Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, ale mój portfel powiedział "chyba cię pogrzało"
Na 65 przyjdzie jeszcze czas, może w przyszłym roku jak wejdą panele 8k to ceny 654k spadną trochę
A ja bym chciał żeby 77" trochę staniało

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Przemysław Czepnik napisał:

Zgadza się, ale mój portfel powiedział "chyba cię pogrzało" :D

Na 65 przyjdzie jeszcze czas, może w przyszłym roku jak wejdą panele 8k to ceny 654k spadną trochę ;)

Widzę że masz google home mini. Możesz krótko opisać wrażenia z użytkowania? Działa to z telewizorem? Jeśli tak, to w jakim zakresie?

Też się zastanawiam nad tym ustrojstwem. Zamówiłem 65C8, czekam na dostawę, a w perspektywie chcę się pobawić w zmianę oświetlenia w salonie na Philips Hue, aby komunikatem głosowym odpalać stosowne klimatyczne światło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie działa u mnie tylko jako głośnik do spotify, ewentualnie jakieś inne mało przydatne rzeczy. GHmini nie wykrywa tv i tak chyba będzie dopóki LG nie wprowadzi do Web OS  obsługi polskiego języka w asystencie. Z ciekawości zmienię język  w tv na angielski i zobaczę czy współgra z google home, aczkolwiek wątpię. 

Philips Hue jest spoko, ale jak dla mnie stanowczo za drogi-jest dużo alternatywnych dobrze działających rozwiązań ale to już chyba nie temat na ten wątek :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Przemysław Czepnik napisał:

Przy okazji wypytam się-jakie serwery mediów używacie? Plex albo Serviio dobrze radzi sobie z napisami zewnętrznymi?

Plex. Na kompie albo NASie instalujesz Plex Media Server, na telewizorze kupujesz za ruble klienta xplay (jakieś 30 zeta, pierwszy tydzień gratis). Wszystko śmiga jak należy. Napisy działają bez problemu, najlepiej mieć napisy zewnętrzne .srt i w nazwie pliku na końcu dać im .pl. Wtedy jak ustawisz na swoim koncie Plex domyślny język na Polski i ustawisz że napisy mają być jak ścieżka audio w innym języku, to nie będziesz się musiał nawet bawić we włączanie napisów przed uruchomieniem filmu, bo wszystko będzie szło z automatu. Polecam takie rozwiązanie.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, efel napisał:

na telewizorze kupujesz za ruble klienta xplay (jakieś 30 zeta, pierwszy tydzień gratis). 

a czemu xplay? jest tak dużo lepszy od standardowego plex'a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, klaus71 napisał:

a czemu xplay? jest tak dużo lepszy od standardowego plex'a ?

Moim zdaniem tak. Standardowy nie obsługuje chociażby HDRa. Xplay odtwarza bez łaski filmy 4K z HDRem. Dodatkowo daje info kiedy film będzie transkodowany w locie, co dzieje się czasami jak wybierzemy np wmuxowane napisy a nie zewnętrzne z pliku srt lub txt. To ma bardzo duże znaczenie jak ktoś serwer postawił na słabym NASie który nie ogarnie transkodowania. Jedyną wadą xplay na którą się kiedyś natknąłem, że czasami nieogarnia języków ścieżek audio np wybieram angielską oryginalną a słyszę z głośników germańskiego oprawcę. Ostatnio była jakaś duża aktualizacja interfejsu w xplay, więc jeszcze tego dobrze nie testowałem. Może problemy też rozwiązano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie właśnie przyszedł 55b8. Mam nadzieję że teraz będzie dobry model, już mi sie nie chce oddawać ?

@przemyslaw gdzie kupowałeś szafkę pod tv, szukam podobnej z dziewczyną do salonu ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Przemysław Czepnik napisał:

Kupiłem sztukę z MM "na szybko" bo chciałem jeszcze skorzystać z promocji cashback. Data produkcji 10.2018, 55cali. Marco Polo-banding niezauważalny, zafarbów też nie uświadczyłem. Dopóki  nie widzę przekłamań obrazu i wad przy normalnym oglądaniu nie zamierzam odpalać plansz testowych. Ciśnienie i tak mam wysokie na co dzień :D Przesiadka z 32calowego maleństwa jest jak przesiadka z malucha do ferrari :D Na pierwszy ogień poszedł Solo: A Star Wars Story. Mimo, że widziałem go już dwa razy film rzeczywiście ogląda się na oledzie jak pierwszy raz w kinie.

Gratuluję udanego zakupu :)

Co to masz za słuchawki bezprzewodowe na stoliku? To Sennheisery? Sprawdzałeś już może jak to działa w połączeniu z LG?

Ciągle jestem na etapie zakupu słuchawek bezprzewodowych, miałem brać budżetowe HTX80 z Panasonica, ale zastanawiam się czy lepiej nie dołożyć do czegoś lepszego jak Sony czy Sennheiser.

11 godzin temu, STELVIO napisał:

A ja bym chciał żeby 77" trochę staniało emoji16.png

Apetyt rośnie w miarę jedzenia :D

Edytowane przez shpath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale muszę Cię rozczarować default_biggrin.png Turtle Beach 800p, pod PS4. Nie testowałem ich jeszcze pod tv ale obstawiam, że pod BT połączą się bezproblemowo.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Z tego co pamiętam szafkę kupiliśmy na szafkirtv.pl czy coś w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne to rozczarowanie :) Ja jako nie-gracz to w tego typu gadżetach nie siedzę. A na zdjęciu, które zamieściłeś, prezentują się elegancko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwóch dniach cóż mogę napisać o LGB8, telewizor idealny . Jakos ekranu powalająca, w marco polo zauważyłem delikatne pionowe prześwity tak jakby obraz był za mgłą, jednak jest to na tyle niewielkie , ze nie zaprzątam sobie tym głowy, czasem mam wrażenie ze biały wpada w żółty lin mleczny szary.

Czy powinienem wykonać dodatkowe testy czy to wady tej technologi?

Jedynym minusem tego tv moim zdaniem jest wielkość, przysunąłem kanapę na 2m jednak dalej mam wrażenie ze 65” byłby fajniejszy, jednak nawet tutaj w 55 aby spojrzeć z rogu w róg muszę latać oczami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Przemysław Czepnik napisał:

Kupiłem sztukę z MM "na szybko" bo chciałem jeszcze skorzystać z promocji cashback. Data produkcji 10.2018, 55cali. Marco Polo-banding niezauważalny, zafarbów też nie uświadczyłem. Dopóki  nie widzę przekłamań obrazu i wad przy normalnym oglądaniu nie zamierzam odpalać plansz testowych. Ciśnienie i tak mam wysokie na co dzień :D Przesiadka z 32calowego maleństwa jest jak przesiadka z malucha do ferrari :D Na pierwszy ogień poszedł Solo: A Star Wars Story. Mimo, że widziałem go już dwa razy film rzeczywiście ogląda się na oledzie jak pierwszy raz w kinie. 

Przy okazji wypytam się-jakie serwery mediów używacie? Plex albo Serviio dobrze radzi sobie z napisami zewnętrznymi? Co prawda b8 bezbłędnie czyta wszystkie ścieżki audio i wmuxowanych napisów z dysku zewnętrznego ale przydałby się jakiś serwer mediów żeby ułatwić przerzucanie filmów do tv. 

IMG_20181028_180547 — kopia.jpg

Widzę że masz Ps4, powiedz jak tam na twoim egzemplarzu wygląda odwzorowanie ruchu w grach 30 fps ? grasz z upłynniaczem czy w trybie gra ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bakiiiGram w trybie "gra", nie wiem czy są tam włączone jakieś upłynniacze ale chyba nie?

Zarówno RDR2 jak i Overwatch mają wyborne odwzorowanie ruchu, oczywiście overwatch ma więcej fps, ale obie gry są bardzo płynne, nie doświadczyłem żadnych spadków klatek mimo, że jest to premierowy egzemplarz fata. Trzeba będzie pomyśleć nad zmianą na ps4pro ale to już chyba po świętach, teraz czeka mnie dobór nowego amplitunera obsługującego Dolby Atmos, bezprzewodowych głośników tylnych i jakiegoś centralnego, zrobiłem rozeznanie i wielkiego wyboru chyba nie mam-denon heos albo yamaha musiccast.

Ktoś z Was ma może zestaw bezprzewodowych głośników z soundbarem obsługującym Atmosa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Przemysław Czepnik napisał:

zrobiłem rozeznanie i wielkiego wyboru chyba nie mam-denon heos albo yamaha musiccast.

tylko heos w denonie z tego co wiem nie służy do tego by wysyłać dzwięk bezprzewodowo na np. tyły lub górne atmosa w konfiguracji 5.1 lub 5.1.2

heos to bardziej bezprzewodowa druga strefa 

no chyba że się mylę?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tylko heos w denonie z tego co wiem nie słyży do tego by wysyłać dzwięk bezprzewodowo na np tyły lub górne atmosa w konfiguracji 5.1 lub 5.1.2
heos to bardziej bezprzewodowa druga strefa 
no chyba że się mylę?

Masz rację. Chodzi o strefy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopytałem na forum audio i jest rzeczywiście tak jak mówisz. Pozostaje Yamaha albo zerwanie wszystkich listw przypodłogowych i ciągnięcie w ten sposób..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dopytałem na forum audio i jest rzeczywiście tak jak mówisz. Pozostaje Yamaha albo zerwanie wszystkich listw przypodłogowych i ciągnięcie w ten sposób..

Jest wiele listew do wyboru które są do tego przystosowane. Ale wiadomo koszta i robota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli yamaha musiccast służy właśnie do obsługi glośników bezprzewodowych np. tylnych nawet w konfiguracji 5.1 ?

to pewne na 100% ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkanie zostało wykończone około 3msc temu, trochę mi szkoda wszystko zrywać teraz.. Człowiek głupi nie pomyślał o audio wcześniej to teraz trzeba bulić za brak przewodów..:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli yamaha musiccast służy właśnie do obsługi glośników bezprzewodowych np. tylnych nawet w konfiguracji 5.1 ?
to pewne na 100% ?
Z głośnikami bezprzewodowymi to chyba bardziej soundbar A nie ampli.

Mieszkanie zostało wykończone około 3msc temu, trochę mi szkoda wszystko zrywać teraz.. Człowiek głupi nie pomyślał o audio wcześniej to teraz trzeba bulić za brak przewodów..default_biggrin.png

Dokładnie o to mi chodziło.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to pewne na 100% ?
Służy tylko do obsługi tylnych głośników bezprzewodowych. Nie podłączysz do niej całego zestawu bezprzewodowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 hours ago, pebe86 said:

Widzę że masz google home mini. Możesz krótko opisać wrażenia z użytkowania? Działa to z telewizorem? Jeśli tak, to w jakim zakresie?

Też się zastanawiam nad tym ustrojstwem. Zamówiłem 65C8, czekam na dostawę, a w perspektywie chcę się pobawić w zmianę oświetlenia w salonie na Philips Hue, aby komunikatem głosowym odpalać stosowne klimatyczne światło ;)

Sprawdziłem wczoraj to o co pytałeś. Po ustawieniu języka w tv oraz lokalizacji na UK bądź US wyskakuje od razu możliwość korzystania z asystenta, niestety asystent na telefonie nie jest w stanie tego obsłużyć, przynajmniej na moim egzemplarzu :)

Dopóki nie wejdzie asystent w języku polskim nie oczekiwałbym wielkich możliwości po obsłudze głosowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.10.2018 o 11:47, pebe86 napisał:

Philips Hue , fajnie dziala przez Google Assystent, przez TV trzeba korzystac z pilota, wiec troche lipa. lepszym rozwiazaniem jest Google Home mini j. Ja osobiscie uzywam do Hue Alexy i jestem b zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi