Skocz do zawartości
Bykovsky

LG 60UH605V - 60 calowy 4K w dobrej cenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Czy zakup 60 calowego LG 60UH605V będzie dobrym wyborem? Czy tutaj 4K jest faktycznie na zadowalającym poziomie czy tylko marketingowo podbite do 4K?
 Cena oscyluje w 3600 zł.

Zastanawiam się też nad Samsungiem EU60J6240, również 60 cali, zbiera dobre opinie o jest w fajnej cenie ok. 3000 zł, ale niestety jest jeszcze w FullHD.

Czy warto zainwestować te 600 zł w 4K? Kanapa będzie w odległości 2,5-3m, TV będzie służył do grania na PS4 lub podpiętym PC oraz do oglądania filmów Bluray z dysku lub płyt BR na PS4. Telewizji nie oglądam bo nie ma dobrej oferty w odpowiedniej cenie, ale wydarzenia sportowe też wchodzą w grę.

TV chcę kupić jak najszybciej bo za 3 tygodnie kończy mi się remont salonu.

Zapraszam do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bykovsky napisał:

Kanapa będzie w odległości 2,5-3m

Ja bym polecał dołożyć i kupić coś lepszego w rozmiarze 55" jak samsung mu7000. To też nie jest jakaś wysoka półka, ale przynajmniej dostaniesz też i zobaczysz HDR. Za 3600 to nie kupisz dobrego tv UHD, ani w rozmiarze 55" ani 65". Na wskazane przez Ciebie modele to raczej szkoda pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednakże z tego co widzę, to podany przez ciebie model oscyluje w cenie 4500 zł, a to (niestety) znacznie przekracza mój budżet.

Dlaczego podany model LG jest niewarty wydania takich pieniędzy?

Samsung ktory podałem - domyślam się, bo to Full HD. Już miałem go kupić, ale coś mnie tknęło żeby podpytać ludzi którzy się na tym znają, czy nie lepiej postawić na 4K.

65 cali to za dużo, interesuje mnie 60 lub ewentualnie 55 (niechętnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, że do zalet Samsunga EU60J6240 zaliczę matrycę VA i 120 Hz oraz możliwość odblokowania w menu serwisowym trybu 3D (ale filmów z dysku, nie z płyt BR 3D) oraz przykładowo słuchawek blutooth - oraz to, że w tym przedziale cenowym jest jedną z najlepszych opcji.

Ale jednak gdy słyszę na każdym kroku, że w telewizorach 4K mamy 2x więcej wyświetlanych pikseli niż w FullHD, zaczynam się martwić gdy kupię 60 calowy FullHD (mimo jego zalet wymienionych wyżej)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Bykovsky napisał:

Dlaczego podany model LG jest niewarty wydania takich pieniędzy?

Dlatego, że nie ma na rynku dobrego TV w tak dużej przekątnej i w tak niskiej cenie. A ponadto LG robi kiepskie lcdeki.

12 minut temu, Bykovsky napisał:

Dodam tylko, że do zalet Samsunga EU60J6240 zaliczę matrycę VA i 120 Hz oraz możliwość odblokowania w menu serwisowym trybu 3D (ale filmów z dysku, nie z płyt BR 3D) oraz przykładowo słuchawek blutooth - oraz to, że w tym przedziale cenowym jest jedną z najlepszych opcji.

Szanse na kupno dobrego egzemplarza tego modelu (na rok 2015r.)  pod koniec 2017r. są bliskie zeru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś alternatywy?

Wymagania to 60 cali, matryca VA 100-120 Hz - 4K opcjonalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś z poniższego zestawienia jest godnego uwagi? Nie posiadałem kompletnych danych dla wszystkich telewizorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwidoczniej skopiowana tabela z Excela nie wkleiła się bezpośrednio.

l.p.

Model2

Cale2

Matyca

Częstotliw

Obraz

Cena2

1

LG 58UH635V

58

IPS (?)

100

4K

3 450 zł

2

LG 60UH605V

60

4K

3 750 zł

3

Panasonic TX-58DXU701

58

50 (?)

4K

4 000 zł

4

Samsung UE60KU6072

60

IPS

4K

4 000 zł

5

Samsung UE60KU6000

60

4K

4 000 zł

6

Samsung UE58MU6122

58

50 (?)

4K

3 600 zł

7

Samsung UE60J6240

60

VA

120

Full HD

3 100 zł

TV.xlsx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG kibel, Samsung ewentualnie 58 mu61.., Panasonic dx to stary model więc bym nie ryzykował, jak coś to ex700.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc Xisiek.

Jakieś różnice pomiędzy poniższymi dwoma modelami?

Samsung UE58MU6192, cena 3699 zł
Samsung UE58MU6122, cena 3588 zł

Nie mogę też znaleźć informacji na temat matrycy w obu modelach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie żadne lub symboliczne typu kolor - nie kupuj w Oleole/Euro RTV-AGD to nie sa sklepy szanujace prawa klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xisiek, a nie wiesz może jaką matrycę ma ten (te dwa) TV? Szukam i nie mogę się doszukać częstotliwości matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwi to 60Hz... ale w tej cenie nie dostanę chyba nic z 100 Hz. Chyba że jakiś TCL...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno martwić. TCL smuzy jak diabli i nie ma 120Hz. W tej cenie nie co się czarować, nie można mieć wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi