Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, szewi napisał:

sa rozne patenty  np rolety zaciemniajace, specjalne takniny ktore zasuwasz w momencie projekcji po bokach ekranu itp

Wiem dużo widziałem tego, ale takie zmiany na razie nie wchodzą w gre, szybciej dojdzie do remontu czuje :D
Na razie chce wyciągnąć możliwie najlepsze ustawienia obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, user7878 napisał:

Ja własnie zmieniam kolor pokoju. Za kilka dni zdam relacje. Sufit bedzie czarny ;)

zrob relacje z cyklu przed i po :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi postaram się jakieś fotki dać ale sprzed będzie ciężko bo już pokój rozebrany ;)
Najważniejsze będą moje odczucia po ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, user7878 napisał:

Najważniejsze będą moje odczucia po ;)

I tu sie mylisz.. najważniejsze będą NASZE odczucia po przeczytaniu Twoich wpisów! ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiem dużo widziałem tego, ale takie zmiany na razie nie wchodzą w gre, szybciej dojdzie do remontu czuje Na razie chce wyciągnąć możliwie najlepsze ustawienia obrazu

Masz kilka ustawień do HDR, HDR 2 jest chyba najciemniejszy.Kolega Redley, podał skład mieszanki jego farby.

Masz ekran stały, idealnie żeby go pomalować.

Ja bym to chętnie u siebie zrobił ale na zwijanym, boję się, że farba się wykruszy.

Szewi.

W tw7300, nie ma manualnej przysłony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pepex fajnie się u Ciebie spotkać ;) na pierwszym zdjęciu widać, że byłoby co robić ;)

Na 3 fotce widać za to jak biały sufit obniża kontrast :(

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, ramzes99 napisał:

@Pepex fajnie się u Ciebie spotkać ;) na pierwszym zdjęciu widać, że byłoby co robić ;)

Na 3 fotce widać za to jak biały sufit obniża kontrast :(

By za daleko nie trzeba było chodzić to pod ręką trzymam zapasy :D.

Niestety to same nalewki więc cięęężkie :)

Sufit niestety musi pozostać jak jest, nie mój Ci on, więc nie chcę go za bardzo bezcześcić kolorystycznie :D.

Zastanawiałem się jeszcze nad rozciągnięciem cieniutkich linek w poprzek pokoju i kotarze poziomej na suficie suwanej po nich, ale musiała by mnie wena dopaść by wykombinować takowe cudo. 

Edytowane przez Pepex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ogolnie to ja bym zrezygnował z kotary zasłaniającej ekran bo w sumie po co go zasłaniać? Jak już to kotary powinny zasłaniać boczne ściany i najlepiej jakby zasłoniła sufit. Wtedy byłobo super. Nie potrzeba przemalowywania pokoju a zasłaniasz tylko wtedy jak oglądasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celem kotary jest zabezpieczenie przed kurzem :). Nie chcę później narobić plam i smug wycierając. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzaja sie ekrany ALR, ktore odbijaja swiatlo otoczenia i maja mniejsza strate kontrastu z tego powodu.

A ja myślałem że jest odwrotnie że ekran nie odbija światła otoczenia czyli nie świeci zbędnym światłem a tylko tym z projektora które pada na ekran pod określonym kątem i to daje efekt ALR.

A propo kotar jest taki filmik na którym Pani jedną ręką bez wysiłku zasłania kotary z czarnego velvetu na ścianach i suficie i daje to wow efekt. Ciekawe jaki na żywo bo obraz zapisany kamerą może troszkę przełamywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, sebaa napisał:

A propo kotar jest taki filmik na którym Pani jedną ręką bez wysiłku zasłania kotary z czarnego velvetu na ścianach i suficie i daje to wow efekt. Ciekawe jaki na żywo bo obraz zapisany kamerą może troszkę przełamywać.

Wszystko się da. Tylko w pewnym momencie robi się to nonsensowne. Można np zastosować elektryczne kotary ale same szyny z napędem to jakieś 750 -1000 zł. Gdybym był u siebie to penie wymyślił bym jakiś system oparty na tym, że pociągając sznureczek rozsuwa się coś na suficie ale to kasa, kasa, kasa a na 2-3 lata to nie warto :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czasami zdarza mi się coś tak oglądać, albo odpalić youtube'a, do tego słuchawaki dobre na uszy i zajawa jak na koncercie!

Włączyłem film z netflixa FHD ale bitrate ma 7.3Mb/s.Kurde, super się ogląda.

Jak ktoś nie chce projektora kupować i mieć obraz jak w kinie, bez problemów z kontrastem, zaciemnianiem itp.

To polecam PS4 i gogle VR.

Idealne kino dla jednej osoby.

Filmy z płyt Blu-ray, z Netflixa i Amazona.

Sorry za offtop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, raf7705 napisał:

Jak ktoś nie chce projektora kupować i mieć obraz jak w kinie, bez problemów z kontrastem, zaciemnianiem itp.

Sorry za offtop.

Po 10 min. zaczęło mi strasznie łzawić oko... To było 2 lata temu..., a do dzisiaj mam problemy z tym okiem... Byłem w ciągu tych 2 lat u 3 okulistów i nic nie znaleźli. Obecnie to już bardzo rzadko to odczuwam, ale wtedy 2 lata temu to pierwsze 3 miesiące była tragedia... Na 100% nie mogę tego powiązać z VR, ale na 99% już tak bo to była jedyna rzecz jakoś związana z oczami z jaką miałem wtedy do czynienia. Nie muszę dodawać, że nigdy wcześniej tak się nie zdarzyło. Nie noszę okularów. Mam idealny wzrok. To co prawda nie było VR od Sony tylko od Samsunga GEAR VR, ale technologia ta sama. A i nawet w 2d jak pamiętam na filmach był problem rozmycia po bokach czyli im dalej od środka ekranu tym bardziej nieostry obraz. To zresztą główna wada VR. W 2d jeszcze nie tak straszne, ale już w filmach dedykowanych do VR - tak. Po środku znośnie, ale po bokach...

Pewnie każdy ma inne odczucia po VR bo tą technologię można albo pokochać albo znienawidzić... Żeby nie było - doceniam ją bardzo, ale dobry efekt myślę będzie za jakieś 5 - 10 lat i wtedy to może całkowicie zrewolucjonizować cały świat elektronicznej rozrywki...

Sorry za odpowiedź offtopic

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.04.2018 o 17:23, sebaa napisał:

A ja myślałem że jest odwrotnie że ekran nie odbija światła otoczenia czyli nie świeci zbędnym światłem a tylko tym z projektora które pada na ekran pod określonym kątem i to daje efekt ALR.

nie ma czegos takiego co nie odbija swiatla otoczenia, tylko odbicia sa pod innymi katami.

ekrany matowe odbijaja w kazdym kireunku swiatlo tak samo, lacznie ze swiatlem otoczenia i kieruje je w strone widza. Ekran ALR nie, wiekszosc swiatla otoczenia obdija sie w kierunku wektora czyli w przeciwlegla sciane od widza natomiast swiatlo z projektora jest odbite w kierunku widza pod warunkiem wlasciwej istalacji gdzie kat padania swiatla na ekran jest rowny katowi odbicia w kierunku widza. Wystarczy przy ekranie ALR stanac w pozycji tego wektora np z boku zeby zobaczyc te odbicia z otoczenia.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.03.2018 o 23:51, hubio napisał:

Tożsamość BD - bardzo fajnie się prezentuje na projektorze... Dużo ciemnych scen,, świetny deszcz... Dźwięk 5.1 z dużą ilością dobrych efektów... Jeden z lepszych filmów na projektory...

Też mały offtopic :) chodzi Ci o ten?

http://www.filmweb.pl/film/Tożsamość-2011-536768

czy ten z 2003 ?

W UHD ich widze obu nie ma

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie polećcie jakieś głośniki/uchwyty pod atmosa. Bo jak juz robie ten sufit na czarno to przygotowalbym go sobie pod atmosa. Zrobiłbym frontowe górne. Trzeba je "wbić" w sufit? Tak chyba byloby lepiej bo by nie odstawały.

Jeszcze inne rozwiazanie to wsadzic je bo bokach pokoju bo tam będe mial kastę z oswoetleniem led. Czy jakbym wsadził tam przednie i tylne atmosy to byloby ok? Nie na suficie a z boku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Fanek napisał:

Też mały offtopic :) chodzi Ci o ten?

http://www.filmweb.pl/film/Tożsamość-2011-536768

czy ten z 2003 ?

W UHD ich widze obu nie ma

Chodzi o ten z 2003: http://www.filmweb.pl/Tozsamosc

A kto mówił o UHD ? :) Ja oglądałem z BD. Pewno i na DVD było by ok.  Polecam Ci też na projektor film "Inni" z Nicole Kidman - może być nawet na DVD. Poczujesz się lub jak z kimś będziesz jeszcze oglądał - poczujecie - jak byście tam byli... Gwarantuję. Dla mnie numer jeden na projektory...

Teraz oglądam z DVD serial HBO Kompania Braci i wczoraj nawet porównywałem na kilku scenach z TV i kolejny raz lepsza czerń na projektorze (właściwie odcienie czerni i detale w czerniach, a nie sama czerń), oczywiście gorszy kontrast, ale całkowicie akceptowalny. Co do samej jakości obrazu z DVD co tutaj było ostro ze mną wcześniej dyskutowane ze zdumieniem odkryłem, że na TV była ta słaba jakość bardziej widoczna niż na projektorze. Może właśnie przez kontrast, który zwiększa cały obraz wraz z szumami. A film jest w pełnym 16:9 więc nawet nie ma taryfy ulgowej na projektorze, że mniejszy obraz..

Generalna zasada w mojej opinii jest jedna jeśli chodzi o porównanie naszego Epsona i projektorów w ogóle - w ciemnych scenach projektory sprawdzają się znakomicie, w jasnych jest źle, bardzo źle lub akceptowalnie... Źle i bardzo źle jest we wszystkich projektorach poniżej 9 tyś nie będących naszym Epsonem, SONY, JVC - akceptowalnie w naszym Epsonie. Być może dobrze by było w JVC czy SONY, ale nie miałem okazji...

*Kontrast w moim TV jest bardzo wysoki. Porównywałem na standardowym ustawieniu w jakim oglądam filmy i seriale na TV (troszkę podrasowany tryb standardowy bez upłynniacza), ustawienia w odtwarzaczu UHD identyczne i na projektor i na TV. Żeby zmniejszyć wyrazistość tych szumów na TV przełączyłem się na tryb kino w TV i były mniejsze, ale wciąż bardziej widoczne niż na projektorze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem głośniki Magnat ICP 52 podtynkowe. Tanie a do głośników atmosowych fajerwerków nie potrzeba. Załozę 2 na froncie i dwa na końcach pokoju w bocznej kaście - tam gdzie oświetlenie led - też tak skierowane - do dołu. Co o tym myślicie?
@hubio nie obraź się ale odpuściłbyś już to DVD ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, user7878 napisał:

@hubio nie obraź się ale odpuściłbyś już to DVD ;)

Jak już pisałem kiedyś wcześniej - chciałbym odpuścić, ale nie mogę. Kolekcję 700 filmów na DVD od listopada zacząłem zmieniać na BD/UHD. Miałem ambitny plan zmiany wszystkich. Udało mi się zmienić ok 50 (!) - tylko tyle było dostępnych. Tak wygląda polski rynek filmów ! Jak już pisałem wielokrotnie wcześniej nie ma na BD np. Pianisty czy Zniewolony 12 years of slave (oba oscarowe), a to tylko wierzchołek góry lodowej.  Posiłkowałem się oczywiście wydaniami zagranicznymi BD/UHD z polskimi napisami lub/i lektorem, ale to wciąż było tylko ok 50. Dodatkowo jeszcze jak już są w Polsce wydania UHD to są wielokrotnie droższe niż te zagraniczne.

Tak więc user7878 jak ktoś zna perfect angielski jak Szewi, albo ściąga z netu ma w d. takie problemy. Jak ktoś korzysta ze stremingu ma bardzo ograniczony dostęp. Np z tych moich 700 patrzyłem na Netflixa i Amazona i Showmax to było może z 60 dostępnych. Jak ktoś rekreacyjnie ogląda film raz lub 2 razy w tygodniu to też wiadomo, że ma mniejsze potrzeby. Ja oglądam codziennie jakiś film.

Więc w kontekście naszego projektora i projektorów w ogóle jakość DVD jest niezwykle ważna. Zresztą jak by poczytać fora ludzie bardzo często piszą, że po co im projektor 4k skoro obejrzą w tej rozdzielczości z 30 filmów rocznie. Akurat w kontekście projektora Epson 7300/9300 bardzo się mylą, bo ten projektor jest po prostu bardzo dobry... Oprócz samego 4k ma znakomite parametry i przy odpowiedniej adaptacji pomieszczenia i stosunkowo małym ekranie DVD (szczególnie anamorficzne) ogląda się tak samo dobrze, albo lepiej niż na TV...

Więc user7878 temat DVD -> projektory jest znacznie ważniejszy niż Atmos, nowe tryby HDR, kabelki HDMI itp :) Oczywiście dla osób legalnie korzystających z filmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, raf7705 napisał:

Sorry za offtop.

ja niestety nie przkeonałem sie do tej techologii a naprawde chcialem jej dać kredyt zaufania. Rozdzielczosc srednia no i niestety po 15 min gry bol glowy, tak bylo u mnie. Uwazam ze potrzeba czasu, mocnych konsol tak zeby pociagnely VR 4K oraz doproacowania sterowania w VR.  Chociaz efekty czasem byly b dobre np wrazenie jakby naprawde sie bylo na kolejce gorskiej, czy nurkowanie z rekinem ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie ma czegos takiego co nie odbija swiatla otoczenia, tylko odbicia sa pod innymi katami.
ekrany matowe odbijaja w kazdym kireunku swiatlo tak samo, lacznie ze swiatlem otoczenia i kieruje je w strone widza. Ekran ALR nie, wiekszosc swiatla otoczenia obdija sie w kierunku wektora czyli w przeciwlegla sciane od widza natomiast swiatlo z projektora jest odbite w kierunku widza pod warunkiem wlasciwej istalacji gdzie kat padania swiatla na ekran jest rowny katowi odbicia w kierunku widza. Wystarczy przy ekranie ALR stanac w pozycji tego wektora np z boku zeby zobaczyc te odbicia z otoczenia.
Ok. Ja wiem jak to działa i opisałem jak to widać z optymalnego punktu oglądania. Sprawdzałem tylko czy Ty wiesz bo w ostatnim poście napisałeś skrótowo że odbija światło otoczenia co zwiększa kontrast co można było różnie zrozumieć. Że to jakaś sztuczna inteligencja tam siedzi. Sorki za czepialstwo taki dzień miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja niestety nie przkeonałem sie do tej techologii a naprawde chcialem jej dać kredyt zaufania. Rozdzielczosc srednia no i niestety po 15 min gry bol glowy, tak bylo u mnie. Uwazam ze potrzeba czasu, mocnych konsol tak zeby pociagnely VR 4K oraz doproacowania sterowania w VR.  Chociaz efekty czasem byly b dobre np wrazenie jakby naprawde sie bylo na kolejce gorskiej, czy nurkowanie z rekinem 

IMAX oferuje takie mocniejsze VR. FoV prawie 2x większy od Ocullus Rift oraz full movement tracking dzięki temu że poruszamy się w specjalnym pokoju, wyposażonym w sensory odczytuje pozycje naszego ciała i broni. Miałem chwilę zabawy w Bangkoku. Polecam wybrać się grupa, bo można sobie postrzelać w 4-osobowej drużynie. 

https://imaxvr.imax.com/?section=faq

Nie miałem czasu przejść wszystkich gierek (a np Deadwood był polgodzinny I kosztował tyle co 3 inne gry) ale ubaw po pachy, niewspolmierny do domowego VR.

Najbliższa Polsce lokacja to Manchester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi