Skocz do zawartości
crazy-j

Jaka cisza na forum Blu-ray !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do kupna odtwarzacza HD, myslalem o Toshibie ale postanowilem sprawdzic co u konkurencji...a tu prawie nikt nie pisze :D Czy Blu-ray jest w zlym polozeniu (przynajmniej w Polsce ?) Czy sadzicie, ze w tej chwili Toshiba to pewniejszy zakup, czy to tylko roznica cen powoduje przewage opini o Toshibie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='crazy-j' post='39609' date='20.02.2007, 17:20 ']Przymierzam sie do kupna odtwarzacza HD, myslalem o Toshibie ale postanowilem sprawdzic co u konkurencji...a tu prawie nikt nie pisze :( Czy Blu-ray jest w zlym polozeniu (przynajmniej w Polsce ?) Czy sadzicie, ze w tej chwili Toshiba to pewniejszy zakup, czy to tylko roznica cen powoduje przewage opini o Toshibie :([/quote]
Nic jeszcze nie jest przesadzone ....
Teoretycznie HD DVD powinno wygrac ten wyscig , tylko cos jakby filmow w tym formacie w 2007 roku jakby mniej ... Universal zapowidzial 100 filmow tygodniowo , ale jak na razie cisza ! :)
Zobacz tutaj w zapowiedziach plyt HD DVD pomiedzy 27 lutego a 27 marca ZERO plyt !! ;)
[url="http://hddvd.highdefdigest.com/releasedates.html"]http://hddvd.highdefdigest.com/releasedates.html[/url]
W tym czasie BR wydaje sporo plyt doganiajac oboz HD DVD ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W sumie jest o czym pisać? BD-P1000 jest doskonale znany i nawet opisany na forum kiedyś. Nic się w nim nie zmieniło. Brałbym go gdyby nie cena. Ma takie same zalety jak Toshiba. Teź extra skaler itd a przynajmniej są polskie filmy w sklepach. Ale cena powoduje, że to śmiech na sali w obliczu nadchodzącego Ps3. Zapewniam Cię, że wtedy będzie głośno na forum ; p

Panasonic to już generalnie z miejsca odpada. Cena O______________O a i problemy z softem też odstraszają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W moich oczach jak na razie HD-DVD jest górą. Lepszy i tańszy odtwarzacz i lepsza jakość pierwszych filmów.

Co będzie dalej nie wiadomo - prawdopodobnie blueray z czasem dogoni i wyprzedzi HD-DVD... (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Sober' post='39626' date='20.02.2007, 19:42 ']W moich oczach jak na razie HD-DVD jest górą. Lepszy i tańszy odtwarzacz i lepsza jakość pierwszych filmów.

Co będzie dalej nie wiadomo - prawdopodobnie blueray z czasem dogoni i wyprzedzi HD-DVD... (?)[/quote]
Jesli Universal + Warner sie obudza i beda wydawac 2 filmy w HD DVD tygodniowo .. To wszystko jest mozliwe !! ;)
Katolg tych dwoch wytworni jest dla mnie bardziej interesujacy od tego z BR ...
Ciezko mi jest wybrazic sobie Singing in the Rain w HD DVD .. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

[quote name='jacek2' post='39629' date='20.02.2007, 20:07 ']Jesli Universal + Warner sie obudza i beda wydawac 2 filmy w HD DVD tygodniowo .. To wszystko jest mozliwe !! ;)
Katolg tych dwoch wytworni jest dla mnie bardziej interesujacy od tego z BR ...
Ciezko mi jest wybrazic sobie Singing in the Rain w HD DVD .. ;)[/quote]

W styczniu w USA Blu-Ray miał sprzedaż w proporcji 2:1 do HD-DVD i za miesiąc/dwa w skumulowanej sprzedaży od premier obu formatów dogoni HD-DVD. Na koniec roku zapewne w skumulowanej sprzedaży dojdą do wskaźnika z miesiąca stycznia. W Europie to na razie inna bajka bo tanie HD-DVD jest a BR praktycznie nie wystartował jeszcze.

A co do liczby filmów to wystarczy spojrzeć na przykład na [url="http://highdefdigest.com"]highdefdigest.com[/url]
na premiery filmowe w obu formatach - można odnieść wrażenie że na HD-DVD niewiele się wydaje w porównaniu do BR. Jak powiedział H.Stringer (CEO Sony) - HD-DVD to droga metoda oglądania filmów Universal, nawiązując do wsparcia wytwórni dla obu formatów. Z pierwszej czwórki amerykańskiego box office w roku 2006 (kolejno Sony, Disney, Fox, Warner) tylko jedna wydaje na HD-DVD.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem od kilku dni szczęśliwym właścicielem HD-XE1 i zwolennikiem HD DVD.

W ilościach sprzedanych płyt przekłamanie polega na tym , że do PS3 dodaje się darmowy film i to ustawia statystyki.
Statystyki są do luftu, bo wczoraj odkryłem, że w Japonii można kupić region free HD DVD tytuły całkowicie nieobecne ani w europie jak i USA.
SZOK !!
Sprawdźcie:
w googlach:
Japan HD DVD
albo
Overtime HD DVD
To drugie już zamówiłem za straszną kasę ( 250 zł).
Ale nie mam wyjścia, nikt tego nie wydał w EU ani USA a to moja obsesyjnie ukochana pozycja ( mam SD import z USA - fragmenty są na materiale demo Samsung LCD).
Wiele innych wydawców nie jest ujętych w statyctykach np. Eagle Vision.
Zaś ja czekałem na dostawę w styczniu aź dwa tygodnie bo wszelkie zapasy zostały wyprzedane na pniu.
Więc proponuję odejść w tym gorącym okresie od śledzienia statystyk.
Nie ma to na razie żadnego sensu.

Pomyślmy lepiej jak wpłynąć na wydawców by polskie napisy były zawsze obecne na dyskqach.
Zwłaszcza w konetkście super informacji na stronie SATKURIERA, że jesteśmy już potęgą europejską HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do wydań HD-DVD przez Universal, Paramount i Dreamworks sytuacja jest głupia, bo w tej chwili najwyraźniej nie
ma firmy, która jest lub będzie oficjalnym dystybutorem. Rozmowy i negocjacje trwają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
[quote name='bluray' post='39707' date='21.02.2007, 14:27 ']W ilościach sprzedanych płyt przekłamanie polega na tym , że do PS3 dodaje się darmowy film i to ustawia statystyki.
Statystyki są do luftu, bo wczoraj odkryłem, że w Japonii można kupić region free HD DVD tytuły całkowicie nieobecne ani w europie jak i USA.[/quote]

Statystyki sprzedanych płyt jak nazwa wskazuje, zawiera liczby [b]sprzedanych[/b] płyt.

Oczywiście patrzenie na statystyki nie daje odpowiedzi na wszystkie pytania ale jak sobie wyobrażasz w dłuższym okresie sprzedaż formatu który ma mniej znacznie odtwarzaczy na rynku i znacznie mniej filmów dostępnych od konkurenta ?

Zresztą , po co ja się wymądrzam....
[url="http://www.highdefdigest.com/news/show/Industry_Trends/Disc_Sales/Finally:_VideoScan_Releases_High-Def_Disc_Sales_Numbers_/456"]http://www.highdefdigest.com/news/show/Ind...es_Numbers_/456[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja tam się dziwie jak słysze opinie, że nośnik A jest lepszy od B skoro są takie same jakościowo. Każdy chwali co ma...akurat żadko kto wywali teraz kasę na BR bo jest bardzo drogi to się nie dziwię, że króluje HDDVD...
Poczekajcie aż wyjdzie PS3....będzie lawina BR...w dodatku są już PL wersje... a HDDVD bez PL nieistnieje masowo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przeglądałem dzisiaj forum IGN, trafiłem na wątek: "Ile macie filmów Blu-Ray ? "

To oczywiście nie jest reprezentatywna grupa ale odpowiedzi były niezłe: 11, 20 ;) , 14, 6 ....
Sporo kupują tych filmów w oczekiwaniu na gry .

[url="http://boards.ign.com/ps3_general_board/b8267/137317315/p1/?10"]Forum IGN[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jacek2' post='39873' date='22.02.2007, 19:24 ']a HDDVD bez PL nie istnieje masowo.... :)
Dobre !!!![/quote]

Tak bez PL napisów (albo lektora) HDDVD zaistnieje w Polsce
Dobre! ! !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi