Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Rysiubrysiu Oczywiście atakuj serwis ja także napiszę do nich takie zapytanie. Upgrade jest ważne bo wiele opcji zaczyna działać. Dziś odkryłem, że można wejść w opcję "Ustawienia ostępu"  wcześniej nic się nie działo, teraz mogę zmieniać tam kolory napisów oraz włączyć czytanie napisów. Ale jeszcze nie udało mi się znaleźć programu lub kontentu który wykorzystjue androdiowe czytanie napisów, ale opcja wygląda obiecująco. Póki co YouTube oraz Netflix mają własne funkcje do wyświetlania napisów niezależne  od systemowych ustawień  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.02.2020 o 12:18, Daniel Piotrowski napisał:

No i fajnie, tak jak mówisz PHILIPS to inna klasa TV, ja miałem budżet do 2 tyś i musiałem się tego trzymać :( i starałem się jak najładniej wydać kasę, wyszło jak zwykle :D 

Pozdrawiam :) 

Przecież poniżej 2 tysiaków spokojnie upolowałbyś 55-calowego Samsunga z Tizenem, który na pewno lepiej świeci niż ten złom. Poza tym solidny serwis. Przykładowo UE55RU7172.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także kupiłam ten telewizor i niestety czasami w trakcie ciemnych scen widzę białe dziwne plamy.. Mam jeszcze jeden problem - po przejściu na "kliknij i mów" to nic się nie dzieje. Czy pilot ma mikrofon? jak to wygląda, trzeba przytrzymać jakiś przycisk? bo zaczynam sie coraz bardziej denerwować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dominika7 Gratulacje ;)  Co do pilota, aby działał mikrofon to należy go połączyć (sparować ) z telewizorem po bluetooth tak jak słuchawki lub głośnik. Aby to zrobić należy wejść w Ustawienia -> Piloty i Akcesoria. Następnie na pilocie nacisnąć jednocześnie przycisk Home i strzałka w lewo w czasie gdy na ekranie pojawia się instrukcja opisująca jak podłączyć pilota. Można chwilę te przyciski przytrzymać. Powinna po chwili na pilocie zamrugać zielona dioda zamiast czerwonej. Po tem postępuj zgodnie z komunikatami na ekranie. Działający sparowany pilot łącznie z mikrofonem działa bardzo dobrze, nawet z odległości, mam na myśli odległe pokoje :)ale jeśli w odległości dalszej niż 2m od tv stracisz połączeni, czyli na pilocie w czasie wciskania klawiszy zacznie się zapalać czerwona dioda to znaczy, że masz ten sam problem co ja miałem. Zgłosiłem to do serwisu, naprawili teraz działa super.

Co do ciemnych scen i jasnych plam to zależy jak blisko siedzisz przed tv, dobra odległość to min 3m wtedy czarny jest jednolity bez większych jasnych plam. Ta matryc ma kilku punktowe podświetlenie tzw. direct led co może dawać taki dziwny efekt. Taka technika. Jak możesz to zrób zdjęcie ekranu przy czarnym tle, może coś doradzę.

Edytowane przez Daniel Piotrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki problem z pilotem, iż czasami nie mogę włączyć telewizora. zapala się czerwona dioda, zwłaszcza jak telewizor wył dość długo wyłączony np. po nocy. Pomaga wyciągnięcie wtyczki zasilania z gniazdka na parę sekund. Chyba będę musiał wykonać telefon do serwisu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś może wypowiedzieć się na temat modelu 40 calowego Sharp 40BL5EA?  Sporo jest negatywnych opinii o tej serii jeśli chodzi o np 55 cali. 40 cali to maximum jakie będzie mi pasowało w miejscu gdzie chce postawić telewizor. Czy warto się tą 40 calówka zainteresować? Cięzko znaleź coś w tych wymiarach teraz.  Potrzebuje tv głównie pod PS4, oglądanie Netflixa, HBO Go, Playera i transmisje piłkarskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat czy kupić tego Sharpa pomimo tych negatywnych opini czy wybrac  Samsung UE55RU7102K Może któś kto testował obydwa Tv sie wypowie . Ta sama grupa cenowa . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dostęp do jednego i drugiego ale wolę sharpa z androidem aczkolwiek samsung ma bardziej jednolite podświetlenie bo jest krawędziowe co niestety  w sharpie jest widoczne plamienie na czarnym obrazie w ciemności zwłaszcza ale to taka technologia. W codziennym użytkowaniu zwłaszcza przy dziennym świetle kompletnie to niema znaczenia. Android bardziej mi przypadł do gustu w swojej codziennej obsłudze oglądam a używam Player.pl, HBO, Netfilix i Youtube, IPTV sporadycznie naziemna ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze polecany w tej cenie  Philips PUS6754. Dobra była by opinia  na jego temat 

Edytowane przez Łukasz Jaksim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.04.2020 o 17:58, clarkgriswold napisał:

Daniel czyli można powiedzieć, że polecasz te Sharpy?

To moja subiektywna opinia - kupiłem, naprawiłem, mam już nie marudzę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Sharpa.  Jeszcze go testuje , narazie mnie denerwuje. Jest jakis wolny .Mam jednego Sharpa  w domu tez z tych tanszych 4k  i jest szybszy i ma lepszy dzwiek niz ten. Podoba mi sie pilot bt i funkcja glosowa , fajnie to działa. Obraz też nie jest najgorszy , dobry kontras, ale trzeba sie dlugo pobawic ustawieniami jesli chodzi o kolory u mnie przewaga zielonego ...Gdyby nie mulil był by ok. Reasumując zastanawiam sie czy go nie oddac. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Łukasz Jaksim napisał:

Kupiłem Sharpa.  Jeszcze go testuje , narazie mnie denerwuje. Jest jakis wolny .Mam jednego Sharpa  w domu tez z tych tanszych 4k  i jest szybszy i ma lepszy dzwiek niz ten. Podoba mi sie pilot bt i funkcja glosowa , fajnie to działa. Obraz też nie jest najgorszy , dobry kontras, ale trzeba sie dlugo pobawic ustawieniami jesli chodzi o kolory u mnie przewaga zielonego ...Gdyby nie mulil był by ok. Reasumując zastanawiam sie czy go nie oddac. 

Witaj. No właśnie jaka jest różnica między tymi modelami? z tego co widzę to tylko kształt czujnika/diody :) a tak właściwie ? co masz na myśli wolne działanie ? ja mam najnowsze oprogramowanie wgrane przez serwis po moich przebojach na początku. Opisz w których  momentach masz powolność. Fakt parametry procesora i ram szału nie robią android wymaga. aplikacja LIVE TV irytuje ale jej nie używam. A ważna sprawa jak masz włożoną kartę micro SD i zainstalowane aplikacje na niej to faktycznie będzie mulić. Tz. jeśli karta jest słabych parametrów prędkości. Identyczna sytuacja jak w telefonach. W sumie to taki telefon z ogromnym ekranem bez możliwości dzwonienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.04.2020 o 09:50, Daniel Piotrowski napisał:

Na kanele TV Calibration with Darko pokazała się pełna recenzja naszego TV 

z pełną kalibracją - polecam 

Widzę, że jego model pracuje na starym sofcie dlatego ma pewne problemy z obsługą. 

Ale generalnie jest jak jest ! :)

https://youtu.be/PFlYFc4OoBc 

Oglądałem to wczoraj i dalej nie wiem czy kupić ten TV. Czy te ustawienia obrazu się zapamiętują? Bo sporo tam Darko ustawiał/kalibrował. Pan Darko też stwierdził że pod oglądanie sportu i granie na konsoli niekoniecznie ten model, choć na samej stronie HDTV stwierdzili że pod gry na konsoli jest jak najbardziej ok ten tv, a do tego właśnie główniechciałbym go kupic. Mam do Ciebie inne pytania. Napisałeś że po nowym sofcie wgranym przez serwis już lepiej. Co się zmieniło na lepsze/gorsze? Czy można oglądać na tym TV filmy/pliki z pendrive'a? W opiniach ludzie piszą że jest z tym jakiś problem. I ostatnia rzecz. Jak włączasz odbiornik mając ustawione np na dekoder telewizji cyfrowej to wchodzi od razu w telewizje czy najpierw wyswietla się jakieś okno menu i dopiero stamtąd przełączasz źródło? Bo też takie opinie czytałem, że tak jest.

Edytowane przez clarkgriswold

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, clarkgriswold napisał:

Zrozumiano. Bez odbioru.

Właściwie mam na myśli to, że jeśli można dołożyć 500+ do ceny 2000 to lepiej to zrobić i szukać innego ale za kwotę jaką teraz można wydać 1699 zł w jakiejś promocji to jest to fajna cena i warto (o ile się nie trafi na wadliwy model ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, clarkgriswold napisał:

Napisałeś że po nowym sofcie wgranym przez serwis już lepiej. Co się zmieniło na lepsze/gorsze? Czy można oglądać na tym TV filmy/pliki z pendrive'a? W opiniach ludzie piszą że jest z tym jakiś problem. I ostatnia rzecz. Jak włączasz odbiornik mając ustawione np na dekoder telewizji cyfrowej to wchodzi od razu w telewizje czy najpierw wyswietla się jakieś okno menu i dopiero stamtąd przełączasz źródło? Bo też takie opinie czytałem, że tak jest.

A na te pytana mi odpowiesz jak to jest w tym TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obsługi pendrive - jest wbudowany odtwarzacz, szału nie robi ale działa pokazuje obrazki i filmy :D a poważnie, testowałem kilka plików w formacie mkv, ts, mp4 (aczkolwiek jeden plik faktycznie mi nie poszedł ! sprawdzę,  powiem co to było ) w 4K i je  odtwarzał ! Co okryłem niedawno że jak jest włożony pendrive to w trybie Live TV  można takie pendrive używać do nagrywanie programów oraz funkcji timeshift. Do końca nie udało mi się przetestować tej funkcji bo nie potrzebuje ale dziś zrobie specjalnie test. Znajdę jakiś pendrive 32GB i spreparuję na ten cel - opcje w menu TV. Podłączyłem natomiast dysk 2,5 cala 2TB chciałem go sformatować ale coś nie udało bo wyświetliło się okno z pytaniem czy formatować ale bez możliwości wciśnięcia przycisku TAK lub NIE - nie było go w tym oknie :) bez możliwości jakiegokolwiek wyjścia. Wciskając przycisk HOME powróciłem do menu aplikacji mogłem coś włączyć ale jak wróciłem od Live TV do nadal widniało to pytanie. Po restarcie wróciło do normy. Ewidentnie wina samej aplikacji LiveTV. Tak na to trzeba patrzeć bo w androidzie za wszystko odpowiadają osobne aplikacje tak jak za YouTube, Netflix itd...  tak samo jest specjalna aplikacja do oglądania programów z anten (DVB-T,DVB-S, DVB-C ) Co ciekawe w aplikacji tej jest możliwość dodania innych źródeł  można teoretycznie do listy kanałów dodać źródła video (streaming IPTV) z aplikacji VLC lub google Movie i wszystko mieć na jednej fajnej liście pod jakimś numerkiem na pilocie :) idea super ale google i produceni aplikacji nie wykorzystują potencjału.

Co do źródeł sygnał i pamiętania. Z tego co obserwuję to on pamięta ostanie źródło. i po włączeniu powraca np. jak oglądam Youtube i wylacze przyciskiem na pilocie to później po włączeniu mogę dalej oglądać ten film czasem aplikacja YouTube się wyloguje albo nie załaduje ikon w menu. Na Netflix to działa OK wyłączam - włączam oglądam dalej tak samo na naziemnej. czyli jest ok Player.pl od TVN trochę słabiej stara się w aplikacji zapamietać pozycję ale różnie to bywa. 

Prawda tak aże ja nie używam zewnętrznego tunera mam kilka podstawowych (6 kanałów) DVB-T a resztę oglądam w stremingu.

Jedynie co mnie czasem irytuje to odbudowywanie dynamicznych ikon w menu głównym, często tam się to zmienia, po dłuższym wyłączeniu on to wszystko w locie buduje i bywa tak że trzeba poczekać aż załaduje z sieci miniaturki filmów z proponowanych, ulubiony  itd...   taki pomysł Androida na prezentacje w sumie to mało praktyczne. Niby te paski można wyłączyć zostawić same aplikacje i kontynuowanie oglądanych  wcześniej filmów ale po jakimś czasie resetuje się i jak jest dużo aplikacji zainstalowane to te paski z miniaturami powracają, a każda apka lubi mieć swoje ;) ale jak to się załaduje to nawigacja po tym jest bardzo szybka! 

Generalnie AndroidTV lepiej mi się obsługuje niż TIZEN od Samsunga 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mam tę 40 z androidem i w sumie za te pieniądze złego słowa nie mogę powiedzieć. Kodi śmiga, android działa zdecydowanie szybciej niż na moim dwuletnim Philipsie. Jedyne co to nie uruchamiała mi się telewizja z tunera od razu po włączeniu (trzeba było wybrać za każdym razem źródło), ale rozwiązałem to programem launch on boot Jak ktoś szuka taniego TV z androidem to polecam!

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dopiąłem swego i udało mi się zintegrować na jednej liście programy TV z różnych źródeł. (DVB-T i IPTV ) wybudowaną aplikacją tego się nieogranie jest wybrakowana, znalazłem inną

"Live Channels" -  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.tv  

natomiast TVirl to jakby dodatek w którym można dodać źródła IPTV w postaci pliku .m3u lub url 

"TVirl. IPTV" - https://play.google.com/store/apps/details?id=by.stari4ek.tvirl

Dzięki tem można wszystko ładnie połączyć razem w jedną długa listę kanałów. 

Google Movies ze swoimi propozycjami filmów także się do tej listy dołącza ale to można łatwo w ustawieniach listy zmienić.

I co ważne EPG jest dużo lepsze niż w stokowej aplikcji , nawigacja po kanałach nie przełącza ich odrazu jak poruszasz się strzałkami góra dół 

Czyli - AndroidTV potęga !! 

Lubię mojego SHARPA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. 
Przeczytałem cały wątek i przeboje z Sharpem ale poszukuje "taniego" 50" calowego tv z androidem.
Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy SHARP LED 50BL5EA a Hitachi 50HAK6150 czy dobrze mi się wydaje, że te dwa modele są do siebie mocno podobne? 
Czy Sharp też ma coś wspólnego z Vestel ?

Pozdrowienia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vestel to oczyszczacze powietrza i inne gadgety  z Turcji no i właśnie Hitachi ma tu wiele wspólnego.  A modele SHARP Aquos to składane są w Polsce, pod Toruniem w firmie UMC Poland  :) 

Porównują ce model to SHARP bardziej wyposażony i co dla mnie itotne ma slot kart micro SD - dzięki czemu zwiększamy ilość wewnętrznej  pamięci na aplikacje. SHARP MA 60Hz i niski kontrast - u mnie SZARP wygrał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi