tymoteusz 0 Napisano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Kupiłem LG 75SM9000 i chciałem zamontować go na ścianie. Moja znajomość na uchwytach jest w zasadzie zerowa i potrzebuje pomocy z dobraniem uchwytu. Telewizor jest w odległości 3,1m wiec idealnie i teoretycznie mógłby tam wisieć ale widziałem gdzieś w internecie diagram że do oglądania filmów z „efektem kina” mógłby być nieco bliżej. Dlatego mam dwa pytania. 1. Jaki uchwyt dla 75” 38kg (75sm9000) na ścianę z możliwością delikatnego pochylenia? 2. Jeżeli ten „efekt kina” ma sens, to jaki uchwyt z możliwością wysunięcia na odległość 40-60cm (na czas oglądania filmów) jest odpowiedni? Edytowane 1 Stycznia 2020 przez tymoteusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 1 Stycznia 2020 Nie łatwiej powiesić na sztywno i odsunąć sofę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smietans 35 Napisano 1 Stycznia 2020 Nie łatwiej powiesić na sztywno i odsunąć sofę ? Serio łatwiej manewrować sofą niż wybrać jakiś dobry regulowany uchyt nożycowy? Tym bardziej, że 99% uchwytów ma regulację pochyłu tv w pewnym zakresie. No i oczywiście regulacja odległości od ściany. https://www.mediaexpert.pl/uchwyty/uchwyt-gotze-amp-jensen-do-tv-32-75-cali-tm3760fms,id-791417 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 1 Stycznia 2020 Jesteś pewien, że utrzyma 38 kg wpoziomie ? Montowałem miesiąc temu na robocie tv 32" i leciał 1 cm w prawo na 80 cm długości tv Kup , zamontuj i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tymoteusz 0 Napisano 2 Stycznia 2020 2 godziny temu, Tofikmax napisał: Jesteś pewien, że utrzyma 38 kg wpoziomie ? Montowałem miesiąc temu na robocie tv 32" i leciał 1 cm w prawo na 80 cm długości tv Kup , zamontuj i sprawdź. Właśnie tego opadami się boje (No i że uchwyt nie wytrzyma i ostatecznie telewizor mi spadnie - tak się kończy kupowanie bez ubezpieczenia :p). 4 godziny temu, smietans napisał: Serio łatwiej manewrować sofą niż wybrać jakiś dobry regulowany uchyt nożycowy? Tym bardziej, że 99% uchwytów ma regulację pochyłu tv w pewnym zakresie. No i oczywiście regulacja odległości od ściany. https://www.mediaexpert.pl/uchwyty/uchwyt-gotze-amp-jensen-do-tv-32-75-cali-tm3760fms,id-791417 Widziałem i zastanawiałem się nad nim ale nie widziałem aby ktoś używał tego do 75” (maksymalnie ludzie piszą o 65” a najczęściej poniżej 55”) Masz może lub widziałeś ten uchwyt u kogoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 2 Stycznia 2020 Montowałem inny , ale działał na takiej samej zasadzie . Jest jeszcze kwestia , jak sam telewizor zachowuje się przy takich obciążeniach , czy wpływa , to np na matrycę ? Dlatego zaproponowałem "jazdę" sofą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smietans 35 Napisano 2 Stycznia 2020 Montowałem inny , ale działał na takiej samej zasadzie . Jest jeszcze kwestia , jak sam telewizor zachowuje się przy takich obciążeniach , czy wpływa , to np na matrycę ? Dlatego zaproponowałem "jazdę" sofą No właśnie nie wiem jak sam się tv zachowa, nie ma nic w manualu o uchwycie?Bo sam uchwyt i ściana wytrzyma, jak się boisz, że standardowe kołki nie wytrzymają to można w budowlanym kupić większe i dłuższą śrubę.No chyba, że masz ścianę z dziurawki, jak ja i będzie Ci się kruszyło, 2 było ok, a 3-cia śruba trafiła na rant koło dziury w cegle.To wziołem przewierciłem na wylot, po drugiej stronie wykułem pod łeb :-) wsadziłem, zakręciłem, zagipsowałem :-) .Próbowa ciężaru 60kg wytrzymało :-) teraz wisi tv 25kg i jakieś 60-70cm wysięgu i już tak 2 lata. Ba i czasem na maksa go wychylam a mam uchyt na 1 ramieniu.A co do zachowania tv powinno być ok, bo masz 2 szyny które przykręcas do Tv i one usztywniają ramę, ale nie mogę powiedzieć jak się zachowa przy 75" i 38KG bo nie mam takowego Tv.Wiem, sam uchwyt wytrzyma, to nie jest przecież ruchome, tylko statyczne.W specyfikacji masz tu 60KG więc 38 wytrzyma :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 2 Stycznia 2020 Montowany 32" wykręcał uchwyt , chociaż maił udźwig do 30 kg Są specjalne kleje (kotwy ) dwuskladnikowe do dziurawek i nie tylko . 5 minut i amen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tymoteusz 0 Napisano 2 Stycznia 2020 Byłem dziś w sklepie RTV (jedna z większych sieciówek) i skierowali mnie tam na tył sklepy do działu z uchwytami. 1. Pracownik zerowe pojęcie o uchwytach - czyta co na pudełku i nic poza tym! 2. Pokazał mi że takie uchwyty maja pokazowo zamontowane. Niestety uchwyty z ruchomym ramieniem po pierwsze były przekrzywione, po drugie bez obciążenia (nie ma jak zobaczyć jak taki uchwyt się zachowa) Jeżeli nikt tu nie ma doświadczenia z 75” na ruchomym ramieniu to przychodzi mi samemu „testować” uchwyt (bo raczej więcej niż jeden nie kupię). Tylko tu wtedy jest problem. Jak już wywiercę dziury to innego uchwytu tak samo nie dopasuje :/ No i finanse :( Pokombinuje i dam znać co wymyśliłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach