Skocz do zawartości
tymoteusz

Uchwyt do telewizora 75” LG 75SM9000

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem LG 75SM9000 i chciałem zamontować go na ścianie.

Moja znajomość na uchwytach jest w zasadzie zerowa i potrzebuje pomocy z dobraniem uchwytu.

Telewizor jest w odległości 3,1m wiec idealnie i teoretycznie mógłby tam wisieć ale widziałem gdzieś w internecie diagram że do oglądania filmów z „efektem kina” mógłby być nieco bliżej.

Dlatego mam dwa pytania.

1. Jaki uchwyt dla 75” 38kg (75sm9000) na ścianę z możliwością delikatnego pochylenia?

2. Jeżeli ten „efekt kina” ma sens, to jaki uchwyt z możliwością wysunięcia na odległość 40-60cm (na czas oglądania filmów) jest odpowiedni?

Edytowane przez tymoteusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie łatwiej powiesić na sztywno i odsunąć sofę ? 

Serio łatwiej manewrować sofą niż wybrać jakiś dobry regulowany uchyt nożycowy? Tym bardziej, że 99% uchwytów ma regulację pochyłu tv w pewnym zakresie. No i oczywiście regulacja odległości od ściany.

https://www.mediaexpert.pl/uchwyty/uchwyt-gotze-amp-jensen-do-tv-32-75-cali-tm3760fms,id-791417

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien, że utrzyma 38 kg wpoziomie ? 

Montowałem miesiąc temu na robocie tv 32" i leciał 1 cm w prawo na 80 cm długości tv

Kup , zamontuj i sprawdź.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tofikmax napisał:

Jesteś pewien, że utrzyma 38 kg wpoziomie ? 

Montowałem miesiąc temu na robocie tv 32" i leciał 1 cm w prawo na 80 cm długości tv

Kup , zamontuj i sprawdź.  

Właśnie tego opadami się boje (No i że uchwyt nie wytrzyma i ostatecznie telewizor mi spadnie - tak się kończy kupowanie bez ubezpieczenia :p).

4 godziny temu, smietans napisał:

Serio łatwiej manewrować sofą niż wybrać jakiś dobry regulowany uchyt nożycowy? Tym bardziej, że 99% uchwytów ma regulację pochyłu tv w pewnym zakresie. No i oczywiście regulacja odległości od ściany.

https://www.mediaexpert.pl/uchwyty/uchwyt-gotze-amp-jensen-do-tv-32-75-cali-tm3760fms,id-791417

Widziałem i zastanawiałem się nad nim ale nie widziałem aby ktoś używał tego do 75” (maksymalnie ludzie piszą o 65” a najczęściej poniżej 55”)

Masz może lub widziałeś ten uchwyt u kogoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montowałem inny , ale działał na takiej samej zasadzie .

Jest jeszcze kwestia , jak sam telewizor zachowuje się przy takich obciążeniach , czy wpływa , to np na matrycę ?

Dlatego zaproponowałem "jazdę"  sofą 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Montowałem inny , ale działał na takiej samej zasadzie .
Jest jeszcze kwestia , jak sam telewizor zachowuje się przy takich obciążeniach , czy wpływa , to np na matrycę ?
Dlatego zaproponowałem "jazdę"  sofą 
No właśnie nie wiem jak sam się tv zachowa, nie ma nic w manualu o uchwycie?
Bo sam uchwyt i ściana wytrzyma, jak się boisz, że standardowe kołki nie wytrzymają to można w budowlanym kupić większe i dłuższą śrubę.
No chyba, że masz ścianę z dziurawki, jak ja i będzie Ci się kruszyło, 2 było ok, a 3-cia śruba trafiła na rant koło dziury w cegle.
To wziołem przewierciłem na wylot, po drugiej stronie wykułem pod łeb :-) wsadziłem, zakręciłem, zagipsowałem :-) .
Próbowa ciężaru 60kg wytrzymało :-) teraz wisi tv 25kg i jakieś 60-70cm wysięgu i już tak 2 lata. Ba i czasem na maksa go wychylam a mam uchyt na 1 ramieniu.

A co do zachowania tv powinno być ok, bo masz 2 szyny które przykręcas do Tv i one usztywniają ramę, ale nie mogę powiedzieć jak się zachowa przy 75" i 38KG bo nie mam takowego Tv.
Wiem, sam uchwyt wytrzyma, to nie jest przecież ruchome, tylko statyczne.

W specyfikacji masz tu 60KG więc 38 wytrzyma :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montowany 32" wykręcał uchwyt , chociaż maił udźwig do 30 kg :(

Są specjalne kleje (kotwy ) dwuskladnikowe do dziurawek i nie tylko . 5 minut i amen :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dziś w sklepie RTV (jedna z większych sieciówek) i skierowali mnie tam na tył sklepy do działu z uchwytami.

1. Pracownik zerowe pojęcie o uchwytach - czyta co na pudełku i nic poza tym!

2. Pokazał mi że takie uchwyty maja pokazowo zamontowane. Niestety uchwyty z ruchomym ramieniem po pierwsze były przekrzywione, po drugie bez obciążenia (nie ma jak zobaczyć jak taki uchwyt się zachowa)

Jeżeli nikt tu nie ma doświadczenia z 75” na ruchomym ramieniu to przychodzi mi samemu „testować” uchwyt (bo raczej więcej niż jeden nie kupię).

Tylko tu wtedy jest problem. Jak już wywiercę dziury to innego uchwytu tak samo nie dopasuje :/ No i finanse :(

Pokombinuje i dam znać co wymyśliłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi