Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, jotcekaes napisał:

Nie wyobrażam sobie oglądać tego TV zgodnie z tutaj panującymi zasadami, że 55" z 2 metrów oglądać, to nie wyobrażam sobie absolutnie.

Te zasady dotyczą materiału dopasowanego rozdzielczością czyli w tym przypadku UHD (2160p). Jak oglądasz content FullHD to pomnóż odległość przez 2.  Dla SD to już raczej przez 4

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie zastanawiam sie nad zakupem Samsunga 65cali NU8042 , chciałbym się was poradzić bo już głupieje , czy w cenie tak do 5,5tys zł ten tv będzie lajlepszy ? zastanawiałem się jeszcze nad Philipsem PUS7502 , jedyną opinie uzyskałem od sprzedawcy który bardziej poleca Philipsa ( ale sprzedawca kieruje się swoim interesem )
a może wrto podbić cenę do 6tys i kupi się coś zdecydowanie lepszego ? będę wdzięczny za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Jak film ma dźwięk w dts to można go przekonwertowc na jakiś inny format żeby był w 5.1?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć. Jak film ma dźwięk w dts to można go przekonwertowc na jakiś inny format żeby był w 5.1?

Tak możesz go przekonwertować na Dolby Digital

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp. Chyba jutro go kupię. W euro jest za nie całe 5000zł, 65nu8072

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, karol2984 napisał:

Kolego gdzie sprawdzasz tą cenę? Niestety za taką kasę nie mogę go nigdzie znaleźć. Podaj jakiegoś linka

Panowie posiadam telewizor Panasonic tx50dxu701. Ogólnie jestem z niego zadowolony.

Chciałbym jednak kupić coś troszkę większego i nowszego np. Samsunga 55nu8002.

Co mówicie na taką zamiankę? Nie będę narzekał, że kupiłem coś gorszego?

Panowie posiadam telewizor Panasonic TX50701. Jestem z niego ogólnie zadowolony.

Chciałbym jednak go zamienić na coś większego i nowszego np. na Samsunga 55NU8002.

Co o tym sądzicie? Nie będę narzekał na taką zamianę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem e-mail z euro że promo jest I akurat ten tv był. Dziś już niestety nie ma go za tyle I nie zdążyłem kupić:(. Model 55 8002 chyba teraz w neonecie jest najtaniej.b7599f08c63264c765017511412859f5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, siara_nh napisał:

panowie zastanawiam sie nad zakupem Samsunga 65cali NU8042 , chciałbym się was poradzić bo już głupieje , czy w cenie tak do 5,5tys zł ten tv będzie lajlepszy ? zastanawiałem się jeszcze nad Philipsem PUS7502 , jedyną opinie uzyskałem od sprzedawcy który bardziej poleca Philipsa ( ale sprzedawca kieruje się swoim interesem )
a może wrto podbić cenę do 6tys i kupi się coś zdecydowanie lepszego ? będę wdzięczny za pomoc

albo sony 60 cali 8305 jeszcze w rozsądnych pieniądzach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Naprawdę nikt nie posiada NU80XX, żeby mógł zmierzyć szerokość i głębokość podstawy? Chciałbym wiedzieć, czy na moim stoliku zmieści się ta podstawka?

Czy są wielkie różnice między NU8002, NU8042, NU8072?

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, VAMET napisał:

Czy są wielkie różnice między NU8002, NU8042, NU8072?

55NU8072 oraz 55NU8042, Supreme UHD Dimming, PQI 2600, 10 bitowa matryca, Miliard Kolorów TAK, Wide Viewing Angle, CI (Common Interface), złotawy kolor ramki, metalowy (aluminium) pilot podobny do tego z QLED-ów Q9FN, AMD FreeSync
55NU8002 - UHD Dimming, PQI 2500, 10 bitowa matryca (8 bits + FRC), Miliard Kolorów - NIE,  Viewing Angle, CI+ (1.4), srebrny kolor ramki, plastikowy pilot

Różnice techniczne występują jednak wątpię żeby miały wpływ na jakość wyświetlanego obrazu. Po prostu oko ludzkie nie powinno wyłapać różnic.

Ale czy np. dwa samochody tej samej marki, te same modele o tej samej pojemności silnika, np. 1,6 ale innej ilości KM bo jeden 102KM, a drugi 105KM, to te same samochody?

Odpowiedzcie sobie sami.

Dla własnego lepszego samopoczucia wybrałbym 55NU8072 ?

Miałem właśnie kupić 55NU8072, nawet trochę się najarałem bo chciałem większy TV niż obecny, ale na razie pozostanę przy swoim poczciwym SHARP LC-46LE830E.

Siedem lat temu był to szczytowy model Sharpa i nawet dziś rozłożyłby na łopatki nie jednego nowego telewizorka ze średniej półki.

Wiem co piszę bo jestem częstym "gościem" w sklepach RTV, a poza tym przeczytałem wszystkie 21 stron tego tematu i wiem jakie bolączki ma ten model.

Szukam dalej 55 calowego do 4 tyś. ?

Edytowane przez Axel
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem miesiąc temu 65nu8002 w Neonet za 4491zl, do tego 58zl cashback z tipli. Byl tez w vobisie za 5069 z 5 letnią gwarancją. Także ciesz sie, ze nie kupiłeś, bo 5000zl w euro to żadna rewelacja cenowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Axel napisał:
55NU8072 oraz 55NU8042, Supreme UHD Dimming, PQI 2600, 10 bitowa matryca, Miliard Kolorów TAK, Wide Viewing Angle, CI (Common Interface), złotawy kolor ramki, metalowy (aluminium) pilot podobny do tego z QLED-ów Q9FN, AMD FreeSync
55NU8002 - UHD Dimming, PQI 2500, 10 bitowa matryca (8 bits + FRC), Miliard Kolorów - NIE,  Viewing Angle, CI+ (1.4), srebrny kolor ramki, plastikowy pilot

Różnice techniczne występują jednak wątpię żeby miały wpływ na jakość wyświetlanego obrazu. Po prostu oko ludzkie nie powinno wyłapać różnic.
Ale czy np. dwa samochody tej samej marki, te same modele o tej samej pojemności silnika, np. 1,6 ale innej ilości KM bo jeden 102KM, a drugi 105KM, to te same samochody?
Odpowiedzcie sobie sami.
Dla własnego lepszego samopoczucia wybrałbym 55NU8072
Miałem właśnie kupić 55NU8072, nawet trochę się najarałem bo chciałem większy TV niż obecny, ale na razie pozostanę przy swoim poczciwym SHARP LC-46LE830E.
Siedem lat temu był to szczytowy model Sharpa i nawet dziś rozłożyłby na łopatki nie jednego nowego telewizorka ze średniej półki.
Wiem co piszę bo jestem częstym "gościem" w sklepach RTV, a poza tym przeczytałem wszystkie 21 stron tego tematu i wiem jakie bolączki ma ten model.
Szukam dalej 55 calowego do 4 tyś.

Co za bzdury :D Niby NU8002 nie ma FreeSync? Pilot i podstawa to jedyna różnica.

Wczoraj założyłem LEDy do swojego TV. Nie ma 100% efektu ze względu na brak ściany z lewej strony, ale i tak mi się podoba.

LEDy sterowane za pomocą telefonu i Google Home.

622437edc5faf764ea86d7c6aeab0361.jpg6e262f561001b2eea03b896ec70073b9.jpg

Edytowane przez lycone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, lycone napisał:

Co za bzdury :D Niby NU8002 nie ma FreeSync?

Hamuj się trochę prostaku.

Podałem dane techniczne które są dostępne w necie i nic poza tym. Jeśli masz jakieś aluzje to zgłoś je producentowi.

Edytowane przez Axel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, JarekWML napisał:

Chcecie mi powiedzieć, że Samsung w 75 calach ma w sprzedaży tylko i wyłącznie gorszy model 8002? ?

Nie, chcę tylko powiedzieć, że bardzo często dane techniczne podawane na stronach internetowych, a także w katalogach odbiegają od rzeczywistości. Czasem można odnieść wrażenie że jest to celowe działanie ?

Jednak nie sądzę żeby 8002 był tym samym modelem co 8042 czy też 8072. Zresztą sam Samsung wydał podobną opinię w stosunku do numeracji zeszłorocznych modeli 7002/42/72.

Edytowane przez Axel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podałem dane techniczne które są dostępne w necie i nic poza tym. Jeśli masz jakieś aluzje to zgłoś je producentowi.
Oooh widzę, że zabolało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Z tego, co się orientuję podane modele 8002 i 8072 różnią się, oprócz podanych danych tym, że 8002 występuje dodatkowo z 75" i 82", a 8072 tylko do 65". 8002 ma HDR Extreme, a 8072 HDR1000, HDR10+.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

16 godzin temu, Axel napisał:

Odpowiedzcie sobie sami.

Dla własnego lepszego samopoczucia wybrałbym 55NU8072 ?

Szukam dalej 55 calowego do 4 tyś. ?

Skąd masz informacje o tym 8bit + FRC dla modelu 8002, a 10bit dla 8072? Pokaż źródło, bo rozmawiam z Samsungiem i twierdzą, że tak nie jest.

Samsung nie umie odpowiedzieć, co ma za technologię w swoich TV. Nie wie, czym się różni HDR1000 w 8072 od HDR Extreme w 8002. Uważa, że żaden z tych modeli nie ma FreeSync AMD Technology, tylko dopiero QLEDy. Nie ma wsparcia w 2018 dla dekoderów DTS i Dolby Atmos.

Nie rozumiem po co wtedy Netflix w tym TV, jak ktoś ma pakiet UHD, to może oglądać z Dolby Atmos część programów, filmów, seriali... W takim przypadku nie może, bo nie ma wsparcia i tak trzeba oglądać przez Xbox One X lub PS4 Pro lub PC podłączone do amplitunera, to na kij komu ten Netflix tam. TV nie potrafi przesłać bitstream do amplitunera, żeby ten sam dekodował. Porażka na całej linii.

Mam mieszane uczucia, a chciałem kupić 75" 8002 lub 65" 8072. Nikt nie potrafi odpowiedzieć, co w trawie piszczy. Rozumiem to przy zakupie zabawki za 500 zł, ale nie za 8999 zł lub 11999 zł w przypadku 82". No ale najważniejsze, że jest w specyfikacji kolor ramki i inny pilot, ale na chu... mnie ten kaktus?

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam uprzejmie
Skąd masz informacje o tym 8bit + FRC dla modelu 8002, a 10bit dla 8072? Pokaż źródło, bo rozmawiam z Samsungiem i twierdzą, że tak nie jest.
Samsung nie umie odpowiedzieć, co ma za technologię w swoich TV. Nie wie, czym się różni HDR1000 w 8072 od HDR Extreme w 8002. Uważa, że żaden z tych modeli nie ma FreeSync AMD Technology, tylko dopiero QLEDy. Nie ma wsparcia w 2018 dla dekoderów DTS i Dolby Atmos.
Nie rozumiem po co wtedy Netflix w tym TV, jak ktoś ma pakiet UHD, to może oglądać z Dolby Atmos część programów, filmów, seriali... W takim przypadku nie może, bo nie ma wsparcia i tak trzeba oglądać przez Xbox One X lub PS4 Pro lub PC podłączone do amplitunera, to na kij komu ten Netflix tam. TV nie potrafi przesłać bitstream do amplitunera, żeby ten sam dekodował. Porażka na całej linii.
Mam mieszane uczucia, a chciałem kupić 75" 8002 lub 65" 8072. Nikt nie potrafi odpowiedzieć, co w trawie piszczy. Rozumiem to przy zakupie zabawki za 500 zł, ale nie za 8999 zł lub 11999 zł w przypadku 82". No ale najważniejsze, że jest w specyfikacji kolor ramki i inny pilot, ale na chu... mnie ten kaktus?
Z poważaniem
HDR Extreme itd. to tylko bełkot marketingowy. Naprawdę te modele niczym się nie różnią. Są to po prostu teksty typu "niezrównany kontrast" czy "głęboki bass w telefonie dzięki technologii Super Deep Bass ExtremeX Atmos Pro" :D
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

...czyli rozumiem, że różnica w cenie 3200,00 zł między niby lepszym modelem 8072 65" a 8002 75", to ze względu na te 10" różnicy?

Według https://www.displayspecifications.com/en/comparison/a7cb79dc9 jest AMD FreeSync Technology i 10 bit w 8072, a w 8002 75" 8 bit + FRC, no i to HDR1000 vs HDR Extreme i Supreme UHD Dimming vs UHD Dimming, pilota i ramki nie wspominam, bo to idiotyzm ;) Pytanie wtedy, dlaczego nowszy model 8072 nie występuję w wariancie 75" i 82", czy właśnie nie dlatego, że byłby o wiele droższy ze względu na prawdziwe 10 bit vs 8 bit FRC?

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Axel napisał:

Tego typu "znaffcom" nie wytłumaczysz. Szkoda czasu

Oni lepiej wszystko wiedzą niż producent:
1. Im trzeba wierzyć, bo oni wiedzą dokładnie  jakie tam są matryce, jakie dokładnie wszystkie komponenty, jakie algorytmy podświetlenia, znają dokładnie każdy element telewizora w każdym modelu jak swoją kieszeń.
2. Mają ogromną wiedzę, wiedzą jaki model w jakim kraju z jakim oznaczeniem z czego dokładnie się składa.
3. Byli wszędzie, na każdej taśmie produkcyjnej w Samsungu we wszystkich krajach,wszystko widzieli, wszystko znają.
4. Znają również producentów wszystkich podzespołów po ostatnią śrubkę. Byli w każdej fabryce podzespołów.
5. Sprawdzali każdy pojedynczy egzemplarz telewizora i doskonale wiedzą, że to te same telewizory.

W Samsungu nikt nie wie, nikt się dokładnie nie zna,a wszystkie dane to marketingowy bełkot.
Ale znaffcy tutaj wiedzą. Trzeba im zaufać...

Edytowane przez jonny2003
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Dokładnie tak jak piszesz.

Wystarczy, że będą matryce innego producenta i dane techniczne już inne dla tego samego modelu chociaż Samsung potrafi wyprodukować równocześnie te same modele z matrycą VA i IPS.

To, że ktoś wzrokowo nie widzi różnic w jakości obrazu nie oznacza, że w środku są identyczne komponenty.

Znalazłem test na zagranicznej stronie.

10-bitowy natywny sygnał nie można odróżnić od 8-bitowego wykożystującego  FRC (dithering) dlatego nie ma to wpływu na jakość obrazu.

Więc nie piszcie, że jest to ten sam telewizor jeśli występują w nich dwie różne matryce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@up
Dokładnie tak jak piszesz.
Wystarczy, że będą matryce innego producenta i dane techniczne już inne dla tego samego modelu chociaż Samsung potrafi wyprodukować równocześnie te same modele z matrycą VA i IPS.
To, że ktoś wzrokowo nie widzi różnic w jakości obrazu nie oznacza, że w środku są identyczne komponenty.
Znalazłem test na zagranicznej stronie.
10-bitowy natywny sygnał nie można odróżnić od 8-bitowego wykożystującego  FRC (dithering) dlatego nie ma to wpływu na jakość obrazu.
Więc nie piszcie, że jest to ten sam telewizor jeśli występują w nich dwie różne matryce.

Sęk w tym, że osiągi matrycy są dokładnie te same. Nawet @MaciejKoper potwierdzi. A te osobiste wycieczki sobie darujcie, bo to, że jesteście podatni na zagrywki Samsunga nie znaczy, że wszyscy są. I tak wiem, że wcześniej Samsung potrafił montować IPS i VA w tym samym modelu.
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi