Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Zrób test przy włączonym dekoderze. Przy wyłączonym tak wychodzi. 
Jeśli chodzi o poziom opóźnienia to nie wiem .Znalazłem takie coś. 
[PORADNIK] Rozwiązywanie problemów z HDMI - Samsung Community
Test robiłem oczywiście przy włączonym dekoderze. Zrobiłem test jeszcze raz i wyszło to samo, kliknąłem tą opcję zmiana rozdzielczości i zniknęło HDR.
Chciałem już wstawiać telewizor od nowa ale sprawdziłem jeszcze to ustawienie "rozszerzenie sygnału HDMI" i odhaczyła się ta opcja,
włączyłem ją z powrotem i HDR wróciło.
Może powodem jest to że kabel ma 3 m długości ale nie wiem kupowałem w komputroniku kabel HDMI 2.1 wszystko działa dobrze.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Gregory-86 napisał:

Mój wczoraj padł. Nie włączył się ponownie. 2h odłączenie od prądu nic nie dało. Wcześniej zgłaszał problemy z matryca. Tzn. Wyświetlały się linie pionowych pixeli. Co za niedopracowany model.

W centrum wsparcia kazano mi odczekać min 24 godziny od wyłączenia z gniazdka do ponownego podłączenia. Czyli do jutra do godziny 10. No zobaczymy jutro po robicie ok 15 dam znać czy wstał.

To jak to nie pierwsza awaria to kwalifikuje się już do zwrotu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Gregory-86 napisał:

W centrum wsparcia kazano mi odczekać min 24 godziny od wyłączenia z gniazdka do ponownego podłączenia

Ktoś wie dlaczego 24 h ?  Ja rozumiem, że na kilka , kilkanaście minut, żeby napięcie zeszło ale co ma się później wydarzyć w wyłączonym  telewizorze ? Matryca stygnie ? Może jest jakieś logiczne uzasadnienie ?

Edytowane przez Jurek F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się ale tam w środku pewnie zachodzą bardzo ciekawe procesy, na które potrzeba 24 h 😉 Ciekawe jakie ? I to wszystko bez prądu.

Edytowane przez Jurek F
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widze zaczynaja sie nowe problemy z wlaczaniem.

Tez raz tak mialem. TV po wylaczeniu z pilota nie chcial sie ponownie wlaczyc z pilota. Na szczescie pomoglo odlaczenie zasilania na chwilę.

Az strach sie bac co bedzie sie dzialo z tym TV jak sie skonczy gwarancja.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam ze w szoku jestem. Obraz normalnie kozak po tym dłuższym pozostawieniu bez prądu. Czernie się poprawiły. Jakoś hdru wyraźnie lepsza. Nie wiem co tam się zadziało. Ale zastanawiam się czy profilaktycznie raz na tydzień nie wyłączać z prądu na noc. 

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem coś tam się "układa" w oprogramowaniu. Zalecane jest np. wyłączanie co jakiś czas smartfona i uruchamianie ponowne. Może i tu jest taka potrzeba, żeby się wszystko odświeżyło. Ciekawe czy w instrukcji jest coś na ten temat. Ale kilka godzin zupełnie bez żadnego zasilania to moim zdaniem nic tam się nie dzieje wtedy, no bo jak, dzięki czemu jakiś proces następuje ? Jakieś akumulatorki są w środku ?

A czy robiłeś wcześniej odświeżanie pikseli i czy to nie miało wpływu na obraz ? Wydaje mi się, że u mnie coś tam poprawia. Albo tak mi się wydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wręcz w OLED się nie powinno wyłączać prądu, bo co jakiś czas robi odświeżanie panelu

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.04.2023 o 12:04, pionier123 napisał:

Może powodem jest to że kabel ma 3 m długości ale nie wiem kupowałem w komputroniku kabel HDMI 2.1 wszystko działa dobrze.

Właśnie natrafiłem w instrukcji na 22 stronie na taki zapis:

• Aby uzyskać jakość obrazu UHD, należy używać kabla o długości poniżej 3 m.

Edytowane przez Jurek F
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Jurek F napisał:

Moim zdaniem coś tam się "układa" w oprogramowaniu. 

A czy robiłeś wcześniej odświeżanie pikseli i czy to nie miało wpływu na obraz ? Wydaje mi się, że u mnie coś tam poprawia. Albo tak mi się wydaje

Nie wiem co ale obraz za[beeep]isty teraz. 
robilem ręcznie. Ale nie widziałem poprawy. Teraz jest i to ogromna. 

45 minut temu, Sk_uter napisał:

Wręcz w OLED się nie powinno wyłączać prądu, bo co jakiś czas robi odświeżanie panelu

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Wiem ze nie powinno się wyłączać z prądu, bo można uszkodzić. LG nigdy nie wyłączałem tak samo jak routera czy lodówki pralki zmywarki kuchenki indukcyjnej itp. Gereralnie niczego nie wyłączam z prądu. Ale co poradzisz jak telewizor tego potrzebuje, bo w przeciwnym razie zgłasza protest.

czyli w pierwszej kolejności jak coś będzie się działo to wyciągam wtyczkę z gniazdka a w 2 reset fabryczny. Jak już mówiłem wcześniej przypomina mi się film z bondem jak ruski naprawiał auto młotkiem. Ale skoro Samsung potrzebuje takiej interwencji to nic nie poradzę. Gorzej jak będą się pluli ze coś było wyłączone i gwarancja nie obejmuje uszkodzenia bo sam popsułem. 

28 minut temu, Jurek F napisał:

Normalny blamaż i tyle. Nawet nie wiem jak to skomentować. Dobrze ze nie napisali poniżej 1 metra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Gregory-86 napisał:

Wiem ze nie powinno się wyłączać z prądu, bo można uszkodzić.

Skad u ciebie w „pamieci stalej” takie glupoty ???

Auto też trzymasz caly czas z właczonym silnikiem? Żarówki także? Czy w dzisiejszych czasach na fizyce w szkole podstawowej nie uczą podstaw „zabawy z urzadzeniami na prad”?

41 minut temu, Jurek F napisał:

He, he, he :) 

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, pmcomp napisał:

Skad u ciebie w „pamieci stalej” takie glupoty ???

Auto też trzymasz caly czas z właczonym silnikiem? Żarówki także? Czy w dzisiejszych czasach na fizyce w szkole podstawowej nie uczą podstaw „zabawy z urzadzeniami na prad”?

He, he, he :) 

Auto nietrafione porównanie. Zrobiłbym inne akumulatora też nie odłączam. 

żarowki mam smart. Wiec cały czas pod siecią. 
nic nie wyłączam z prądu tylko tego oleda. Nawet ładowarki do laptopa czy iPada cały czas w gniazdku. Pomysl po co mam wyłączać z prądu. Nie widzę sensu. Jedyne co wyłączamy to suszarka do włosów. 

Nie wiem co uczą w podstawówce. Ja ja kończyłem kiedy prezydentem był Lech Wałęsa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Gregory-86 napisał:

Auto nietrafione porównanie. Zrobiłbym inne akumulatora też nie odłączam. 

żarowki mam smart. Wiec cały czas pod siecią. 
nic nie wyłączam z prądu tylko tego oleda. Nawet ładowarki do laptopa czy iPada cały czas w gniazdku. Pomysl po co mam wyłączać z prądu. Nie widzę sensu. Jedyne co wyłączamy to suszarka do włosów. 

Nie wiem co uczą w podstawówce. Ja ja kończyłem kiedy prezydentem był Lech Wałęsa. 

Ja kiedy prezydentem był Edward Gierek ;) . Może wtedy inna fizyka była.

Widzę nie jesteś zielony i oszczędny :) . W tym roku w ramach oszczędności wyłączyłem ze stanu standby na permanentny stan off kilkanaście swoich urządzeń elektronicznych. Takich, które używałem np. raz w miesiącu albo raz na 5 lat. A takie, które korzystam raz w tygodniu, a żrą prąd na standby ostatnio też wyłączam z prądu włącznikiem. Gdy policzyłem roczne oszczędności to się aż złapałem za głowę.

Anyway KAŻDY sprzęt elektroniczny można wyłączać z prądu, a nie pozostawiać w trybie standby. Warto sprawdzić, które urządzenia biorą dużo prądu w trybie standyby, a które nie. Np. nowoczesne telewizory spełniają normy EU dotyczące poboru energii w trybie standby chociaż często ają dwa takie tryby.

Oczywistym jest, że pod prądem non stop sa u mnie telewizory, lodówki, piec, system alarmowy czy router internetowy. Ale np. już mój główny serwer włączam wtedy kiedy potrzebuję. Podobnie jak urządzenia które mają fizyczny wyłącznik prądu np. pralka, suszarka, suszarka do włosów itp.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Gregory-86 napisał:

Powiem wam ze w szoku jestem. Obraz normalnie kozak po tym dłuższym pozostawieniu bez prądu. Czernie się poprawiły. Jakoś hdru wyraźnie lepsza. Nie wiem co tam się zadziało. Ale zastanawiam się czy profilaktycznie raz na tydzień nie wyłączać z prądu na noc. 

Możesz w skrócie napisać z czym był problem? Jestem ciekaw też czy problemy 'wrócą' czy już będzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pmcomp napisał:

Ja kiedy prezydentem był Edward Gierek ;) . Może wtedy inna fizyka była.

Widzę nie jesteś zielony i oszczędny :) . W tym roku w ramach oszczędności wyłączyłem ze stanu standby na permanentny stan off kilkanaście swoich urządzeń elektronicznych. Takich, które używałem np. raz w miesiącu albo raz na 5 lat. A takie, które korzystam raz w tygodniu, a żrą prąd na standby ostatnio też wyłączam z prądu włącznikiem. Gdy policzyłem roczne oszczędności to się aż złapałem za głowę.

Anyway KAŻDY sprzęt elektroniczny można wyłączać z prądu, a nie pozostawiać w trybie standby. Warto sprawdzić, które urządzenia biorą dużo prądu w trybie standyby, a które nie. Np. nowoczesne telewizory spełniają normy EU dotyczące poboru energii w trybie standby chociaż często ają dwa takie tryby.

Oczywistym jest, że pod prądem non stop sa u mnie telewizory, lodówki, piec, system alarmowy czy router internetowy. Ale np. już mój główny serwer włączam wtedy kiedy potrzebuję. Podobnie jak urządzenia które mają fizyczny wyłącznik prądu np. pralka, suszarka, suszarka do włosów itp.

Pozdro

Gierek to był, ale nie prezydentem a I sekretarzem PZPR. 

mozesz mi powiedzieć jaki jest sens wyłączania z prądu np. Suszarki czy pralki. Jeslo chodzi o tv to rozumiem. Ale pralka czy suszarka. Kiedyś policzono ile zużywa ładowarka do telefonu. To są tak minimalne wartości ze nie warto się bawić.

Takie wyłączanie z prądu tv jest bezsensu z 2 powodów po pierwsze klopotlowe bo trzeba co najmniej odsunąć tv od ściany bo ja gniazdko mam za tv. Albo zastosować jakieś gniazdko listwę smart. Która również swoje pobiera.
po 2 mi serwis kiedy w ramach szkody całkowitej decydował o uznaniu odszkodowania badał ilość aktywacji odświeżania pikseli. Nawet fachowiec mówił ile cyklów. Pytałem a co w przypadku gdybym wyłączał z prądu tv po każdym użyciu powiedział mogłoby być różnie. Ubezpieczyciel zrobi wszystko żeby ściągnąć składkę i żeby nie wypłacić odszkodowania. Takze. …

2 godziny temu, Herus napisał:

Możesz w skrócie napisać z czym był problem? Jestem ciekaw też czy problemy 'wrócą' czy już będzie ok

W skrócie to tak tv nie chciał się włączyć. Wcześniej był problem z ciemnymi scenami. Po prostu wszystko w pomieszczeniu kordy było mało światła zlewało się w jedna ciemna plamę. Kiedy akcja w filmie w nocy też niewiele było widać. Porównywałem z Sony a80j gdzie bylo widoczne więcej szczegółów. Kiedy akcja w dzień HDR aż walił po oczach. 
w ostatnim czasie przed tym jak tv noe chciał wstać pojawił się problem aktywowania przez tv szeregu białych pikseli w linii. Np. Kilkanaście pixeli w linii dosłownie na kilka sekund i gasło. 
obecnie. Więcej detali w ciemnych scenach. HDR wali po oczach zarówno w dzień jak i w nocy. Pilseloza nie występuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Gregory-86 napisał:

mozesz mi powiedzieć jaki jest sens wyłączania z prądu np. Suszarki czy pralki.

Porządne urządzenia elektrycze czy elektroniczne mają prawdziwy wyłącznik pozwalający na 100% odciąć urządzenie od zasilania. Kiedyś telewizory też tak miały. Niestety w dzisiejszych czasach, gdy urządzenia to komputery wymagające bootowania, wprowadzono pojęcie standby czyli czuwania, co nie odcina całkowicie zasilania. Urządzenie pracuje wtedy, zużwając zazwyczaj minimalne ilości prądu, w uspieniu co pozwala na prawie natychmiastowy start. Moja pralka czy suszarka na szczęście nie mają standby.

Np. mój projektor JVC w trybie standby zużywa ok. 1W. Ale to nie jest prawdziwe standby tylko pozwolenie użytkownikowi włączenie i wyłączenie z pilota. Co ciekawe mój CD player i DAC, pomimo fizycznego włącznika, a potem klawisza standby na panelu zużywają odpowiednio po ok. 16W każdy. Do tego network player do audio ok. 6W. Policz sobie ile te razem prawie 40W zużycia prądu to jest kasy rocznie. Zdziwisz się. Ja wolę ta kasę zaoszczędzić i włączam wtedy kiedy korzystam z tych urządzeń.

Mój 12-o kieszeniowy serwer zużywa ok. 130W. Kiedys miałem dwa takie serwer z mniejszymi dyskami. Do tego 4-o kieszeniowy dysk zapasowy. Czyli jak kiedys miałem to włączone non stop to zużywałem powiedzmy ok. 300W/h czyli 0,3 kWh. Pomnozone przez 24 i pomnozone przez 365 dni daje ... 2628 kWh. Cenę 1kWH zapewne znasz, średnio w Polsce to ok. 1 zł. Czyli kiedys było to ok. 2600 zł/rok, teraz 1600 zł/rok. Czyli dzisiaj jeśli założę że serwer pracyje tylko 12h na dobę (a pracuje mniej bo włączam go wtedy kiedy potrzbuję) to w kieszeni zostaje mi od ok. 850 zł do wzwyż.

Proponuję zrób sobie audyt swoich urządzeń elektrycznych i elektronicznych i zobacz ile możesz zaoszczędzić. Jeśli zużywasz mało prądu to przynjamniej zaoszczędzisz trochę życia naszej planecie. Jesli duzo, tak jak ja ok. 12.000 kWh/rok to uwierz mi, starczy na fajny wypad gdzieś na tydzień na wakacje :) .

Potrzebujesz jedynie urządzenie za ok. 30-40 zł, ja mam taki bo po włożeniu do kontaktu nie trzeba sie schylać żeby zrobić odczyt:

006054.jpg

Można też taki:

orno-or-wat-419,28376182553_3.jpg

Do dzieła ... :) 

Żeby nie było ... scroogem nie jestem ;) .

37 minut temu, Gregory-86 napisał:

Gierek to był, ale nie prezydentem a I sekretarzem PZPR. 

To było ważniejsze stanowisko niż prezydent. On wtedy mógł wszystko, Duduś dzisiaj nie może nic. Ot taka róznica :) .

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym ze ja mam też masę sprzętu którego wywalczyć nie da rady: telefony, komputery, słuchawki Bluetooth. Można by wymieniać w nieskończoność. Nie wiem po co tv miałby być wyposażony w wyłącznik prądu. To są skomplikowane urządzenia elektroniczne aktualizujące się w tle przeprowadzające procesy np. Odświeżania pikseli itp. Wiec nie widzę sensu. A ze coś tam pobiera prądu. Sorry kupując oleda też liczyłem się z tym ze tak wysoka jasność panelu i hdru musi kosztować. 

co do konstytucji i władzy wykonawczej w Polsce. Tak to już jest kiedy prawodawca nie jest w stanie się zdecydować kto ma rządzić. Czy prezydent czy rada ministrów na czele z prezesem. A ze obecnie w Polsce rządzi współczesny odpowiednik kardynała Richelieu jest inna kwestia.
Gierek mial cos do powiedzenia do momentu aż go zdjęli ze stanowiska. I też w wielu kwestiach był zależny od Moskwy. Teraz Polska też ma tyle do powiedzenia na ile tzw. Anglosasi pozwolą, i to niezależnie od tego jaka będziemy mieli konstytucję i system władzy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To było ważniejsze stanowisko niż prezydent. On wtedy mógł wszystko, Duduś dzisiaj nie może nic. Ot taka róznica  .
A smart meter-ów, jeszcze w Polsce w wciskają. W UK od dobrych 5-6 lat to wciskają, za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Gregory-86 napisał:

To są skomplikowane urządzenia elektroniczne aktualizujące się w tle przeprowadzające procesy np. Odświeżania pikseli itp. Wiec nie widzę sensu. A ze coś tam pobiera prądu. Sorry kupując oleda też liczyłem się z tym ze tak wysoka jasność panelu i hdru musi kosztować. 

A komputery to nie są bardziej skomplikowane urządzenia? A fizyczny wyłącznik mają i w tle bez zezwolenia usera nic nie zrobią.

OLEdy a porównaniu do pierwszych plazm to są baaaardzo oszczędne :) . Musi kosztować jak ... uzywasz, a nie jak jest wpięty do gniazdka. Jak go wypniesz z gnizadka to się temu OLEDowi nic nie stanie. Na szczęście pobór jego mocy w standby jest minimalny. Bo do tego zmusiła producentów UE.

Godzinę temu, Gregory-86 napisał:

Gierek mial cos do powiedzenia do momentu aż go zdjęli ze stanowiska.

Tak to jest akurat z władzą zawsze i wszędzie na tym świecie.

Czasem odbywa sie to demokratycznie, a czasem przez ścięcie głowy, kulke w łeb czy "zły stan zdrowia" :) :) :) .

:) 

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, pmcomp napisał:

A komputery to nie są bardziej skomplikowane urządzenia? A fizyczny wyłącznik mają i w tle bez zezwolenia usera nic nie zrobią.

Nie do końca tak jest. W sprzętach Apple działają podobnie do tv. Aktualizują galerie kalendarz itp. Kiedyś wyjeżdżając na wakacje naładowałem MacBooka na 85 % i teoretycznie wyłączyłem. Po powrocie miałem wszystko aktualne i 20% baterii. 

Skoro pobór energii przez oled jest minimalny to po co komplikować życie wyłączając wtyczkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Gregory-86 napisał:

Nie do końca tak jest. W sprzętach Apple działają podobnie do tv. Aktualizują galerie kalendarz itp. Kiedyś wyjeżdżając na wakacje naładowałem MacBooka na 85 % i teoretycznie wyłączyłem. Po powrocie miałem wszystko aktualne i 20% baterii. 

Skoro pobór energii przez oled jest minimalny to po co komplikować życie wyłączając wtyczkę. 

A kto powiedział, że ja wyciągam wtyczkę z mojego OLEDA ???

To tego Maca nie wyłączyłęś. Zapewne jedynie tapnąłeś ekran na klawiaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pmcomp napisał:

Jak go wypniesz z gnizadka to się temu OLEDowi nic nie stanie.

przecież to nieprawda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi