Skocz do zawartości
Karol Dudzik

Q70 vs Q80 vs OLED max 5k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję nowego TV 55 cali (większy nie wejdzie) do max 5000 PLN. Po przeczytaniu masy wątków padło na Q80, ale okazało się że stref podświetlenia ma tyle co Q70 główna zaleta to powłoka antyrefleksyjna kosztem kontrastu, więc na moje wyszło że chyba jednak lepiej kupić tańszy Q70, ale czy na pewno? Z początku odrzuciłem OLED bo pamiętałem że C9 kosztował 6k ale sprawdziłem, że jest coś takiego jak LG OLED55B9PLA poniżej 5k, tutaj moje pytanie, czy warto wziąć OLEDa, dopłata jest około 1,5k, ale to nie problem, nie chcę po prostu przekroczyć 5k. Czy może jeszcze coś innego? Tv ma służyć do filmów, konsoli, telewizji sat, netflix wszystko tak po 25%. Wypaleń się raczej nie obawiam.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Wyłącznie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? po południu w tv
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola, dekoder, soundbar
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, rozrywkowe - bez informacyjnych
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  tak, około 25%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powłoka w Q80 to także dużo lepsze kąty niż w  q70

konkurencją w kwestii jakości obrazu dla oled jest dopiero q90

z alternatyw moze sony xg95 ?

zależy jak bardzo jesteś fanem idealnej czerni i zgaszonego światła i z jak bliska oglądasz - im bliżej tym kąty ważniejsze i glowing na lcd bardziej widoczny

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alternatywa to XF9005 lub XG9505. 

Sam się zastanawiam nad Q80 lub powyższe Sony.

Roznice pomiędzy tymi modelami są niewielkie. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kątach mi nie zależy, będę oglądał wyłącznie na wprost TV z odległości ok. 3m.

Po doczytaniu kolejnych danych i testów skłaniam się chyba raczej ku OLED. Pytanie teraz czy C9 jest wart dopłaty względem B9? Przeskok technologiczny dla mnie bedzie spory, a nie jestem kimś kto bardzo skupia się na detalach. Może jeszcze coś z oferty Panasocic? Czy raczej w kwesti jakość/cena LG nie ma równych w technologii OLED?

Jeszcze jedna kwestia jest taka, że wyczytałem gdzieś, że w maju mają być kolejne obniżki i wtedy może dorwałbym LG C9 poniżej 5k? Mógłby ktoś potwierdzić takie info?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips jeszcze dosyć ciekawie prezentuje się ten model https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-philips-oled-55oled754-uhd-4k-hdr-saphi-ambilight-3-tv-procesor-p5?gclid=EAIaIQobChMIu5eEuu726AIVRsayCh0Mhgt0EAQYGCABEgLxtPD_BwE&gclsrc=aw.ds  odświeżanie 100 Hz także spokojnie da radę przy sporcie . Mocne głośniki 40  W to tez ważna rzecz przy oglądaniu sportu . I opinie tez ma super 

Edytowane przez Damianos19932
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Damianos19932 napisał:

Philips jeszcze dosyć ciekawie prezentuje się ten model https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-philips-oled-55oled754-uhd-4k-hdr-saphi-ambilight-3-tv-procesor-p5?gclid=EAIaIQobChMIu5eEuu726AIVRsayCh0Mhgt0EAQYGCABEgLxtPD_BwE&gclsrc=aw.ds  odświeżanie 100 Hz także spokojnie da radę przy sporcie . Mocne głośniki 40  W to tez ważna rzecz przy oglądaniu sportu . I opinie tez ma super 

Hahaha spadłem z krzesła po przeczytaniu 'opinie też ma super'. Polecać komuś Philipsa to świadomie narażać go na uszczerbek na zdrowiu psychicznym. Poczytaj 'prawdziwe' opinie użytkowników tu na forum, a nie sponsorowane w sklepach, czy w porównywarkach cenowych.

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Karol Dudzik napisał:

Na kątach mi nie zależy, będę oglądał wyłącznie na wprost TV z odległości ok. 3m.

Po doczytaniu kolejnych danych i testów skłaniam się chyba raczej ku OLED. Pytanie teraz czy C9 jest wart dopłaty względem B9? Przeskok technologiczny dla mnie bedzie spory, a nie jestem kimś kto bardzo skupia się na detalach. Może jeszcze coś z oferty Panasocic? Czy raczej w kwesti jakość/cena LG nie ma równych w technologii OLED?

Jeszcze jedna kwestia jest taka, że wyczytałem gdzieś, że w maju mają być kolejne obniżki i wtedy może dorwałbym LG C9 poniżej 5k? Mógłby ktoś potwierdzić takie info?

3m od kanapy to już 65 cali według kalkulatorów. Przemysł rozmiar. 

Ja mam 2.7m i 55 odrzuciłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, efel napisał:

Hahaha spadłem z krzesła po przeczytaniu 'opinie też ma super'. Polecać komuś Philipsa to świadomie narażać go na uszczerbek na zdrowiu psychicznym. Poczytaj 'prawdziwe' opinie użytkowników tu na forum, a nie sponsorowane w sklepach, czy w porównywarkach cenowych.

Spadłeś to spadłeś nie moja wina . Nie koniecznie polecam wyjrzeć troszkę poza forum bo i ile ludzi tyle opinii . Np tutaj https://geex.x-kom.pl/recenzje/philips-55oled754-test-i-recenzja-telewizora-oled-z-systemem-saphi/ recenzja zrobiona za pomocą profesjonalnych urządzeń . Nie sugerowałem się tylko opiniami z media expert .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, klaus71 napisał:

powłoka w Q80 to także dużo lepsze kąty niż w  q70

To jest wazny aspekt. 

Wiec jesli kolege stac na dokladke sumy do Q80 (swietne katy a  dodatkowo naprawde wyborny filtr antyrefleksyjny)  i nie planuje duzo grac (aktywne sterowanie podswietleniem zwieksza laga) to Q80 jest bezsprzecznie lepszym wyborem.

48 minut temu, zapsu napisał:

Alternatywa to XF9005 lub XG9505. 

Sam się zastanawiam nad Q80 lub powyższe Sony.

Roznice pomiędzy tymi modelami są niewielkie. 

Ale pamietajmy o bardzo brzydkim bugu w oprogramowaniu Sony przy formacie kinowym materialu w HDR czarne pasy przestaja byc czarne gdy blisko pojawi sie jasny obiekt. Do gier HDR na pelnym ekranie to nie jest klopot, ale jak ktos idzie w filmy to juz problem bedzie widoczny. 

Dodatkowo ostatnio Sony rzezbi z panelami, widzialem xf z naprawde fatalnymi katami boczonymi jak na 2020.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Xisiek napisał:

To jest wazny aspekt. 

Wiec jesli kolege stac na dokladke sumy do Q80 (swietne katy a  dodatkowo naprawde wyborny filtr antyrefleksyjny)  i nie planuje duzo grac (aktywne sterowanie podswietleniem zwieksza laga) to Q80 jest bezsprzecznie lepszym wyborem.

Ale pamietajmy o bardzo brzydkim bugu w oprogramowaniu Sony przy formacie kinowym materialu w HDR czarne pasy przestaja byc czarne gdy blisko pojawi sie jasny obiekt. Do gier HDR na pelnym ekranie to nie jest klopot, ale jak ktos idzie w filmy to juz problem bedzie widoczny. 

Dodatkowo ostatnio Sony rzezbi z panelami, widzialem xf z naprawde fatalnymi katami boczonymi jak na 2020.

Czy zatem odradzasz Q80 do gier? Szukam TV do PS4 Pro, YouTube, Netflix i HBO GO. Zero tv z anteny. 
Celowalem w Sony XG lub XF ale na YouTube zobaczyłem blooming i faktycznie wyglada to złe. W ciemnych scenach gdy mamy jasny punkt cała scena jest rozjaśniona. Zdecydowanie w Q70 wyglądało to lepiej. 

https://youtu.be/8EbF9QxbmxA

Okolo 18 minuty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Damianos19932 napisał:

Spadłeś to spadłeś nie moja wina . Nie koniecznie polecam wyjrzeć troszkę poza forum bo i ile ludzi tyle opinii . Np tutaj https://geex.x-kom.pl/recenzje/philips-55oled754-test-i-recenzja-telewizora-oled-z-systemem-saphi/ recenzja zrobiona za pomocą profesjonalnych urządzeń . Nie sugerowałem się tylko opiniami z media expert .

Pokazujesz test sponsorowany dla jednego z większych w Polsce sklepów z elektroniką, który dość mocno promuje markę Philips. To ma taką samą wartość dla kupującego jak opinie z przytoczonego media expert czyli żadną.

Ale ku mojemu zaskoczeniu nawet w tej sponsorowanej recenzji znalazły się rzeczywiste wady tego sprzętu, czyli skopane oprogramowanie i życzenie autora:

Cytat

Mam nadzieję, że aktualizacja systemu usunie większość tych wad.

Być może usunie, a być może nie. Doświadczenie pokazuje że raczej pojawią się nowe błędy w miejscu starych. To jest takie perpetuum mobile - Philips cały czas aktualizuje a ty i tak jesteś w czarnej d...

11 minut temu, zapsu napisał:

Czy zatem odradzasz Q80 do gier?

Tak. Obejrzyj sobie to:

https://www.youtube.com/watch?v=ZmT8yvopMLg

Ogólnie pooglądaj sobie recenzje Vincenta jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś - jeden z najlepszych recenzentów na świecie (w sensie merytoryczny i znający się na rzeczy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, zapsu napisał:

Czy zatem odradzasz Q80 do gier? Szukam TV do PS4 Pro, YouTube, Netflix i HBO GO. Zero tv z anteny. 
Celowalem w Sony XG lub XF ale na YouTube zobaczyłem blooming i faktycznie wyglada to złe.

Tu chodzi o to, ze hipotetycznie Q70 ma wyzszy kontrast natywny od Q80, co w trybie gra daje mu lekka przewage jesli idzie o czern (po ciemku). Niemniej biorac pod uwage atuty Q80 i absolutnie brak gwarancji jaki panel bedziesz mial w tv kupionym dzis Q70, zdecydowanie rekomendowalbym wizyte w sklepie i naoczne przekonanie sie jak widocznie lepszy jest Q80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, efel napisał:

Pokazujesz test sponsorowany dla jednego z większych w Polsce sklepów z elektroniką, który dość mocno promuje markę Philips. To ma taką samą wartość dla kupującego jak opinie z przytoczonego media expert czyli żadną.

Ale ku mojemu zaskoczeniu nawet w tej sponsorowanej recenzji znalazły się rzeczywiste wady tego sprzętu, czyli skopane oprogramowanie i życzenie autora:

Być może usunie, a być może nie. Doświadczenie pokazuje że raczej pojawią się nowe błędy w miejscu starych. To jest takie perpetuum mobile - Philips cały czas aktualizuje a ty i tak jesteś w czarnej d...

Tak. Obejrzyj sobie to:

Ogólnie pooglądaj sobie recenzje Vincenta jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś - jeden z najlepszych recenzentów na świecie (w sensie merytoryczny i znający się na rzeczy).

O tym , że promują markę Philips to nie miałem pojęcia bo nie ma info , że artykuł powstał wieży wsparciu Philipsa . W xkomie kupowałem wiele razy i na jakość ich obsługi nie narzekam . Każdy tv ma jakieś wady . Ja mam tv z Androidem i tez mógłbym narzekać i odradzać tv z tym systemem no ale jakość prezentowanego obrazu mi to rekompensuje . To ze Philips ma zły pijar to wiemy tylko tez nie można stwierdzić , że 100% ich tv to nadaje się na złom tak myślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Xisiek napisał:

Tu chodzi o to, ze hipotetycznie Q70 ma wyzszy kontrast natywny od Q80, co w trybie gra daje mu lekka przewage jesli idzie o czern (po ciemku). Niemniej biorac pod uwage atuty Q80 i absolutnie brak gwarancji jaki panel bedziesz mial w tv kupionym dzis Q70, zdecydowanie rekomendowalbym wizyte w sklepie i naoczne przekonanie sie jak widocznie lepszy jest Q80.

Jakie atuty Q80 masz na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, zapsu napisał:

Jakie atuty Q80 masz na myśli?

Przeciez napisalem Ci to pare postow wyzej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Philipsa, to ja akurat złego słowa nie powiem. Ostatnio kupionego LCDka 40' mam już 9 lat - nic mu się nie dzieje. SMART TV jest tylko bezużyteczny praktycznie od początku - pracował tak wolno, że szkoda było z niego w ogóle korzystać. Obecnie mam od niedawna Q80 - kupiony w ciemno, ale jestem bardzo zadowolony. Kąty widzenia ma nieziemskie - ta powłoka naprawdę robi robotę. Osobiście wolałbym dołożyć do Q80, ale Q70 to też fajny wybór. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, VectorOPC napisał:

kupionego LCDka 40' mam już 9 lat

Dlatego jeszcze działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, VectorOPC napisał:

Jeśli chodzi o Philipsa, to ja akurat złego słowa nie powiem. Ostatnio kupionego LCDka 40' mam już 9 lat - nic mu się nie dzieje.

Wierzę. W 2014 roku markę TV Philips przejęło chińskie TP Vision i od tego czasu produkują te TV. Asymilacja jak w każdym korpo była stopniowa i trwała kilka lat. Można było przez ten czas zauważyć regres jakościowy. Teraz po 6ciu latach jest źle, naprawdę źle. Nie zdziwiłbym się gdyby Twój stary Philips produkowany jeszcze przez Holendrów dożył czasów w którym Philipsy chińskie będą już na śmietnikach.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że na początku pytałem między Q70 a Q80, ale po kilku artykułach doszedłem do wniosku, że jednak postawię na OLED, ze względu na jakość obrazu i hdmi 2.1. Nie oglądam tv w ciągu dnia na tyle długo aby wystawiać go na wypalenia.

Pytanie teraz jest czy warto dokładać do C9 względem B9? Jeżeli chodzi o dźwięk to sprawę rozwiążę soundbarem, więc jakość dźwięku nie ma większego znaczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, efel napisał:

Wierzę. W 2014 roku markę TV Philips przejęło chińskie TP Vision i od tego czasu produkują te TV. Asymilacja jak w każdym korpo była stopniowa i trwała kilka lat. Można było przez ten czas zauważyć regres jakościowy. Teraz po 6ciu latach jest źle, naprawdę źle. Nie zdziwiłbym się gdyby Twój stary Philips produkowany jeszcze przez Holendrów dożył czasów w którym Philipsy chińskie będą już na śmietnikach.

Ja , również mam pozytywne wspomnienia z marką Philips . Kupiłem kiedyś za dzieciaka ich wieżę HIFi . Sprzęt działa do dzisiaj padło tylko pokrętło od regulacji głośności   , fakt faktem było to dobre 12 lat temu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, efel napisał:
3 godziny temu, zapsu napisał:

Tak. Obejrzyj sobie to:

Z całym szacunkiem do Vincenta czy portali RTINGS ale zdarza im się również pisać  głupoty. Największy ich błąd to testowanie Samsungów w trybie HDR ustawionym na Wysoki co się kompletnie nijak ma do możliwości tych telewizorów. W skrócie:

Tryb HDR Wysoki (High) jest do oglądania w dzień w jasnym pomieszczeniu, matryca jest wtedy podświetlana ma maksa a podświetlenie w ciemnych scenach (nocnych) ściemnia się tylko w ograniczonym zakresie, nigdy nie wygasza się całkowicie. I do oglądania w dzień ten tryb jest naprawdę bardzo dobry ponieważ nie tracimy szczegółów w ciemnych scenach.

Maksimum możliwości w trybie HDR daje tryb STANDARDOWY. Wtedy podświetlenie potrafi rozjaśnić matryce do maksimum jak i również całkowicie zgasnąć. Tryb jest bardzo agresywny ale jednocześnie potrafi to dać w pewnych sytuacjach spektakularne efekty. W tym trybie powinny być testowane te telewizory. A tak to wychodzą jakieś kwiatki o mleku i inne bzdury.

Jest jeszcze tryb HDR Niski. Można by go nazwać "łagodnym". W tym trybie matryca rozjaśnia się w ograniczonym zakresie i jednocześnie nie wygasza się tak agresywnie jak w trybie standardowym. Dobry tryb do oglądania w zupełnej ciemności jeśli nie chcemy być oślepiani zbyt mocnym światłem w niektórych scenach.

3 godziny temu, efel napisał:
  3 godziny temu, zapsu napisał:

Wręcz przeciwnie. Specjalnie kupiłem Samsunga Q80 pod konsole i jestem bardzo zadowolony z współpracy tego TV z XBOX One X.

To tak na szybko i w skrócie.

• Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się w to "mleko" na Q90R w trybie gra, nie chce wierzyć.
Mam ten tv ale nie gram na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, efel napisał:

tylko ten test i testerr to ta sama osoba co robi testy dla tvtest.pl  

dla mnie całkiem sensownie robi testy - nie powiedziałbym że jak smarujesz to mu wychodzi coś innego niż prawda 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, BadBoy475 napisał:

Z całym szacunkiem do Vincenta czy portali RTINGS ale zdarza im się również pisać  głupoty. Największy ich błąd to testowanie Samsungów w trybie HDR ustawionym na Wysoki co się kompletnie nijak ma do możliwości tych telewizorów. W skrócie:

Tryb HDR Wysoki (High) jest do oglądania w dzień w jasnym pomieszczeniu, matryca jest wtedy podświetlana ma maksa a podświetlenie w ciemnych scenach (nocnych) ściemnia się tylko w ograniczonym zakresie, nigdy nie wygasza się całkowicie. I do oglądania w dzień ten tryb jest naprawdę bardzo dobry ponieważ nie tracimy szczegółów w ciemnych scenach.

Maksimum możliwości w trybie HDR daje tryb STANDARDOWY. Wtedy podświetlenie potrafi rozjaśnić matryce do maksimum jak i również całkowicie zgasnąć. Tryb jest bardzo agresywny ale jednocześnie potrafi to dać w pewnych sytuacjach spektakularne efekty. W tym trybie powinny być testowane te telewizory. A tak to wychodzą jakieś kwiatki o mleku i inne bzdury.

Jest jeszcze tryb HDR Niski. Można by go nazwać "łagodnym". W tym trybie matryca rozjaśnia się w ograniczonym zakresie i jednocześnie nie wygasza się tak agresywnie jak w trybie standardowym. Dobry tryb do oglądania w zupełnej ciemności jeśli nie chcemy być oślepiani zbyt mocnym światłem w niektórych scenach.

Wręcz przeciwnie. Specjalnie kupiłem Samsunga Q80 pod konsole i jestem bardzo zadowolony z współpracy tego TV z XBOX One X.

To tak na szybko i w skrócie.

To na szybko i w skrócie Q80 czy XG9505? Netflix HBO YouTube PS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi