Fanek 11 Napisano 18 Kwietnia 2018 TW7300 już na półce, trzeba ją było wzmocnić i powiększyć, pierwsze wrażenie po wyjęciu z kartonu "ale to jest wielkie" Napisze więcej wrażenia i więcej pytań ale na ten moment po 2h testów z 4K HDR jestem bardzo zadowolony! I nie ma tej pierdolonej tęczy w końcu... nigdy więcej DLP dopóki ta technologia coś się nie zmieni. Puszczam MKV z Ferguson Fbox ATV, daje na sztywno 24hz, chroma 4:4:2 i wykrywa za każdym metadane 12bit 4:2:2 BT.2020 HDR tak powinno być za każdym razem? (tzn patrzyłem inne i wykrywa SDR także) Czy HDR zawsze włacza się na ten sam tryb? bo na niektórych screenach widziałem HDR2, ale u siebie dziś jeszcze nie, sprawdziłem może na 5 filmach. Przy wyłączaniu z pilota przyciskiem SYTANDBY bo tak się wyłącza tego Epsona tak? projektor chłodzi się może 5 sekundy i się wyłącza tak powinno być nie dłużej? Stary Epson chodził mi z 30 sekund chłodząc lampe i dopiero cisza (tam tylko był ON i OFF na pilocie). Czemu od razu się Was nie posłuchałem, człowiek chciał zaoszczędzić trochę ale już widze, że nie warto, nie szkoda kasy na to Aha jeszcze jedno puszczałem MKV 1080p z fergusona i nie miałem też dostępnej opcji "Poprawa 4K" była po prostu nieaktywna. Czy to znaczy, że w tym przypadku ferdek sam skaluje obraz z 1080p do 4K jak myślicie? Kiedy można jej używać? 11 godzin temu, szewi napisał: na wstepie zorientuj sie jaki ma firmware. Dosyc istotne zmiany zaszly w 1.11 ktore wplywaja na HDR. Kurde napisz gdzie to sprawdzić? szukałem po zakładce INFO (przedostatnia) i był tam tylko jakiś długi numer podany, na pewno nie 3 cyfrowy ani nie 1.11 Btw na avsforum znalazłem takie ustawienia, co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 19 Kwietnia 2018 Dobrze by było żebyś przeczytał instrukcję obsługi, tam znajdziesz odpowiedzi na większość nurtujących Cię pytań.Ewentualnie ten temat od początku, też jest tu sporo informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Tak zrobie usiąde do manuala, na razie nie było na to czasu. Powiedzcie tylko na teraz z tym wyłączaniem projektora i chłodzeniem lampy jak jest u Was? I te ustawienia co wkleiłem z avsforum wyglądają na pierwszy rzut oka OK? One chyba są do 93000, ale troche bym się nimi posiłkował Na razie cieszę się, że wszystko generalnie działa, wykrywa metadane bez większego problemu, po 2h przy ustawieniach na razie cieszy Rozruszam ten temat na nowo Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Fanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 19 Kwietnia 2018 @Fanek z ustawieniami to sam testuj. Jedne mi bardziej podchodzą inne mniej. Ja mam 2 tryby: 1 do TV i drugi do filmów 4k z HDR.Tryb hdr czy to hdr1 czy hdr2 bedzie taki jak wybierzesz sam. To czy sygnal dostanie hdr to juz kwestia pliku ktory puscisz i urzadzenia podpietego do epsona.U mnie wylaczanie tez trwa kilka sekund za to co jakiś czas proces właczania projektora trwa dluzej i to mnie wnerwia. Tzn. uruchamia sie i dioda miga przez kilkanascie sekund i dopiero potem rozjaśnia sie obraz. Nie wiem jak to wyłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Przekopałem ten temat od 50 strony do dziś, znalazłem ustawienia na avsforum "Harpervision" i pare innych, widzę że były już w tym temacie, ale podrzuce jeszcze raz na przyszłość Tu w pliku pdf ładnie zebrane Cytat Przetrzepałem różne polecane ustawienie i najbardziej spodobał mi się oledurt Bright Cinema version 1 z linka poniżej: https://ufile.io/7sg4z Teraz czekam na kalibrację Harpervision słaby. http://www.avsforum.com/forum/68-digital-projectors-under-3-000-usd-msrp/2563857-official-epson-5040ub-6040ub-owners-thread-241.html#post52228017 Dopiero się zorientowałem z wersją firmware, że to ten długi ciąg i wersja jest na samym końcu, tak więc mam 1.10. W praktyce 1.11 dużo zmienia w kwestii HDR? Jest jakieś ryzyko, że się uwali projektor po wgraniu nowego? Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Fanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) 13 godzin temu, Fanek napisał: TW7300 już na półce, trzeba ją było wzmocnić i powiększyć, pierwsze wrażenie po wyjęciu z kartonu "ale to jest wielkie" Napisze więcej wrażenia i więcej pytań ale na ten moment po 2h testów z 4K HDR jestem bardzo zadowolony! Fanek gratuluję zakupu... Muszę dodać, że starałem się Cię przekonać do samego końca do Epsona... Mnie bardzo by ciekawiło porównanie do tej Optomy UHD60 co miałeś wcześniej, oprócz tego efektu tęczy, który Ci przeszkadzał jak byś mógł zrobić porównanie w takich kwestiach jak: 1. Kontrast 2. Kolory 3. Czerń 4. Ostrość Oczywiście chodzi o Twoje subiektywne odczucia. Masz unikalne doświadczenie porównania 2 projektorów 4k. Czy rzeczywiście w Esponie widać tą różnicę w kontraście ? Jak by komuś nie przeszkadzał efekt tęczy to co byś mu zaproponował. Odpowiadaj szczerze bo nawet jak pochwalisz Optomę nikt Cię tu nie zje... Ja sam mam bardzo ochotę porównać jakiś DLP 4k z tym Epsonem... 36 minut temu, Fanek napisał: W praktyce 1.11 dużo zmienia w kwestii HDR? Jest jakieś ryzyko, że się uwali projektor po wgraniu nowego? Tak - dużo zmienia. Warto dla HDR - jest jaśniejszy i lepszy. Nikomu jeszcze z nas nic nie uwaliło... Jak zawsze w przypadku updatu - nie może zabraknąć prądu w czasie aktualizacji... Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 19 Kwietnia 2018 Napisze porównanie z Optomą przy wolnej chwili choć krótko ją testowałem przez tą tęcze, ale na obu włączałem te same filmy i po szybkiemu moge powiedzieć, że różnica to nie deal breaker, na Optomie obraz był na starcie ostrzejszy i HDR mógł trochę jaśniej świecić. No z tym prądem właśnie ciut się obawiam, gdyby zdarzyło się że miałbym mega pecha... a długo ten update trwa? 2-3 minuty czy dłużej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 19 Kwietnia 2018 7 minut temu, Fanek napisał: Napisze porównanie z Optomą przy wolnej chwili choć krótko ją testowałem przez tą tęcze, ale na obu włączałem te same filmy i po szybkiemu moge powiedzieć, że różnica to nie deal breaker, na Optomie obraz był na starcie ostrzejszy i HDR mógł trochę jaśniej świecić. No z tym prądem właśnie ciut się obawiam, gdyby zdarzyło się że miałbym mega pecha... a długo ten update trwa? 2-3 minuty czy dłużej? Głównie kontrast mnie by interesował i jak wypadały jasne sceny - gdzie lepiej. Update dokładnie nie pamiętam, ale - max. 10 min. Musisz ryzykować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Fanek napisał: Napisze porównanie z Optomą przy wolnej chwili choć krótko ją testowałem przez tą tęcze, ale na obu włączałem te same filmy i po szybkiemu moge powiedzieć, że różnica to nie deal breaker, na Optomie obraz był na starcie ostrzejszy i HDR mógł trochę jaśniej świecić. No z tym prądem właśnie ciut się obawiam, gdyby zdarzyło się że miałbym mega pecha... a długo ten update trwa? 2-3 minuty czy dłużej? w kwestii firmware tu masz wiecej info podpowiedzi (wprawdzie to dotyczy juz niekatulanej wersji ale procedura jest podobna). https://www.youtube.com/watch?v=u2YLbgIYQYQ Jak rozpakujesz plik ze strony epson.pl dla Twojego prjektora tam masz tez dokladne instrukcje, ktore nalezy przeczytac. Update trwa jakies ok 2 minut. Wiadomo robi sie to na wlasne ryzyko. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 19 Kwietnia 2018 Czyli mamy w temacie drugą osobę, która kupiła Optomę UHD60 i wymieniła na Epsona... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramzes99 27 Napisano 19 Kwietnia 2018 To ja jestem chyba jedyny, który wymienił 9300 na 7300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 19 Kwietnia 2018 26 minut temu, ramzes99 napisał: To ja jestem chyba jedyny, który wymienił 9300 na 7300 Ano to może chodziło o Ciebie jako tą pierwszą osobę. Jeśli tak to moja pomyłka Przepraszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 19 Kwietnia 2018 Ridley miał optome i wymienił na tw7300.Ramzes a Ty czemu wymieniłeś tw9300 na tw7300? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, raf7705 napisał: Ridley miał optome i wymienił na tw7300. Ramzes a Ty czemu wymieniłeś tw9300 na tw7300? czasem moze nie udac sie skorzystac z dod kontrastu 9300 szczegolnie w jasnym salonie / niezaadaptowanym pomieszczeniu. Wtedy roznica miedzy 7300 a 9300 sie zaciera a 4k jednak zostaje w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) 5 godzin temu, szewi napisał: w kwestii firmware tu masz wiecej info podpowiedzi (wprawdzie to dotyczy juz niekatulanej wersji ale procedura jest podobna). https://www.youtube.com/watch?v=u2YLbgIYQYQ Jak rozpakujesz plik ze strony epson.pl dla Twojego prjektora tam masz tez dokladne instrukcje, ktore nalezy przeczytac. Update trwa jakies ok 2 minut. Wiadomo robi sie to na wlasne ryzyko. Szewi powiedz tylko plik z firmware ma być rozpakowany (czyli plik "bin") czy ma na penie leżeć plik "zip"? na tym video co podałeś chłop mówi dont unzip, a tu z kolei gość wypakowuje w innych opisach nic nie ma o tym, ale wydaje mi się że ma być plik "bin" tak? Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Fanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 19 Kwietnia 2018 Ma być rozpakowany. Bin. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 19 Kwietnia 2018 Dobra wszystko OK, jest soft 1.11 teraz ustawienia z kartki i oby koniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 20 Kwietnia 2018 HDR na 1.11 wydaje mi się bardziej skupia światło w jednym miejscu, latarnie nocą w Allied przykładowo mają teraz chyba mniejszą poświate i chyba jaśniej świecą. Ogólnie dobra zmiana. Ustawiłem już wszystko w boxie Fergusona, sparowane jest idealnie, metadane wykrywa pięknie Wrzuciłem wczoraj oledurt Bright Cinema version 1 z tych podanych wyżej pdf, obraz jest piękny ale jednak świeci zbyt jasno (mam ekran ramowy white), w pokoju w nocy jest zbyt jasno. Dziś potestuje inne i podoba mi się nawet z fabrycznych ustawień "Cyfrowy kinowy" - czy tylko w tym trybie pokryta jest cała szeroka paleta barw czy jeszcze w którymś trybie? Walcze jeszcze z czernią aby uzyskać bardziej ciemną, na moim ekranie robi się szara, więc tyle światła do HDR nie będę potrzebował tylko jakiś consensus po środku. Możecie podpowiedzieć ze swojego doświadczenia jakie opcje zmniejszenie lub powiększenie najbardziej poprawiają czerń? Może porozmawiamy trochę o tym W ogóle podłączyłem wczoraj też kompa na HDMI 1.4 i puściłem serial w 720p 1gb plik mkv, dodałem mu 4k eshift, Rec2020 + pare innych rzeczy i za głowe się złapałem co projektor zrobił z tym crapowatym plikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramzes99 27 Napisano 20 Kwietnia 2018 17 godzin temu, raf7705 napisał: Ridley miał optome i wymienił na tw7300. Ramzes a Ty czemu wymieniłeś tw9300 na tw7300? Dla mnie nie warto było dopłacać 4tys. Na 9300 obraz był lepszy, szczególnie czernie ale nie było takiej wielkiej różnicy żeby 4tys za to zapłacić. W jasnych scenach praktycznie nie widziałem żadnej różnicy a w ciemnych przewaga 9300 była ale nie warta 4tys. Za te pieniądze wolałem dokupić sprzęt audio. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) 14 minut temu, Fanek napisał: HDR na 1.11 wydaje mi się bardziej skupia światło w jednym miejscu, latarnie nocą w Allied przykładowo mają teraz chyba mniejszą poświate i chyba jaśniej świecą. Ogólnie dobra zmiana. Ustawiłem już wszystko w boxie Fergusona, sparowane jest idealnie, metadane wykrywa pięknie Wrzuciłem wczoraj oledurt Bright Cinema version 1 z tych podanych wyżej pdf, obraz jest piękny ale jednak świeci zbyt jasno (mam ekran ramowy white), w pokoju w nocy jest zbyt jasno. Dziś potestuje inne i podoba mi się nawet z fabrycznych ustawień "Cyfrowy kinowy" - czy tylko w tym trybie pokryta jest cała szeroka paleta barw czy jeszcze w którymś trybie? Walcze jeszcze z czernią aby uzyskać bardziej ciemną, na moim ekranie robi się szara, więc tyle światła do HDR nie będę potrzebował tylko jakiś consensus po środku. Możecie podpowiedzieć ze swojego doświadczenia jakie opcje zmniejszenie lub powiększenie najbardziej poprawiają czerń? Może porozmawiamy trochę o tym W ogóle podłączyłem wczoraj też kompa na HDMI 1.4 i puściłem serial w 720p 1gb plik mkv, dodałem mu 4k eshift, Rec2020 + pare innych rzeczy i za głowe się złapałem co projektor zrobił z tym crapowatym plikiem w trybie kino cyfrowe masz 99%/80% ( DCI / REC2020), tryb naturalny 89%/65% Źródło: https://hdtvpolska.com/epson-eh-tw9300w-test-projektora-lcd-4k-ultra-hd/ na czernie wplywaja m.in natywny kontrast proja, ustawienie jasnosci w menu tryb pracy lampy (HIgh, Medium, Eco -> w eco bedzie najciemniej, ale w tym projektorze i tak jest to bardzo jasno do filmow SDR na bialym ekranie ja wlasnie uzywam tego trybu) ustawienie manualnego przyciemnienia przeslony: manual iris mozesz sie pobawic tymi ustawieniami na poczatek. potem masz kwestie ekranu kalibracji i warunkow w jakich odtwarzasz filmy. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) " w trybie kino cyfrowe masz: 99%/80% ( DCI / REC2020) " to ja wiem, ale czy tylko w tym jednym czy w "Kinowym" też? 89%/65% (tryb Naturalny) podejrzewam, że w "Kinowym" gdzieś po środku co 95% dobrze to rozumiem? Im jaśniejszy tryb tym mniejsze pokrycie kolorów będzie, więc trzeba znaleźć środek aby HDR też się wyróżniał. Szewi Ty pewnie pierwszy miałeś tu tego Epsona i czytałem w temacie że dużo siedziałeś przy ustawieniach Napiszesz jakąś swoją opinie? I z tą czernią które opcje najbardziej wpływają na bardziej intensywny black Mowa tylko o ustawieniach dla HDR. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez Fanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) wg mnie warunki pt zaciemnienie pokoju i zminimalizowanie odbic swiatla z otoczenia daja najwieksza poprawe w odbiorze kontrastu i czerni. Wazny tez jest ekran np do jasnych pomieszczen z wieksza odlegloscia ekranu od prjektora sprawdzaja sie ekrany ALR, ktore odbijaja swiatlo otoczenia i maja mniejsza strate kontrastu z tego powodu. kolega @riddle ma taki ekran sparowany z TW7300 na ktorejs stornie wrzucal fotki jak to u niego wyglada w jasnym salonie przy swietle i powiem ze efekt jest bardzo dobry. jak nie mozesz przemalowac calego pokoju i zaciemnic w tym sposob, to spore znaczenie ma wysokosc polozenia ekranu od sufitu im nizej tym lepiej oraz kolor pasa ekranu przy samym suficie i po bokach ekranu. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 20 Kwietnia 2018 No dzięki potestuje to w weekend, zmiana wystroju pokoju w tym momencie nie da rady. Przy kolejnym remoncie na pewno zrobie to dobrze czyli szary sufit i ciemne ściany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) sa rozne patenty np rolety zaciemniajace, specjalne takniny ktore zasuwasz w momencie projekcji po bokach ekranu itp Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 20 Kwietnia 2018 No dzięki potestuje to w weekend, zmiana wystroju pokoju w tym momencie nie da rady. Przy kolejnym remoncie na pewno zrobie to dobrze czyli szary sufit i ciemne ściany Ja własnie zmieniam kolor pokoju. Za kilka dni zdam relacje. Sufit bedzie czarny 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach