Skocz do zawartości
NPA

Skaler w Samsungu hd-860 i hd-950

Rekomendowane odpowiedzi

Czy skaler w Samsungu hd-860 (lub 945/950) działa również przez zlacze component?
Mam telewizor samsunga, ktory nie posiada zlacza hdmi, natomiast przyjmuje i wyswietla obraz poprzez component. Wiem, ze odtawarzacze pioneera w tej klasie cenowej skaluja obraz tylko przez zlacze hdmi - a samsungi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam teraz ten player w domu i potwierdzam. Tylko HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Gmeru' post='36912' date='29.01.2007, 14:40 ']Mam teraz ten player w domu i potwierdzam. Tylko HDMI.[/quote]

950 przez oba wg manuala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W Samsungu HD-850 działa. Idąc tym tropem to w 860 i 950 też powinien działać ... aczkolwiek po co to komu ? Obraz niestety nie będzie lepszy niż standardowy. Próbowałem różnych kombinacji component i HDMI u jakoś wielkich różnic nie zauważyłem. Pewnie wiele zalezy od scalera w TV - ja akurat mam dobry więc nie widzę różnic czy skaluje DVD czy TV.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łe w opcjach wydawało mi się, że jest tylko HDMI do ustawień 720p i 1080i. No ale nic to pewno dlatego, że łącze tylko po HDMI. Co do jakości to naprawdę też nie widzę różnicy. To chyba tylko dobre jest do Zdjęć HD. Co taki skalerek może za taką kase :) Ale to tylko takie małe odejście od tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Piopio' post='36923' date='29.01.2007, 13:51 ']W Samsungu HD-850 działa. Idąc tym tropem to w 860 i 950 też powinien działać ... aczkolwiek po co to komu ? Obraz niestety nie będzie lepszy niż standardowy. Próbowałem różnych kombinacji component i HDMI u jakoś wielkich różnic nie zauważyłem. Pewnie wiele zalezy od scalera w TV - ja akurat mam dobry więc nie widzę różnic czy skaluje DVD czy TV.

pzdr[/quote]

Mam TV (crt) samsunga, który potrafi wyświetlić obraz 1080i ale nie posiada zlacza hdmi - wiec pomyślałem sobie, żę kupię coś ze skalerem po component. Okazało się, żę obecnie b. mało dvd oferuje taką możliwość. Na innym forum dostałem listę playerów:

Helios H4000
Kingwell HD 1880
LG DVB 418 (Hacked)
LG LDA 511 (Hacked)
LG LDA 531 (Hacked)
Maya
Momitsu V880
NeuNeo (see Helios H4000)
Oppo 970 (Hacked)
Samsung 841 (Hacked)
Samsung 941 (Hacked)
Zenith DVB 318 (Hacked)

Miałem nadzieję, że uda mi się coś jeszcze innego wykombinować. Teraz myślę, że kupię po prostu pionieera (490 lub 696) i odpuszcze sobie temat skalera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Samsung HD-950 - skaler tylko po HDMI. Widać zdecydowaną poprawę obrazu - ostrość, kolory, poprawił się obraz w ciemnych scenach (to chyba zasługa RGB-Expand, który trzeba włączyć w menu DVD), lepsza jakość czcionek napisów zarówno w DVD jak i DivX.

Przy podłączeniu przez component pojawia się niby napis 720p/1080i, ale skaler wtedy nie działa.

Jedyny minus skalera - jeżeli film Divx jest w formacje 2,35:1 to jest on ścieśniany do formatu 16:9 (ja w takich wypadkach wyłączam skaler lub zmieniam aspect ratio w projektorze - niestety natępuje wtedy obcięcie kadru).

Prison Break - Divx 350 MB, przy włączonym skalerze wygląda jak DVD - zero makrobloków, brak postrzępionych linii, naturalne kolory.

Bardzo ważynym ustawieniem moim zdaniem jest przełączenie na RGB-Expand - wydaje mi się, że trzeba po tej operacji wyłączyć i włączyć DVD (takie mam wrażenie, być może błędne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi