Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

@user7878 a przed malowaniem jakiego koloru miałeś ściany i sufit? U mnie o ile nie mam większych wątpliwości przed koniecznością pomalowania na czarno sufitu i sosu, tak zastanawiam się nad pozostałymi ścianami. Są one już i tak w dosyć ciemnym kolorze, niemniej zdaję sobie sprawę że najlepiej gdyby były achromatyczne.

Ściany są w kolorze z poniższego zdjęcia producenta (po lewej stronie) i trochę szkoda byłoby mi je przemalowywć. 

beckers_vaggfarg_colour_broszura_2016-(1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze żeby był to mat i to jak najgłębszy tak aby nie było odbić. Wcześniej miałem sciany brązowe i lekki pomarańcz a teraz czarny głeboki mat i szary głęboki mat oraz oczywiście sufit czarny głęboki mat (wcześniej biały).
Zobacz na kadr z wczorajszego Bonda na Tvp1 HD. Już tutaj widać co czarny sufit i ściany boczne robią z obrazem. W 4k to w ogóle jest miazga71f9562b70f688e93498e6bddd1ad988.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boczne ściany zostaną w obecnym kolorze, natomiast zastanowię się jeszczę nad tą na której ma być docelowo ekran. Jest to zwykły mat a nie głęboki. Na jednej z bocznych ścian będą wisieć zasłony i tu nasuwa mi się pytanie, czy poliester powoduje odbicia czy też lepiej szukać innego materiału?

Na przykład taka czarna z metalowymi oczkami. https://www.bonprix.pl/style/zaslona-zaciemniajaca-1-szt-9743730/?catalogueNumber=940260&type=image&category=2412&return=ref

Edytowane przez MarianPaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@User7878 ale cyknąłbyś jakieś fotki poglądowe telefonem jak to u Ciebie wygląda, sufit i ściany.
Ciężko mi sobie wyobrazić adaptacje pomieszczenia z czarnym sufitem :D

Tam gdzie siedzisz podczas projekcji też masz ściany ciemne?

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam u siebie sufit i sciany na ciemny brazowy mat, tez uwazam ze jest bardzo dobrze. 

Scena, ktora wrzucil user7878  z Bonda, tak sie prezentuje

zd5wutP.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie ciemny mat będzie idealny. Im ciemniejszy tym lepiej.

Co do fotki to nie chodzi w niej o jakość samego zdjęcia bo to zależy od wielu czynników tylko o czernie, ktore niemal nie różnią się od ekranu i sciany a przez co mega podnosi się kontrast. Na żywo wygląda to jeszcze lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. 

Moja fota czysto pogladowa w temacie zaciemnienia pokoju.

Nie pamietam, Ty masz 9300 czy w koncu wziales 7300 ?

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fanek tam gdzie siedzę i za plecami mam ściany szare w głebokim macie. Czarny jest sufit, część bocznych ścian i wszystko dookola ekranu. Pod ekranem jest również szary - taki ekran ;) i tam wisi TV. Jak ekran zjedzie to zasłania TV i szary kolor. Według mnie wygląda to super. Bałem się czarnego ale jest mega efekt. Kontrast przed czarnym kolorem a kontrast teraz to przepaść.
Oglądałem finał LM w 4k i jeszcze nigdy nie widziałem tak dobrego jakościowo obrazu! Poprostu czysta przyjemność z oglądania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam 7300 i został mi jeden pokój do remontu właśnie gdzie wisi projektor, przy najbliższym remoncie chce zrobić to dobrze, ale ciężko mi wyobrazić sobie adaptacje pomieszczenie z czarnym sufitem, czy to nie będzie wyglądać jak piwnica  ?

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popatrz na sieci na prjoekty sal kinowych - jest masa pomysłow. Tu nie ma jakiejs wielkiej filozofii. Nie musi byc wszystko na czarno. Mozna uzyc dwoch kolorow zeby zlamac gdzieniegdzie ten czarny. Wazne ciemny matowy kolor i najwazniejsze jakies 1,5 metra sufitu przed ekranem oraz kolory po bokach. Reszta oczywiscie tez powinna byc ciemna bez jasnych elementow. Mozna zastosowac sufit podwieszany przed ekranem itp wynalazki. Sufit nie musi byc caly na czarno. NA podlodze czarny dywan lub ciemna wykladzina, do tego jakies wygodne fotele kinowe lub kanapa, jakies plakaty filmowe na scianach, w oknach rolety zaciemniajace i voila. Generalnie jak juz robic dedykowana sale to wg mnie nie ma co sie bawic w polsrodki.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym robił pokój pod sam projektor i nic więcej to żaden problem, ale nie robie takiego, może kiedy w przyszłości bo z projektorami na pewno się nie rozstanę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi normalnie jakbyś mój pokój opisał ;)
@Fanek wlasnie najwazniejsze to miec osobny pokoj pod kino. Wtedy praktycznie mozesz wszystko ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak btw odnośnie Bonda jeszcze, to oni mają różne krawaty - niebieski i szary wtf, któryś z was chyba przesadził podczas kalibracji :D

A Ty masz oddzielny czy adoptowany salon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddzielny pokoj tylko pod kino.

zdjecie wrzucilem zeby miec odniesienie do poziomow czerni przy zaciemnieniu.

ale jak juz poruszyles ta kwestie:

trzeba by uwzglednic inny aparat i preklamania aparatu, dany moment / migawke w filmie - troche inne ujecie, tryb ustawienia projektora, zrodlo blu ray vs TV,  projektor i pewnie kilka zmiennych po drodze wiec kolorem krawata raczje na pewno bym sie nie sugerowal. Generalnie poronwanie fot nie ma sensu, bo trzeba by robic w identycznych warunkach.

A moze to krawat kameleon zaprojektowany przez Q ? ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że na testy poziomy czerni inny source, ale te krawaty wyglądają jakby był zmieniane w czasie kręcenia filmu,
tak samo tego gościa po lewej, więc to muszą być gadżety od Q  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fanek nie patrz na kolory na zdjęciu bo to nie o to chodzi. Sprawdz u siebie i zrób fotke dwoma innymi telefonami ;)

Na tych fotkach widać za to wyraźnie, że zarówno u jednego jak i u drugiego czernie są znakomite. Na żywo pewnie jeszcze lepiej to wygląda.

U mnie natomiast pojawiła się mała czerwona plamka w prawym dolnym rogu. Widać ją tylko na czarnej planszy - mała okrągła czerwona. Jak się pojawi obraz to jest niezauważalna. Czy to oznaka padającej lampy? Mam dopiero około 200 godz. wygrane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a duza ta plama ? Moze jakis kurz sie dostal ? 

pytanie jak chlodzicie swoje pokoje kinowe w gorace dni ? Ja jestem przed montażem klimy kanałowej  i doprowadzenie jej do pokoju (wpuszczenie w sufit podwieszany, ktory przewiduje takie rozwiazanie i przy ekranie jest otwarty), ale to dluzszy temat, wiec narazie zastanawiam sie nad jakims doraznym rozwiazaniem.

Ktoś ma jakiś patent ?

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi plama jest mała ale w czerwonym kolorze. Z kurzu to byłyby plamy białe raczej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tez o tym pomyslalem bo jakby to byl bad pixel to by widac go bylo caly czas...

@ramzes99 wpisz w google 'dust blobs lcd prjector" i porownaj jak to wyglada.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo o tym było na amerykańskim forum w temacie naszych projektorów.

Epson wymienia na "nowe", na gwarancji.

Ja dostałem gwarancję na 5 lat, to jestem spokojny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi