Skocz do zawartości
RiedelS

SONY 65XG9505 czy SAMSUNG QLED Q80R lub Q85R

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zmienić TV na nowy.
Od ostatniego mojego zakupu minęło sporo,  (9 lat), no i trochę bardzo się w temacie pozmieniało.

Co prawda mój sędziwy KDL46EX500 funkcjonuje bez zarzutu ale chyba już czas na nowe.

Wybór padł definitywnie na rozmiar 65 cali. Większego nie potrzebuje czy mniejszy 55 to nie wiem. Max odległość do TV ok 3m
OLEDy, choć obraz zjawiskowy, to dobre 65 chyba poza moim budżetem.

Modele wiec w które celuję wstępnie:

SONY 65XG9505
SAMSUNG QLED Q80R lub Q85R (Q90R to raczej już za drogo)

Do czego ma służyć ? Ogólnie do wszystkiego oprócz konsoli. Czyli telewizja sat, Netfix, HBO Go, no filmy z różnych źródeł (kino domowe)
Pomieszczenie jasne, w ciągu dnia aktualnie oglądanie nie jest komfortowe.

Cena, wiadomo jeśli warto to można dopłaci, jednak w tych 6-7k chciałbym się zmieścić.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, RiedelS napisał:

SONY 65XG9505

SAMSUNG QLED Q80R lub Q85R (Q90R to raczej już za drogo)

To są telewizory zbliżone i bezpośrednio ze sobą konkurujące. Sumując wady i zalety najlepszy z tego grona Q85R. Chyba że oglądasz dużo sportu to wziąłbym XG95 z uwagi na lepszy upłynniacz ruchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie , czy w telewizorach Samsung Q 70 , 80 , 85 jest Atmos w Netflix  ? ( na wyjściu z hdmi ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy dopłata + 2k w stosunku do SONY jest w tym przypadku uzasadniona ?

Cenowo to się przedstwia tak

SONY 65XG9505 - ok 6000

SAMSUNG QLED Q80R -ok 7000

SAMSUNG QLED Q85R - ok 8000

Nie wiem też, czy ceny nie polecą w dół i o ile, zazwyczaj nowe modele wchodzą w marcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak jeszcze dodam, to gdzie i jak  kupić ?

Gwarancja jest 2 lata, czy to SONY czy SAMSUNG, i z doświadczenia wiem że zawsze są przepychanki.
Wiadomo TV 65 trochę duże, w razie "W" będzie spory problem logistyczny.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z SONY czy SAMSUNGiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączam się do tematu. 

Koledzy, czy dopłata do Q85 względem Q80 jest uzasadniona? Faktycznie te 2 dodatkowe strefy wygaszania (tak wywnioskowałem z displayspecs) robią jakąś widoczną różnice? Planuje nabyć któryś z tych modeli w 65 calach w niedługim czasie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bierz q85r, już q80 ma przewagę nad xg9505. Jedyne nad czym można cierpieć to to, że samsung nie wspiera dolby vision. Q85r różni się od q80 większą ilością stref wygaszania. 
Tu porównanie q80 i xg9505:
https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q80r-vs-sony-x950g/807/764?usage=7318&threshold=0.1
Raczej nie różni się ilością stref, tylko connect boxem. Więcej stref jest dopiero w Q90R.
Podłączam się do tematu. 
Koledzy, czy dopłata do Q85 względem Q80 jest uzasadniona? Faktycznie te 2 dodatkowe strefy wygaszania (tak wywnioskowałem z displayspecs) robią jakąś widoczną różnice? Planuje nabyć któryś z tych modeli w 65 calach w niedługim czasie. 
Dwie dodatkowego strefy .
To chyba jakiś błąd w danych.
85 ma connect box.
80 nie ma connect box.
Taka jest tylko różnica.
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Dwie dodatkowego strefy emoji3.png.
To chyba jakiś błąd w danych.
85 ma connect box.
80 nie ma connect box.
Taka jest tylko różnica."

A odbicie światła? Czy czasami 85 ma przewagę nad 80 bo posiada jakąś "nakładkę" na ekran która redukuje odbicia światła dziennego????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, immo11 napisał:

A odbicie światła? Czy czasami 85 ma przewagę nad 80 bo posiada jakąś "nakładkę" na ekran która redukuje odbicia światła dziennego????????

powłoka od Q80 do Q90 jest ponoć taka sama

co do stref to wydaje mi się że q85 ma 2x tyle stref co q80 a nie o 2 strefy więcej

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr jest w obu modelach. Q70 nie ma filtra.

powłoka od Q80 do Q90 jest ponoć taka sama co do stref to wydaje mi się że q85 ma 2x tyle stref co q80 a nie o 2 strefy więcej    

Nie ma. 

A co lepsze, model na 2020, q90s to model Q80R ze zmienioną nazwą itd. q80s to q70r etc...

Żeby kupić następcę Q90R, trzeba iść w 8k.

Q90S ma 96 stref !
Szok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, raf7705 napisał:

Nie ma.

No wg np. tej strony są róznice

https://www.coolblue.nl/en/advice/compare-the-samsung-q90r-to-the-q85r-and-the-q80r.html

wychodzi że q85 ma 33% więcej stref od q80 - mnożnik stref 8x vs 6x - czyli q80 np. 160 stref a q85 240 stref a q90 ma 480 stref

chyba q70 ma w okolicach 100-120 stref

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, klaus71 napisał:

wychodzi że q85 ma 33% więcej stref od q80 - mnożnik stref 8x vs 6x

Prawdopodobnie o to chodziło, że Q85 ma większy mnożnik o 2, a nie więcej stref o 2.

Connect box jest dla mnie zbędny, może nawet stanowić jakiś problem, bo nie mam za wiele miejsca pod szafką telewizyjną. Ktoś ma wiedzę jaka jest długość tego jednego przewodu, który biegnie od tv do boxa? Jesli okaże się że jest zbyt krótki, żeby puścić go kanałem w ścianie, to dopiero będą jaja, zamiast ulepszenie, to będzie strzał w kolano i wiszący spod tv kabel. 

Nie ma polskich, rzetelnych testów tych tv i to wszystko takie wróżenie z fusów, czy te dodatkowe strefy faktycznie przełożą się na jakieś wymierne korzyści np w postaci lepszej czerni czy hdr. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wg np. tej strony są róznice

https://www.coolblue.nl/en/advice/compare-the-samsung-q90r-to-the-q85r-and-the-q80r.html

wychodzi że q85 ma 33% więcej stref od q80 - mnożnik stref 8x vs 6x - czyli q80 np. 160 stref a q85 240 stref a q90 ma 480 stref

chyba q70 ma w okolicach 100-120 stref

Ja tam widzę, że piszą o 96 strefach, te 6x, 8x, 16x, to nie jest bezpośrednim odniesieniem do ilości stref.b8da440aa627e418c66dc901c6b21762.jpg&key=57526019e6cba5333a0e2c6340f91fe5c6a67a5ddbd2dcc2e8a75c4c2f393cd6

d1dcd00ab4583f05dd95e5e6c895e48d.jpg

Prawdopodobnie o to chodziło, że Q85 ma większy mnożnik o 2, a nie więcej stref o 2.
Connect box jest dla mnie zbędny, może nawet stanowić jakiś problem, bo nie mam za wiele miejsca pod szafką telewizyjną. Ktoś ma wiedzę jaka jest długość tego jednego przewodu, który biegnie od tv do boxa? Jesli okaże się że jest zbyt krótki, żeby puścić go kanałem w ścianie, to dopiero będą jaja, zamiast ulepszenie, to będzie strzał w kolano i wiszący spod tv kabel. 
Nie ma polskich, rzetelnych testów tych tv i to wszystko takie wróżenie z fusów, czy te dodatkowe strefy faktycznie przełożą się na jakieś wymierne korzyści np w postaci lepszej czerni czy hdr. 
Przewód ma chyba z 5m, jeśli box ma być pod tbmv, to wystarczy, bezproblemowo.
Ale masz rację, ten box ma plusy i minusy. Plus, łatwo podłączyć do tv kable, nie grzejemy dodatkowo kondensatorów zasilaczem, bo jest on w boxie.
Minusem jest to, że to kolejna skrzynka do postawienia, moja żona nie była z tego faktu zadowolona, chociaż początkowo było wow, jeden kabelek do tv, ale jak zaskoczyła, że to będzie kolejna paczka na stoliku, to się już tak nie cieszyła
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q90r ma 480 stref, q85r 96 stref, ile ma q80r i czy jest pod względami jakości obrazu gorszy od q85? Q90 nie.biore pod uwagę, za drogi jest. Chodzi mi jeszcze po głowie Sony xf90 lub xg9505, warto dopłacać do samsungów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q80, nie ma connect box, może jeszcze jakieś mało istotne różnice. Stref, ma tak samo 96.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło matko.
Pochlastał bym się, jak by mi tak miały napisy świecić i rozświetlać pół ekranu, jak w tym soniaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, raf7705 napisał:

Ło matko.
Pochlastał bym się, jak by mi tak miały napisy świecić i rozświetlać pół ekranu, jak w tym soniaczu.

Za darmo bym tego Sony nie brał, mając (płatną) alternatywę OLED. W Samsungu lepiej, ale też przeszkadza i rozprasza.

Oba nie nadają się dla mnie do oglądania filmów z napisami. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED jest super, wiem o tym, ale są rzeczy które go dla mnie dyskwalifikują. U mnie tv będzie wyświetlał bardzo często obrazy statyczne, oglądam dużo telewizji i telewizor służy jako monitor do laptopa. Ponadto moj salon jest dosyc mocno nasłoneczniony, na obecnym tv który ma niska jasność jest problem, żeby oglądać w dzień. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Handre Jandre napisał:

OLED jest super, wiem o tym, ale są rzeczy które go dla mnie dyskwalifikują. U mnie tv będzie wyświetlał bardzo często obrazy statyczne, oglądam dużo telewizji i telewizor służy jako monitor do laptopa. Ponadto moj salon jest dosyc mocno nasłoneczniony, na obecnym tv który ma niska jasność jest problem, żeby oglądać w dzień. 

No to tylko Samsung z tego wyboru.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Barnaba napisał:

No to tylko Samsung z tego wyboru.

Chyba będę się w takim razie czaił na Q80r bo one connect box jest mi niepotrzebny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.01.2020 o 16:59, Waldo94 napisał:

To są telewizory zbliżone i bezpośrednio ze sobą konkurujące. Sumując wady i zalety najlepszy z tego grona Q85R. Chyba że oglądasz dużo sportu to wziąłbym XG95 z uwagi na lepszy upłynniacz ruchu.

Oglądam sporo piłki nożnej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upłynniacz do piłki nożnej w Q80R przewyższał XG9505 - w moim odczuciu. Przy ciężkich materiałach o niskiej jakości na Samsungu mogłem zlikwidować migotanie piłki w locie ustawieniami, Sony migotał zawsze - mniej lub bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi