Skocz do zawartości
Lucas773

Połączenie telewizora z wieżą

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Właśnie kupiłem telewizor Samsung qled Samsung qled qe55q70 i chciałbym do niego podłączyć moją wieżę. Z poprzednim Samsungiem nie było problemu bo wieża i telewior miały euro scart.

W nowym telewizorze mam jedynie hdmi a w wieży oprócz euro jest jeszcze jedynie wyjście na cinch (zielony, niebieski, czerwony + żółty (monitor)).

Czy istnieje jakakolwiek szansa na połączenie ze sobą tych sprzętów? Szukalem w sieci kabli czy przejściówki, ale nie wiem czy coś takiego istnieje.

Dodam, że nie zależy mi na odtwarzaniu filmów (wieża ma dvd), ale jedynie na puszczeniu głosu z tv przez głośniki wieży. 

Pozdrawiam,

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Lucas773 napisał:

Witajcie.

Właśnie kupiłem telewizor Samsung qled Samsung qled qe55q70 i chciałbym do niego podłączyć moją wieżę. Z poprzednim Samsungiem nie było problemu bo wieża i telewior miały euro scart.

W nowym telewizorze mam jedynie hdmi a w wieży oprócz euro jest jeszcze jedynie wyjście na cinch (zielony, niebieski, czerwony + żółty (monitor)).

Czy istnieje jakakolwiek szansa na połączenie ze sobą tych sprzętów? Szukalem w sieci kabli czy przejściówki, ale nie wiem czy coś takiego istnieje.

Dodam, że nie zależy mi na odtwarzaniu filmów (wieża ma dvd), ale jedynie na puszczeniu głosu z tv przez głośniki wieży. 

Pozdrawiam,

Łukasz

Czy twój Tv posiada złącze słuchawkowe ? Ja tez  miałem podobny problem i podpięcie poprzez jacka rozwiązało sprawę .

Jeśli nie to można tez zakupić taki konwerter  na Allegro za kilkanaście zł który pozwoli Ci podłączyć te 2 sprzęty . Problem u mnie z tym był , że jak podkręcałem głośność to buczało z głośnika =/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, raf7705 napisał:

W Samsungu nie ma wyjścia na słuchawki.

Konwerter z wyjścia optycznego na dwa chinche z Allegro za 40zł, załatwi sprawę.

https://allegro.pl/oferta/konwerter-optyczny-toslink-coaxial-na-2x-cinch-rca-6735337835?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Dokładnie taki konwerter miałem . U mnie dźwięk niestety buczał i musiałem go odsprzedać .

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja miałem tak podłączony dekoder satelitarny, do wzmacniacza stereo i było ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, raf7705 napisał:

A ja miałem tak podłączony dekoder satelitarny, do wzmacniacza stereo i było ok.

Ja tylko opisuje moje doświadczenie z tym konwerterem , nie jest to duży wydatek także chyba nie ma co gadac tylko spróbować i tyle 

Edytowane przez Damianos19932
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem i odpowiedź. Dokładnie tak jak piszecie, nie ma co gadać, trzeba spóbować bo koszty faktycznie niewielkie :-)

Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.

• Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Lucas773 napisał:

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem i odpowiedź. Dokładnie tak jak piszecie, nie ma co gadać, trzeba spóbować bo koszty faktycznie niewielkie :-)

Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.

Daj znać jaki efekt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Zakupiłem zestaw i podłączyłem jak na zdjeciu. Wolną końcówkę kabla optycznego wpiąłem do tv a cinche do wieży w gniazda Pb Pr. Konwerter oczywiście podłączyłem do zasilania. Przełączyłem wieżę na AV audio i nic, zero reakcji. Co robię nie tak? Możliwe że któryś kabel jest uszkodzony? Może muszę coś przestawić telewizorze? 

IMG_20200506_193159.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem ustawienia telewizora i w dalszym ciągu cisza. Pokazuje się komunikat jak na zdjęciu. Mam inny kabel optyczny, więc go podłączyłem do konwertera. Też nie pomogło. Co mogę jeszcze zrobić? Nie wiem jak sprawdzić konwerter czy kabel rca. 

IMG_20200507_075140.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie dokładnie wejścia masz w wieży , powinieneś podłączyć na audio in 2 czincze i jeżeli jest taka możliwość na ,, pokrętle ,, wybrać np. aux 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to jak na zdjęciach. Wydaje mi się że tak jak piszesz ale może mi się tylko wydaje. Ja już zgłupiałem. To nie jest chyba jakaś wyższa matematyka a bujam się z tym od wczoraj. 

IMG_20200507_083604.jpg

IMG_20200507_083513.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest wejście audio to jest component do przesyłania wizji , czy nie masz jeszcze ,, 2 ,, wejść czincz np.biały i czerwony 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam żadnych innych wejść. Czyli wychodzi na to że od początku nie było szans na połączenie tv z wieżą. Gdybym od razu wstawił zdjęcie to pewnie nie byłoby tematu a tak jestem kilka złoty w plecy :( a telewizor jak nie puszczał dźwięku na wieżę tak nie puszcza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zadzwon/napisz do tego Allegrowicza i dopytaj czy na pewno ten scart zadziała w Twoim przypadku , moim zdaniem jest możliwość abyś uzyskał dzwięk na swojej wieży.

https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-euro-cinch-3xrca-adapter-scart-in-out-7177834902

Edytowane przez Daniel57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja dobrze rozumiem że ten kabel 2x rca, który teraz wychodzi z konwertera optycznego miałbym wpiąć w tą przejściówka i podłączyć do złącza scart w wieży? Sorry. Może głupie pytanie ale po dzisiejszym doswiadczeniu wolę się upewnić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko jest jedna niewiadoma , czy złącze scart w wieży ma wejście/wyjście sygnału jeżeli tak to zadziała . Nie mam wiedzy jak jest dlatego warto skontaktować się z sprzedawcą i przedstawić swoje wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To nie jest wejście audio to jest component do przesyłania wizji , czy nie masz jeszcze ,, 2 ,, wejść czincz np.biały i czerwony 
I dodatkowo, to jest "wyjście", nie wejście.
To jak to niby ma grać .
Daj zdjęcie całego tyłu wieży.
Na eurozłącze można kupić taki adapter, który będzie miał chinche na wejściu, jak nie masz wejścia stereo.
Zadzwon/napisz do tego Allegrowicza i dopytaj czy na pewno ten scart zadziała w Twoim przypadku , moim zdaniem jest możliwość abyś uzyskał dzwięk na swojej wieży.
https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-euro-cinch-3xrca-adapter-scart-in-out-7177834902
Dokładnie taki adapter za 5zeta ci potrzebny i powinno działać.
Tak tylko jest jedna niewiadoma , czy złącze scart w wieży ma wejście/wyjście sygnału jeżeli tak to zadziała . Nie mam wiedzy jak jest dlatego warto skontaktować się z sprzedawcą i przedstawić swoje wątpliwości.
Zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupione. Dam znać jak ten mój zestaw zafunkcjonuje. Czyli to jednak wyższa matematyka dla takiego lajkonika jak ja 🤣🤣

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła przejściówka, zestaw okablowania skompletowany, podłączony i... ZWYCIĘSTWO 🥳 Wszystko działa jak należy. Panowie, jesteście wielcy 👋👋👋 Jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc. Dla zainteresowanych fotka mojej konstrukcji. 

IMG_20200512_230843.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

pochwaliłem się Waszym sukcesem znajomej i ona również zapragnęła podpiąć swoją wieżę do TV. Wiemy, że ja się na tym nie znam i nie będę jej niczego doradzał :-)

Zerknijcie na zdjęcia wyjść jakie są u niej w sprzętach i poradźcie proszę jak to ze sobą pożenić.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi