Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro Samsung nie boi się wypalen to niech sam wyłączy agresywne przyciemnianie obrazu. Niech wyłączy. Dlaczego tego nie robi. I teraz nie pisz ze w serwisowym można. Bo serwisowe mnie nie interesuje. Tam zagłada serwis nie zwykły użytkownik. 
takze przestań się ośmieszać. Ze można. Nie można to nie balans bieli. Ale co ty tam wiesz. Trolowax jedynie potrafisz 

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wnioskuję, że oglądasz w trybie: STANDARD?
Wtym trybie nic się nie zmieniło. 
Niestety tylko film lub filmmaker, nie lubię za jasno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usl się cały czas ośmiesza. Pisze ze mój najciemniejszy oled na rybki też przyciemnia. 😂😂😂

Czytając te teksy padam na suty. Wiem jak wyglada film serial na s95b a jak wyglada na Sony a80j i a80l. Także takie teksty to istne ośmieszanie się ze strony tego użytkownika. Innymi słowy gość nie wie co pier…doli😂😂😂😂 pewnie dostał od pracodawcy scernqriusz na kartce co ma pisać 

Widziałem obraz na Sony. LG. Philips. Panasonic. Tcl. Nic tak nie przyciemnia jak samsung. Tak jak wielokrotnie pisano, boja sie wypalen i tyle. 

Innymi słowy każdy oled jest lepszy. S95b przoduje  natomiast  pod katem usterek i problemów. 

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, pionier123 napisał:
4 godziny temu, krempla napisał:
Wnioskuję, że oglądasz w trybie: STANDARD?
Wtym trybie nic się nie zmieniło. 

Niestety tylko film lub filmmaker, nie lubię za jasno

Ściągałem ze strony  wsparcia ze trzy tygodnie temu i przez ten czas nie zauważyłem zmian po tej aktualizacji. Oglądam tylko w FMM kalibrowanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zgadzam się z forumowiczami którzy piszą, że najlepszym trybem do oglądania tv jest ten, który nam najbardziej odpowiada. 

Krótki cytat z korespondencji z Maciejem:

Jeśli włączymy zaaw. zwiększ. kontrastu i/lub żywy kolor to pomiary pokażą przekłamania w pewnych zakresach, w konsekwencji czego i tak będziemy musieli te funkcje wyłączyć, aby uzyskać poprawną kalibrację. Jeśli więc lubi Pan obraz do pewnego stopnia poprawny, ale też z lekkim przesyceniem / przekontrastowaniem, to można te funkcje uruchomić po wykonanej kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co miał napisać skoro chce na tobie zarobić? 😹

14 godzin temu, Michal1992 napisał:

Skoro Samsung nie boi się wypalen to niech sam wyłączy agresywne przyciemnianie obrazu. Niech wyłączy. Dlaczego tego nie robi. I teraz nie pisz ze w serwisowym można. Bo serwisowe mnie nie interesuje. Tam zagłada serwis nie zwykły użytkownik. 
takze przestań się ośmieszać. Ze można. Nie można to nie balans bieli. Ale co ty tam wiesz. Trolowax jedynie potrafisz 

Kto trzyma tv w trybie dynamicznym? 🤣 

13 godzin temu, Gregory-86 napisał:

Usl się cały czas ośmiesza. Pisze ze mój najciemniejszy oled na rybki też przyciemnia. 😂😂😂

Czytając te teksy padam na suty. Wiem jak wyglada film serial na s95b a jak wyglada na Sony a80j i a80l. Także takie teksty to istne ośmieszanie się ze strony tego użytkownika. Innymi słowy gość nie wie co pier…doli😂😂😂😂 pewnie dostał od pracodawcy scernqriusz na kartce co ma pisać 

Widziałem obraz na Sony. LG. Philips. Panasonic. Tcl. Nic tak nie przyciemnia jak samsung. Tak jak wielokrotnie pisano, boja sie wypalen i tyle. 

Innymi słowy każdy oled jest lepszy. S95b przoduje  natomiast  pod katem usterek i problemów. 

To jak to było jasny oled w ciemnym pomieszczeniu przedzkadza? 😂😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się zbyt wysoka jasnosc w ciemnym pomieszczeniu przeszkadza. Niemniej w przypadku s95b mie jest problemem zbyt wysoka  jasnosc tylko zbyt ciemny panel w filmach gdzie niewiele widać. Zapytaj się kalibratora z 20 letnim doświadczeniem. Może ci wytłumaczy bo ja już nie mam siły. 

• Haha 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko o dziwo w testach jest prawie 2x jaśniejszy o twojego najciemniejszego oleda na rynku z niebieskim tintem :D 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Usl napisał:

Tylko o dziwo w testach jest prawie 2x jaśniejszy o twojego najciemniejszego oleda na rynku z niebieskim tintem :D 

w testach. :) 

testów ja nie oglądam. oglądam filmy i seriale. liczy się dla mnie jaki jest obraz w filmach i serialach oraz to czy tlewizor sprawia czy nie problemy. a nie testy i recenzje. to mnie całkowicie nie obchodzi. 

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak właśnie testują 😂 I twój sony jest w filmach najciemniejszym oledem na rynku w klasie średniej 🤣 Od samsunga prawie 2x ciemniejszy 😆 Pierwsza scena marne 580 nitów vs aż 1014 w samsungu 🤭

Edytowane przez Usl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu pojmować, twój sony a80l to najgorszy oled na rynku w klasie średniej i koło s95b nawet nie stał 😅 Zaakceptuj w końcu fakty ślepy sonyboju 😸

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ust czy ty naprawdę jesteś taki głupi czy po prostu nic nie rozumiesz normalnie każdy ci już pisze żebys się nie ośmieszał a ty dalej swoje ja nie mam sony mam lg i telewizor lg jest milion razy lepszy niż ten s95b który ma masę masę problemów ale ty najwyraźniej nic nie pojmiesz w swoim małym mózgu albo jesteś typem który cały czas tylko pisze żeby pisać cały czas te same teksy najciemniejszy oled, testy, najjaśniejszy samsung, nikt nie potrafi ustawić, nie znasz się normalnie nie da się tego czytać weź chłopie na wstrzymanie nie wiem wypij sobie jakieś piwo czy coś nie wiem co tam teraz w podstawówce się pije i weź wyluzuj bo naprawdę nic nie kumasz każdy ci mówi, ze ciemny jest obraz a ty dalej swoje ze jak nie umiesz ustawić to masz ciemny jakbyś umiał a przecież dałem rozwiazanie to byś miał jasny ty chłopcze nic nie rozumiesz czy ty nie pojmujesz ze ludzie nie chcą tracić gwarancji czy narażać się na utratę gwarancji grzebiąc w serwisowym nic a nic nie kumasz nie wiem czy robisz to specjalnie czy jak ale zrozum jedno to nie jest jedynie opinia gregorego a setek lub patrząc globalnie tysięcy ludzi na świecie co kupili tego oleda i narzekają ze obraz jest ciemny lepiej pogadaj ze swoim szefem Panem Grzegorzem S. żeby powiedział tym w Korei ze skoro są tacy pewni tego oleda to niech wyłącza agresywne przyciemnianie bo ludzie się z nich śmieją ze ludzi nie obchodzą cyferki bo mnie też cyferki nie obchodzą a na g2, c2, c1 i innych obraz jest jasny dużo jaśniejszy niż na samsungu także się nie ośmieszaj bo to ty a nie inni uzytkowicy forum się ośmieszają ps przeczytaj sobie artykuł odnośnie a80l od sony i z tego co wiem to tam jest 700 nita a nie 400 tak jak piszesz a przez samo hdtv Polska telewizor jest bardzo polecany także przestań siać zamęt bo się ośmieszasz zreszta ile by nita nie było gościu sobie go kupił i używa jest zadowolony także nie rozumiem o co ci chodzi musisz zrozumieć i twój szef również ze są ludzie dla których liczy się spokój w korzystaniu z tv oraz przyjemność z oglądania a ja przyjemności na s95b nie widzę bo obraz jest mega ciemny i mnie to wkur... mnie również nie obchodzi ile tam nita ma w testach bo to są dane dla ludzi który się tym parają to tak samo jak całki nie są potrzebne prxecietnemu człowiekowi w życiu czy znajomość która w historii Egiptu faraonem była Kleopatra także wiesz ludzie maja inne rzeczy zreszta nie chce mi się już z tobą gadać bo faktycznie ośmieszasz się cały czas i piszesz ta durnotę nawet ciężko to skomentować nie wiem musisz mieć w chu wolnego czasu skoro cały czas piszesz w każdym wątku na hdtv, w każdym wątku też te swoje głupoty na fb i youtubie i ludzie się  ciebie cały czas śmieją najeleiej jeden ci napisał dobrze ze zony mi nie wybrałeś pewnie lepiej byś wiedział kogo poszukuje normalny troll z ciebie człowieku ogarnij się trochę bo naprawdę jakby się ze mnie tak wszyscy śmiali, jakby na mnie tak psy wieszali to poważnie zamilkł bym bo jedna osoba może tak napisać ale tobie odpowiadają setki zwłaszcza na yt no gościu ogarnij się naprawdę 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na yt to dopiero z niego lacha drą. Faktycznie koleś jest niesamowity. Ale skoro lubi. To ok. Jego sprawa. Ja z typem skończyłem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepychanek ciąg dalszy choć obydwie strony po części mają rację to żadna nie ustąpi. Jak w piaskownicy ;) 

Nawiązując do problemu "ściemniania" obrazu w S95B jaki tutaj często pada. Większość osób nie rozumie jak działają zabezpieczenia konkretnie w tym TV więc postaram się wyjaśnić. 

Pierwszym zabezpieczeniem jest ABL, które wraz ze wzrostem rozmiaru białej planszy na ekranie obniża jasność panelu. To zabezpieczenie działa tak samo na każdym TV OLED bez wyjątków!  Jak ustawimy sobie białą planszę na całym ekranie to pomimo działania ABL S95B generuje najjaśniejszy obraz ze wszystkich zeszłorocznych TV.  Warto wspomnieć, że jeśli zostawimy białą planszę wyświetloną na dłużej niż 3min to wtedy załączy się ASBL, który jest drugim zabezpieczeniem. Zabezpieczenie zacznie obniżać jasność do minimalnych wartości. W przypadku S95B zabezpieczenie przed wypaleniem statycznym zaczyna działać tylko w momencie gdy przez określony czas wyświetlany jest statyczny lub pół statyczny obraz na konkretnej wielkości ekranu. Jeśli obraz jest płynny bez statycznych, pół statycznych scen ASBL się nie aktywuje. W filmach i serialach ASBL praktycznie się nie załącza! Działa jedynie ABL w zależności od rozmiaru jasnej sceny ale to i tak daje najjaśniejszy panel ze wszystkich zeszłorocznych modeli OLED>

Jeśli ktoś ma problemu z S95B ze znacznym spadkiem jasności w filmach to winny jest wadliwy panel ewentualnie problem z softem bo takie sytuacje też trafiałem szczególnie po błędach aktualizacji firmware. Przy prawidłowo działającym TV w filmach i serialach ASBL praktycznie się nie załącza no chyba, że zastopujecie scenę na kilka minut ;)

@Gregory-86

Tak jak wcześniej napisałem. Na 99% trafiłeś na wadliwy egzemplarz. Nawiązując jeszcze do Twojej opinii o A80L. Nie wiem czy wiesz ale ten model telewizora ma problem z prześwietlaniem ciemnych, szarych scen co wielokrotnie zostało mu wytknięte w recenzjach. To jest ta lepsza jasność w ciemnych scenach. Oceniając subiektywnie wielu osobą może się to bardziej podobać ale w ogólnym rozrachunku jest to wada nieprawidłowej reprodukcji obrazu ;) 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie oglądałem żadnych statycznych obrazów. Nic nie było ustawione na dłużej niż 3 min. Panel był raz wymieniany i płyta. I działał tak samo. Także o wadliwości panelu mowy być nie może. Samsung twierdził ze wine ponosi Netflix i inni vod mam nawet na to @ od nich. W Sony obraz jest jaśniejszy. Nie wiem czy to wada. Mi się to podoba. Także ja ciemny obraz w s95b uważam za wadę. Chociaż to ocena subiektywna. Bo tylko o takiej mowa. 99% ludzi ocenia subiektywnie. 

• Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja np oglądałem serial czy film i po jakimś czasie z nieznanych przyczyn obraz bardzo się ściemniał logo kanału nie ograniczało jasności bo mowa o vod a tam loga kanałow nie ma problem występował na netflixie, Disneyu, prime, apple itp. także o przypadkowym uszkodzeniu kolejnego panelu, nie ja bym tutaj tego nie widział coś po prostu samsung ma skopane z tym abl o którym piszesz ok jest to w każdym tv ale w moim lg g2 tego nie ma no nie widzę tego a w s95b było to bardzo denerwujące zreszta jak prześledzimy wątek to problem pojawia się wiele częściej niż też ze szmata i czyszczeniem 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tylko vod. Nie wiem co tv przez 3 min miałby wykrywać jasny punkt i zmniejszać jasnosc. u mnie nigdy statyczne tak długo się nie paliło. Z logiem to tylko oglądałem jeden serial na player. 

Odpowiedz od Samsung

Nasza Centrala w Korei odpisała, że po przanalizowaniu nagranego filmu stwierdzili , iż materiał HDR nagrany  został w bardzo ciemnym otoczeniu w zglaszanych podobnych przypadkach potwierdzono, że to problem z treścią a nie telewizorem. Oprócz Netflixa podobnie ciemne sceny były zgłąszana na HBO , Disney+ i innych aplikacji VOD. Z informacji od HQ wynika również, że zgłosili to do dostawców aplikacji I producentów kontentu z HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gregory-86

Są dwie opcje. Walnięty panel lub problem z software, który aktywował ASBL wtedy kiedy nie powinien. Przy prawidło działającym TV S95B jest jaśniejszy od A80L i to widać gołym okiem. Jedynie w dość ciemnych scenach A80L ma problem i je rozjaśnia co może złudnie dawać wrażenie większej jasności. 

Edytowane przez tkacz.rafal@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo Samsung wypuścił partie walnietych paneli. I cześć ludzi ma z tym problem.

A ja byłem w tej grupie. W Sony tego nie widziałem nigdy. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli a80l ma problem w ciemnych scenach to ja ten problem akceptuje :) bo dla mnie to żaden problem problemem jest to jak czegoś się nie widzi o np. ja nie widziałem wiele w s95b przez te zabezpieczenia o których pisales bo ja nie wiem jaki to ma być problem dla mnie to jest problem jeśli coś nie widzę natomiast jeśli widzę to problemu nie mam no tak na logikę widzę jak kot w nocy to co jest to problem widzę jak człowiek w noktowizorze to jaki to problem problem zaczyna się wówczas gdy czegoś się nie widzi o to jest problem dla mnie to co piszesz o a80l to żaden problem 

Edytowane przez SAM41
  • Haha 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toteż napisałem - walnięty panel ;) 

Mam S95B w salonie i tak jak wcześniej napisałem. Przy białej planszy na całym ekranie dopiero po kilku minutach aktywuje się ASBL i zaczyna agresywnie spadać jasność. 

spacer.png

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Gregory-86 napisał:

Dokładnie niewidomy to problem. Jeśli człowiek widzi problemu nie ma. 

Trochę słabe to wytłumaczenie ;)  Wszystko rozchodzi się o obraz wzorcowy. Jeśli w materiale wzorcowym w ciemnych scenach jest mało widocznych detali to tak je powinieneś widzieć na swoim TV.  Jeśli na A80L w ciemnych scenach masz te detale rozjaśnione względem wzorca przez co je bardziej dostrzegasz masz zwyczajnie nieprawidłową reprodukcję obrazu. To jest problem ale ocena obrazu jest subiektywna więc taki obraz z problemem zwyczajnie bardziej CI się podoba. 

Edytowane przez tkacz.rafal@wp.pl
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi