Jump to content
Sign in to follow this  
Mirek666

Pomoc w zakupie TV od 5 do 5,5 tys

Recommended Posts

Witam HDTV. Stoję przed zakupem nowego nowego TV 55 CALI. Do tej pory miałem zwykłego Samsunga 40 cali LED, ale czas zmienić na coś lepszego. Oglądałem kilka modeli, ale gdy czytam o nich komentarze np na ceneo to aż głowa zaczyna boleć a sprzedawcy w sklepie już zaczynają mi bajki opowiadać by tylko sprzedać. TV będzie głownie służyć do NEFLIXA, a wiec wskazane by miał Dollby Atmos i Dollby Vizion. Do tego będzie zwykła telewizja, jakiś serial, czasami jakiś mecz. I jeszcze TV podpięty po PC i gra np w FIFE 21. Także liczę na was i może mi coś doradzicie. Z GÓRY DZIĘKUJE

A o to modele:

SAMSUNG QLED QE55Q90T

PHILIPS OLED 55OLED855/12

PANASONIC OLED TX-55GZ960 (nie znam za bardzo tego modelu)

SONY LED KD-55XH9505BAEP (podobno pogromca Oledów. i Powiem podoba mi się ale dużo złęgo o nim piszą)

SONY OLED KD55A8BAEP

SONY OLED KD-55AG8BAEP

LG OLED 2020 OLED55CX3LA (mówiąc szczerze opijam trochę ten model bo niby ludzie go zachwalają a 2 moich znajomych już go oddali na reklamacje. Problemy z matryca)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na Wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Umiarkowanie
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung Led 40 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dolby Atmos, Dolby Vision
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4 K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder Polsatu HD, Soudbar JBL 5.1, PC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3 do 5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie myślałem o tym
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Netflix, czasami mecz, Seriale.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK PC GÓRA 3 GODZ
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Każda Pora
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Możliwość Wypalenia Się Oleda
19. Preferencje co do marki ? Jedynie LG mnie odpycha. Marka zawidła mnie kilka razy
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie myślałem o tym
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5,5 tys

Witam.

Jesli  masz mozliwosc  kupna nowego telewizora Panasonic TX-55GZ960 to oczywiscie polecam.Posiadam TX-55GZ950

https://hdtvpolska.com/forum/topic/49092-panasonic-oled-gz950-gz960-test-wstęp-do-kinowej-jakości/page/8/

to  prawie taki sam  model jak GZ960.

Jakosc  obrazu bardzo dobra.Telewizor  dziala bez usterki. Naprawiam  telewizory.Polecam  ten odbiornik .

W telewizorze  oled panasonic   jest panel LG  .Telewizory oled  LG psuja  sie czesciej  niz Panasonic.Potwierdzona informacja o   usterkach( zasilacze w telewizorach oled LG )   w linku nizej  i na innych internetowych stronach.

https://www.instalki.pl/aktualnosci/hardware/44127-akcja-serwisowa-telewizory-lg-oled.html

Edited by grundig
  • Sad 1

Żaden tv z Local Dimming nie będzie pogromcą Oledów, to marketingowy bełkot. Kup Oleda będziesz zadowolony. Philips bądź Panasonic śmiało. Akurat te dwie marki w segmencie premium są bardzo cenione wśród audiofili. Jeżeli chcesz cieszyć się w pełni multimedialnym tv to Philips. Jeżeli bez różnicy to wybierz co Tobie się bardziej podoba.