Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, Grzegorz Sieradzki napisał:

Panowie dziekuje.  

Ale.... przy zmianie w ps na 1080p.  info projektora pokazuje nadal 4.2.0 8 bit

Przy zmianie na 1080 i. Zmienia na 12 bit lecz nadal sdr.  I to przy wymuszonym skalowaniu amplitunera do 24hz

......     

Kwestię odpowiedniej jakości kabli ogarnąłeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiesz, hdr będzie ci tylko działał kiedy masz włączoną grę z włączoną opcją hdr.
Na ekranie z menu konsoli, tego nie zobaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grałem ostatnio w God of War z PS4 Pro na 110", jak ta gra pięknie wygląda!  input lag zerowy praktycznie nie ma żadnych opóźnień, HDR fajnie rozjaśnia niebo i różne pochodnie.
Poglądowe fotki robione telefonem

68YeELL.jpg
cYcrSpT.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

God Of War 4 | PS4 Pro VS PS4 | 4K Graphics Comparison

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raf nie myslales o XOX 1 ? wymiana ps4 na ps4 pro to taka troche kosmetyka choc w sumie ma troche wiekszy power do gier :) ja swoja zupgradowalem jakis czas temu, ale jakos nie zauwazylem zeby gry w ktore gram na codzien wygladaly duzo lepiej :) moze juz sie przyzwyczailem. Swoja droga Epson czy to na ps4 czy na pro daje rade nawet z tymi swoimi ograniczeniami. Glownie HDR i szeroka paleta robia robote, a wysotrzanie i upscaling jest na tyle dobre, ze nie ma sie co czepiać ze to nie 4K, zreszta malo gier nawet na ps4 pro ma pełne 4K...

Z ciekawosci grasz na ps4 na TV czy na proju ? 

ciekawe kiedy ps5 bedzie i zrobia normalne 4K wlacznie z odpowiednim napedem UHD na pokladzie...

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony ma swoje wewnętrzne studia które dostarczają najlepsze i najładniejsze gry generacji:  Uncharted 4, Horizon zero Dawn teraz God of War, w maju wychodzi Detroit i w sierpniu Spiderman to potwierdzone. W produkcji z dużych blockbusterów mają jeszcze Days Gone, Ghost of Tshushima, gra Kojimy Death Strending, The last of Us2 i pewnie coś jeszcze.

A MS nie ma żadnych gier w przygotowaniu zapowiedzianych, pewnie jedna Forza na koniec roku. Sony to jest fabryka gier :)
PS5 to pewnie jakiś 2020, na razie nie mają po co się śpieszyć, gdy PS4 bardzo dobrze się sprzedaje, dział gier i konsol dostarcza im w tej chwili największe przychody

Wersja PRO daje 4K  (przeważnie checkboarding, ale to trudno odróżnić od natywnego)  i czasami 60fps w grach jak ostatnio przy GoW, w grach 1080p supersampling i stabilniejszy fps, moim zdaniem zalet jest wiele :)

Edytowane przez Fanek
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Raf nie myslales o XOX 1 ?

@szewi a co to "XOX 1"? chodziło Ci o XBOXa? (jakoś nie moge nic sensownego wygóóglować pod tym XOXem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma Xbox one X i nieźle wygląda...

remasster ger XBOX360 do 4K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, szewi napisał:

oczywiscie chodzilo mi o xbox one x :) 

no ale to skoro ma ps4 a miałby wchodzić w xboxa, to znów gry od nowa kupować itd? Byłby sens? Tzn obsługuje lepiej jakość ten xbox?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna mieć i to i to :) 1X ma wbudowany naped UHD oraz jest mocniejszy do obslugi gier 4K (wiecej klatek, potezniejszy uklad graficzny / procesor teoretycznie powinno byc lepiej graficznie). Aczkolwiek zgadzam sie ze Sony ma unikalne, bardzo fajne gry :) 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, szewi napisał:

mozna mieć i to i to :)

no jasne, możan jeszcze kupić wii, nintendo itd ;)

Mnie bardziej chodzi pod kątem epsona, czy xbox ma coś co lepiej  go obsługuje? Czy tak po prostu chodziło Ci o to, że skoro ma już ps4 to mógł iść w sustem od MS z kolejną konsolą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS4 niema gry w Dolby Atmos i Xbox one S/X ma

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam xboxa sparowanego z tv, ps4 pro z epsonem i uwazam to za rozwiaznaie optymalne :)

Xbox 1 X nie wyciagnie wiecej wizualnie raczej na epsonie co ps4 pro no moze poza plynnoscia (iloscia klatek), bo tak czy owak poruszasz sie w obszarze full HD + HDR na obu konsolach.

Dolby atmos w grach to wg mnie narazie ciekawostka  :) lepiej by zapodali atmosa na android boxach pokroju ATV 4K lub Nvidii shield... 

dzis chyba wgram ten update  softu 1.12 i zobaczymy o co kaman - chociaz czytalem na AVSach opinie od osob ktore wgrały, ze tradycyjnie nie wiadomo co poprawili...Przyadloby sie zeby troch epoprawili interpolacje bo wg mnie działa słabo (przy ustawieniach innych niz niskie sa juz widzialne artefakty)

@Fanek wczoraj sprawdzilem to wyostrzanie krawedzi (opcja w super resolution) i faktycznie jest spora roznica w materiale FHD miedzy skrajnymi wartosciami  -  sprawdzalem oczywiscie na podstawie statku z Avatara jak w tej recenzji, ktora wstawiles. Mialem to ustawione na 8, ale finalnie zostawilem na 20 :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, szewi napisał:

ja mam xboxa sparowanego z tv, ps4 pro z epsonem i uwazam to za rozwiaznaie optymalne :)

Xbox 1 X nie wyciagnie wiecej raczej na epsonie co ps4 pro no moze poza plynnoscia (iloscia klatek), bo tak czy owak poruszasz sie w obszarze full HD + HDR na obu konsolach.

@szewi jak oglądasz jakieś 'domowe media' (obojętnie czy będzie to film z sieci w .avi, czy rodzinne nagranie z gopro)? Tzn jak masz coś np na USB to gdzie to wtykasz? Ja myślałem na początku że pójdzie przez ampli ale tam tylko dźwięk :( do TV jak podłączę to nie mam głosu, bo ampli mi daje głos z dekodera a TV jest tylko do wyświetlania obrazu.

Jak podłączę usb do TV i tam ustawię głos to niezbyt ma sens, bo używałbym tylko głośnika telewizyjnego, no i obraz tylko na TV a nie będzie na rzutniku.

Tuner telewizyjny z Inea mam do TV i to jest strasznie słaby - jak chce do niego podłączyć to obraz strasznie zwalnia. Nie da się tak oglądać.

Niby wiem że mogę podłączyć do PS4 ale to zawsze dodatkowe urządzenie - żona narzeka.

Nie wiem jak mam to rozwiązać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co XBOX One X przes OPPO 203 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi ja to wczoraj testowałem i moim zdaniem 20 to przesada bo nienaturalnie wyostrza krawędzie w niektórych scenach, zostawiłem na 16 :)

Jaki macie ulubiony tryb do UHD - Naturalny czy Kino?
Kino cyfrowe jednak za dużo jasności pobiera do szerokiej palety i odcina HDR to zrezygnuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, USS-SMAUG napisał:

@szewi jak oglądasz jakieś 'domowe media' (obojętnie czy będzie to film z sieci w .avi, czy rodzinne nagranie z gopro)? Tzn jak masz coś np na USB to gdzie to wtykasz? Ja myślałem na początku że pójdzie przez ampli ale tam tylko dźwięk :( do TV jak podłączę to nie mam głosu, bo ampli mi daje głos z dekodera a TV jest tylko do wyświetlania obrazu.

Jak podłączę usb do TV i tam ustawię głos to niezbyt ma sens, bo używałbym tylko głośnika telewizyjnego, no i obraz tylko na TV a nie będzie na rzutniku.

Tuner telewizyjny z Inea mam do TV i to jest strasznie słaby - jak chce do niego podłączyć to obraz strasznie zwalnia. Nie da się tak oglądać.

Niby wiem że mogę podłączyć do PS4 ale to zawsze dodatkowe urządzenie - żona narzeka.

Nie wiem jak mam to rozwiązać.

z tel android -> bezprzewodowo po chromecast (nvidia shield)

z urzadzen apple -> bezprzewodowo airplay (ATV4k)

reszta bezprzewodowo z serwera NAS via Oppo, ATV lub NVS 

USB to mozna tez bepzosrednio przez Oppo. Boxy tez chyba maja wyjscia USB z tego co pamietam.

55 minut temu, riddle napisał:

i co XBOX One X przes OPPO 203 ?

ciekawe podejscie. Natomiast film powinien trwać 3 minuty, bo na tyle jest materiału. Można przysnąć w dalszej części :) 

48 minut temu, Fanek napisał:

@szewi ja to wczoraj testowałem i moim zdaniem 20 to przesada bo nienaturalnie wyostrza krawędzie w niektórych scenach, zostawiłem na 16 :)

Jaki macie ulubiony tryb do UHD - Naturalny czy Kino?
Kino cyfrowe jednak za dużo jasności pobiera do szerokiej palety i odcina HDR to zrezygnuje

jasne kino :)

i zaraz potem tryb kino z HDR1 (auto bright)

naturalny do SDR 2d/3d i gier bez HDR

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale się temat rozkręcił fajnie

Szewi, ja głównie gram na tv FHD 47".

Dziś na próbę wziąłem do salonu na tv 78" i wcale lepiej mi się nie grało.

Na projektor nie próbowałem, jeszcze.

Zakup PS4 pro, to taki spontan był, w sumie nie wiem za bardzo, po co .

Może grafika będzie ciut lepsza i klatek więcej.

No i PS4 kupowałem używane, bo nie wiedziałem, czy mi podpasuje konsola wogole.

Wersję pro, kupiłem nówkę.

Przewidują ps5 na święta 2019/2020.

Te zdjęcia od kolegi Ridley mi się podobały i pewnie dlatego kupiłem PS4 pro .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak już mam konsole na dole, to jeszcze na projektor spróbowałem Wiedźmina.

No, jestem zadowolony. Nie wiedziałam że ps4 też hdr daje. , myślałem, że tylko pro ma tą opcję.

0907f0a8277e2664fc85f4d41a7a4fa6.jpgad8bd87aad5ac987fb9152a43dfd0795.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak wychodzi, że mało
Jak bym zaczął grać na projektorze, to pewnie by trochę więcej było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi