Usl 215 Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) Bo wiesz bardzo mało, nie wiedziałeś nawet o istnieniu kin oled 😆 Ale skoro nadal upierasz się, że wiesz też lepiej niż 20 letni kalibrator 😹 Za to jest zadowolony z pink tintu i niższej 👇🏽 jasności widocznie 😅 Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez Usl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 3 Sierpnia 2023 Gościu zrozum jedno ja nie jestem jak 99% ludzi kupujących tv jakimś purysta obrazu. Tv kupiłem i użytkuje. Dla mnie tv sieci normalnie. Samsung miał oczywiście lepsze kolory. Ale Sony jest bardziej ostry i obraz bardziej mi się widzi w Sony. Kumplowi bardziej widzi się w LG i tyle. Z samsungiem miałem problemy. Wiec zwróciłem i wybrałem Sony. Natomiast jeśli chodzi o kina oled. Czy występują w Polsce czy nie występują. Nie wiem. Nie będę czytał i szukał bo mnie to nie interesuje. Z tych kin z których korzystałem to oledow tam nie było. I tyle w temacie. koniec kropka. Z mojej strony a ty sobie pisz co tam chcesz. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 3 Sierpnia 2023 Bardziej ostry w czym, materiałach 4k? 😅 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Sierpnia 2023 monitor referencyjny Sony HX310 ma współczynnik kontrastu 1 000 000 :1 i jasność 1 000 cd/m2 utrzymywaną na całym ekranie takie same parametry ma ekran Retina XDR w iPadzie Pro i MacBooku Pro, mam oba oglądanie materiałów HDR na takim ekranie jest fajne przez krótki czas, tak mocno daje po oczach na razie wolę oglądać HDR na ekranie Sony AG9, który jest sporo ciemniejszy, ale dla mnie bardziej naturalny nie jestem pewien czy pogoń za nitami jest taka super może kiedyś zmienię zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, jaczar napisał: oglądanie materiałów HDR na takim ekranie jest fajne przez krótki czas, tak mocno daje po oczach na razie wolę oglądać HDR na ekranie Sony AG9, który jest sporo ciemniejszy, ale dla mnie bardziej naturalny nie jestem pewien czy pogoń za nitami jest taka super może kiedyś zmienię zdanie Widocznie tak życzył sobie twórca 😅 Jak patrzysz w realu na latarkę nie daje po oczach? 😆 Po za tym pokaż test gdzie ipad/mac osiąga taki kontrast i czy nie ma rozjaśniony EOTF 😅 Ile cię ag9 wyszedł? Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez Usl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) https://www.rtings.com/laptop/reviews/apple/macbook-pro-14-2021 na stronie Apple piszą o kontraście 1 000 000 :1 https://www.techspot.com/review/2365-apple-macbook-pro-xdr-display/ tu piszą o kontraście 1 000 000 :1 pewnie zależy od metodologii testu Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 3 Sierpnia 2023 Po prostu podają kontrast do 1 mln 😅 Rzeczywisty kontrast to 50k tylko 😆 Śmiech na sali jak myślisz, że taki ipad, czy mac nawet stał koło hx310 😂 Dałeś się nabrać na marketingowe brednie 🤭 To ile cię ten ag9 wyszedł? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 4 Sierpnia 2023 @jaczar też mam iPada pro z m1 12.9 cal gdzie obraz jest jaśniejszy i też obraz z oleda podoba mi się bardziej. Jak wpadnę w trans to potrafię obejrzeć kilka odcinków serialu ciągiem na oledzie. Na jasnych telewizorach trzeba ograniczać jasnosc bo nie da się tego dłużej oglądać. Moim zdaniem wynika to z tego ze oczy nie są przyzwyczajone do ciemności i jasności jednocześnie. Kiedy coś oglądam w całkowitej ciemności. Dajmy na to jakis program przyrodniczy gdzie akcja dzieje się na zewnątrz przez dłuższy czas a HDR wali po oczach to jest to nie do zniesienia przez dłuższy czas. Fajne na chwile. Wiec Albo włączam wtedy światło albo przyciemniam obraz. I to na najciemniejszym oledzie także jaśniejszy nie jest mi potrzebny. S80l jest aż za jasny jak na moje warunki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 4 Sierpnia 2023 Hahaha Kompletnie się nie znasz na telewizorach 😆 Ale co się dziwić po kimś kto dał się zrobić na smuzacego iPada 😂 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
coolmac54 10 Napisano 4 Sierpnia 2023 Ha ha ha @Usl to guru od TV! Inni się nie znają i nie wiedzą jaki obraz w TV im odpowiada. Ale obciach! 2 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 4 Sierpnia 2023 No jak się nie znasz to jak masz wiedzieć? 🤣 3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Sierpnia 2023 Cyk i kolejny wpadł do ignorowanych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 4 Sierpnia 2023 I cyk kolejny n0.ob dający się robić na marne przepłacone sprzęty, które stawia na równi z monitorami referencyjnymi 😂 Zrobiłeś mi dzień 😄 Łykaj dalej brednie marketingowe o kontrastach 1 mln 🤣 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 4 Sierpnia 2023 oczywiście ze sony lepszy ktoś ma inne zdanie samsung cały czas mialem problemy z sony żadnych wsypko chodzi jak powinno także każdy kolejny też będzie sony lub lg bo lg też robi świetne telewizory korzystałem z innych sprzętów tego producenta pralek lodówek odkurzaczów i wideo i nigdy nie mialem z tym żadnych problemów lodówka chodzi 10 lat, odkurzacz już 5 lat a wideo pewnie do dzisiaj u kogoś działa bo sprzedałem niby ci fachowcy chwalą te samsungi ale pewnie dlatego ze im samsung ładnie płaci to tak samo jak 2 tyś za komentarz i potem nakręcają sprzedaż samsung jest mistrzem marketingu i sprzedaży oraz wykonania wykonanie maja świetne natomiast problemy jakie się pojawiają po zakupie są nie do opisania dlatego ja omijam szerokim lukiem bo się psują jak zmieniłem na iPhone to już kilka lat chodzi i zero problemów jedynie baterie może będę musiał wymienić po po 3 latach mam 89 procent sprawności ale to dopiero za 3 lata bo nie zamierzam z iPhone rezygnować jeśli coś innego kupię to tylko iPhone galaxy nie kupię nawet za 10 zł bo pewnie popsuje się mam po prostu złe doświadczenia z ta firmą i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 4 Sierpnia 2023 Masz srajfon 💩 czyli masz zamkniętą głowę 😂 Jak wrażenia z lagujacych 60Hz w 2k23? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 4 Sierpnia 2023 mam i jestem zadowolony wyrażaj się z szacunkiem gościu bo ja ciebie nie obrażam korzystam ze sprzętów apple i jestem zadowolony nic mi nie laguje system chodzi bardzo dobrze widzę gościu po twoich wypowiedziach ze nikt poza toba się nie zna 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 4 Sierpnia 2023 60hz 😂 😂 😂 To lagi, otwórz oczy 👀 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuku07 2 Napisano 4 Sierpnia 2023 Siemka. Jeśli to nie problem, to wyrażę swoją opinię dotyczącą Samsunga S95 którego posiadam od 3mies. Zacznę od tego co mnie irytuje-słaba powłoka oleofobowa na matrycy, która przy czyszczeniu potrafi schodzić, dodam, że są to opinie wielu użytkowników, którzy tego doświadczyli, więc coś w tym musi być na rzeczy, nie mam dzieci, więc może uda się to zminimalizować, ale wolę się nie przyglądać z bliska, czy jest jakieś zabrudzenie, bo najzwyczajniej strach się brać za czyszczenie, no nie powinno tak być. Kolejna rzecz, strasznie giętka ta matryca, łapiąc za róg czuć że się wygina przy niewielkim nakładzie siły i będzie problem, bo telewizor będę musiał w najbliższym czasie przenieść do innego mieszkania po skończonym remoncie, tyle dobrego, że wszystkie steropiany zostawiłem i będzie trzeba od nowa delikatnie go spakować, gdyby nie to forum i opinie użytkowników pewnie pozbyłbym się kartonu i byłoby ciężko donieść go w całości. Przycinki podczas korzystania z menu ustawień, brak guzika na pilocie do bezpośredniego wejścia w ustawienia. Mrugający obraz po wejściu menu. Jeśli natomiast chodzi o zalety, oczywiście jakość obrazu korzystając z serwisów streamingowych, sam ustawiłem go pod siebie i mnie odpowiada. Bardzo ergonomiczny, minimalistyczny i intuicyjny pilot, choć jak pisałem, kilka guzików bym dołożył. Dodam, że to mój pierwszy qd oled nigdy wcześniej nie miałem tej klasy telewizora i w sumie póki co mimo tych wpadek o których pisałem jestem zadowolony. A i jeszcze ostatni ważny dla mnie aspekt, to cena, ostatecznie wyniósł mnie 6500zł. Sony czy LG niestety to sporo droższa półka, na którą nie mógł bym sobie pozwolić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 4 Sierpnia 2023 @kuku07 schodząca powłoka antyrefleksyjna to moim zdaniem najgorszy element tego telewizora. Ja ze swojej strony mogę jednie polecić aby podczas ściągania korzystać z rękawiczek jednorazowych oraz pod żadnym pozorem nie dotykać matrycy. A przy przenoszeniu najlepiej nakryj wyświetlacz jakimś prześcieradłem. Które ściągnij od zewnętrznej strony jakaś taśma. W samsungu są cwaniacy wiedza ze jest problem z matryca wiec naklejają folie. A potem człowieku radź sobie sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuku07 2 Napisano 4 Sierpnia 2023 Dokładnie, też tak uważam i najlepsze, że nic z tym nie jesteśmy w stanie zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 4 Sierpnia 2023 3 minuty temu, kuku07 napisał: Dokładnie, też tak uważam i najlepsze, że nic z tym nie jesteśmy w stanie zrobić. Znaczy się nie do końca nie jesteście. Zawsze możecie korzystać s uprawnień rękojmianych. Zasięgać opinii prawnika oraz w razie problemów konsultować się z infolinia UOKiK oraz powiatowym rzecznikiem praw konsumenta. Ja tak zrobiłem i wymieniłem na Sony a80l. Podczas pierwszej naprawy wymienili mi panel i płytę. Następnie dwulatek dotknął matrycy powstała plama dorzuciłem resztę problemów i odstąpiłem od umowy. Ze strony sprzedawcy odezwali się do mnie i zaproponowali abym wybrał sobie inny telewizor. Tylko mówię korzystajcie z rekojmi. W żadna gwarancje się nie bawcie bo z samsungiem nic nie wygracie. Każdy prawnik i każdy rzecznik powiatowy powie wam ze tylko i wyłącznie rękojmia do sprzedawcy. Samsung zwala na użytkownika. Wiem bo przerabiałem temat. Tak. Poczytajcie sobie moje wcześniejsze wpisy to zobaczycie jakie miałem z nimi przeboje. takze walczmy o swoje prawa. To nasze ciężko zarobione pieniądze i nie moze być tak ze nie istnieje na tej planecie środek pozwalający na wyczyszczenie produktu. kontaktujcie się z infolinia UOKiK lub powiatowym rzecznikiem jak powiecie ze podczas czyszczenia schodzi powłoka to was od razu pokierują co macie robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuku07 2 Napisano 4 Sierpnia 2023 Dziękuję, będę pamiętał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 4 Sierpnia 2023 Spróbuj czyścić wodą destylowaną z mikrofibrą. Jeden posiadacz s95b, którego się pytałem pisał, że czyści tak i nie ma żadnego problemu 😅 Po za tym prosty panel chociaż masz? 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuku07 2 Napisano 5 Sierpnia 2023 Tak prosty, wiedziałem, żeby zwrócić na to uwagę, dlatego po wyjęciu z pudla dokładnie sprawdziłem i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 5 Sierpnia 2023 Ja czyściłem woda destylowana i pojawiła się plama. Także nie ma złotej rady. Na infolinii samsunga rekomenduja na sucho. Stała gadka. Na pytanie czy używać wody, ze nie. Ze pokryty specjalistyczna powłoka która w wyniku użycia wody może ulec uszkodzeniu. zadzwon i zapytaj istny kabaret co ci na infolinii samsunga mówią. Oczywiście jeśli ba sucho będziecie czyścić to pojawia się mikrorysy. Najlepiej włączyć latarkę w smartfonie i zobaczyć jak po takim czyszczeniu wyglada matryca. samsung coraz lepsze produkuje te sprzęty. Takich cudow nie widziałem u żadnego innego producenta. Ba nawet jak chuchnąłem na idealna matryce pojawiła się plama widoczna pod katem. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach