Skocz do zawartości
abramQ

Android - na ile lat wsparcia (update) można liczyć u Philipsa?

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu modelu z seri 8, głownie pod kątem Netflixa i innych streamingów (np. HBO), ale mam obawy, że Philips za parę lat (2? 3? 5?) czy to odnośnie samego Androida, czy to odnośnie apki Netflix (i inn.) straci wsparcie, nie będzie aktualizacji - skazując użytkowników na zakup TV-box-ów. Myślicie, że na ile (potencjalnie) lat działania takiego zestawu można liczyć? Może lepiej pójść w WebOS od LG, albo Tizena od Samsunga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.12.2020 o 00:10, abramQ napisał:

Przymierzam się do zakupu modelu z seri 8, głownie pod kątem Netflixa i innych streamingów (np. HBO), ale mam obawy, że Philips za parę lat (2? 3? 5?) czy to odnośnie samego Androida, czy to odnośnie apki Netflix (i inn.) straci wsparcie, nie będzie aktualizacji - skazując użytkowników na zakup TV-box-ów. Myślicie, że na ile (potencjalnie) lat działania takiego zestawu można liczyć? Może lepiej pójść w WebOS od LG, albo Tizena od Samsunga?

Historia pokazuje że statystyczny posiadacz Philipsa mógł liczyć na jedną 'dużą' aktualizację Androida. Ta reguła jest niestety ostatnio nieprawdziwa bo Android TV stanęło w miejscu na wersji 9.0 i nie zanosi się żeby coś się w tej kwestii ruszyło - u wszystkich producentów tak jest od chyba 2 lat. Być może Google planuje porzucić Android TV , bo Chromecast 4.0 który niedawno wyszedł ma system który się nazywa Google TV (a wygląda i działa podobnie do Android TV). Może to oznaczać kompletne porzucenie Android TV i brak aktualizacji w przyszłości.

Jeżeli chodzi o innych producentów: webos nie jest w ogóle aktualizowany, masz taką wersję jaką kupiłeś i już. Oczywiście są poprawki i jakieś drobniejsze aktualizacje (np dodanie apple TV), ale upgrade systemu jako taki nie występuje wcale. Samsung działa identycznie. W obu tych przypadkach to nie jest żaden problem, bo sam system smart działa sprawnie, wszystkie apki chodzą bez żadnych problemów, nie wiem po co to aktualizować.

Jeżeli chodzi o wsparcie apek to nikt nie jest jasnowidzem, ale raczej kilka lat u każdego producenta będą działać te najpopularniejsze. Ludzie nie zmieniają telewizorów co 2 lata jak telefonów i twórcom apek nie opłaca się po prostu porzucić wsparcia dla starszych systemów, bo to oznacza spadek wpływu z abonamentów, reklam itp.

Boxa wcześniej czy później będziesz chciał kupić o ile nie wymienisz przedtem telewizora na nowszy. Jakbym miał jeszcze swojego Philipsa którego kupiłem 5 lat temu, to raczej na pewno kupiłbym w tym roku nową wersję Nvidia Shield TV - komfort i szybkość działania Androida, plus dodatkowe funkcje (skalowanie AI, granie w chmurze) na pewno by mnie zachęciły żeby wydać te 700 zł na to pudełko.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, efel napisał:

Historia pokazuje że (...)

Bardzo dziękuję za tą odpowiedź, dużo mi rozjaśniła, zwłaszcza odnośnie Android TV. Smartfony już praktycznie musimy wymieniać co 2-3 lata, pewnie producenci TV marzą też abyśmy telewizory wymieniali równie często. Na razie bronię się przed box-ami, bo to dla mnie niepraktyczne, włączanie dodatkowego urządzenia, przełączanie źródła w TV, kolejny pilot (to chyba najbardziej wkurzające) - o ile osoba techniczna nie ma z tym problemu, o tyle w sytuacji kiedy z TV korzysta iluś domowników, o różnym zaawansowaniu technologicznym, to robi się to niewygodne, cała ta żonglerka technologią, to powinno być proste jak naciśnięcie jednego guzika - tak chcą zwykli zjadacze chleba 🙂

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, abramQ napisał:

Na razie bronię się przed box-ami, bo to dla mnie niepraktyczne, włączanie dodatkowego urządzenia, przełączanie źródła w TV, kolejny pilot (to chyba najbardziej wkurzające)

Masz rację że jest niepraktyczne. Ale rynek nie znosi próżni i ktoś o tym problemie już dawno pomyślał. Kupujesz porządny pilot uniwersalny i poświęcasz trochę czasu żeby go skonfigurować (ja mam One4All, to jest bardziej budżetowa opcja, większy wypas znajdziesz w modelach Harmony Logitecha). Tym sposobem sterujesz jednym pilotem zarówno TV, boxem smart i dodatkowo np głośnością soundbara. Nie jesteś uzależniony od bazy danych producenta danego pilota, bo te piloty potrafią się nauczyć działania drugiego - przykładasz jeden do drugiego i klikasz przyciski. Działa to mega wygodnie a pilot jest lepszej jakości niż ten od telewizora (mój One4All ma np podświetlane przyciski). 

Jedyna wada to dodatkowy koszt takiego pilota (mój mnie kosztował na jakiejś promce chyba koło 80 zł) ale w porównaniu z kosztem TV to kropla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę to w takim razie przemyśleć, pilot od TV ma tę przewagę, że lepiej wykorzystuje możliwości telewizora, np ten od Philipsa ma klawiaturę qwerty, ten od LG wskaźnik ekranowy, czasami jest też w pilocie sterowanie głosem. Ale może wśród pilotów uniwersalnych też coś podobnego da się znaleźć. Poszukam, dzięki za ideę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to takiego znaczenia zresztą, bo apki pisane w czasie Androida 13 nadal pewnie będą działać na 9 - tak jak do dzisiaj nowe apki działają na 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że ma znaczenie. Tylko najwięksi producenci apek zagwarantują kompatybilność wsteczną kilka wersji androida wstecz. A nawet u nich napotkasz na ograniczenia funkcjonalne albo crashe, co spowoduje że jednak szybko będziesz chciał się przesiąść na nowszy system gwarantujący stabilniejszą pracę apek.  

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, efel napisał:

Oczywiście że ma znaczenie. Tylko najwięksi producenci apek zagwarantują kompatybilność wsteczną kilka wersji androida wstecz. A nawet u nich napotkasz na ograniczenia funkcjonalne albo crashe, co spowoduje że jednak szybko będziesz chciał się przesiąść na nowszy system gwarantujący stabilniejszą pracę apek.  

Tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu można znaleźć najnowsze oprogramowanie TV Philipsa m.in. OLED 935 Android 11 -  https://toengel.net/philipsblog/firmware-download/

Sam skorzystałem z pliku aktualizacji. Przy podpiętym Internecie z poziomu pendriva. Od jakiegoś czasu korzystam.. Na dziś obserwuje czasami problem z aplikacja Google - po zadaniu pytania do mikrofonu. odpowiada telewizor ale na ekranie brak czegokolwiek. Wtedy przechodzę do klawiatury i już działa. Tylko raz zadziałało z poziomu mikrofonu. Rzadko korzystam. z tej funkcji na TV. Choć bywa wygodna i telefonu szukać nie trzeba 

Edytowane przez Marchello66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w trakcie aktualizacji mojego Philipsa 935 OLED. Przed chwilą podczas szarpanego stanu Star Trak sezonu drugiego nowego na SkyShowTime otrzymałem wiadomość na ekran o możliwości aktualizacji. Nie znam jeszcze wersji i co zostanie poprawione. Ale wstrzymałem seans. I rozpocząłem aktualizacje. Proces trwa już z 10 minut. Najpierw pobierał. Będę pisał co się zmieniło. Jeśli zauważę.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie SkyShowTime działa bez zawieszania się. Już nie szarpie podczas seansu. Zobaczymy jak dalej.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi