Skocz do zawartości
tarzinio

Tv do mieszkania 30m2 3500-4000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was wszystkich serdecznie.

Poszukuję odpowiedniego i dobrego TV do mojego mieszkania. Poniżej odpowiedzi na pytania.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m ale mogę zbliżyć maksymalnie do 1,5m do miejsca gdzie bedzie TV
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Przeważnie 2, ale jak zajdą się znajomi czy rodzina to więcej :P
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost lub lekkim katem. Zależy gdzie się usiądzie na kanapie więc poniekąd kąty są ważne, ale nie jakoś bardzo, gdyż te kąty są minimalne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od prawej strony. Słońce wpada przez duże okno (od południa). W ciągu normalnego używania TV nie będziemy raczej zasłaniać okna, jednak w momencie chęci obejrzenia dobrego filmu, nie ma problemu by je zasłonić.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? W mieszkaniu żaden. Siedzę na monitorze :P a w domu rodzinnym miałem jakiegoś starego samsunga, jedna z pieszych ich plazm.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Płynne Smart TV (czy to android tv czy inny),  możliwość odtwarzania filmów 4k (może być z HDR jeżeli takowy TV będzie posiadał dobry HDR), możliwość przesłania dźwięku do głośników przez wejście optyczne (nie znaczy to jednak, że tv ma mieć fatalny dźwięk ze swoich głośników), jedna z nowszych technologi Dolby np dolby Atmos i Dolby Vision lub HDR 10 i inne pochodne (lubię dobry dźwięk i obraz), WiFi, wejście pod kabel internetowy oraz ambilight jednak nie chce by to była jedna z głównych wytycznych co do proponowanych TV. Chciałbym posiadać ta technologię, jednak nie jest to coś bardzo ważne. Jeżeli coś ma mi dać lepszy obraz dźwięk i inne to stanowczo mogę odmówić sobie ambilight'a.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k i Full HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Poczałkowo komputer / laptop, potem dojdzie konsola + głośniki na zew karcie dźwiękowej. Wiem że to nic w porównaniu z amplitunerem z głośnikami itp, ale wszystko po kolei.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? W czasie pandemii i pracy zdalnej praktycznie 15h dziennie, lecz w czasie normalnego dnia będzie to około 7.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Preferuję matową, jednak nie chciał bym, żeby typ matrycy był główną wytyczną.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Tv praktycznie nie oglądam. Głownie oglądam seriale, filmy, gram w gry, słucham podcastów itp.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak. Czasami bezie to 60% jak w weekendy a czasami 10%.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Nie ma różnicy, to zależy od dnia. Jak napisałem wyżej, dla dobrego filmu mogę zasłonić żaluzje. 
17. Preferencje co do wielkości? Nie mam preferencji. Mam do zagospodarowania 149cm szerokości na TV.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Fatalna czerń, fatalne odwzorowanie kolorów, przejaskrawione kolory, wypalające się pixele (OLED), mozolny soft, fatalny dźwięk z głośników tv oraz duży input lag
19. Preferencje co do marki ? Nie, nie mam preferencji co do marki
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie, ale jeżeli dany TV będzie miał 3D to nic się nie stanie, po prostu nie będę korzystał :P 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500 zł, jeżeli jednak dołożenie kolejnych 500zł da mi dużo to stanowczo dołożę.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? TAK.

Z góry dziękuje wam za pomoc. W razie jakichkolwiek pytań to proszę śmiało piszczcie.  Tutaj link  do podglądu zdjęcia ściany na którym będzie tv, może to coś pomoże. Niestety w załączniku zdjęcia nie mogę przesłać, wiec musiałem zapodać link. 

Pozdrawiam.

Edytowane przez tarzinio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2020 o 16:44, grundig napisał:

Witam.

Proponuje  telewizor  Panasonic gx800,gx810, gx820.Rozczarowanie  z jakosci obrazu wykluczone. Kliknij na link nizej.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/52835-telewizor-do-pc-praca-z-grafiką-gry-internet-3000zł/?tab=comments#comment-520220

Dziękuje bardzo za pomoc. Wiesz gdzie mogę kupić ten TV w razie gdybym się zdecydował? Oraz jaka wersja tego tv jest najlepsza (e,b i jaki rozmiar, bo czytałem nie raz, że model np 49 cali jest inny niż 55 itd)? obraz.png.426ce64672d5b5868ed78e03df0b451b.png

@grundig jaki ten 820 ma input lag, bo nigdzie znaleźć nie mogę.

Czy ktoś jeszcze mógłby coś polecić?

Edytowane przez tarzinio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA oku mam także SONY LED KD-55XF9005. Inputalg trochę duży, ale obraz rzekomo jest ok . Co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tarzinio napisał:

NA oku mam także SONY LED KD-55XF9005. Inputalg trochę duży, ale obraz rzekomo jest ok . Co sądzicie?

input lag jest duży ? A skąd ta informacja bo posiadam ten model i na ps4 slim jest nieodczuwalny zanadto ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tarzinio napisał:

@Homar1993 LINK <<--  Wiesz, w trybie gry ma ~~23, ale do 30 jest akceptowalne, lecz nie we wszystkich grach.

ok spoko może faktycznie w jakiś shooterach może być to lekko odczuwane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.06.2020 o 11:35, tarzinio napisał:

Dziękuje bardzo za pomoc. Wiesz gdzie mogę kupić ten TV w razie gdybym się zdecydował? Oraz jaka wersja tego tv jest najlepsza (e,b i jaki rozmiar, bo czytałem nie raz, że model np 49 cali jest inny niż 55 itd)? obraz.png.426ce64672d5b5868ed78e03df0b451b.png

@grundig jaki ten 820 ma input lag, bo nigdzie znaleźć nie mogę.

Czy ktoś jeszcze mógłby coś polecić?

Telewizor   ktory ma litere B na  koncu  czyli  Panasonic gx820b  przeznaczony jest do sprzedazy   w Anglii.Nie bedzie    w menu telewizora  jezyka polskiego. Moze byc  tez duzy  problem z gwarancja.Telewizor  z E czyli  gx820e  przeznaczony   do sprzedazy w Europie.Bedzie do wyboru  w menu telewizora  jezyk polski.

Telewizor PANASONIC TX-50GX800E mozesz  kupic np   w Media Markt.

Edytowane przez grundig
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznice  nie  sa duze.W  GX800   jest   inna podstawa telewizora i kolor obudowy.System dzwieku  cinema suorrund .W  gx830 system dzwieku cinema suround pro.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, grundig napisał:

Roznice  nie  sa duze.W  GX800   jest   inna podstawa telewizora i kolor obudowy.System dzwieku  cinema suorrund .W  gx830 system dzwieku cinema suround pro.

a co z GX810?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak. Widziałem ta stronę, ale wolałem mieć potwierdzenie by nie było :PMam już wersję 810. Dzisiaj będę montował TV. Dziękuje bardzo za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi