Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam rozszerzyć swój zestaw głośników o kolejne głośniki przeznaczone do obsługi systemu Dolby Atmos/DTS:X. Obecnie posiadam zestaw 5.0 Dali Lector 6/1/LCR grający z Denon AVR-X2200W w pomieszczeniu około 17m2 i zastanawiam się nad jego rozszerzeniem o głośniki Dali Alteco C-1 oraz ewentualnie subwoofer REL T5i. Doczytałem, że poprawna konfiguracja Dolby Atmos to 5.1.2 tylko zastanawiam się nad sensem zakupu subwoofera do w sumie tak małego pomieszczenia zwłaszcza, że przednie głośniki wytwarzają już trochę bass'u. Kina domowego używam w proporcji 70% muzyka a 30% filmy/konsola.

Proszę was o poradę czy Dolby Atmos może grać w konfiguracji 5.0.2 czy lepiej będzie dokupić do niego subwoofer aby osiągnąć konfigurację 5.1.2.

Pozdrawiam,
Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
Zamierzam rozszerzyć swój zestaw głośników o kolejne głośniki przeznaczone do obsługi systemu Dolby Atmos/DTS:X. Obecnie posiadam zestaw 5.0 Dali Lector 6/1/LCR grający z Denon AVR-X2200W w pomieszczeniu około 17m2 i zastanawiam się nad jego rozszerzeniem o głośniki Dali Alteco C-1 oraz ewentualnie subwoofer REL T5i. Doczytałem, że poprawna konfiguracja Dolby Atmos to 5.1.2 tylko zastanawiam się nad sensem zakupu subwoofera do w sumie tak małego pomieszczenia zwłaszcza, że przednie głośniki wytwarzają już trochę bass'u. Kina domowego używam w proporcji 70% muzyka a 30% filmy/konsola.
Proszę was o poradę czy Dolby Atmos może grać w konfiguracji 5.0.2 czy lepiej będzie dokupić do niego subwoofer aby osiągnąć konfigurację 5.1.2.
Pozdrawiam,
Michał
Witam. I jak powiodło się rozszerzenie kina? Mam podobny problem a widzę że nikt się nie wypowiedział więc odświeże temat i chętnie podepne się pod ten wątek. Posiadam A/V Pioneer vsx-932 i do tego fronty Dali zensor 3 plus centralny Dali Vokal i subwoofer Cambridge Audio MINX X301. Chciałbym rozbudować ten zestaw i zastanawiam się czy kupić Dali Alteco C-1 https://www.dali-speakers.com/pl/głośniki/alteco-height-speakers/alteco-c-1/ czy może Dali pico https://www.dali-speakers.com/pl/głośniki/zensor/zensor-pico/. Czy może jakiś inny wariant np fronty Zensor 3 na tył a do przodu kupić 5 tki?
Zastosowanie głównie kino domowe . Metraż pomieszczenia 17 m2.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takiego pomieszczenia 17 m2 polecam subwoofer Velodyne Impact 10, działa rewelacyjnie. Sam używam przy Magnat Quantum 677 + 673 + Center 67+Magnat Monitor, niestety bez dolby atmos -  amplituner pioneer vsx-1123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do takiego pomieszczenia 17 m2 polecam subwoofer Velodyne Impact 10, działa rewelacyjnie. Sam używam przy Magnat Quantum 677 + 673 + Center 67+Magnat Monitor, niestety bez dolby atmos -  amplituner pioneer vsx-1123
Nie szukam suba bo mój działa wspaniale i jestem z niego bardziej niż zadowolony biorąc pod uwagę jego niewielkie gabaryty https://m.sklep.rms.pl/cambridge-audio-minx-x301-x-301-subwoofer-aktywny-300w. Choć przy wyborze następnego suba wezmę pod uwagę polecany przez Ciebie bo nie wykluczone że dokupie drugi (ampli daje możliwość podłączenia dwóch). Zastanawiam się czy kupować małe kolumienki czy podłogowe np Z5 a Z3 dać wtedy na tył. Ciekawią mnie też Dali Alteco C-1 czy poprostu Zensor pico które też na ścianie można montować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.12.2017 o 04:28, eselproof napisał:

Witam. I jak powiodło się rozszerzenie kina? Mam podobny problem a widzę że nikt się nie wypowiedział więc odświeże temat i chętnie podepne się pod ten wątek. Posiadam A/V Pioneer vsx-932 i do tego fronty Dali zensor 3 plus centralny Dali Vokal i subwoofer Cambridge Audio MINX X301. Chciałbym rozbudować ten zestaw i zastanawiam się czy kupić Dali Alteco C-1 https://www.dali-speakers.com/pl/głośniki/alteco-height-speakers/alteco-c-1/ czy może Dali pico https://www.dali-speakers.com/pl/głośniki/zensor/zensor-pico/. Czy może jakiś inny wariant np fronty Zensor 3 na tył a do przodu kupić 5 tki?
Zastosowanie głównie kino domowe . Metraż pomieszczenia 17 m2.

Osobiście obecne fronty zastąpił bym modelem Dali Zensor 5 a Dali Zensor 3 przeniósłbym na tył i wówczas dopiero dokupił bym do nich Dali Alteco C-1 aby osiągnąć konfigurację 5.1.2 do Dolby Atmos/DTS:X. Dali Pico nie nadają się do Dolby Atmos/DTS:X, one służą raczej do rozbudowy górnej strefy np. w Stereo.

PS. Ja swoją konfigurację rozbudowałem jednak do 5.1.2 o wcześniej wspomniany subwoofer REL oraz głośniki Dali Alteco. Jestem zadowolony, dźwięk stał się bardziej przestrzenny (Dolby Atmos/DTS:X) oraz lepszy i bardziej wyrazisty w dolnym zakresie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Osobiście obecne fronty zastąpił bym modelem Dali Zensor 5 a Dali Zensor 3 przeniósłbym na tył i wówczas dopiero dokupił bym do nich Dali Alteco C-1 aby osiągnąć konfigurację 5.1.2 do Dolby Atmos/DTS:X. Dali Pico nie nadają się do Dolby Atmos/DTS:X, one służą raczej do rozbudowy górnej strefy np. w Stereo.
PS. Ja swoją konfigurację rozbudowałem jednak do 5.1.2 o wcześniej wspomniany subwoofer REL oraz głośniki Dali Alteco. Jestem zadowolony, dźwięk stał się bardziej przestrzenny (Dolby Atmos/DTS:X) oraz lepszy i bardziej wyrazisty w dolnym zakresie. 
Właśnie poluje na Z5 i czekam na na jakieś promo. Czy mógłbym zapytać jak wygląda twój system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sub obowiazkowo. Rel T5i to dobry wybor. Moge Ci tez polecic  sub e12f jesli masz juz kolumny od dali.

Alteco mam u siebie jako fronty gorne, nie sa to jakies mocne glosniki, ale do efektow w atmosie sa ok (szczegolnie w parze z sufitowymi phantomami od dali).

z denonem 2200 niestety nie poszalejesz ale 5.1.2 zawsze lepsze niz 5.1

Z5 polecam do niewielkiego pokoju do 20m daja spokojnie rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, eselproof napisał:

Właśnie poluje na Z5 i czekam na na jakieś promo. Czy mógłbym zapytać jak wygląda twój system?

Obecnie mój system gra w konfiguracji 5.1.2 i jest zbudowany na Denon AVR-X2200W + Dali Lektor 6/1/LCR + Dali Alteco ustawione do Atmosu (na przednich kolumnach) + REL T5i. Niby szału nie ma bo to tylko maksymalnie podstawowa konfiguracja ale ja jestem zadowolony i nie planuje rozbudowy do np. 5.1.4 ze względu na sporo wyższe koszty, sam ampli (Denon AVR-X4400H) to już wydatek prawie 7 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sub obowiazkowo. Rel T5i to dobry wybor. Moge Ci tez polecic  sub e12f jesli masz juz kolumny od dali.
Alteco mam u siebie jako fronty gorne, nie sa to jakies mocne glosniki, ale do efektow w atmosie sa ok (szczegolnie w parze z sufitowymi phantomami od dali).
z denonem 2200 niestety nie poszalejesz ale 5.1.2 zawsze lepsze niz 5.1
Z5 polecam do niewielkiego pokoju do 20m daja spokojnie rade.

Sugerujesz zakup drugiego suba? Aktualnie mam Cambridge Audio MINX X301 i zdecydowanie daje rade przy 17 m2. Zamierzam faktyczne kupić Dali zensor 5 i ustawić je na froncie a "trójki" przenieść na rear i Alteco do atmosu. Gdzie je stawiać? Bezpośrednio na głośnikach czy może pod sufitem? Czy to całe odbijanie dźwięku się sprawdza? Czy jeśli już na głośnikach to na front czy tył? Dzięki za odpowiedź. Amplituner to Pioneer vsx 932

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, eselproof napisał:

Sugerujesz zakup drugiego suba? Aktualnie mam Cambridge Audio MINX X301 i zdecydowanie daje rade przy 17 m2. Zamierzam faktyczne kupić Dali zensor 5 i ustawić je na froncie a "trójki" przenieść na rear i Alteco do atmosu. Gdzie je stawiać? Bezpośrednio na głośnikach czy może pod sufitem? Czy to całe odbijanie dźwięku się sprawdza? Czy jeśli już na głośnikach to na front czy tył? Dzięki za odpowiedź. Amplituner to Pioneer vsx 932

Jeżeli mają grać w konfiguracji 5.1.2 to należy je postawić na przednich kolumnach. Ustawienie Alteco pod sufitem nie jest ustawieniem dla Atmosu. Odbijanie dźwięku się sprawdza ale na nie zbyt wysokich i równych sufitach np. mieszkanie w bloku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.01.2018 o 21:13, eselproof napisał:

moja odpowiedz dotyczyla pytania mtbakk, ktory nie mial suba w ogole. Jak juz masz to spoko, chociaz wiadomo, ze dwa zagraja lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.01.2018 o 22:09, mtbakk napisał:

Jeżeli mają grać w konfiguracji 5.1.2 to należy je postawić na przednich kolumnach. Ustawienie Alteco pod sufitem nie jest ustawieniem dla Atmosu. Odbijanie dźwięku się sprawdza ale na nie zbyt wysokich i równych sufitach np. mieszkanie w bloku.

Najlepszy efekt daje umieszczenie bezpośrednio nad słuchaczem i docelowo przy okazji remontu moje tam wylądują. Nie zgodzę się jednak z tezą że umieszczenie głośników na frontach jest lepszym rozwiązaniem. U mnie przez pół roku "kisiły" się na głośnikach frontowych bez żadnego efektu. Obecnie powędrowały pod sufit nad fronty i jest o niebo lepiej!

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do tematu -  mam przygotowane okablowanie pod zestaw 5.1 Chciałabym jednak dodać dwie kolumny na sufit (nie jest on podwieszany, tylko zwykły).

Ponieważ mam na suficie zasilanie (do projektora) to wpadł mi do głowy pomysł by na suficie powiesić dwie kolumny bezprzewodowe - czy jest to realne i logiczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kwasiunia, jeżeli masz zasilanie na suficie to zawsze jeden problem mniej. Ale jeżeli twój system 5.1 bazuje na kablach do przesyłu dźwięku i dołożysz transmitery audio oraz głośniki bezprzewodowe to będziesz musiał uporać się z problemem ewentualnego opóźnienia przesyłu dźwięku do głośników bezprzewodowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, czyli trzeba by wziąć to pod uwagę podczas zakupu i dokładnie przetestować na miejscu - dziękuje za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi