Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam takie głupie pytanie - musi być we wnęce ? Nie może być za nią albo przed nią ? I w sumie po co w ogóle zmieniasz ekran - jeśli nie chodzi o zmianę z matt white na matt grey to nie sądzę abyś po zmianie odczuł dużą różnicę... Jak gdzieś wyczytałem i tak wszystko składane jest i jednego Chińczyka tylko pod różnymi nazwami.

Co do kwestii braku jasność w jakimś filmie to po prostu film mógł być za ciemny. Z tego co wyczytałem to kalibracja "zabiera" trochę lumenów, a nie dodaje... Ma na celu ustawienie najlepszych kolorów i kontrastu... Po za tym ja np. na  odtwarzaczu UHD mam trochę rozjaśnione, w projektorze tryb jasne kino i jeszcze nie spotkałem się z za ciemnym filmem, a jestem akurat na to uczulony. 9300 ma naprawdę niezłą jasność.

Zamawianie kalibracji w celu rozjaśnienia to jak... zamawianie kalibracji bez posiadana docelowego ekranu... :) Sorry, wybacz mi - nie mogłem się oprzeć..

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio Niestety wnęka zostaje, jestem po niedawnej wymianie okablowania w salonie pod nagłośnienie, "remont" miał trwać dwa trzy dni trwał półtorej miesiąca (więcej prac niż się wydawało, część kabli trzeba było wymienić (odesłanie i zakup innych), więc teraz jak wspomniałem coś o zmianach kosmetycznych sufitu, to.....wiem że część żonatych kolegów mnie zrozumie. A ekran zmieniam i kalibrację robię, dlatego, że "w co piątym" poście ktoś nawiązuje, że przy tych projektorach to nie kwestia wyboru tylko konieczność. Ekran naprawdę mam słaby (ponad 10 lat), zobaczyłem gdzieś porównanie zrobione przez kolegę bodajże z Czech (w tym wątku), Wiedźmin przed i po i zrobiło na mnie wrażenie. Więc jeżeli mam mieć lepiej niewielkim kosztem, to czemu nie (lepsze wrogiem dobrego) ? A czy to będzie ekran taki czy inny, jaki ma to wpływ na fakt kalibracji, powinno być środowisko docelowe i tyle. Po kalibracji też nie spodziewam się tylko rozświetlenia, od tego się zaczęło i trafiłem potem na ten wątek, liczę na ogólną poprawę jakości obrazu. Bardzo wiele osób w tym i innych wątkach pisze, że należy zrobić, nie spotkałem ani jednego artykuły, żeby ktoś napisał "zrobiłem i w sumie lipa". Sam się na tym nie znam, oglądam na "neutral" bo tak było napisane w teście, ustawiłem proporcje ekranu, ostrość i poszedłem robić popcorn. Forum zakładam nie jest tylko dla fachowców i znawców tematu, ja mało wiem, więc się nie udzielałem, no ale jak miałem z czymś problem to czemu nie zapytać?

Odbiegłem trochę :) Więc uważasz, że :

7 godzin temu, hubio napisał:

I w sumie po co w ogóle zmieniasz ekran - jeśli nie chodzi o zmianę z matt white na matt grey to nie sądzę abyś po zmianie odczuł dużą różnicę... Jak gdzieś wyczytałem i tak wszystko składane jest i jednego Chińczyka tylko pod różnymi nazwami.

Jednak dać sobie spokój jeżeli myślę o białym?

btw: nie mam 100% pewności @hubio , ale czy to nie Ty kiedyś dokupywałeś projektor mimo, że posiadałeś porządny TV z którego byłem bardzo zadowolony (tak pod wpływem chwili) :) .? Bo u mnie trochę tak to czasem działa, chęć posiadania czegoś większego/lepszego/szybszego, z czego będę bardziej "zadowolony" niż wcześniej. Chyba to wymusza zmiany, u mnie trochę pech, że elektronika nie za bardzo chce się psuć, do tej pory gdzieś stoi 15 letnia plazma pod kocem (rozdzielczość 1024 x 1024 :) ).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zibi1974 kolega z Czech zrobil sobie ekran sam (pomalowal plyte PCV specjalna miksturą) i nie jest to ekran ani biały ani szary tylko ekran metaliczny odbijajacy swiatlo do jasnych pomieszczeń tzw ALR (ambient light rejection).

W PL takie ekrany mozesz dostać od firmy magicscreen (niestety nie ma rozwijanych) lub zamowic rozwijany z Niemiec od firmy elitescreen (cinegrey 3d lub 5d)

Ten ekran ktory Ci zaproponowano nie da Ci duzej poprawy w stosunku do tego co masz lub bedzie to poprawa niewielka  - wg mnie szkoda zachodu, chyba ze zalezy Ci na wymianie mechanizmu recznego zwijania na elektryczny. Rozejrzyj sie za markami gdzie masz opinie uzytkownikow pokroju Kauber, Suprema, Adeo, Elite screens, magic screen itp.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jaki amplituner do epsona tw9300w w przedziale ok 7000zl Yamaha DENON maranz??? System głośników mam 5.1 nie mam miejsca na dodatkowe głośniki. Jakie propozycje ? Jakość dźwięku ważna. I jeszcze jedno czy przez hdmi 1 po kablu pójdzie hdr? Czy tylko po wifi przez przystawkę (wersja z W)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

firma zalezy od Twoich preferencji. Budzet dales taki ze w tej cenie mozesz kupic spokojnie amplituner do 7.2.4.

Mysle ze za polowe tej ceny kupisz spokojnie amplituner do 5.1 z mozliwoscia rozbudowy do 5.1.2

jakie masz glosniki od tego moze zacznijmy ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlaśnie kupiłem Denona AVR-X3400H za duuuuzo mniej i ma wszzystko co obecnie potrzebne. W Twoim budżecie mozesz brac model wyzszy czyli X4400H jezeli oczywiscie potrzebujesz. W sumie w denonie to od modeli z przed kilku lat można juz szukac bo wszedzie byla już obsluga 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acoustic radiance 2 1 sub rel316. Obecnie mam Cambridge audio ca650r i trochę mam problemy z tym przełączaniem na tv i projektor no i amplituner zacina dźwięki dts hd ma czy inny , dts chodzi bez problemu. Potrafi wpłynąć zwrotnie na projektor i zacina filmy hdr 4 k, źródło to nvidiashield. Dziwniej jest super z ca650r ale to przelacZanie to udręka .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes pewien ze to kwesti aamplitunera a nie polaczenia czy np modul wifi nie zrywa obrazu ?

wybor ampli jest b duzy w kinie nie ma az takich duzych ronzic, w stereo moga byc wieksze, w KD glownie sprowadza sie to do firmy, kwestii ilosci glosnikow i odpowiedniej mocy do ich napedzenia (oczywiscie w lepszych wyzszych modelach masz lepsz epodzespoly). 

Jesli nie zalezy Ci na atmosie a masz kilka dodatkowych wolnych PLNow to ten sprzet pod rozwage:

https://sklep.soundclub.pl/product-pol-14-Emotiva-XMC-1-Procesor-kina-domowego.html

plus koncówka mocy ;)

lub nowszy RMC-1:)

@user7878 X3400 to taki sredniak, ale oferuje spoko dzwiek w KD w niewygorowanej cenie. Ogolnie brzmienie Denona mi sie podoba.

Też mam denona (model oczko wyzszy) z dolozonym wzmacniaczem mocy denona i sobie b. chwale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zibi1974 ja rozumiem z tymi remontami. Żonę też mam, ale to wcale nie przez nią rozumiem ;) miałem mieć dość szybką rozbudowę domu, a trwa już.. 1,5 roku :( niestety sporo rzeczy NIE poszło po mojej myśli (okablowanie sieciowe), ale jak sobie pomyślę że ktokolwiek miałby znów grzebać w ścianach to na samą myśl mnie nerw bierze ;)

BTW, eh-tw9300 za 13,5 tyś teraz już widzę - warto było się pozastanawiać czy 7300 czy 9300 :)

2 godziny temu, user7878 napisał:

Ja wlaśnie kupiłem Denona AVR-X3400H za duuuuzo mniej..

A ja właśnie szukam argumentów przeważających za tym modelem.
Porównuje x3400h (3450zł) z niższym z2400h (2250zł) i jakoś tak.. sam nie wiem czy ten wyższy model mnie przekonuje. Ten niższy ma w zasadzie wszystko to, czego potrzebuje (no i jest ATMOS 2 kanałowy), a cena jest naprawdę spoko (wolałbym dołożyć to co zostanie gdzie indziej).

Przerabiałeś to? Jeśli tak co zdecydowało za wyższym modelem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zibi1974  Jeśli jesteś zainteresowany, mogę Ci doradzić, co i jak. Jak si zrobić własny DIY ekran ARL. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zibi1974 napisał:

@hubio Niestety wnęka zostaje, jestem po niedawnej wymianie okablowania w salonie pod nagłośnienie, "remont" miał trwać dwa trzy dni trwał półtorej miesiąca (więcej prac niż się wydawało, część kabli trzeba było wymienić (odesłanie i zakup innych), więc teraz jak wspomniałem coś o zmianach kosmetycznych sufitu, to.....wiem że część żonatych kolegów mnie zrozumie. A ekran zmieniam i kalibrację robię, dlatego, że "w co piątym" poście ktoś nawiązuje, że przy tych projektorach to nie kwestia wyboru tylko konieczność. Ekran naprawdę mam słaby (ponad 10 lat), zobaczyłem gdzieś porównanie zrobione przez kolegę bodajże z Czech (w tym wątku), Wiedźmin przed i po i zrobiło na mnie wrażenie. Więc jeżeli mam mieć lepiej niewielkim kosztem, to czemu nie (lepsze wrogiem dobrego) ? A czy to będzie ekran taki czy inny, jaki ma to wpływ na fakt kalibracji, powinno być środowisko docelowe i tyle. Po kalibracji też nie spodziewam się tylko rozświetlenia, od tego się zaczęło i trafiłem potem na ten wątek, liczę na ogólną poprawę jakości obrazu. Bardzo wiele osób w tym i innych wątkach pisze, że należy zrobić, nie spotkałem ani jednego artykuły, żeby ktoś napisał "zrobiłem i w sumie lipa". Sam się na tym nie znam, oglądam na "neutral" bo tak było napisane w teście, ustawiłem proporcje ekranu, ostrość i poszedłem robić popcorn. Forum zakładam nie jest tylko dla fachowców i znawców tematu, ja mało wiem, więc się nie udzielałem, no ale jak miałem z czymś problem to czemu nie zapytać?

Odbiegłem trochę :) Więc uważasz, że :

Jednak dać sobie spokój jeżeli myślę o białym?

btw: nie mam 100% pewności @hubio , ale czy to nie Ty kiedyś dokupywałeś projektor mimo, że posiadałeś porządny TV z którego byłem bardzo zadowolony (tak pod wpływem chwili) :) .? Bo u mnie trochę tak to czasem działa, chęć posiadania czegoś większego/lepszego/szybszego, z czego będę bardziej "zadowolony" niż wcześniej. Chyba to wymusza zmiany, u mnie trochę pech, że elektronika nie za bardzo chce się psuć, do tej pory gdzieś stoi 15 letnia plazma pod kocem (rozdzielczość 1024 x 1024 :) ).

pozdrawiam

zibi mnie nie chodziło o to czy wnęka zostaje czy nie tylko czy nie możesz po prostu zawiesić kasetki 2 cm od niej - za nią lub przed nią. Ja mam ekran montowany sufitowo i ta kasetka zasłoni po prostu wnękę. Czyli wyobraź sobie, że ona nie istnieje... :)  i zawieś ekran gdziekolwiek w jej pobliżu montując normalnie do sufitu.

Jak słusznie pisał szewi - nasz kolega z Czech zrobił sobie własny ekran magic screen. To zupełnie co innego niż ekrany te co my mamy i dają zupełnie inny obraz, ale one są wyłącznie ramowe. Jak pisałem wcześniej zamieniasz jeden biały na inny - nie wiele Ci to zmieni.

Owszem miałem porządny TV i kupiłem za 2 tyś projektor 720p i mnie na tyle oczarował, że skończyłem na Epsonie 9300...

Następny film DVD fajnie oglądający się na projektorze - Chinotown z 1974. Zadziwiająco dobry kontrast i kolory nawet w dziennych ujęciach. Magia kina jako wartość dodana.

2 godziny temu, szewi napisał:

Jestes pewien ze to kwesti aamplitunera a nie polaczenia czy np modul wifi nie zrywa obrazu ?

wybor ampli jest b duzy w kinie nie ma az takich duzych ronzic, w stereo moga byc wieksze, w KD glownie sprowadza sie to do firmy, kwestii ilosci glosnikow i odpowiedniej mocy do ich napedzenia (oczywiscie w lepszych wyzszych modelach masz lepsz epodzespoly). 

Jesli nie zalezy Ci na atmosie a masz kilka dodatkowych wolnych PLNow to ten sprzet pod rozwage:

https://sklep.soundclub.pl/product-pol-14-Emotiva-XMC-1-Procesor-kina-domowego.html

plus koncówka mocy ;)

lub nowszy RMC-1:)

@user7878 X3400 to taki sredniak, ale oferuje spoko dzwiek w KD w niewygorowanej cenie. Ogolnie brzmienie Denona mi sie podoba.

Też mam denona (model oczko wyzszy) z dolozonym wzmacniaczem mocy denona i sobie b. chwale.

Szewi a co powiesz o moim Onkyo ? Bo nie było żadnego komentarza. Dobry wybór ? W KD jestem zadowolony, ale w stereo nie jest idelanie, ale nie wiem czy to kwestia kolumn czy ampli. Na mojej mini wieży Pioneera dźwięk stereo jest lepszy - chodzi głównie o basy. Z KD są słabe basy, za to efekty super nawet w piosenkach... Słuchając cryin in the rain bardziej słyszałem deszcz niż wokal :) Oczywiście nie żałuję bo KD służy mi do KD, a do muzyki mam wieżę Pioonera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

Magia kina jako wartość dodana.

dla mnie projektor to właśnie magia kina :)
Fizyczne kina dalej lubię, ale już nie szanuję. Teraz nie sprzedają możliwości zobaczenia filmów w takim klimacie jak kiedyś. Teraz liczy się ile, i jak dużych, sprzeda się pudełek/puszek popcornu. Jaki hałas wygenerują wygłodniali widzowie - jakby nie mogli zaplanować pierw wyjścia do restauracji!

A w domu mogę mieć SPOKÓJ. Spokój i klimat :) Nawet jak film nie jest doskonałej jakości, to nadal bije klimat pudełka zwanego telewizorem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@USS-SMAUG sam używam Denona i jestem zadowolony, ale od siebie Ci powiem, że często u znajomego oglądamy/słuchamy na Onkyo i żeby to jakaś wielka różnica była to nie powiem. Więc jeżeli patrzysz na budżet to czasem się coś fajnego w Onkyo w promocji może trafić i nie sądzę, żebyś żałował (w podobnej półce cenowej do Denona). To na co bym pewnie zwrócił dodatkowo uwagę to connector'y do spotify/tidal/deezer (jeżeli używasz), większość ampli teraz ma ale pomijając jakość to ze względu na wygodę 90% muzyki leci u mnie z tego (może i herezja ale piszę jak jest). No i głośniki jakie są (lub będą) żeby jedno współgrało parametrami z drugim. Często można fajne komplety dostać, gdzie ampli+głośniki jest dużo tańsze nie elementy kupowane osobno (i zwykle dobrane tak, że parametrami się zgrywa). Choć to oczywista oczywistość.

Ze swojej strony dodam, że warto pomyśleć na głośnikami sufitowymi, trochę drożej ale i jakościowo lepiej do kina i przyszłościowo.

Pytanie nie do mnie, ale u mnie za wyższym modelem (też miał być sporo niższy (i to dosłownie bo w półkę nie wchodziły "wyższe", potem musiałem nową zamawiać :) )) przemówiły testy na forum i odsłuch w studio (odsłuch był z profesjonalnego źródła a i tak słucham głównie z komórki heh).

@riddle niestety u mnie musi być zwijany, nie da się inaczej. Stronę wcześniej dałem zdjęcia ze ścianą. Ale dziękuję za chęć pomocy :) 

Edytowane przez zibi1974

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szewi a co powiesz o moim Onkyo ? Bo nie było żadnego komentarza. Dobry wybór ? W KD jestem zadowolony, ale w stereo nie jest idelanie, ale nie wiem czy to kwestia kolumn czy ampli. Na mojej mini wieży Pioneera dźwięk stereo jest lepszy - chodzi głównie o basy. Z KD są słabe basy, za to efekty super nawet w piosenkach... Słuchając cryin in the rain bardziej słyszałem deszcz niż wokal Oczywiście nie żałuję bo KD służy mi do KD, a do muzyki mam wieżę Pioonera.

676 spoko ampli podstawowy w kinie grajacy poprawnie. Sam mowiles ze nie zalezy Ci na niewiadomo jakim dzwieku wiec mysle ze ten ampli do Twojego zestawu patrzac na upgrade z tego co bylo wczesniej to krok do przodu ma dobre opinie.

Zestaw KD i tak do sluchania stereo sie srednio nadaje chociaz oczywiacie ze sa ampli grajace lepiej z lepszymi kolumnami. Jak zawsze cos lepszego mozna znalezc podobnie z projektorami

W kinie domowym te roznice sa subtelne.

Mialem wczesniej denona x2300 i wymienilem na model dwie polki wyzej. Nie gra to jakos zauwazalnie lepiej a przy wymianie sugerowalem sie glownie tym ze robilem upgrade do 7.1.4 (poprzedni obslugiwal tylko 5.1.2) zalezalo mi tez na funkcjonalbosci heos i auro 3d moze kiedys wykorzystam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, USS-SMAUG napisał:

dla mnie projektor to właśnie magia kina :)
Fizyczne kina dalej lubię, ale już nie szanuję. Teraz nie sprzedają możliwości zobaczenia filmów w takim klimacie jak kiedyś. Teraz liczy się ile, i jak dużych, sprzeda się pudełek/puszek popcornu. Jaki hałas wygenerują wygłodniali widzowie - jakby nie mogli zaplanować pierw wyjścia do restauracji!

A w domu mogę mieć SPOKÓJ. Spokój i klimat :) Nawet jak film nie jest doskonałej jakości, to nadal bije klimat pudełka zwanego telewizorem ;)

Dokładnie... Ja do kina chodziłem w PRLu jak nic nie było w TV, VHS ciężko do zdobycia i jakość porażająca, a o DVD nikt nie marzył... Potem był etap piractwa :) , a potem etap TV i DVD. Oczywiście wszystko oglądane na TV.... Po zakupie projektora pierwsze co mi się rzuciło w oczy to rozmiar ekranu, który mnie rozwalił, a z czasem przyszło docenienie jakości obrazu... Mimo, że nigdy nie lubiłem ciemnych ustawień w TV i trochę musiałem z tym wewnętrznie powalczyć na projektorze, to teraz nie wyobrażam sobie oglądać filmów na TV, a nawet na nim oglądam filmy w trybie kino, trochę podrasowanym... Można powiedzieć, że projektor znów mi przywrócił magię kina i oglądanie filmów tak jak je się powinno oglądać...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dla mnie projektor to właśnie magia kina Fizyczne kina dalej lubię, ale już nie szanuję. Teraz nie sprzedają możliwości zobaczenia filmów w takim klimacie jak kiedyś. Teraz liczy się ile, i jak dużych, sprzeda się pudełek/puszek popcornu. Jaki hałas wygenerują wygłodniali widzowie - jakby nie mogli zaplanować pierw wyjścia do restauracji!

A w domu mogę mieć SPOKÓJ. Spokój i klimat  Nawet jak film nie jest doskonałej jakości, to nadal bije klimat pudełka zwanego telewizorem

Dokladnie. Nie ma co zapominac jeszcze o mocno przecietym obrazie w kinie bez wcg bez 4k hdr z szarymi czerniami i kiepskim kontrastem i ciamkajacymi/glosnymi osobami wkolo ktore potrafia zaklocic kontemplacje obrazu. Chociaz kina cinema 3d oparte na 10 metrowym tv LCD 4k by samsung moga troche w temacie namieszac ale wg mnie nie wypra projektorow przynajmniej jeszcze nie teraz. 

W kinie musi byc magia i ta wiazka swiatla nad glowami jakos nierozerwalnie sie z tym kojarzy hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak jeszcze z innej beczki.

Jak pisałem mam "szmatę" nawiniętą na rolce, jej szerokość to 230 cm. Jeżeli kupię coś bardziej porządnego, czyli w kasecie i z czarnymi pasami robi mi się szerokość koło 210 cm. Czyli mniejszy obraz wyświetlany. Wcześniej nie brałem tego pod uwagę, wydawało mi się, że cale zostaną te same. Sam nie wiem czy to bardziej pytanie czy stwierdzenie, ale chyba obraz przez to sporo straci (nie na jakości ale chyba rozumiecie co mam na myśli).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem mam "szmatę" nawiniętą na rolce, jej szerokość to 230 cm. Jeżeli kupię coś bardziej porządnego, czyli w kasecie i z czarnymi pasami robi mi się szerokość koło 210 cm. Czyli mniejszy obraz wyświetlany. Wcześniej nie brałem tego pod uwagę, wydawało mi się, że cale zostaną te same. Sam nie wiem czy to bardziej pytanie czy stwierdzenie, ale chyba obraz przez to sporo straci (nie na jakości ale chyba rozumiecie co mam na myśli).

Ty jakos chyba i tak masz sporo oddalony projektor od ekranu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, zibi1974 napisał:

@USS-SMAUG sam używam Denona i jestem zadowolony.. 

Używam denonów od ponad 10 lat :) też jestem zadowolony. Ale teraz wzrosły wymagania trochę (ale nie kosmicznie dużo).

15 minut temu, zibi1974 napisał:

@USS-SMAUGZe swojej strony dodam, że warto pomyśleć na głośnikami sufitowymi, trochę drożej ale i jakościowo lepiej do kina i przyszłościowo.

Mam już kabelki pod ATMOSA, cały czas walczę ze sobą czy lepiej zrobić ATMOSA 2-kanałowego teraz a wymienić kolumny na lepsze, czy robić od razu 4 kanały (duuża różnica w cenie ampli) a kolumny  odpuścić. Choć logika podpowiada że to drugie wyjście to raczej złe..

8 minut temu, hubio napisał:

Dokładnie... Ja do kina chodziłem w PRLu jak nic nie było w TV, VHS ciężko do zdobycia i jakość porażająca, a o DVD nikt nie marzył... 

Pamiętam jak zaczęły się wypożyczalnie VHS a kina opustoszały. Dosłownie. Baaaaardzo wtedy lubiłem kino, bo przeważnie było nas w kinie na seansie 3-4 osoby (magia małych miasteczek) i mogliśmy wybierać który film chcieliśmy pod warunkiem, że kupiliśmy w sumie 5 biletów :)) A cena biletu w kinie nie odbiegała jakoś zbytnio od wypożyczenia kasety hehe

5 minut temu, zibi1974 napisał:

Jak pisałem mam "szmatę" nawiniętą na rolce, jej szerokość to 230 cm. Jeżeli kupię coś bardziej porządnego, czyli w kasecie i z czarnymi pasami robi mi się szerokość koło 210 cm. Czyli mniejszy obraz wyświetlany. 

A Ty miałeś jakoś 4-4,5m soczewka ekran, dobrze pamiętam?

Ja mam u siebie ekran 92" wyświetlanego :) Celowo (zresztą czytałeś posty to wiesz :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, od ekranu do soczewki jest około 4,5m. Niby nie mało, ale gdzieś tam pamiętam tabelki z testów na forum że i ponad 7m przy tym projektorze było. 

Ja ogólnie jestem zwolennikiem większych ekranów, jak bym mógł to pewnie i 200" bym dał :) Ale jak się nie ma co się lubi....... (może jak będę kolejny remont robił czyli z 2-3 lata pewnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, zibi1974 napisał:

Tak, od ekranu do soczewki jest około 4,5m. Niby nie mało, ale gdzieś tam pamiętam tabelki z testów na forum że i ponad 7m przy tym projektorze było. 

Ja szukając sprawdzałem tu:
http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm
tylko 9300 europejski miał jakiś swój odpowiednik w stanach. Bo jak się wybrało epson europe to tam nie było 9300.

Ja lubię duże ekrany, ale po różnych przymiarkach w domu, stwierdziliśmy z żoną że taka wielkość będzie max. Być może nam się to zmieni kiedyś - mając taką osłonę (wrzucałem zdjęcie kilka postów wyżej) nie będzie problemów z rozszerzeniem.

Raczej sumie nigdy nie należy mówić nigdy ;) się nie zmieni, ale jak to mawiają "nigdy nie mów nigdy" ;) 

Co do wcześniejszego wątku z wyborami i budżetem, to ja chciałem kupić coś za ok 5-6tyś. Jakoś nie mogłem znaleźć nic co by mi odpowiadało, więc później myślałem o TW7300, ale czekałem. Teraz różnica spadła z prawie 5 tyś. do 2 tyś, więc właśnie kupuję 9300 :) 
No i to pociągnęło potrzebę wymiany reszty sprzętu hehe. Na początku myślałem że to różnice kursowe, bo euro ostatnio dołowało, ale widzę że ten 7300 jakoś nie spadł cenowo.

51 minut temu, szewi napisał:

Mialem wczesniej denona x2300 i wymienilem na model dwie polki wyzej. Nie gra to jakos zauwazalnie lepiej a przy wymianie sugerowalem sie glownie tym ze robilem upgrade do 7.1.4 (poprzedni obslugiwal tylko 5.1.2) zalezalo mi tez na funkcjonalbosci heos i auro 3d moze kiedys wykorzystam ;)

A porównywałeś może w warunkach domowych różnicę w ATMOSie 1.2 a 1.4?
Ja wiem że ta studnia nigdy nie znajdzie dna, bo zawsze coś będzie lepsze, bardziej funkcjonalne, wyjdzie nowszy model, itd., ale ATMOS to coś co mnie ciągnie od dawna. Odsłuchy w przygotowanych pomieszczeniach są fajne, ale opinie użytkowników forum dla mnie są cenniejsze :)
W moim przypadku wybór jest między amplitunerami 7.2 a 9.2 więc $ różnica spora (u mnie i tak pozostanie 5.1.x, heos'a się przyda bo teraz mam namiastkę) 

Edytowane przez USS-SMAUG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz 7.2. Szkoda kasy. Rożnica w graniu praktycznie niezauważalna a w cenie spora.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zibi.

Riddle pisał, że można malować tą farbą ekrany zawijane. Może wypróbujesz tą opcję jako pierwszy na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, USS-SMAUG napisał:

A porównywałeś może w warunkach domowych różnicę w ATMOSie 1.2 a 1.4?
Ja wiem że ta studnia nigdy nie znajdzie dna, bo zawsze coś będzie lepsze, bardziej funkcjonalne, wyjdzie nowszy model, itd., ale ATMOS to coś co mnie ciągnie od dawna. Odsłuchy w przygotowanych pomieszczeniach są fajne, ale opinie użytkowników forum dla mnie są cenniejsze :)
W moim przypadku wybór jest między amplitunerami 7.2 a 9.2 więc $ różnica spora (u mnie i tak pozostanie 5.1.x, heos'a się przyda bo teraz mam namiastkę) 

w atmosie najwieksza robote robia glosniki sufitowe przed miejscem odsluchu / ogladania. Przednie gorne to wg mnie  dopelnienie i z mojego doswiadczenia w moim pokoju nie sa az tak eksponowane / slyszalne jak te bezposrednio nad.

ja robilem upgrade z 7.1 pod 7.1.4 wiec nie mam porownania, ale tak jak napisalem najwiekszy roznica to te dwa gorne  sufitowe przed widzem. Aktualnie rozgladam sie za drugim subem.

Jelsi piszesz ze pozostanie 5.1.x  to chyba sam sobie odpowiedziałeś. Dodatkowy wydatek tylko na obsluge kolejnych glosnikow, ktorych nie przewidujesz nie jest chyba sensowny, chyba ze planujesz rozbudowe/docelowo, ale to trzeba od razu wziasc pod uwage. Apetyt oczywiscie rosnie w miare jedzenia ;) 

W kwestii dzwieku ost bylem na koncercie (naglosnienie lipa) potem dla porownania zapuscilem sobie koncert w domu to na 12 glosnikach to co ogladalem/sluchalem live w ogole nie ma startu do Atmosa w domu...

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, szewi napisał:

Jelsi piszesz ze pozostanie 5.1.x  to chyba sam sobie odpowiedziałeś. 

No tak, nie będę zmieniał na 7.1.x. Już kiedyś pisałem dlaczego.
Nad sufitem są 4 kabelki, bo myślałem o zrobieniu 5.1.4 (ewentualnie 5.2.4). Więc opcje są takie:
1) robię 5.x.2 i zostają 2 zapasowe kabelki
2) robię 5.x.4 nic nie zostaje :)
3) robię 7.x.2 nic nie zostaje, ale powiększenie z 5.x. na 7.x. robię sufitowymi (a te byłyby już w kuchni - dlatego nie podoba mi się ta opcja)

Opcje 2) i 3) wiążą się ze sporo większym wydatkiem na ampli.

Edytowane przez USS-SMAUG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi