Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.... wczoraj, przyszedł mój odtwarzacz multimedialny Zidoo x9s na test. Od tego czasu testuję różne formaty. Ich ZDMC jest trochę dla mie rozczarowanir, nie ma tam wiele sposobu na zmiane skin atd.., ale co do Poster Wall 2.0 jest coś innego. Dziala  3D ISO, 3D MVC, UHD ISO, 4K HDR MKV w HDR BT.2020 lub HDR do SDR.

Jutro zrobię kilka zdjęć i jeszcze kilka testów. Czy chcecie ktoś , żeby na nim coz przetestował?

dzienky

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba zostaje mi w tym przypadku wymiana na TW7300 skoro jednak widze tęcze.
Tylko pytanko do jego posiadaczy jeśli nie macie mnie jeszcze dość - czy są z nim jakieś problemy? powinienem o czymś wiedzieć?
Jak duży zasięg ma lens shift w poziomie - obraz będę mógł przesunąć w poziomie o powiedzmy 1metr? 

wtedy zrezygnowałbym z instalacji na suficie i postawił na półce tak samo jak mój stary Epson.
Dzięki za wszelkie wypowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Fanek napisał:

Tylko pytanko do jego posiadaczy jeśli nie macie mnie jeszcze dość - czy są z nim jakieś problemy? powinienem o czymś wiedzieć?
Jak duży zasięg ma lens shift w poziomie - obraz będę mógł przesunąć w poziomie o powiedzmy 1metr? 

wtedy zrezygnowałbym z instalacji na suficie i postawił na półce tak samo jak mój stary Epson.

Lens shift  na TW7300/9300 dziala nieamowicie...:-)

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fanek epson ma bardzo duże mozliwosci regulacji, wszystko z poziomu pilota dzieki zautomatyzowanej optyce.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Fanek napisał:

Jeśli Twój stary Epson na półce się sprawdził tym bardziej 7300.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko wszystko ogarniesz w epsonie
A tęcze w dlp jak już zobaczyłes to zawsze bedziesz widzial i nie wyeliminujesz tego. Ja yez to widze i nie moglbym tak ogladac

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 11.04.2018 o 14:11, USS-SMAUG napisał:

@szewi Elite już nie ma klawiatury numerycznej w ogóle. Nie przeszkadza Ci to? Ja mam cały czas 350'tkę i nie wyobrażam sobie tego braku jakoś

nie. pewnie pytasz pod katem TV. Ja nie korzystam z harmony do tv tylko do kina. Jelsi potrzebuje klawiatury uzywam jako pilota troche wiekszego ipada, ale dotykowy ekran na pilocie harmony tez ujdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sobotni seans filmowy:

bb2fdb3a546c4773med.jpg

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

sobotni seans filmowy:

bb2fdb3a546c4773med.jpg

Szczęśliwi Ci co znają dobrze język angielski... :).

To chyba najwyższy poziom znajomości języka, żeby oglądać filmy i wszystko rozumieć. Najłatwiejszy tekst pisany, potem jak się z kimś rozmawia bo zawsze można dopytać itd, ale jak leci film, często z różnymi dialektami, akcentem, idiomami, aktorzy często celowo lub niecelowo mówią niewyraźnie - to szewi wielki szacun...

Czy po angielsku jesteś w stanie oglądać wszystkie filmy np także te z wieloma dialogami. American Hustler o ile oglądałeś to też po angielsku ? Tam jest właśnie dużo takich tekstów niewyraźnych, z akcentem, idiomów itd.

Ja np. tak mam, że nie oglądam nigdy filmów pobieżnie, bez dużego skupienia np. jak ktoś gada, albo coś przeszkadza. Czasami jak nawet nie usłyszę jednego słówka, ale nie przeczytam napisu potrafię kilka razy cofać, aż zrozumiem... Szczególnie dzieje się się tak jednak nie na filmach zagranicznych tylko polskich gzie czasami co 2 słowo jest niezrozumiałe :) Ale czasami jak coś przeoczę to i na zagranicznym także się cofam. Dla mnie każde słowo w filmie jest ważne...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja taki problem mam z filmami polskimi.

Wczoraj byłem na Pitbullu, jak by nie napisy angielskie, to bym nie zrozumiał, co mówili

Tak ze 3-4 razy w czasie seansu się zdarzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, raf7705 napisał:

Ja taki problem mam z filmami polskimi.

Wczoraj byłem na Pitbullu, jak by nie napisy angielskie, to bym nie zrozumiał, co mówili emoji16.png

Tak ze 3-4 razy w czasie seansu się zdarzyło.

Ja w polskich filmach jak nie słyszę dialogów włączam napisy dla niesłyszących :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, raf7705 napisał:

W kinie?

Ja pisałem o oglądaniu polskiego filmu w UK, w kinie.

Tak - zrozumiałem za pierwszym razem :) Ja pisałem jak oglądam w domku :) Tak nawiązałem tylko..., wiedziałem, że chodzi Ci o kino. Teoretycznie mogłeś jeszcze być na filmie np. u koleżanki... :) ale pomyślałem o kinie...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test mkv 4K HDR

OPPO 203
kUERZrw.jpg

OPPO 203 (HDMI IN ZIDOO x9s)
DxdbvAa.jpg

ZIDOO x9s
8jiri8S.jpg

Nvidia Shield TV
iIlzK13.jpg
-Nvidie i "Auto dynamic Frame Rate matching / switching and Dynamic range"

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec powiem tak po objrzeniu. Bardzo ladne efekty HDR, szeroka paleta barw, taki sobie dzwiek w atmos 7.1.4. trzyma w napieciu nawet jak sie obejrzy ponownie.

Fabula mi osobiscie sie podoba, poza jedna scenka lewitujacej Lei reszta jest b udana, troche nawiazan do mojej ulubionej czesci imperium kontratakuje ;)

aad96a24f4bf4ca0med.jpg

a21574e04d45175bmed.jpg

af789d618b20ac79med.jpg

9d61a0ab68313f4cmed.jpg

3955ca687c53b14dmed.jpg

innymi słowy, bardzo polecam film - uczta dla oczu :)

Hubio co do dzwieku wole sciezke oryginalna, dzieki temu mozna wylapac rozne smaczki jezykowe, ktorych nie sposob dostrzec/uslyszec jak zajmujesz uwage czytaniem tlumaczenia.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, riddle napisał:

Test mkv 4K HDR

czyli NVIDIA z HDR sobie nie radzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc wyszło, że Optoma nie jest dla mnie ze wzg na tęcze DLP i czekam na TW7300.
Panowie podzielicie się w międzyczasie swoimi ustawieniami w tym projektorze pod 4K HDR ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i fajnie, że dołączysz do klubu Epsona
Ja oglądam tak jak projektor wyświetla HDR na ustawieniu auto-bright.
Uważam, że po ostatnim uaktualnieniu nie trzeba nic mieszać w ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy przy wykryciu sygnału HDR na tych Epsonach pojawia się jakieś okienko z informacją czy tylko możemy to sprawdzić w opcjach INFO projektora?

TW9300_50.jpg

tu screen z testu hdtvpolska

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łubu dubu ;) 

No niestety jak sie zobaczy tęczę na DLP to sie jej już nie odzobaczy.

Pod tym wzgledem oraz w kwestii kolorów LCD to inna bajka.

Ogladam też na autobright (troche podrasowanych ustawieniach).

1 minutę temu, Fanek napisał:

Panowie czy przy wykryciu sygnału HDR na tych Epsonach pojawia się jakieś okienko z informacją czy tylko możemy to sprawdzić w opcjach INFO projektora?

TW9300_50.jpg

tu screen z testu hdtvpolska

nie ma innego info, niektore odtwarzacze tez informuja jak wykryja metadane ze jest tryb HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś przychodzi mi TW7300 i mam nadzieje, że już wszystko będzie OK bez żadnej zamiany, bo trochę zmęczył mnie ten temat.
Może ktoś podzieli się jeszcze swoimi ustawieniami lub poda jakieś linki :)

Pewnie ze 2 dni się zejdzie ogarnięcie ustawień, wszystkie graty mam już w domu tylko pospinać kable

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wstepie zorientuj sie jaki ma firmware. Dosyc istotne zmiany zaszly w 1.11 ktore wplywaja na HDR. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziś przychodzi mi TW7300 i mam nadzieje, że już wszystko będzie OK bez żadnej zamiany, bo trochę zmęczył mnie ten temat.
Może ktoś podzieli się jeszcze swoimi ustawieniami lub poda jakieś linki
Pewnie ze 2 dni się zejdzie ogarnięcie ustawień, wszystkie graty mam już w domu tylko pospinać kable
To do roboty

Na marginesie.
Próbowałem wczoraj Sony vr. Tam w trybie kinowym 2d w goglach jest taki wielki ekran ja w IMAX w pierwszym rzędzie.
Muszę spróbować film włączyć na tych goglach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, raf7705 napisał:

Próbowałem wczoraj Sony vr. Tam w trybie kinowym 2d w goglach jest taki wielki ekran ja w IMAX w pierwszym rzędzie.
Muszę spróbować film włączyć na tych goglach.

Czasami zdarza mi się coś tak oglądać, albo odpalić youtube'a, do tego słuchawaki dobre na uszy i zajawa jak na koncercie! ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi