Redakcja 17 856 Napisano 6 Lutego 2020 Netflix wprowadza w aplikacji mobilnej nowy kodek AV1. Jeszcze w tym roku możemy dostać możliwość oglądania materiałów 8K z HDR na telewizorach w formie streamingu! Przeczytaj całość 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deimos 958 Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) A sceptycy na tym forum "przepowiadali", że materiały 8K pojawią się najwcześniej za dwa trzy lata. Ale teraz jakoś cicho siedzą... Czyli jednak w tym roku warto się zastanowić nad zakupem TV 8K, zamiast 4K. Edytowane 7 Lutego 2020 przez Deimos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 7 Lutego 2020 Tak samo dobra inwestycja jak w pierwsze telewizory 4K (golasy) Zaraz wymyślą nowe DV , i ch... , co jeszcze , aby dość Kowalskiego 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 500 Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) A widziałeś jakies komercyjne materiały w 8K? Pożyjemy, zobaczymy. Netflix musiałby zacząć kręcić filmy w 8K. Mieć do tego odpowiednią ilość kamer i studio. I tak mają lepiej niż telewizje online-owe bo nie potrzebują odpowiedniej ilości wozów transmisyjnych 8K . Wierze tylko z jednego powodu: ponieważ Netflix finansowo jest ciagle na granicy wejście w 8K byłoby swojego rodzaju kolejną ucieczką do przodu. Ja z powodu jednego tylko Netflixa w TV 8K nie zamierzam na razie wchodzić. Dlaczego? Ano dlatego, że dzisiejsze 4K z 15 Mbps jakościowo mnie nie zadawala w stosunku do materiału 80-100 Mbps z BD-UHD. Poaz tym z netflixa oglądam coś mniej wiecej raz na dwa miesiące. Jesli Hollywood wejdzie w 8K wtedy przyjdzie zmienić punkt widzenia i siedzenia. Na razie siedzi mi sie bardzo wygodnie. Kolejna sprawa ... króre TV na dziś mają zaimplementowany codec AV1? Edytowane 7 Lutego 2020 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deimos 958 Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) Rok się dopiero zaczął i na pewno pojawi się też TV z kodekiem AV1...Zacytuję kolegę Gmeru: "Wszystko zmieni się w tym roku gdzie do akcji wkroczy najnowszy format AV1, który miałem okazję zobaczyć w akcji na pierwszej konferencji First Look firmy Samsung". Źródło: https://hdtvpolska.com/w-tym-roku-obejrzymy-youtube-na-telewizorach-w-8k-dzieki-formatowi-av1/ Edytowane 7 Lutego 2020 przez Deimos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 7 Lutego 2020 A sceptycy na tym forum "przepowiadali", że materiały 8K pojawią się najwcześniej za dwa trzy lata. Ale teraz jakoś cicho siedzą... Czyli jednak w tym roku warto się zastanowić nad zakupem TV 8K, zamiast 4K. Co się będziesz zastanawiał.Kupuj śmiało, opowiesz nam na forum, jakie fajne filmy w 8k obejrzałeś 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deimos 958 Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) Jak Maciej coś fajnego przetestuje z kodekiem AV1 i będzie warte swojej ceny, to wówczas kupię... Nigdy nie kupuję sprzętu bez wcześniejszych testów sprawdzających... Edytowane 8 Lutego 2020 przez Deimos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) przecież ten AV1 to jest zupełny crap - wydajność kompresji o 1% lepsza niż HEVC - czym tu się podniecać https://www.bbc.co.uk/rd/blog/2019-05-av1-codec-streaming-processing-hevc-vvc no chyba że ja czegoś nie łapię Edytowane 8 Lutego 2020 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) bo wg mnie to jest jakaś ściema producentów żeby nasze TV stały się przestarzałe jak już to VVC jest jakimś postępem - choć też wydaje się że wzrost kompresji jest za mały na 8k ale chętnie obejrzę drugi sezon wiedźmina w 8k z bitratem 40-50mbps - przynajmniej w 4k to będzie wyglądać jak prawdziwe/wypasione 4k Edytowane 8 Lutego 2020 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach