Skocz do zawartości
kimimaro09

TV dla gracza PS4 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z zachodu ale są rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung LE40C530
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: 4k, Full HD, HD, SD ?
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 Pro, PS3, Wii U, DVB-T
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6-8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wszystkiego po trochu
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? mogę ale nie muszę
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak 80%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 49"-50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaba czerń
19. Preferencje co do marki ? Panasonic, Samsung, Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? max. 5 tys.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie

Witam po mojej dłuższej absencji na forum. Otóż znów jestem zmuszony kupić tv. W pogoni za karierą zmuszony byłem wyprowadzić się do kawalerki w mieście i mój ostatni zakup czyli Panasonic 58DXM710 musiał zostać u rodziców bo nie zmieścił się do samochodu a prawie 400 km na leżąco ryzykować nie będę. W związku z tym wziąłem leciwego Samsunga i na razie jest. Chciałbym jednak kupić coś lepszego i większego bo bądź co bądź sporo z tv korzystam ale w rozmiarze powiedzmy max. 50" bo w razie zmiany lokum nie chce się bawić w kurierów itp. tylko załadować tv do samochodu (Megane II Hatchback) i z głowy.

Mam kilka typów i myślę że to pomiędzy nimi rozegra się pojedynek ale mimo sporego budżetu zwracam mocno uwagę na stosunek jakość/cena więc nie widzę sensu płacić 2x więcej za tv który jest trochę lepszy. 

Mój typ numer 1 to Sony 49XE9005 bo na każdej recenzji chwalony i w sumie chyba najlepszy tv w tym rozmiarze bo wyższe modele to już minimum 55".

Kolejne 2 typy to Panasonic 50EX780 i Samsung 49MU7002. Panasonic wydaje mi się trochę za drogi jak na swoje parametry i jak to bywa z tą firmą ciężko będzie go w ogóle dorwać w sklepie w tym rozmiarze. Samsung czyli na papierze najsłabszy zawodnik przemawia za sobą ceną dużo niższą niż Sony i Panasonic. No oczywiście o ile 49" ma matryce VA bo u Samsunga to nigdy nic nie wiadomo.

Chciałbym poczuć efekt wow w grach z HDR bo Panasonic DXM710 pokazał podstawowy efekt i mocno zaostrzył mój apetyt.

Generalnie to chciałbym  usłyszeć wszystkie za i przeciw  konkretnym modelom i co najważniejsze czy Sony XE9005 jest wart swojej ceny? Ewentualnie chętnie rozważę inne propozycje chociaż wątpię by się jakieś pojawiły.

Chciałem OLEDa ale w tym calarzu nic nie dostanę a i budżetu pewnie by brakło.

TV planuje kupić w czasie marzec może kwiecień żeby wstrzelić się w wyprzedaże po wejściu serii na 2018. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, kimimaro09 napisał:

Mój typ numer 1 to Sony 49XE9005

Masz super promo teraz na niego w Sc. Trwają własnie wyprzedaże.. popatrz na Forum na dział ''Promocje''

11 minut temu, kimimaro09 napisał:

Sony XE9005 jest wart swojej ceny?

Tak jak wyżej wspomniałem. Tak.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie jest promocja na ten tv z tym, że jest model powystawowy więc różnie to może z nim być a i przebieg też już może być dość duży. Gdybym miał salon obok to podszedłbym zobaczyć ale do najbliższego Sony center mam 140km. Po za tym nie mam pojęcia jak przy takiej odległości działa dostawa czy może trzeba osobiście. Trzecia sprawa o której nie wspomniałem to to, że chciałem kupić tv na raty i nigdzie nie mogę znaleźć info o tych eRatach Santander które Sony oferuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na Samsunga 50MU6172 w fajnej cenie jest 2099zł lub TCL 50DP660 a może jakiś inny "budzetowiec"

Edytowane przez Mat1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50MU6172 za 2099 to nie jest żadna rewelacja.

Spytaj kolegi adriancoffe gdzie kupił swojego samsunga 50mu6102 za 1800 zł. To ten sam tv co piszesz tylko że ma jeszcze tuner satelitarny.

Wiem bo miałem oby dwa modele na półce u siebie w sklepie. 

Z tym że oby dwa modele mają matryce 50 hz o ile się nie mylę.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PQI 1300 nie wiem za bardzo co to znaczy nie znam się na tym, niby ma matryce VA nie IPS jak większość, TCL w euro jest jako Nowość na googlach mało informacji nt tego telewizora, nie wiem jaka matryca nie pisze tylko ze edge led. Obecnie mam starego LG 42LV3550 chyba 8-9 lat go mam

Edytowane przez Mat1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Mat1 napisał:

A co powiecie na Samsunga 50MU6172 w fajnej cenie jest 2099zł lub TCL 50DP660 a może jakiś inny "budzetowiec"

Kupiłem w x-kom za 1799 50mu6102. Nie wiem czy trafiłem idealnie, ale jeśli chodzi o podświetlenie matrycy to jest super. Czerń naprawdę dobra. Kolory tak samo. Gram na PS4 Pro, teraz w horizona, [beeep]ę urywa w 4k z hdrem, mimo że ten HDR to wiadomo jaki jest. Jestem na etapie telewizji i sprawdzania filmów. Z pendriva super, miałem problem z YouTubem, ale reset serwisowy pomógł. Nie wiem jeszcze jak z telewizją poki co, będę podłączał. Natomiast pod PS4 pro polecam bardzo, grafika w wiesku 3 czy AC origins naprawdę przepiękna. Płynność w grach też bez zastrzeżeń. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena mnie przekonuje zwlaszcza ze nie oczekuje idealnego telewizora jak 9 lat na zwyklym LG gralem czy filmy ogladalem, nawet ta wyblakla czern w nocy mnie nie razila nie zwracalem nawet na to uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Komputronik chyba za 1999 zł za 50mu6102. Ogólnie polecam. Jak nie korzystałeś przez ostatnie parę lat że 100hz to nie będzie narzekał :) Jak głównie do gier to będzie super za mała kase. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod gry na prawdę mogę bardzo polecić :) zdjęcia nie oddają jakosci. 

IMG_20180225_210510.jpg

IMG_20180222_215509.jpg

IMG_20180222_215112.jpg

IMG_20180225_175152.jpg

IMG_20180225_213551.jpg

Edytowane przez adriancoffee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do tego TV można przymocować standardowy uchwyt ścienny czy jakiś wymyslony przez producenta ? Po zdjeciach nie widze otworów na takie mocowanie, AC Origins, Horizon, Uncharted, te gry mam na testy :)

Edytowane przez Mat1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mat1 napisał:

PQI 1300 nie wiem za bardzo co to znaczy (...)

(Nie)stety absolutnie nic to nie znaczy.

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest mocowanie vesa 400x400, więc na ścianę bez problemu. Testowałem na U4, horizonie, originis i wiedźminie oraz driveclub. Naprawdę jest ślicznie, szczególnie jak na takie pieniądze.

Edytowane przez adriancoffee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2199 + uchwyt kupilem 49mu6452 troche nowszy model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie go za tyle dorwałes? Wie ktoś przy okazji czym się ten model różni od mu6102? poza tym, że ma matryce PLS i wyższe trochę pqi? display specification nic szczegolnego nie pokazuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Porownywalismy w sklepie z mu6172 i ma wiekszy kontrast zywsze kolory a ile ma hz nie wiem producent podaje 1600 ??? Ogolnie co mi sie nie podoba to srebna ramka, wieczorem przetestuje dokladnie

Edytowane przez Mat1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według testów kontrast troszkę lepiej wypada na 50mu6102. Druga sprawa, że w sklepach często telewizory są bardzo różnie poustawiane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie dalismy obok siebie oba modele, i obraz roznil sie znacznie na 6452

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdziłeś czy na obu tv był ustawiony tryb sklepowy(czyt. dynamiczny) ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawialismy go w te same tryby, cały dzień mogłem sie nimi bawić, wlasciciel sklepu moj dobry kumpel dlatego tez i rabat, cena normalna chyba 2500zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnił się znacznie? :D przy oglądaniu w saturnie mu6102 puszczałem z pendriva ten sam materiał dla porównania na nim, na mu7002 i na qledzie i bez hdra różnicy owszem były - ale nie takie żeby dopłacać takie pieniądze. Sam sprzedawca był dość mocno zdziwiony. Oczywiście nie mówię o płynności, ostrości w ruchu itd, samych kolorach na tych samym trybach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na oledy qledy nie patrzylem nie dal bym za telewizor 7 tys zł nawet jakbym znalazł te pieniądze :D grałem w Horizona i super to wygląda, U4 tez fajnie z hdr ale traci szczegoly w 4k wiecej ich jest w fhd (wina konsoli za slaba ), ps3 tez podlaczylem i tez obraz w porzadku wygląda lepiej niz na starym LG a gry są w 720p oprocz god of war 1080p

Edytowane przez Mat1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko że HDR w tych telewizorach jest praktycznie zerowy prawdę mówiąc. Coś około niecałych 200 nitów ledwo widać, ale zawsze coś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice widać ale co porównywać tv ze lekko ponad 2 tys do tych za 10 tys nie ta polka chociaz sa osoby co robia takie porowania chociaz one sensu nie maja i pisza jaka tani telewizor ma niska note w stosunku do modelu z wysokiej polki :D The Last of Us Remaster bajka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi