gurales 0 Napisano 5 Grudnia 2017 Witam, stoję przed kupnem TV do mojego nowego domu i mam wielki problem, bo jestem daleko w tyle z tymi całymi nowinkami technologicznymi. Myślę nad telewizorem 55" w górę, ale myślę, że do 3500zł większego niż 55" który by jako tako działał nie znajdę Poniżej przedstawiłem mniej więcej moje preferencje, bardzo bym prosił o jakieś rady, bo jestem zielony. Z góry dziękuję i pozdrawiam! 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40 m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 3-4m 3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Przeważnie 2, chyba, że wpadną znajomi4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Raczej na wprost5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Myślałem nad powieszeniem6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od strony południowej mam wielkie okno (ok 5m), ale zamontowane są też rolety zewnętrzne, które w każdej chwili mogą ściemnić pomieszczenie. 7. Jaki masz obecnie telewizor ? W domu rodzinnym użytkuję jakiś telewizor Sharpa LED 43 cale. 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV, niepotrzebne mi są jakieś mega rozbudowane funkcje, dostęp do yt i netflixa wystarczy. 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD/4k10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Laptop w celu oglądania filmów, na konsolach nie gram11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6 h 12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Tutaj nie mam zielonego pojęcia13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Ja oglądam dużo sportu (głównie piłka nożna), narzeczona filmy/seriale. 14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak jak pisałem, dostęp do youtube'a i netflixa wystarczy15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie, może w dalekiej przyszłości16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczory17. Preferencje co do wielkości? 55" 18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nie jestem wymagającym konsumentem, u siebie mam 43 cale, u narzeczonej w pokoju jest 32 calowy i jakoś nie narzekam. 19. Preferencje co do marki ? Nie mam, chcę po prostu najlepszy w danym przedziale cenowym. 20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500 zł to maks, musi zostać jeszcze trochę na kino domowe 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak, tylko nie wiem jak to będzie przebiegało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vader_4747 790 Napisano 5 Grudnia 2017 Ja bym mimo wszystko polecał dopłacić do samsunga mu7002. Różnica w cenie już nie jest taka duża, a w jakości obrazu będzie jak najbardziej zauważalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gurales 0 Napisano 5 Grudnia 2017 Wolałbym jednak w tych 3500 złotych się zmieścić. Tak jak wspomniałem, nie jestem jakiś mega wybredny. Przejrzałem sporo "internetu" doszukując się informacji, ale nic konkretnego nie udało mi się ustalić, wiec postanowiłem założyć temat z informacjami w jaki sposób będę użytkował telewizor Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gurales 0 Napisano 6 Grudnia 2017 Witam, co myślicie o tym telewizorze Samsung j6240 60 calowy? Wyczytałem, że do sportu bardzo dobry. Do telewizora będę miał podłączony raczej Cyfrowy Polsat z wykupionymi kanałami Eleven. Wiem, że jest Full HD, a nie 4k, ale moje oko chyba tego nie dostrzeże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gurales 0 Napisano 6 Grudnia 2017 Trochę poszperałem w sieci i jeszcze jeden TV wpadł mi w oko, mianowicie Sony KD-55XE7005. Sony KD-55XE7005 - łatwa dostępność, podobno dobre kąty widzenia przy matrycy VA, pytanie jak będzie sobie radził z meczami piłki nożnej? Samsung 60 cali J6240 - trudno go dostać, obecnie można kupić egzemplarz z ekspozycji w MediaMarkt, wiadomo full HD, a nie 4K, ale 120 hz na pewno robi swoje. Cenowo wychodzą bardzo podobnie, więc który będzie lepszy? Pytanie w jakim stanie są te telewizory z ekspozycji.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emer 13 Napisano 6 Grudnia 2017 Od tego Sony KD-55XE7005 powinien byc lepszy obraz w ruchu (np sport) w Sony KD-55XE7096, przy cenie takiej samej, czyli około 3100 PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalBusz 0 Napisano 6 Grudnia 2017 Podepnę się, który z poniższych byłby najlepszy do oglądania sportu i grania ? 1. TCL 55C70 2. Sony XE7005 3. Philips PU6561 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Allbin 0 Napisano 6 Grudnia 2017 Oglądałem dzisiaj w EURO RTV PHILIPS PU 6561 SONY XE7005 oraz 8599, LG J800V oraz SAMSUNGA MU7702 (w wersji 65' ale matryca ponoć ta sama) i puszczając mecz https://www.youtube.com/watch?v=G4t6TqG5LM8&t=123s (puszcając z pendriva USB 3.0 ): PHILIPS: matryca IPS głębia kolorów słabsza niż w matrycy VA, (ciemne tło było czarne, na stojącym obok SAMSUNGU 7002 kolory miały dużo lepszą głębię), piłka leciała płynnie SONY XE7005: super kolory ale po kopnięciu piłki widać klatki SONY XE8599: super kolory i płynny ruch SAMUSNG MU 7702: kolory takie cukierkowe, jak dla mnie zbyt pastelowa, ruch płynny ale trochę gorzej jak w XE8599 LG J800V: płynny ruch, co prawda matryca IPS ale w porównaniu ze stojącymi obok IPS dużo, dużo lepsza (biała biel, niebieski mocno intensywny) Sam zgłupiałem i nie wiem co kupić Coraz bardziej skłaniam się ku SONY XE8599 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gurales 0 Napisano 6 Grudnia 2017 2 godziny temu, Allbin napisał: Oglądałem dzisiaj w EURO RTV PHILIPS PU 6561 SONY XE7005 oraz 8599, LG J800V oraz SAMSUNGA MU7702 (w wersji 65' ale matryca ponoć ta sama) i puszczając mecz https://www.youtube.com/watch?v=G4t6TqG5LM8&t=123s (puszcając z pendriva USB 3.0 ): PHILIPS: matryca IPS głębia kolorów słabsza niż w matrycy VA, (ciemne tło było czarne, na stojącym obok SAMSUNGU 7002 kolory miały dużo lepszą głębię), piłka leciała płynnie SONY XE7005: super kolory ale po kopnięciu piłki widać klatki SONY XE8599: super kolory i płynny ruch SAMUSNG MU 7702: kolory takie cukierkowe, jak dla mnie zbyt pastelowa, ruch płynny ale trochę gorzej jak w XE8599 LG J800V: płynny ruch, co prawda matryca IPS ale w porównaniu ze stojącymi obok IPS dużo, dużo lepsza (biała biel, niebieski mocno intensywny) Sam zgłupiałem i nie wiem co kupić Coraz bardziej skłaniam się ku SONY XE8599 A w tym SONY XE7005 bardzo widać klatki? Ciekawe czy grzebiąc w ustawieniach dałoby się to jakoś zminimalizować lub zlikwidować. XE8599 bardzo fajny, ale cena też od razu wyższa, jest też jego dużo tańszy poprzednik XD8599, ale w EURO można go kupić tylko w wybranych salonach i to z ekspozycji. Trochę mi namieszałeś w głowie, gdyby dało radę zlikwidować jakoś te klatki to XE7005 brałbym od razu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emer 13 Napisano 7 Grudnia 2017 a ciekawe dlaczego nie 7096 ... Motionflow XR400 Hz zamiast Motionflow XR200 Hz - własciwie w tej samej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gurales 0 Napisano 7 Grudnia 2017 3 godziny temu, emer napisał: a ciekawe dlaczego nie 7096 ... Motionflow XR400 Hz zamiast Motionflow XR200 Hz - własciwie w tej samej cenie. Widziałem gdzieś test i prowadzący test napisał, że nie ma żadnej różnicy dla użytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emer 13 Napisano 7 Grudnia 2017 Wiem, że tak napisał - ale to nie znaczy, ze przy tych samych cenach masz kupować gorszy (teoretycznie gorszy). Poza tym, to że nie zauważył, to nie znaczy że przy jakiś innych scenach/sytuacjach "ruchomych" byłaby widoczna różnica - bo MUSI być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach