Skocz do zawartości
  • 0
Moan

Clouding na nowym Sony 55XE8505 (białe plamy na czarnym tle). Co zrobić?

Pytanie

Dzień dobry!

Od dwóch dni posiadam telewizor Sony 55XE8505. Już przy pierwszym uruchomieniu dało się zauważyć jaśniejsze miejsca podczas wyświetlania czarnego tła. Podobno "clouding" jest rzeczą normalną na matrycach LCD i może pojawić się w różnych miejscach.

Wygląda to mniej-więcej tak:

1. W menu nieaktywnego HDMI:

https://i.imgur.com/kFVYc7i.jpg

2. W aplikacji do testowania kolorów, przy wyborze czarnego (ekran się jakby przyciemnia):

https://i.imgur.com/tyPxF76.jpg

3. W aplikacji do testowania kolorów jeśli klikniemy jakiś przycisk i pojawi się nazwa koloru w lewym dolnym rogu:

https://i.imgur.com/wDG0el6.jpg

Na ostatnim zdjęciu kamera trochę wyolbrzymiła problem.

Szczególnie widoczna jest plama od lewego-dolnego rogu i pojawia się (stale) na mniej więcej 1/4 ekranu.

Podczas oglądania "ciemniejszych" filmów 4K [np, grobowiec z filmu Mumia (2017)] tylko ta plama z lewej-dolnej części ekranu jest lekko widoczna w niektórych scenach.

Czy na moim miejscu odsyłalibyście ten telewizor żądając wymiany na inny egzemplarz, czy raczej nie trafię lepiej?

Telewizor był zakupiony w sklepie Sony Centre online (mieszkam 100KM od najbliższego ich sklepu, więc nie było możliwości przetestowania na miejscu). Wiecie może czy ten sklep wymienia "wadliwe" egzemplarze na inne, czy uznają tylko 14-dniowe odstąpienie od umowy sprzedaży?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1

Witam.Clouding jest ponoć normalna rzecza i u ciebie fakt jest dość widoczny. Sam 2 miesiące temu kupiłem Samsunga UE55MU6000 clouding był spory i nie dawał mi spokoju wiec postanowiłem wymienić na inny model wzielem MU7009 i Clouding praktycznie nie ma ale ponoć to loteria .Moja rada skoro ci przeszkadza wymień. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

naprawdę cos takiego nie jest wadą a rzeczą normalną , przy takich plamach oddałem swojego Panasonica do serwisu, w karcie naprawczej wpisali przyjęcie naprawy, wykonali regeneracje matrycy i nic takiego u mnie nie występuje. Więc to normalne że naprawili coś o czym powiadacie że to normalna rzecz zwana cloudingiem? gdzie o tym pojęciu można cokolwiek wyczytać?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zależy przy jakiej sile podświetlenia jest to widoczne i czy na żywo wygląda dokładnie jak na fotce, jeśli tak to jest to ewidentnie nieudana sztuka czyli tv do zwrotu / wymiany.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dziękuję Wam za odpowiedzi w temacie. Były bardzo pomocne i pomogły mi w podjęciu decyzji.

Dzięki profesjonalnemu podejściu pracowników sklepu internetowego Sony Centre - już mam nowy egzemplarz tego telewizora!

Bez wątpienia clouding na starej sztuce przekraczał normy. Owszem, nowa sztuka również ma clouding (sprawdzane aplikacją do testu kolorów), ale jest on o wiele ciemniejszy i praktycznie niezauważalny dla oka. Prawdę mówiąc, w starej sztuce przeszkadzała jedynie ta "dziura" z lewej-dolnej części ekranu. Miała dość jasny odcień przez co była widoczna nawet podczas oglądania ciemnych scen w firmach, niekoniecznie wyłącznie z dominującym czarnym kolorem. Dodam, że poprzednia sztuka miała widoczny clouding wybranych miejsc nawet przy minimalnym podświetleniu ekranu. Ewidentnie więc było to nie do zaakceptowania.

Taka ciekawostka, teraz mam teraz egzemplarz wyprodukowany 02/2018 :) Wcześniej było to 11/2017.

Edytowane przez Moan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

gorszy jest wertikal banding efekt tak zwanego brudnego ekranu ale na to nie wymieniają tv i zastanawiam się czy wszystkie tak maja na początku trzeba się przyjrzeć a potem tylko gorzej tak jak ktoś pisal może to loteria 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi