Skocz do zawartości
Maxiiiii

Wymiana gwarancyjna na niby lepszy model

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zgłosiłem awarię telewizora 55UH605V i zostałem poinformowany że telewizor zostanie wymieniony na nowy. Kilka dni później dostaje informację że mój model nie jest już dostępny i firma LG proponuje świeższy model i podobno lepszy 55UJ634V. W specyfikacji nie różnią się wiele ale proponowany model ma jedną znaczącą wadę a mianowicie znacznie wyższe zużycie energii co jest dla mnie dość istotne bo stary telewizor LCD nie ledowy wymieniłem głównie ze względu na niższy pobór prądu. Powiedzcie czy proponowany telewizor jest wart wymiany z mojego obecnego na ten proponowany mimo większego zużycia energii? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zajrzalem na strone  w linku nizej  Z informacji z tej strony wynika ze starsze modele  pobieraly  mniej energii .Nie dotyczy to  tylko jednego modelu ale wszystkich. Rozwiazanie problemu  to   wymiana na ten sam model lub o mniejszym ekranie.

https://www.displayspecifications.com/en/model-power-consumption/959c840

https://www.displayspecifications.com/en/model-power-consumption/80beb4c

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość mocno podejrzewam, że większy pobór prądu (maksymalny) bierze się ze zwiększonej jasności i jeśli będziesz oglądał TV na podobnych ustawieniach jak na starym to zużycie energii nie ulegnie zmianie (albo zwiększy się minimalnie).

Ten wyższy model obsługuje HDR, ten niższy (chyba) nie i pewnie stąd bierze się różnica - przy treściach HDR panel będzie działał na maksymalnej jasności i żarł dużo energii, przy zwykłych zostanie jak było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pomijając zużycie energii jak z jakością obrazu między tymi modelami? Ten nowszy lepiej wypada czy podobnie? Oby nie gorzej, bo nie chciałbym zamiany na gorsze bo jak się zdecyduję to już będzie po herbacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi