raf7705 965 Napisano 22 Kwietnia 2018 No ja pisałem o goglach sony vr w kontekście oglądania filmów na wielkim ekranie, nie w kontekście grania w gry z vr. Do gier, faktycznie brak rozdzielczości.Ale ekran jest 2d fhd i do filmów jest w miarę ok.Problemów z bólem głowy tez nie powinno być. Wrażenie jest jak w pustej czarnej sali kinowej, (ekran jest z przodu i pozostaje nieruchomy, kiedy ruszamy głową ). Co do imax vr w Manchesterze, dobrze wiedzieć. Fajny pomysł na wycieczkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 22 Kwietnia 2018 No ja pisałem o goglach sony vr w kontekście oglądania filmów na wielkim ekranie, nie w kontekście grania w gry z vr. Do gier, faktycznie brak rozdzielczości.Ale ekran jest 2d fhd i do filmów jest w miarę ok.Problemów z bólem głowy tez nie powinno być. Wrażenie jest jak w pustej czarnej sali kinowej, (ekran jest z przodu i pozostaje nieruchomy, kiedy ruszamy głową ). Co do imax vr w Manchesterze, dobrze wiedzieć. Fajny pomysł na wycieczkę. Tylko coś biednie z materialem. Pewnie z czasem dodadzą więcej pozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 23 Kwietnia 2018 Dnia 21.04.2018 o 20:38, user7878 napisał: Dnia 22.04.2018 o 08:07, user7878 napisał: Wybrałem głośniki Magnat ICP 52 podtynkowe. Tanie a do głośników atmosowych fajerwerków nie potrzeba. Załozę 2 na froncie i dwa na końcach pokoju w bocznej kaście - tam gdzie oświetlenie led - też tak skierowane - do dołu. Co o tym myślicie?@hubio nie obraź się ale odpuściłbyś już to DVD Ja wybrałem MAGNAT INTERIOR IC 82 20 CM 180W. 2 szt, bo robię do 5.1.2. Zastanawiałem się nad 5.1.4 (z dodatkowym wzmacniaczem), ale stwierdziłem że zawsze mogę dołożyć dodatkowe 2 głośniki (przewody ponad sufitem już leżą), a filmów z ATMOSem na razie i tak jak kot napłakał - mówię o filmach z polską ścieżką dźwiękową, bo innych żona i tak nie chce ze mną oglądać a sam i tak nie miałbym kiedy. Co do usytuowania na suficie to już kilka razy się w temacie to przewinęło, ale ja się sugerowałem informacjami stąd:http://dolbyatmos.onkyousa.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 24 Kwietnia 2018 W tamtym tygodniu przejrzałem masę testów Epsona i w jednym trafiłem na różnice ustawień tych od wyostrzania detali (strong details i coś tam jeszcze). Teraz nie moge tego znaleźć, kojarzycie może jakieś testy/ustawienia z tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 24 Kwietnia 2018 13 minut temu, Fanek napisał: W tamtym tygodniu przejrzałem masę testów Epsona i w jednym trafiłem na różnice ustawień tych od wyostrzania detali (strong details i coś tam jeszcze). Teraz nie moge tego znaleźć, kojarzycie może jakieś testy/ustawienia z tym? nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 24 Kwietnia 2018 Konkretnie chodzi o opcje: Super Resolution – Fine Line 1 (1-20) 1 (1-20) Super Resolution – Soft Focus Detail 1 (1-20) 1 (1-20) Detail Enhancement – Strength 9 (1-100) 9 (1-100) Detail Enhancement – Range Widziałem taki fajny test ze zdjęciami z włączonymi opcjami na min/max i różnice w obrazie. To był chyba angielski test, logo strony było jakieś pomarańczowe.. tyle pamiętam i nie moge teraz tego znaleźć W ogóle podkręcaliście troche te opcje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 24 Kwietnia 2018 A może filmy oglądaj, zamiast testów. Zrób sobie co najwyżej "wyrównanie paneli" i małą korektę podstawowych parametrów. A jak chcesz coś więcej, to zamów profesjonalną kalibrację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 24 Kwietnia 2018 Z tym jest najgorzej bo czasu brak ostatnio, na razie obejrzałem tylko Marsjanina UHD, wrzuce jakieś zdjecia któregoś dnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 24 Kwietnia 2018 Tu jest trochę o tym, zostawie może ktoś skorzysta http://www.projectorjunkies.com/epson-tw9300-full-review-2/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 24 Kwietnia 2018 3 godziny temu, Fanek napisał: Konkretnie chodzi o opcje: Super Resolution – Fine Line 1 (1-20) 1 (1-20) Super Resolution – Soft Focus Detail 1 (1-20) 1 (1-20) Detail Enhancement – Strength 9 (1-100) 9 (1-100) Detail Enhancement – Range Widziałem taki fajny test ze zdjęciami z włączonymi opcjami na min/max i różnice w obrazie. To był chyba angielski test, logo strony było jakieś pomarańczowe.. tyle pamiętam i nie moge teraz tego znaleźć W ogóle podkręcaliście troche te opcje? Co Ci dadzą jakieś opcje z netu jak kolejnymi czynnikami wpływającymi na obraz są: typ ekranu, adaptacja pomieszczenia. Na obraz z projekcji składa się: sam projektor: 50%, ekran: 25%, adaptacja pomieszczenia: 25% - to moje własne spostrzeżenie co do wskaźników procentowych, każdy pewno inaczej widzi te widełki, ale jedno jest pewne: na sam obraz nie ma wpływu wyłącznie projektor więc ustawienia z netu trzeba by jeszcze korelować z ekranem jaki się ma i pomieszczeniem. Jak pisze raf - zamów kalibrację i będziesz miał na tip top, albo włącz film różnego rodzaju i dopasuj ustawienia. Ja mam 4 ustawienia do DVD, 2do BD, 2 do UHD i 2 ogólne. Ustawiałem je jakiś miesiąc - aż osiągnąłem obraz jakim mi odpowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 24 Kwietnia 2018 Czemu sprzedajesz projektor ? Idą zmiany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 25 Kwietnia 2018 jest nowa wersja firmware dla Epson TW7300/9300/9300W Version: 1.12 Release Date: 20-Apr-2018 File Format: ZIP File Size: 40.78 MBsAdditional Information Additional Information to be posted in the Firmware package description: Describe supported methods: Firmware can be updated using the following projector ports: USB-A (using USB memory stick) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) ciekawe co zmienili tym razem Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 25 Kwietnia 2018 to niewiem..., narazie zadne info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 25 Kwietnia 2018 Hubio ja wiem, sam mam gotowe ustawienia wydrukowane na kartce i robie korekte pod siebie. Profesjonalna kalibracja nie ma sensu na razie bo mam 15h na liczniku. Jeszcze do ustawień wystarczająco dobrze nie usiadłem, chroniczny brak czasu ostatnio. Swoją drogą widzicie u siebie jakieś różnice w obrazie czy jasności po 100h lub lepiej po 300h na Epsonach, jak padła kilka razy ta liczba w tym temacie? Odnośnie firmware znalazłem na hiszpańskim forum: Cytat 1. Arrea continues with the updates !!!!Tomorrow I install it and I count to seeI imagine it will be small corrections! 2. updated this morning,the connection with the wireless has improved a lot, now it's much fasteron video I have noticed that the image is a cleaner skin, the same is a placebo effect 3. The movement adjustment of the lens has also been made more precise when you make small corrections, before it did not respond as well as it should, the improvement in the wireless transmission I have not tested yet, in any case now this machine is at a difficult level to beat in its category .. 4. Updated the EPSON to version 1.12Tested with:- DUNKERQUE ultra HD vs BD- ALIEN COVENANT ultra HD- LET ME LEAVE ultra HD- BLADE RUNNER 2049 ultra HDImprovements I found:- Better definition in both ULTRA HD and BD- Better contrast- Best blacks- Better color palette- Better brightness in images in ULTRA HD- Improved HDR (better illumination of the lanterns in night scenes, information on the screen of computers, car lights in night scenes, lights of street lamps, etc)- Precise displacement of the motorized lens when framing the projected image on the screen.- More precise and soft focus- More precise and smooth zoom Inni napisali mu, że to efekt placebo, więc w sumie do końca nie wiadomo czy coś poprawia oprócz wifi i precyzji Lens Shift Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 25 Kwietnia 2018 25 minut temu, Fanek napisał: Swoją drogą widzicie u siebie jakieś różnice w obrazie czy jasności po 100h lub lepiej po 300h na Epsonach, jak padła kilka razy ta liczba w tym temacie? Ja nie widzę żadnej... Pytałem o to wcześniej i koledzy pisali też, że nie widzą... Obraz jest dokładnie taki sam jak na początku... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pedros3001 0 Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja z kolei zapytam się o temat martwych lub świecących stale pixeli, czy sprawdzaliście swoje projektory po zakupie pod względem tych wad? Czy w modelach Epsona z tematu widoczne są pojedyncze pixele np. przy wielkości ekranu 120" i odległości 3-4m? Przez chwilę miałem Epsona TW5300 i od nowości posiadał świecący stale na czerwono uszkodzony pixel na środku ekranu, co zmusiło mnie do zwrotu sprzętu. Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez pedros3001 błąd w edycji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebaa 8 Napisano 25 Kwietnia 2018 Ja z kolei zapytam się o temat martwych lub świecących stale pixeli, czy sprawdzaliście swoje projektory po zakupie pod względem tych wad? Czy w modelach Epsona z tematu widoczne są pojedyncze pixele np. przy wielkości ekranu 120" i odległości 3-4m? Przez chwilę miałem Epsona TW5300 i od nowości posiadał świecący stale na czerwono uszkodzony pixel na środku ekranu, co zmusiło mnie do zwrotu sprzętu.Może to nie był bad pixel tylko jakiś paproch w optyce przyklejony np. na zwierciadle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 25 Kwietnia 2018 3 godziny temu, pedros3001 napisał: Ja z kolei zapytam się o temat martwych lub świecących stale pixeli, czy sprawdzaliście swoje projektory po zakupie pod względem tych wad? Czy w modelach Epsona z tematu widoczne są pojedyncze pixele np. przy wielkości ekranu 120" i odległości 3-4m? Przez chwilę miałem Epsona TW5300 i od nowości posiadał świecący stale na czerwono uszkodzony pixel na środku ekranu, co zmusiło mnie do zwrotu sprzętu. Nawet nie wiedziałem, że należy się tym martwić... Miałem wcześniej Epsona 6700 i teraz 9300 i nie było żadnych bad pixeli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Sieradzki 1 Napisano 26 Kwietnia 2018 czesc .Panowie wlasnie nabylem 9300W. czy ktos z Was uzywa ps4 pro? jak ustawic to cholerstwo by wydobyc hdr? nie ma mozliwosci zmiany w ps4 60hz na 24 by zrobic miejsce w przepustowosci. pomoze ktos? pokazuje mi sie wps 3840x2160 60hz hdcp 2.2 w info epsona 8 bit 4.2.0 709 sdr. jak wydobyc hdr i wiecej bitów? dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Kwietnia 2018 Przy 60hz nie da się więcej bitów.Możesz mieć HDR 8 bitowy. 4.2.0Ale to chyba tylko pójdzie przy zastosowaniu "fury linker" pomiędzy PS4 a projektor. Bo samo PS4, nie ma takiego trybu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Najlepsze ustawienia to chyba ustawić 1080p na konsoli i wtedy masz HDR. W opcjach Epsona włączyć w tym trybie 4K Enhancement Ostatnio też podpinałem PS4 Pro, to chyba najlepsze ustawienie? btw ktoś się przymierza do nowego firmware? Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Fanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 26 Kwietnia 2018 8 godzin temu, Grzegorz Sieradzki napisał: czesc .Panowie wlasnie nabylem 9300W. czy ktos z Was uzywa ps4 pro? jak ustawic to cholerstwo by wydobyc hdr? nie ma mozliwosci zmiany w ps4 60hz na 24 by zrobic miejsce w przepustowosci. pomoze ktos? pokazuje mi sie wps 3840x2160 60hz hdcp 2.2 w info epsona 8 bit 4.2.0 709 sdr. jak wydobyc hdr i wiecej bitów? dziekuje tak jak pisza koledzy. ustawiasz full HD i wlaczasz HDR na konsoli, a w Epsonie poprawianie 4K na wlaczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Sieradzki 1 Napisano 26 Kwietnia 2018 Panowie dziekuje. Ale.... przy zmianie w ps na 1080p. info projektora pokazuje nadal 4.2.0 8 bit Przy zmianie na 1080 i. Zmienia na 12 bit lecz nadal sdr. I to przy wymuszonym skalowaniu amplitunera do 24hz ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) 4k HDR Gaming Projector Epson 5040ub/9300 - PS4 PRO - THE LAST OF US Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez riddle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach