. 2 godziny temu, pionier123 napisał: Napisz w końcu te ustawienia. Jeśli chcesz mogę Ci udostępnić swoje ustawienia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 2 Września 2023 Jeśli chcesz mogę Ci udostępnić swoje ustawienia.Poproszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 2 Września 2023 Na początek wyłącz wszystkie ustawienia oszczędzania energii: Optymalizacja jasności, redukcja jasności, oświetlenie dynamiczne, automatyczne oszczędzanie energii. Tryb SDR - Profil FILMMAKER Jasność - 40 Kontrast - 45 Ostrość - 0 Kolor - 25 Odcień (Z/C) - 0 Zastosuj ustawienia obrazu - wszystkie źródła Ustawienia wyrazistości obrazu - wedle uznania / moje ustawienia Redukcja rozmyć - 10 Redukcja drgań - 5 Clear Motion - wyłączony Redukcja Szumu - wyłączony Contrast Enhancer - wyłączony Tonacja kolorów - Ciepły 2 Balans Bieli Gamma - BT.1886 - 0 Szczegóły cieni - 0 Ustawienia przestrzeni kolorów Szczytowa jasność - średni Ustawienia rozmiaru obrazu Dopasuj do ekranu - włączone Tryb HDR - Profil FILMMAKER Jasność - 50 Kontrast - 50 Ostrość - 0 Kolor - 25 Odcień (Z/C) - 0 Zastosuj ustawienia obrazu - wszystkie źródła Ustawienia wyrazistości obrazu - wedle uznania / moje ustawienia Redukcja rozmyć - 10 Redukcja drgań - 5 Clear Motion - wyłączony Redukcja Szumu - wyłączony Contrast Enhancer - wyłączony Tonacja kolorów - Ciepły 2 Balans Bieli Gamma - ST.2084 - 0 Szczegóły cieni - 1 Ustawienia przestrzeni kolorów Szczytowa jasność - Wysoko Ustawienia rozmiaru obrazu Dopasuj do ekranu - włączone 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pionier123 19 Napisano 2 Września 2023 Na początek wyłącz wszystkie ustawienia oszczędzania energii: Optymalizacja jasności, redukcja jasności, oświetlenie dynamiczne, automatyczne oszczędzanie energii. Tryb SDR - Profil FILMMAKERJasność - 40Kontrast - 45Ostrość - 0 Kolor - 25Odcień (Z/C) - 0 Zastosuj ustawienia obrazu - wszystkie źródłaUstawienia wyrazistości obrazu - wedle uznania / moje ustawienia Redukcja rozmyć - 10 Redukcja drgań - 5 Clear Motion - wyłączony Redukcja Szumu - wyłączony Contrast Enhancer - wyłączonyTonacja kolorów - Ciepły 2Balans BieliGamma - BT.1886 - 0Szczegóły cieni - 0Ustawienia przestrzeni kolorów Szczytowa jasność - średniUstawienia rozmiaru obrazu Dopasuj do ekranu - włączone Tryb HDR - Profil FILMMAKER Jasność - 50Kontrast - 50Ostrość - 0 Kolor - 25Odcień (Z/C) - 0 Zastosuj ustawienia obrazu - wszystkie źródłaUstawienia wyrazistości obrazu - wedle uznania / moje ustawienia Redukcja rozmyć - 10 Redukcja drgań - 5 Clear Motion - wyłączony Redukcja Szumu - wyłączony Contrast Enhancer - wyłączonyTonacja kolorów - Ciepły 2Balans Bieli Gamma - ST.2084 - 0Szczegóły cieni - 1Ustawienia przestrzeni kolorówSzczytowa jasność - WysokoUstawienia rozmiaru obrazu Dopasuj do ekranu - włączone Dzięki, będę jutro testował 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jurek F 29 Napisano 2 Września 2023 12 minut temu, pionier123 napisał: Dzięki, będę jutro testował Jaki jest sens wklepywania cudzych ustawień? Każdy egzemplarz powinien być kalibrowany oddzielnie wtedy ma to sens. A może czegoś nie wiem. Moje ustawienia są inne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach