Skocz do zawartości
Venox

Oled CX problem z dźwiękiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W innym dziale prosiłem o podpowiedź w sprawie zakupu tv pod nowe konsole itp. Padło na LG OLED 65CX. Całość dotarła, ledwie zainstalowana ale już robi robotę. Obraz żyleta, czerń reszcie czarna, ogólnie polecam, pomimo że nie robiłem jeszcze kalibracji. Ale do meritum, bo ja o czym innym.

Na razie całość mam podłączoną w ten sposób:

Ps4 pro --> amplituner Yamaha RX-V483 --> LG OLED (ampli -> oled po eArc)

W przyszłości nowe konsole będę podłączał pod tv, ponieważ amplituner nie posiada HDMI 2.1

Tryb obrazu mam ustawiony na FILMMAKERMODE. Dźwięk po HDMI ARC, w opcjach eARC zaznaczony.

1.thumb.jpg.9b21e2685c8b65a56e0e5568390e3f00.jpg

2.thumb.jpg.922ee2192b791aa1ce19957456d33ed5.jpg

Problem mam z dźwiękiem, a dokładnie z Netflixem (przynajmniej na tą chwilę;). Apka odpalona na webOS. Włączając nowsze produkcje np. serial Lucyfer, obraz wchodzi w tryb Dolby Vision, a na dekoderze pokazuje że dźwięk w DD+. Wtedy wszystko śmiga bez żadnego problemu, dźwięk przez zestaw kina domowego.

3.thumb.jpg.9a4d49ccd6bd7a534361634fb0993e12.jpg

Ale włączając coś starszego, np. Smerfy (wiem, wiem, klasyka;), dźwięk na dekoderze DTHD i brak dźwięku prze kino domowe.

4.thumb.jpg.d022809cfec7f9ef62f64d75d91689ee.jpg

Wiem, że oled cx nie obsługuje dts. Dlaczego dwa różne programy z tej samej aplikacji włączają się z innym formatem dźwięku? Jak sobie z tym poradzić?

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Venox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe - Netflix i Smerfy i DTHD. Yamaha podłączone masz do hdmi ARC (eARC chyba nie ma w Y) czy do jednego z portów hdmi 1-4?

Ręcznie nie możesz wybrać formatu DD? Czy na wszystkich "klasykach" tak się dzieje ? A z innych serwisów np. Amazon, Apple TV czy Rakuten?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagłębiałem wczoraj wieczorem temat i szybko okazało się, że oczywiście to czy materiał jest nowszy bądź starszy nie ma nic do rzeczy. Przy powyższych ustawieniach amplituner włącza dźwięk DD+ w momencie gdy oryginalna ścieżka dźwiękowa jest w neflixie jako 5.1, natomiast gdy adnotacji takiej nie ma to włącza DTHD i dźwięku brak.

8 godzin temu, tesbor napisał:

Ciekawe - Netflix i Smerfy i DTHD. Yamaha podłączone masz do hdmi ARC (eARC chyba nie ma w Y) czy do jednego z portów hdmi 1-4?

Ręcznie nie możesz wybrać formatu DD? Czy na wszystkich "klasykach" tak się dzieje ? A z innych serwisów np. Amazon, Apple TV czy Rakuten?

Z podłączeniem to skrót myślowy, oczywiście chodzi o podłączenie: Yamaha HDMI OUT --> eARC OLED. Inaczej sprzęt podpięty do amplitunera nie działał by na tv, jak ww PS4. Ręcznie nie próbowałem zmieniać i innych serwisów też nie bo rozwiązanie znalazłem.

8 godzin temu, raf7705 napisał:

Wyłącz to eArc.

Jest tak jak kolega pisze, po wyłączeniu w ustawieniach TV eARC ścieżki 5.1 dalej są włączane jako DD+, a tez bez adnotacji które wcześniej były jako DTHD, teraz są włączane jako DD.

Problem rozwiązany, ale z czystej ciekawości, dlaczego tak się dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.12.2020 o 08:36, Venox napisał:

Problem rozwiązany, ale z czystej ciekawości, dlaczego tak się dzieje?

Pewnie dlatego że amplituner nie obsługuje eARC i zgłupiał jak dostał taki dźwięk z telewizora w jakimś starszym formacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi