Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się was poradzić jak to dokładnie jest z odtwarzaniem płyt Blu-ray Ultra HD z HDR na telewizorze Ultra HD bez obsługi HDR-u. Próbowałem dzisiaj odtworzyć film Transformers Ostatni Rycerz Blu-ray Ultra HD na konsoli Xbox One X podpiętej do telewizora 4K bez obsługi HDR (Samsung HU7200) i niestety jedyne co widzę to niebieski ekran z informacją, że wymagany jest TV 4K z HDR.

Pytanie czy ja coś źle robię czy to wina odtwarzacza a może po prostu nie da się odtworzyć tej płyty na moim TV bo nie obsługuje on HDR-u?

Edytowane przez mtbakk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli sama konsola działa z tym tv (gry) a jak odpalisz film to nie chce go odtworzyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak gry są podawane w 4K np. Forza Horizon 3 albo Forza Motorsport 7. Film niestety nie chce się odtwarzać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze chcialbys puscic na TV obraz w 4k z plyty ale bez HDR i szerokiej palety barw? To sie raczej nie uda, na ta chwile XBOX nie poradzi sobie z tym. Musisz wylaczyc rozdzielczosc z 4k z ustawien xboxa wowczas plyta UHD powinna przelaczyc sie w standardowy FHD blu ray. Zgaduje chociazby ze Twoj tv nie ma wejscia 2.0 hdmi zeby przyjac obraz UHD. Mozesz kombinowac z odtwarzaczami UHD ale to koszt xboxa niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mtbakk napisał:

na telewizorze Ultra HD bez obsługi HDR-u

Nie ma takich telewizorów. Może być co najwyżej telewizor z matrycą 4K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie koniecznie.

Mój też po HDMI nie nie przyjmie HDR a z wewnętrznych aplikacji Netflixa i Amazon Video, HDR jest. Z dysku po USB też jest. Mam HDMI 2.0

A do HDR potrzeba HDMI 2.0a

Jeśli Xbox nie może wyłączyć samego HDR, to musiał byś zastosować zewnętrzne urządzenie które to zrobi, np HD fury linker.

Albo kupić odtwarzacz najtańszy BD UHD np Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że nie do końca poprawnie się wyraziłem. Telewizor ma matrycę 4K 120Hz, złącze HDMI 2.0 z HDCP 2.2.Z informacji otrzymanych od producenta telewizor nie posiada obsługi HDR'u zarówno przez złącze HDMI jaki z wbudowanych aplikacji typu Netflix czy Amazon.

W opcjach Xboxa mam włączoną rozdzielczość 4K oraz wyłączoną obsługę HDR więc myślałem, że odtwarzacz automatycznie będzie podawał obraz z płyty w 4K bez HDR ale jak widać nie. Niestety nie mam na chwilę obecną możliwości przetestowania filmu na innym odtwarzaczu.

Powoli myślę nad zakupem odtwarzacza Sony UBP-X800 ale czekam jeszcze do przyszłego roku, żeby zobaczyć jak rozwinie się sprawa z HDR Dolby Vision bo powoli również przymierzam się do zakupu OLED'a od firmy LG.

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem jednak już teraz odtwarzacz Sony UBP-X800 ale niestety nic on nie zmienił w mojej sprawie. Odtwarzacz podczas odtwarzania płyty Blu-ray UHD i konwersji obrazu HDR do SDR wyświetla obraz w 1080p/24k zamiast w 2160p/24k natomiast menu samego odtwarzacza oraz aplikacje np. YouTube są już wyświetlane na TV w rozdzielczości 4K. Bezpośrednie podpięcie odtwarzacza do złącza HDMI (włączona opcja UHD Deep Color) w TV też nic nie zmienia.

Ciekawostką jest to, że film Transformers zachowuje się dokładnie tak samo na odtwarzaczu Sony jak na konsoli Xbox One - jego odtworzenie również jest nie możliwe. W międzyczasie zakupiłem jeszcze kilka innych filmów UHD (Tarzan, Batman v Superman, Spider-Man Homecoming) na których dokonywałem testów i o dziwo one przynajmniej się odtwarzają ale tak jak już wcześniej wspomniałem w 1080p/24k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego , oglądaj filmy , skup się na fabule , anie patrzysz na cyferki podczas odtwarzani .  Naprawdę lepiej się poczujesz  i film będzie lepszy , bo wyświetli max opcje ?:) Nie sądzisz , że ta pogoń jest chora ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem na XO S

Wyłączyłem HDR na konsoli i obraz idzie tylko w 4K z płyty z filmem

Po włączeniu HDR na konsoli obraz idzie normalnie z HDR i w 4K

Coś z ustawieniami TV chyba musisz pokombinować

Ja mam niby TV 4K z HDR ale powinno ci odtwarzać samo 4K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mtbakk, jest problem z HDCP 2.2. Wtedy odtwarzacz z automatu robi konwersję do 1080p SDR BT.709.

TV podłączony bezpośrednio do odtwarzacza ? Próbowałeś na wszystkich HDMI ? Jeśli ten TV faktycznie ma obsługę HDCP 2.2 to możliwe, że tylko na jednym złaczu HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Tofikmax napisał:

Kolego , oglądaj filmy , skup się na fabule , anie patrzysz na cyferki podczas odtwarzani .  Naprawdę lepiej się poczujesz  i film będzie lepszy , bo wyświetli max opcje ?:) Nie sądzisz , że ta pogoń jest chora ? 

Oglądam filmy i skupiam się na fabule tylko jeżeli już kupiłem TV 4K to chciałbym z niego skorzystać. Podążając za Twoim tokiem myślenia to równie dobrze mógłbym w dalszym ciągu oglądać filmy z nośników DVD bo przecież fabuła się nie zmienia wraz z nowym nośnikiem.

5 godzin temu, wachi40 napisał:

Sprawdziłem na XO S

Wyłączyłem HDR na konsoli i obraz idzie tylko w 4K z płyty z filmem

Po włączeniu HDR na konsoli obraz idzie normalnie z HDR i w 4K

Coś z ustawieniami TV chyba musisz pokombinować

Ja mam niby TV 4K z HDR ale powinno ci odtwarzać samo 4K

Dzięki za sprawdzenie.

4 godziny temu, misfit napisał:

mtbakk, jest problem z HDCP 2.2. Wtedy odtwarzacz z automatu robi konwersję do 1080p SDR BT.709.

TV podłączony bezpośrednio do odtwarzacza ? Próbowałeś na wszystkich HDMI ? Jeśli ten TV faktycznie ma obsługę HDCP 2.2 to możliwe, że tylko na jednym złaczu HDMI.

Dzięki za informację. Faktycznie telewizor obsługuje HDCP 2.2 tylko na jednym złączu (HDMI3/MHL), niestety to złącze nie wspiera ARC ale przeboleje ten fakt. Po przełączeniu amplitunera do złącza HDMI3 odtwarzacz BD od razu wskoczył na rozdzielczość 4K/24k.

Zastanawia mnie tylko czy to złącze wspiera szeroką paletę kolorów bo jest to jedyne złącze na którym nie da się włączyć funkcji UHD Deep Color w TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi