Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio testowalem 3d na zidoo i dziala b dobrze w polaczeniu z JVC, podobnie jak konwersja z 3d na 2d.

Zidoo ma ciemniejszy obraz niż mój blu ray. Ciężko w ustawieniach wycisnąć maxa z obrazu.

http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/beta-version-v6-3-88-for-z9x-release.93208/

Ktoś już pobierał tą aktualizację? Coś wnosi dobrego?

Nie było wyjścia i trzeba było zakryć czujkę na subie. Zdjąłem plastikową osłonę i czarną taśmą zakleiłem to miejsce. Tylko tyle i aż tyle. Ja bluetooth w svs nie potrzebuję. 80a7ccbe34ee03aea0f11b14eb65fd3f.jpg&key=ba8287250b5650683ccf1128032f4fb1e8f601e27d68f657aa4f69e1643368321eb82f2200701973bada6dadd1bcf1f4.jpg&key=ea92bcf829693b9c72581053957e6defefad340588893d6d92cad4a4dd33c598

Ja nie widze różnicy. Probowales rozjasnic w ustawieniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jest ok. Jak zaktualizowałem system to różnica spora w obrazie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zidoo ma ciemniejszy obraz niż mój blu ray. Ciężko w ustawieniach wycisnąć maxa z obrazu.

http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/beta-version-v6-3-88-for-z9x-release.93208/

Ktoś już pobierał tą aktualizację? Coś wnosi dobrego?

Nie było wyjścia i trzeba było zakryć czujkę na subie. Zdjąłem plastikową osłonę i czarną taśmą zakleiłem to miejsce. Tylko tyle i aż tyle. Ja bluetooth w svs nie potrzebuję. 80a7ccbe34ee03aea0f11b14eb65fd3f.jpg&key=ba8287250b5650683ccf1128032f4fb1e8f601e27d68f657aa4f69e1643368321eb82f2200701973bada6dadd1bcf1f4.jpg&key=ea92bcf829693b9c72581053957e6defefad340588893d6d92cad4a4dd33c598

Tzn. czujnik IR zakryłeś, bo bluetooth, dalej działa, mam nadzieję...

Ten dekielek, łatwo zdjąć?

U mnie to jakoś nie zdaje egzaminu.
Zdjąłem dekielek, przyłożyłem palec do czujnika a pilot i tak działa.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwo, ale delikatnie trzeba. Po obu stronach są te małe wcięcia. Zaczepy są cztery. Lewo, prawo i po środku góra, dół. Reszta powierzchni trzyma się lekko na klej. Jak zdejmiesz to czujnik jest po lewej stronie. Ja go zakleiłem kawałkiem czarnej taśmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnąłem sobie na NASa pierwszy odcinek serialu "Halo". Jest on w Dolby Vision. Ale puszczając go przez zidoo kolory są nie takie. Co trzeba zmienić w ustawieniach, żeby to wyglądało jak należy? Aha. Idzie jeszcze przez ampli denona x4400h i na oleda lg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj tego od którego ściągnąłeś 😂.

A skąd wiadomo co ty ściągnąłeś? Wrózki tu są?

Zamiast ściągać wykup jakis serwis VOD albu kup w sklepie płyte. Wtedy nie będziesz miał problemów.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Jest już najnowsza Beta .90. Wciąż nie poprawili opóźnienia w dźwięku po pauzie i przeskoku. 

3 godziny temu, STELVIO napisał:

Ściągnąłem sobie na NASa pierwszy odcinek serialu "Halo". Jest on w Dolby Vision. Ale puszczając go przez zidoo kolory są nie takie. Co trzeba zmienić w ustawieniach, żeby to wyglądało jak należy? Aha. Idzie jeszcze przez ampli denona x4400h i na oleda lg.

Jeżeli inne prawdziwe 4K DV masz OK, to nie wina Z9X.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie jedyny film. Hmm. Może amplituner coś chrzani?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

5 minut temu, STELVIO napisał:

Na razie jedyny film. Hmm. Może amplituner coś chrzani?

Ja mam wszystko przez ampli Onkyo TX-NR686 do Sony KD55-XF9005 i nie widzę żadnych problemów z materiałami DV i HDR10. Sprawdziłem Halo i rzeczywiście z [beeep]y jakość ;) Pobierz (remux, 1:1) lub kup sobie płytę Gemini Man 4K (natywne) DV 60 klatek, tam jest DV na dobrym poziomie.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie masz ustawienia na projektorze a jakie w Zidoo ?

w Zidoo  w ustawieniach obrazu:

1) ustawiasz custom EDID na on

2) w  ust HDR (tam gdzie masz trylion opcji typu Auto, DS10 itp)  wybierasz opcje  LLDV na samym dole

Projektor przestawiasz manualnie na tryb HDR.

przy takiej opcji jak wyżej wszystko jest w DV, ewentualnie można ustawić jakaś inna opcje tylko wtedy trzeba pamiętać za każdym razem o zmianie trybu na HDR jak nie ma się vertex2.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.03.2022 o 12:53, VAMET napisał:

Jest już najnowsza Beta .90. Wciąż nie poprawili opóźnienia w dźwięku po pauzie i przeskoku. 

To nie dyskwalifikuje sprzętu dla was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakie masz ustawienia na projektorze a jakie w Zidoo ?
w Zidoo  w ustawieniach obrazu:
1) ustawiasz custom EDID na on
2) w  ust HDR (tam gdzie masz trylion opcji typu Auto, DS10 itp)  wybierasz opcje  LLDV na samym dole
Projektor przestawiasz manualnie na tryb HDR.
przy takiej opcji jak wyżej wszystko jest w DV, ewentualnie można ustawić jakaś inna opcje tylko wtedy trzeba pamiętać za każdym razem o zmianie trybu na HDR jak nie ma się vertex2.
U mnie to chodziło o LG oled. Ogólnie wszystko chodzi spoko. Tylko z tym jednym plikiem mam problem, bo nie chce się otworzyć na zidoo w DV. Tzn otwiera się bo pokazuje się napis i od zidoo i od LG. Ale kolory są nie te. Tak jak na nie kompatybilnym sprzęcie z DV. Ustawienia co podałeś u mnie nic nie zmieniają. Jeśli tylko coś innego puszczam to wszystko gra w DV i całej reszcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówię o projektorze. Na tv jak LG OLED masz DV z automatu więc tutaj jest niepotrzebny custom edid i wtedy ustawiasz HDR na auto. OLED powinien się sam przełączyć na DV jak jest HDR auto w Zidoo i wyślesz sygnał z DV.

Co do kolorów to popatrz może jakiś dziwny profil obrazu jest ustawiony w tv dla tego źródła. U mnie jak podepne coś nowego do tv to zawsze jest jakiś profil od czapy i muszę sam to ustawić tak żeby potem pamiętał dla danego źródła (np zmienić na filmmaker mode lub ekspert)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszystko się zgadza. Wszystko robi się automatycznie LG/zidoo że wszystkim co mam do oglądania. Oprócz tego nieszczęsnego odcinka "Halo". Idzie DV z każdej strony ale i tak kolory błędne. Co ciekawe jak dysk podłącze do blu ray Cambridge cxuhd to on od razu ścina do Hdr i wszystko gra. Taka sytuacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to tu nie pomogę. Zidoo mam podpięty pod projektor nie pod oleda i w tym configu spisuje się zaskakująco dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam system łączony. Więc jest i pod tv i projektor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może metadane DV coś źle się ściągnęły, spróbuj jeszcze raz,. może inny plik.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

W dniu 29.03.2022 o 18:47, STELVIO napisał:

Tak wszystko się zgadza. Wszystko robi się automatycznie LG/zidoo że wszystkim co mam do oglądania. Oprócz tego nieszczęsnego odcinka "Halo". Idzie DV z każdej strony ale i tak kolory błędne. Co ciekawe jak dysk podłącze do blu ray Cambridge cxuhd to on od razu ścina do Hdr i wszystko gra. Taka sytuacja. emoji6.png

Wydaje mi się, że możesz wymusić tryb HDR dla wszystkich plików, nie musi być DV nawet jak jest DV.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odezwę się w tym temacie ponieważ planuję zakup sprzętu do odtwarzania filmów z dysku zewnętrznego i słyszałem dobre rzeczy o Zidoo Z9x. TV to LG OLED C1 zakupiony w tym tygodniu, nie posiadam do niego żadnego sprzętu poza PS5. Ponieważ znaczną część czasu przed TV spędzam na oglądaniu filmów z dysku zewnętrznego, szukam jakiegoś sprzętu który poprawi wrażenia (natywna apka LG ma niestety kupę wad). 

Po pierwsze do rozwiązania jest problem DTS (brak wsparcia w TV więc konieczne jest transkodowanie ścieżki dźwiękowej). Z tego co się orientuję Z9x da radę transkodować ścieżkę dźwiękową i odtworzyć filmy z dźwiękiem? 

Po drugie bezpośrednio z dysku zewnętrznego do TV nie działa mi Dolby Vision ani Dolby TrueHD audio. I z tego co się orientuję Z9x również rozwiązuje te dwa problemy? 

Po trzecie nieszczęsna jasność napisów, która w natywnej apce przy HDR oślepia (nawet przy zmianie koloru na szary). Zakładam że Z9x pozwoli mi ładnie dostosować napisy? 

Niestety jestem totalnym laikiem w sprawach odtwarzaczy multimedialnych. Myślałem też o Nvidia Shield TV Pro, ale biorąc pod uwagę że chcę tylko i wyłącznie odtwarzać filmy (głównie remux) z dysku zewnętrznego, chyba warto lekko dopłacić do Z9x? 

Edytowane przez Kaiduss
Dodanie jednego paragrafu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem polecić jeszcze Apple TV ale jeśli używasz tylko dysku, nie serwera, to nie nada się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zidoo rozwiąże wszystkie twoje problemy które opisałeś. Posiadam ten odtwarzacz od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony, także bierz i się nie zastanawiaj. Też korzystam z dysku zewnętrznego i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba, wszystko pięknie śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówione. Jak będę miał problemy z konfiguracją i doborem ustawień to odezwę się znowu. 

Dzięki za pomoc. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

W dniu 8.04.2022 o 12:03, Kaiduss napisał:

Odezwę się w tym temacie ponieważ planuję zakup sprzętu do odtwarzania filmów z dysku zewnętrznego i słyszałem dobre rzeczy o Zidoo Z9x. TV to LG OLED C1 zakupiony w tym tygodniu, nie posiadam do niego żadnego sprzętu poza PS5. Ponieważ znaczną część czasu przed TV spędzam na oglądaniu filmów z dysku zewnętrznego, szukam jakiegoś sprzętu który poprawi wrażenia (natywna apka LG ma niestety kupę wad). 

Po pierwsze do rozwiązania jest problem DTS (brak wsparcia w TV więc konieczne jest transkodowanie ścieżki dźwiękowej). Z tego co się orientuję Z9x da radę transkodować ścieżkę dźwiękową i odtworzyć filmy z dźwiękiem? 

Po drugie bezpośrednio z dysku zewnętrznego do TV nie działa mi Dolby Vision ani Dolby TrueHD audio. I z tego co się orientuję Z9x również rozwiązuje te dwa problemy? 

Po trzecie nieszczęsna jasność napisów, która w natywnej apce przy HDR oślepia (nawet przy zmianie koloru na szary). Zakładam że Z9x pozwoli mi ładnie dostosować napisy? 

Niestety jestem totalnym laikiem w sprawach odtwarzaczy multimedialnych. Myślałem też o Nvidia Shield TV Pro, ale biorąc pod uwagę że chcę tylko i wyłącznie odtwarzać filmy (głównie remux) z dysku zewnętrznego, chyba warto lekko dopłacić do Z9x? 

Zarówno Z9X jak i Shield spełnią Twoje oczekiwania...

Z poważaniem

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzacz przyszedł i wszystko w porządku, ale mam dość poważny problem (chyba). Otóż chce żeby odtwarzał mi i przekazywał do wyświetlacza natywną rozdzielczości i liczbę klatek danego pliku wideo. W ustawieniach zmieniłem na "Switch frame rate and resolution", ale mam wrażenie że ta opcja nie działa. Jeśli w HDMI mode ustawię auto (3840x2160 60 Hz) to nawet przy odpaleniu wideo 1920x1080 24 fps w lewym górnym rogu wyświetla mi się 3840x2160 60 Hz więc zakładam że właśnie w takim formacie wyświetla? Tak jak wspomniałem chcę przekazywać oryginalne wideo do wyświetlacza, bez żadnego upscalingu, czy też tym bardziej zmiany klatkażu. W przypadku HDR mam też ustawione na auto i przy wideo SDR pojawia się po lewej ikonka VS10 Dolby Vision i telewizor odczytuje Dolby Vision. Akurat w przypadku ten opcji myślę o jej pozostawieniu jak jest, ale też chciałbym się tutaj skonsultować czy są jakieś minusy przetwarzania obrazu z SDR na Dolby Vision. Wydaje mi się, że nie ma, a przynajmniej nie byłem w stanie ich zauważyć. 

Kolejna sprawa to że nie daje mi dostępu do wszystkich ustawień napisów w przypadku seriali (odtwarzane czy to z media center czy poster wall). Pozwala ustawić pozycje, wielkość, kolor i kodowanie, ale na przykład opcji zmiany czcionki już nie ma. W przypadku filmów nie ma żadnego problemu z tym i menu ustawień napisów jest w pełnej krasie. Czym to może być spowodowane? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi