Skocz do zawartości
cffan

Różnice pomiędzy HD (720p, 1080p, 1080i)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

trochę mi się namieszało w rodzajach HD i chciałbym, żeby ktoś dobrze znający się rzeczy mi to wyjaśnił :)

Z tego co wyczytałem tutaj i na innych forach wyciągnąłem następujące wnioski :
- telewizja n nadaje w 1080p (nsport) - czyli najlepsze HD tzw. Full HD
- cyfra + nadaje w 720p - czyli HD Ready
- mam dwa telewizory : Sony KDL 40W200 (Full HD, 1080p) i Panasonic Viera TX-32LE7P (HD Read, 720p) - czy jeśli podłącze je pod telewizje n to zobaczę różnicę przy meczu LM w HD?
- i na koniec, czy zobaczę różnice na w/w telewizorach odpalają taki film : 'Exorcism Of Emily Rose Blu-Ray 1080p' ?

Dotychczas myślałem, że 720p to HD Ready, czyli to 'gorsze' HD niższa rozdzielczość itp, a 1080i i 1080p to lepsze HD, wyższa rozdzielczość itp, ale coś mi się wydaje, że się myliłem.

Gdzie można o tym poczytać? Najlepiej po Polsku :)
Jak to w końcu jest? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

[quote name='cffan' post='46942' date='10.05.2007, 18:44 ']- telewizja n nadaje w 1080p (nsport) - czyli najlepsze HD tzw. Full HD[/quote]

Standardem w Europie przy nadawaniu HDTV jest 1080i i w tym standardzie nadaje N. 1080i to pełna rozdzielczość HD, ale z przeplotem.

[quote name='cffan' post='46942' date='10.05.2007, 18:44 ']- cyfra + nadaje w 720p - czyli HD Ready[/quote]

Cyfra nadaje w 720p, ale to też jest HD. "HD Ready" to jedynie określenie dla telewizorów będących w stanie wyświetlić obraz HD przynajmniej w rozdzielczości 720p.

[quote name='cffan' post='46942' date='10.05.2007, 18:44 ']- mam dwa telewizory : Sony KDL 40W200 (Full HD, 1080p) i Panasonic Viera TX-32LE7P (HD Read, 720p) - czy jeśli podłącze je pod telewizje n to zobaczę różnicę przy meczu LM w HD?[/quote]

Z racji różnicy rozmiarów to minimalnie wyraźniej być powinno na Sonym (z bliska patrząc - z 2 metrów żadnej różnicy nie dostrzeżesz).

[quote name='cffan' post='46942' date='10.05.2007, 18:44 ']- i na koniec, czy zobaczę różnice na w/w telewizorach odpalają taki film : 'Exorcism Of Emily Rose Blu-Ray 1080p' ?[/quote]

Różnica może być nieco większa niż w przypadku opisanym powyżej, ale również raczej przy bliższym przyjrzeniu się :D

[quote name='cffan' post='46942' date='10.05.2007, 18:44 ']Dotychczas myślałem, że 720p to HD Ready, czyli to 'gorsze' HD niższa rozdzielczość itp, a 1080i i 1080p to lepsze HD, wyższa rozdzielczość itp, ale coś mi się wydaje, że się myliłem.[/quote]

720p to HD o niższej rozdzielczości, 1080p to FullHD. Jest różnica w jakości materiałów 1080i i 1080p z racji tego, że w drugim przypadku nie ma przeplotu. Jak zwykle jednak nie będzie to taki szok jak SD vs HD :angry:

Edytowane przez kaczo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kaczo' post='46943' date='10.05.2007, 18:55 ']720p to HD o niższej rozdzielczości, 1080p to FullHD. Jest różnica w jakości materiałów 1080i i 1080p z racji tego, że w drugim przypadku nie ma przeplotu. Jak zwykle jednak nie będzie to taki szok jak SD vs HD :D[/quote]
Ok, czyli pomiędzy 720p a 1080i w zasadzie nie ma różnicy? Tzn. takiej aby ją zobaczył?

I jeszcze, jak 'nazywać' te rozdzielczości? Ja wiem , że 720p to też HD, ale w końcu niby tam jest lepsze od tego 1080i, a 1080p najlepsze, czyli jest jakaś hierarchia do tego? czy po prostu na 720p i 1080i można powiedzieć, że jest to 'gorsze' HD (HD Ready), a 1080p to pełne HD, najlepsze, czyli Full HD? :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaczo nie zgodzę się z Tobą. Różnicę widać tylko między 720p a 1080i/1080p. Ja jakoś nie widzę różnic między 1080i/1080p (ale tylko filmy gdyż gry to co innego) i powie Ci tak każdy kto widział w akcji chociażby BD (1080i czy 1080p bez różnicy). Przecież żadnego przeplotu nie widać (chociażby TV sobie z tym radzą). Widać różnicę w rozdzielczościach i tego się nie da ukryć. Dlaczego na kamerach SONY mamy napis: FULL HD 1080? A wiemy, że są w 1080i? Bo to jedna wielka marketingowa papka. I tak w tej chwili 1080i na praktycznie każdym TV wygląda jak 1080p. Nie liczą się wykresy i teoria - liczy się to co widać gołym okiem. A różnicę między 720p a 1080 zobaczy nawet ślepy :) . Dobry przykład 720p jest chociażby na ESPN (mecz) kontra mecz z chociażby Premiere HD czy Ligii mistrzów.

Ps. na forum już tyle razy to było poruszane, że radzę dobrze poszperać w innych tematach.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety podpierałem się głównie teorią :) Na praktykę zabiorę się (mam nadzieję) już niedługo :D Chciałem tylko wyjaśnić pewne podstawy - od praktyki jesteście Wy - mający lepszy dostęp do ekranów i ich porównywania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kaczo' post='46991' date='11.05.2007, 01:48 ']Niestety podpierałem się głównie teorią :) Na praktykę zabiorę się (mam nadzieję) już niedługo :D Chciałem tylko wyjaśnić pewne podstawy - od praktyki jesteście Wy - mający lepszy dostęp do ekranów i ich porównywania :)[/quote]

Napisałeś prawdę czyli tak jak w sumie powinno być. Ale zaczynam węszyć spisek z tym 1080i/1080p. Skąd te podejrzenia? Tak jak napisałem: zaczyna się pojawiać co raz więcej sprzętu i materiału i praktyka zaczyna zachowywać się inaczej niż to co jest na papierze. Wcześniej nie było takiego sprzętu jak dzisiaj więc trzeba to będzie dokładnie badać i wyjaśniać :P żeby nas reklamy nie zjadły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, już przecież wielokrotnie wyjaśniałem o co chodzi i nie jest to bynajmniej żaden spisek :)

[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=4251&view=findpost&p=35359"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=...ost&p=35359[/url]

1080p25=1080i50

Całe zamieszanie wynika stąd że producenci oznaczają panele TV HDReady jako zdolne do wyświetlenia sygnału 1080i, a to jest nieprawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Dobra a Czy jest duża różnica między 1080p i 1080i w grach np: na PS3 grając na 37-42 cale?
Czy jest tak samo jak w przypadku filmów czyli że jak sie z bardzoo bliska oglada a nie z 2-3m?
pozdro Edytowane przez maxi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='maxi' post='47009' date='11.05.2007, 13:04 ']Dobra a Czy jest duża różnica między 1080p i 1080i w grach np: na PS3 grając na 37-42 cale?
Czy jest tak samo jak w przypadku filmów czyli że jak sie z bardzoo bliska oglada a nie z 2-3m?
pozdro[/quote]

Jest roznica, zauwazalna napewno, oczywiscie o ile gra jest w 1080p, dla przykladu na LCD Bravi Full HD, Motorstorm wygladal lepiej niz na moim PV70, wiecej szczegolow dostrzezesz, tak samo jak juz zauwazylem w Bajkach w HD (ja na przykladzie Sezon na Misia to opieram) na Full HD LCD wyglda lepiej niz na LCD 720p i o wiele lepiej niz na plasmach 720p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi69, Ty też niestety mieszasz! Gość pyta o różnicę między trybami wyświetlania 1080i i 1080p w grach a Ty podajesz różnicę między 1080p a 720p. To sie ma nijak do siebie.

Do gier w ogóle nie ma za bardzo sensu stosować trybu z przeplotem - i nie chodzi tu o ilość szczegółów tylko o płynność ruchu i poszarpane krawędzie. Ba, co więcej - trybu z przeplotem w ogóle nie ma sensu stosować w obecnych czasach - to jest pozostałość z ery CRT niestety bezsensownie przeniesiona do hdtv. No ale skoro tak nadają telewizje to co zrobić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='goldi69' post='47021' date='11.05.2007, 14:52 ']Jest roznica, zauwazalna napewno, oczywiscie o ile gra jest w 1080p, dla przykladu na LCD Bravi Full HD, Motorstorm wygladal lepiej niz na moim PV70, wiecej szczegolow dostrzezesz, tak samo jak juz zauwazylem w Bajkach w HD (ja na przykladzie Sezon na Misia to opieram) na Full HD LCD wyglda lepiej niz na LCD 720p i o wiele lepiej niz na plasmach 720p[/quote]
Motorstorm chodzi tylko w 720p :D Jak chcecie porównywać 720p i 1080p to sprawdźcie Ridge Racer 7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dante2003' post='47875' date='17.05.2007, 19:10 ']Motorstorm chodzi tylko w 720p :_beczy: Jak chcecie porównywać 720p i 1080p to sprawdźcie Ridge Racer 7.[/quote]

I trzeba przyznać, że różnica jest DUŻA widoczna gołym okiem. RR7 jest idealnym tytułem pokazującym różnicę między 720p a 1080p w grach. Tam widać, że ściemy nie ma. Ale na innych takiej różnicy nie ma. Hm...to daje do myślenia czy to nie zmyłka czasem marketingowa (co za problem napisac na pudle, że gra ma 1080p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a ktos moze wytlumaczyc o co chodzi z lg.na obudowie na naklejece reklamowej jest podane "1080P input" a przeciez nie jest to full hd.chodzi o model 32lc41

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko tyle że przyjmuje sygnał 1080p. Tak samo jak inne HDReady przyjmują 1080i chociaż też nie są go w stanie w pełni wyświetlić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem okazję dokona porównania 1080i i 1080p i różnica jest duża na dużych powierzchniach. Przeplot czasami przy dynamicznych ustawieniach nie wyrabia, natomiast o wiele lepiej się prezentuje przy tzw. widoczkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi