rapiernik 1 Napisano 13 Maja 2020 Cześć, bardzo proszę o poradę. Telewizor dla emerytów, główne zastostosowania to filmy i sport. Właściciel jest miłośnikiem sportu, lepsze odświeżanie matrycy raczej wskazane. Fajnie jakby posiadał smart tv, w mieszkaniu jest dostęp do internetu, więc youtube i netflix na pewno się pojawią. Z góry dziękuję. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-44. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Zdecydowanie częściej na wprost, ale czasem też bokiem.5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Raczej będzie stał6. Jak słońce świeci w pokoju ? Będzie świeciło na bok telewizora7. Jaki masz obecnie telewizor ? Jakiś 10 letni Philips 32 cale.8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? przydałby się smart tv9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? tylko dekoder od kablówki11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 8h12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam porównania13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, filmy, programy informacyjne14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak 15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? zero jakichkolwiek gier16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami17. Preferencje co do wielkości? 55 cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 19. Preferencje co do marki ? Właściciel nie chce LG20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie potrzeba 3D21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000zł 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.D 0 Napisano 17 Maja 2020 Ja wziąłem dla rodziców do tej kwoty Samsung QLED QE55Q67RAT - ma 100Hz matrycę Są zadowoleni Chociaż się zagapiłem, bo była promocja na SAMSUNG UE55RU8002U za 2200zł a modele na ten rok TU mają już 50Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FrankyGoes 80 Napisano 17 Maja 2020 Może Philips 8804 - bardzo dobra jakość dźwięku, AndroidTV, ambilight, wszystkie tryby HDR. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rapiernik 1 Napisano 21 Maja 2020 Dzięki za Wasz posty. A co myślicie o takim Sony KD-55XG8596? Stanowi to lepszą alternatywę do zaproponowanych przez Was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LV426 740 Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) SONY są najbardziej polecane do sportu ze względu na lepsze oddanie ruchu i upłynniacz sprawiający najmniej problemów. Od lat w testach jest pisane, że w Sony to wypada najlepiej. O tym modelu nie wiem zbyt wiele ale jeśli jest na matrycy VA to powinien być ok, choć lepiej wziąć coś z FALD jak choćby najlepszy w swojej cenie tv tego typu czyli XF9005 (niedługo zniknie chyba z rynku). Zerknij na stronę główną tutaj bo było o nim niedawno pisane dlaczego jest tak dobry. Edytowane 21 Maja 2020 przez LV426 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianos19932 208 Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Godzinę temu, rapiernik napisał: Dzięki za Wasz posty. A co myślicie o takim Sony KD-55XG8596? Stanowi to lepszą alternatywę do zaproponowanych przez Was? lepszy sony XF90 tak jak opisane zostało powyżej. Edytowane 21 Maja 2020 przez Damianos19932 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oeemx 5 Napisano 22 Maja 2020 Przy XF90 mamy już górkę ~500 zł od 3000. Do 3000 z wyboru 55q67 samsung albo 55xg85 sony, natomiast jeżeli jest to dla osób starszych to zdecydowanie polecam tutaj samsunga ze względu na prostszą obsługę... Obydwa na matrycach 100hz więc do sportu idealnie, z doświadczenia wiem że emeryci nie będą się skupiać na takich detalach jak forumowicze więc z obydwóch ekranów byliby zadowoleni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LV426 740 Napisano 22 Maja 2020 Też racja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rapiernik 1 Napisano 27 Maja 2020 Dziękuję za podpowiedzi, wybór padł na QE55Q60RAT. Jednak na początku trochę rozczarowanie, bo za chiny nie jestem w stanie ustawić dobrego obrazu. W sklepie była żyleta dokładnie w takim samym modelu a u mnie lipa. Jakieś podpowiedzi? Ktoś napotykał podobne problemy? Mam samsunga sprzed 4 lat JU7000 i z tego co pamiętam dość szybko złapał ostry i dobry obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 27 Maja 2020 Kwestia sygnału. No i ju7000 to był o wiele lepszy telewizor od tego qleda. Pamiętam jak dziś jak zamiatał inne telewizory.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rapiernik 1 Napisano 27 Maja 2020 Czy Sony 55xg85 mimo wszystko może się okazać lepszy? Czy w tej kategorii cenowej raczej nie ma co liczyć na nic innego? Tv brałem przez neta, więc mogę cały czas zwrócić tylko nie wiem czy coś znajdę lepszego. W sklepie oprócz soniacza proponowali mi jeszcze LG 55SM8600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 27 Maja 2020 Sony xg85 lub Philips 7304 w 58 calach to ma Dolby Vision i będzie lepsze.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FrankyGoes 80 Napisano 29 Maja 2020 No albo jeśli możesz sobie pozwolić na więcej niż 55 cali (ale niekoniecznie droższego) to propozycja arnolda będzie okej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach