Skocz do zawartości
koles

Sony BDP-S300

Rekomendowane odpowiedzi

[img]http://news.digitaltrends.com/images/stories/2007/2/145/1172518490_500-BDPS1.jpg[/img]

Latem tego roku koncern Sony ma wprowadzić do sprzedaży nowy odtwarzacz płyt Blu-ray. Ma kosztować ok.$599 i posiadać te same funkcje, co obecnie dostępne na rynku modele.

[url="http://news.digitaltrends.com/slideshow12357.html"]http://news.digitaltrends.com/slideshow12357.html[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak myślałem...po premierze PS3 ceny na BR stacjonarne będą musiały spaść. Będzie podobnie jak z DVD i PS2 kiedyś. Tylko przez "moment" bardziej opłacało się kupić konsolę jeżeli chodzi o napęd. To dobrze :-) Ja wolę dedykowane odtwarzacze a nie wszystko w jednym;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Szwecji pojawil sie juz w sprzedazy (na razie brak w magazynie) za okolo 2200 zl, a wiec tanio. Z recenzji wynika,ze nie dekoduje DolbyTrueHD (HDMI 1.2), ma wyjscie 5.1 i dobrze odtwarza dzwiek (wreszcie odtwarza CD ;) ) jak rowniez dobrze upskaluje DVD do 1080p. Odtwarza tez 1080p/24.
Jak dla mnie to dobra alternatywa dla Toshiby XE1, zeby jeszcze mial lepszy dzwiek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HDMI 1.2 no nie mogę.... po co to komu? To już naprawdę wolę PS3. Eh w tym roku to my chyba nic nie zobaczymy co spełni oczekiwania. Sytuacja przypomina telewizory HD Ready. Kiedy będą odtwarzacze Full HD ; ) czyli wszystko mające ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cena w UK od listopada wraz z trylogią spiderman to 400 funtów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przeglądałem ostatnio strony i cenniki Sony Polska i okazało się, że na oficjalnej stronie jest już ta tańsza wersja odtwarzacza Blue-ray za [b]2200[/b] PLN. Cena bez rewelacji, ale będzie jeszcze taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
kupiłem ten odtwarzacz w zeszłym tygodniu w Krakowie w Platynowym Sklepie Sony za 1.800zł brutto B)
Obraz jest suuper nawet ze "zwykłych" płyt dvd, porównując do wcześniej miejącego Denona 2930.
Skaler działa rewelacyjnie, intuicyjna obsługa, bardzo łade i przejrzyste menu - setup.
Z zakupu jestem baaardzo zadowolony :P:wub:
Polecam z czystym sumieniem innym ten odtwarzacz !
TV: KDL-40W2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialbym wam psuc radosci z zakupu, ale ten HDMI 1.2 to jednak nieporozumienie. Chyba bedzie mozna zapomniec o "nowych" standardach dzwieku przez to zlacze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Matrix' post='61119' date='25.09.2007, 11:20 ']kupiłem ten odtwarzacz w zeszłym tygodniu w Krakowie w Platynowym Sklepie Sony za 1.800zł brutto :P[/quote]

Czy masz w zestawie kupon albo CD z linkiem do aktywacji promocji trylogii Spidermana?
Gdzieś czytałem o planowanej promocji, a przy rekorderach było podobnie (kupon).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='crazy-j' post='61174' date='25.09.2007, 20:09 ']Nie chcialbym wam psuc radosci z zakupu, ale ten HDMI 1.2 to jednak nieporozumienie. Chyba będzie można zapomnieć o "nowych" standardach dzwięku przez to zlacze :P[/quote]
Tutaj sie nie zgodzę. Ze specyfikacji wynika, że obsługuje Dolby True HD (5.1 kanałów), DTS-HD (5.1 kanałów). Co prawda, HDMI 1.2 nie jest szczytem marzeń, ale nowe standardy dźwięków obsługuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego , że potrafi przeczytać , skoro zamienia to na pokładzie do "starego" formatu , a po HDMI nie wywali ....

Cała nadzieja w nowym COMBO Samsunga - ma wszystko dekodować na pokładzie do analoga 7.1 , lub wyrzucić
na zewnątrz poprzez HDMI - dla każdego coś dobrego ! :)

Pzdr.

BoDeX ®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,
a mi zupełnie nie zależy na dźwięku przestrzennym, bo i tak wszystko oglądam korzystając z udźwiękpowienia tv :)
Zależało mi na dobrym playerze dualnym dvd/bd i jestem zadowolony.
Obraz bardzo ładny, niczym nie odbiegający od Denona 2930 a może nawet lepszy.
Więc dyskusja czy ma hdmi 1.2 czy inne jest całkowicie jałowa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='B737 Captain' post='61207' date='26.09.2007, 09:16 ']Tutaj sie nie zgodzę. Ze specyfikacji wynika, że obsługuje Dolby True HD (5.1 kanałów), DTS-HD (5.1 kanałów). Co prawda, HDMI 1.2 nie jest szczytem marzeń, ale nowe standardy dźwięków obsługuje.[/quote]

Dźwięku jak dźwięku. Ale nowszych formatów video nie... O ile koledze Matrix'owi to może być wsio ryba , bo w jego Sonym W i tak ma 1.2 , to dla właściecieli tv z HDMI 1.3 i wyższymi to naprawde zakup niewłaściwy. Edytowane przez Zerwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszystko co wychodzi obecnie jest (nadal) sprzetem ktory wg mnie nazwac mozna "dojazdowym" a nie docelowym
Moj dream-machine to dualformat (BD i HDD), HDMI 1.3, dekodery audio on-board (wszystkie), BRAK WIATRAKA, sensowny czas start-up'u
Całość w cenie ok 2-3 tys z (za przyzwoitą markę) Wziąwszy pod uwagę fakt że nie ma jak na razie sensownej oferty filmów - czekanie na mój wymarzony klocek (mając w posiadaniu PS3 i 2930) nie jest dla mnie specjalnie dokuczliwe
Cieszy natomiast ze odtwarzacze HD ukazują sie powoli w handlu w coraz rozsądniejszych cenach ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Zerwi' post='61260' date='26.09.2007, 12:27 ']O ile koledze Matrix'owi to może być wsio ryba , bo w jego Sonym W i tak ma 1.2 , to dla właściecieli tv z HDMI 1.3 i wyższymi to naprawde zakup niewłaściwy.[/quote]

Połączenie HDMI 1.3 to autostrada , ale niestety , współczesne VIDEO HD to ciągle " Trabanty" ,
na " Mercedesy" z wyższym kodowaniem przyjdzie nam jeszcze poczekać - niestety ...

Pzdr.

BoDeX ®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[img]http://img213.imageshack.us/img213/1391/sonybdps300po8.jpg[/img]

Firma Sony informuje o wprowadzeniu dwóch nowych odtwarzaczy Blu-ray Disc™. Wyznaczają one nowy etap w rozwoju rynku odtwarzaczy płyt o wysokiej rozdzielczości. Przewidywana cena 2 200 zł,-(1) i wiele nowych technologii AV z pewnością sprawią, że odtwarzacz BDP-S300 zapewni technologii Blu-ray Disc™ wielu nowych użytkowników. BDP-S500 to z kolei urządzenie wyższej klasy, przeznaczone dla klientów wymagających najwyższego standardu odtwarzania materiałów HD. Według prognoz, trzeba będzie za nie zapłacić ok. 3 500 zł,-(1).

Nabywcy dowolnego z tych odtwarzaczy będą mogli dodatkowo otrzymać film w formacie Blu-ray Disc™ z systematycznie powiększanego katalogu Sony Pictures Home Entertainment: trylogię Spider-Man™ w formacie High Definition na płytach BD (pod warunkiem zarejestrowania produktu i wypełnieniu ankiety online)(2). Sony Pictures Home Entertainment wydało już ponad 40 filmów w formacie Blu-ray Disc™ (BD), a kolejnych 30 tytułów ma pojawić się jeszcze przed Bożym Narodzeniem. Trylogia Spider-Man™ w formacie High Definition obejmuje wszystkie trzy filmy, wydane na płytach BD w formacie HD. Dzięki niej fani „człowieka-pająka” będą mogli zapoczątkować lub wzbogacić swoją kolekcję filmami Spider-Man™, Spider Man™ 2 i Spider-Man™ 3 w wysokiej rozdzielczości.

BDP-S300

„Blu-ray chwyta wiatr w żagle, a odtwarzacz BDP-S300 pozwoli znacznie szerszej grupie osób korzystać z jego zalet”, mówi Hiro Shinohara, dyrektor Home Video Europe w Sony Europe. „Nabywcy zarówno modelu BDP-S300, jak i zaawansowanego BDP-S500 będą mieli okazję docenić wyjątkową wierność obrazu w stosunku do kinowego pierwowzoru, będącą zasługą technologii 24p True Cinema. Zyskają ponadto zgodność z nową, rozszerzoną przestrzenią barw x.v.Colour, wykorzystywaną w najnowszych kamerach HD, oraz możliwość obsługi zestawu jednym przyciskiem, przy użyciu technologii BRAVIA Theatre Sync.”

Oba modele są wyposażone w interfejs HDMI™ umożliwiający reprodukcję sygnału 1080p Full HD. W chwili obecnej jest to najwyższy standard formatu HD występujący w sprzęcie powszechnego użytku, tak więc posiadacze telewizorów LCD Full HD będą nareszcie mogli w pełni wykorzystać potencjał swojego sprzętu. Maksymalna rozdzielczość HD idzie w parze z nie gorszą kinową oprawą dźwiękową – 7.1 kanałowym dźwiękiem Linear PCM i dźwiękiem przestrzennym Dolby® Digital Plus. Nabywcy BDP-S500 będą ponadto mieli do dyspozycji dekoder Dolby TrueHD i możliwość reprodukcji sygnałów audio DTS-HD3(3) i Dolby TrueHD przez interfejs HDMI(w wersji 1.3).

BDP-S500

Nowe modele mogą także poprawić obraz filmowy z posiadanej kolekcji płyt DVD. Dzięki funkcji interpolacji do formatu 1080p, posiadacze telewizorów HD z interfejsem HDMI i dekoderem formatu 1080p ujrzą na ekranie zoptymalizowany, ostrzejszy obraz.
Kinomanom bez wątpienia przypadnie do gustu technologia 24p True Cinema. Należy pamiętać, że profesjonalna kamera kinowa rejestruje obraz w tempie 24 klatek na sekundę, podczas gdy wyświetlanie na telewizorze odbywa się nieco szybciej. Skompensowanie tej różnicy wymagało dotychczas odpowiedniej konwersji nagrań. W efekcie powstawała 4-procentowa rozbieżność w stosunku do oryginału.

Filmy nadawane w telewizji lub odtwarzane z kasety VHS lub płyty DVD są wyświetlane o 4% szybciej niż ich kinowy odpowiednik; w niektórych przypadkach o 4% rośnie również wysokość dźwięku. Jeżeli jednak odtwarzacz BDP-S300 lub BDP-S500 zostanie podłączony do telewizora z systemem 24p, na przykład z nowej serii BRAVIA X(5), film będzie można odtwarzać w tempie 24 klatek na sekundę, a więc dokładnie takim, w jakim nagrywała go kamera. Dzięki temu obraz i dźwięk będą całkowicie zgodne z zamierzeniami reżysera.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego nowe odtwarzacze z łatwością staną się centralnym elementem cyfrowego salonu: technologia BRAVIA Theatre Sync. Umożliwia ona wykorzystanie interfejsu HDMI do sterowania całym zestawem kina domowego przy użyciu jednego przycisku na pilocie – a więc bez konieczności włączania po kolei kilku urządzeń, przełączania w nich wejść czy żonglowania pilotami. Wystarczy zatem nacisnąć przycisk odtwarzania na pilocie modeli Blu-ray Disc™, a telewizor automatycznie włączy się i przełączy na odpowiednie wejście. Wyłączenie telewizora pilotem po skończonej projekcji spowoduje z kolei samoczynne wyłączenie się odtwarzacza oraz innych elementów zestawu podłączonych przez interfejs HDMI(4).

Model BDP-S500 łączy eleganckie, przyciągające wzrok wzornictwo z wygodną obsługą. Zastosowano w nim elektrycznie przesuwany panel przedni, który automatycznie otwiera się przy wkładaniu i wyjmowaniu płyty.

Oba modele są zgodne z nowym międzynarodowym standardem x.v.Colour, który w porównaniu ze standardem sRGB dwukrotnie rozszerza przestrzeń barw w obrazie filmowym. Dzięki temu można w nich odtwarzać płyty AVCHD nagrane z wykorzystaniem standardu x.v.Colour w kamerach nowej generacji. Kolorystyka obrazu jest wówczas bardziej naturalna i wierna rzeczywistości(7).

(1) Ceny szacunkowe. Faktyczna cena zależy od sprzedawcy.
(2) Warunki zależą od kraju. Oferta nie dotyczy Niemiec.
(3) Obsługiwany jest format DTS-HD HA.
(4) Technologia BRAVIA Theatre Sync jest obsługiwana przez następujące urządzenia: nowe modele telewizorów X3500/3000, W3000, V3000, D3000, T3000, S3000, P3000 i U3000; amplitunery: STR-DA5300, STR-DA3300, STR-DG910, STR-DG710 i zintegrowany zestaw AV RHT-G800.
(5) Technologia 24p True Cinema będzie obsługiwana przez telewizory LCD BRAVIA z serii X, W, V z roku 2007.
(6)Obsługiwany jest dźwięk o wysokiej rozdzielczości.
(7). Wymagany jest telewizor zgodny ze standardem x.v.Colour.
HDMI, logo HDMI i High-Definition Multimedia Interface są znakami handlowymi lub zastrzeżonymi znakami handlowymi HDMI Licensing LLC.
„AVCHD” i logo „AVCHD” są znakami handlowymi Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. i Sony Corporation.
„x.v.Colour” i logo „x.v.Colour” są znakami handlowymi Sony Corporation.
Spider-Man, the Character TM & © 2007 Marvel Characters Inc. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Istnieje możliwość wprowadzenia zmian po ukazaniu się niniejszej publikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BDP-S300 stoi w Jankach w Saturnie za 1999zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

noszę się z zamiarem kupna tego odtwarzacza, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym HDMI 1.3. Mam TV Sony KDLW2000 do amplituner i głośniki od wcześniejszego zestawu Yamahy (mam zamiar kupić coś nowego, ale nie za drogiego :() czy brak HDMI 1.3 wpływa mocno na jakość obrazu/dźwięku? W sumie nawet nie wiem czy jakie HDMI mam w tym telewizorze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie spiesz się z zakupem...
Lepiej zrobisz kupujac PS3 jako odtwarzacz BD (to nie żart)
Po pierwsze - tansze, po drugie- zwyczajnie lepsze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niemiecki Saturn daje 150 Euro zniżki na ten odtwarzacz, jeżeli klient odda w rozliczeniu swój odtwarzacz HD DVD - [url="http://www.n4g.com/ClickOut.aspx?ObjID=105332"]klik[/url].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
widac, nieuczciwe praktyki co cos z czym juz przeslismy na porzadek dzienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

mam zamiar kupić ten sprzęt. Mam jednak parę pytań:
1. Czy ten odtwarzacz obsługuje pliki *.ts
2. Czy obsługuje *.MKV
3. Czy obsługuje inne powszechnie dostępne odpowiedniki DIVX wysokiej rozdzielczości? Jeżeli tak to jakie?
4. Czy nadaje obraz w rozmiarze 14:9? (To pewnie głupie pytanie, ale mam taki telewizor i zawsze są jakieś czarne pasy)?
5. Czy interpolacja do sygnału np. 720p czy 1080p płyty DVD na odtwarzaczu DVD różni się czymś od takiej interpolacji na odtwarzaczu BLU-ray (czy jest jakaś różnica np. w jakości odtwarzania tej samej płyty DVD na dwóch odtwarzaczach)?
6. I prywata - będę miał na zbyciu odtwarzacz DVD SONY NS78H (na gwarancji - kupiony miesiąc temu - cena okazyjna - jak ktoś chce to mogę na priv podać)

Dziękuję za uwagę

r

PS. Otrzymałem w tzw. międzyczasie informację, że ten odtwarzacz nie czyta nagrywanych płyt, z tym , że nie wiem któych (wszystkich, BD) Potwierdzsa to ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bzdura

czyta nagrywany płyty BD a nawe DVD (HD) wypalone jako AVCHD
Ponadto, dekoduje DD TrueHD i wysyła przez HDMI jako LPCM

w/w po aktualizacji softu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem juz dwa szajsungi czyli bdp1000 i 1400
teraz czas na sony 3setke
mobor czyta AVCHD nagrane na dvd?
szajsungi nie potrafiły :D