Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, możesz mieć rację, prawdopodobnie powinno być kolorów więcej z DCI-3. Czy nadal masz HDFury lub OPPO 203? Że spróbujesz porównać różnice ...

SDR 709

SDR 2020

HDR DCI-3

HDR 2020

?

moja prubka...

SDR 2020

1)digital cinema

2) jasne kino

IMG_2039.thumb.JPG.6eacfa3c982440551b3e9adec96a17fe.JPG

IMG_2040.thumb.JPG.dc17dac6a161127b5e03ab5841d30742.JPG

IMG_2042.thumb.JPG.418cb1760fce3ee023a8d4ac6a314bcb.JPG

HDR 2020

1)digital cinema

2) jasne kino

IMG_2043.thumb.JPG.e082efa4f0df868f38dc5f7b30f75ff9.JPG

IMG_2045.thumb.JPG.2df5235b176e12615b8fb2dd97c0d3cd.JPG

IMG_2044.thumb.JPG.c00e3cfdf8681d8558b27143644f7624.JPG

SDR 709

1)digital cinema

2) jasne kino

IMG_2046.thumb.JPG.d323e6a21964c7a0bb945c4a03c716fa.JPG

IMG_2047.thumb.JPG.52182a327cc2b16433c21443f503e1a3.JPG

IMG_2048.thumb.JPG.3b32c90bb5e501250ab5e61230b1f315.JPG

Taak mam oppo to moj bazowy odtwarzacz. hdfury nie potrzebowalem. W wolnej chwili wrzuce jak u mnie to wyglada i dlaczego wole ten tryb od sdr, ale ciezko bedzie sie odniesc do twoich fot bo mam wstepnie skalibrowany tryb jasne kino i nie przypomina to zbytnio trybu fabrycznego + inne warunki i inny ekran.

W kwestii kolorow to Dci p3 ma szerszy zasieg niz rec.709 a bt.2020 jest najszersza opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, szewi napisał:

Taak mam oppo to moj bazowy odtwarzacz. hdfury nie potrzebowalem. W wolnej chwili wrzuce jak u mnie to wyglada i dlaczego wole ten tryb od sdr, ale ciezko bedzie sie odniesc do twoich fot bo mam wstepnie skalibrowany tryb jasne kino i nie przypomina to zbytnio trybu fabrycznego + inne warunki i inny ekran.

W kwestii kolorow to Dci p3 ma szerszy zasieg niz rec.709 a bt.2020 jest najszersza opcja.

Prawdopodobnie mozna tiez bych potrzebowałabym kalibracji na projektorze ... ale nie chcę płacić 300-350EURO za kalibrację to troche duzo dla mie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ciekawe te dyskusje o ekranach,  o oglądaniu SDR w HDR czy na odwrót (ja już się pogubiłem :) ), ale mam takie pytanie: czy wy rzeczywiście optycznie widzicie różnice na korzyść ? Może lepiej zamiast ciągle dobierać jak najlepsze ustawienie oglądać więcej filmów :) ? Ja już mam jakieś 210h, a projektor od jesieni. Nie wytykając palcami (riddle :)  ) masz 163h gdzie pewno spora część poświęcona na ustawienia :) (no dobra żartuję, pewno aż tak źle z Tobą jeszcze nie jest :) ), szewi a Ty chyba coś koło 200h jak dobrze pamiętam, a projektor znacznie dłużej ode mnie...

Tak więc ja zainicjuję subwątek :) w tym wątku czyli jakie filmy dobrze wyglądają na 9300, a jakie nie... Okazuje się, że to w jaki sposób jest kręcony film ma znaczenie. Nie kończyłem filmówki, ale w jednym z wywiadów mówił o tym Tarantino w jakiej barwie czy tonacji można kręcić. I odkrywam, że jedne filmy się nadają, a inne nie i nie chodzi o ilość jasnych scen czy nawet format DVD czy BD (na BD z reguły wszystko wygląda świetnie) oczywiście nawet nie piszę o UHD bo to oczywistość. Tak więc oglądałem ostatnio z DVD kolekcję filmów wg Kinga - "Kolekcja Mistrza Grozy" i Dolores Claiborne, Łowca Snów, Lśnienie (jak pięknie wygląda biały śnieg na białym ekranie), i Miasteczko Salem (szczególnie właśnie ten) wypadły świetnie, mimo, że część była nawet w 16:9. Jedyny film jaki obejrzałem na TV to był "To" - sekwencje z przeszłości z udziałem dzieci (wspomnienia bohaterów) były najczęściej w jasnych scenach i był jakiś dziwny sposób kręcenia, że strasznie było widać ziarno i bardzo słaby kontrast. Na TV było idealnie. Reszta filmów, a szczególnie "Miasteczko Salem" obejrzane przed chwilą - pełne 16:9 nakręcone idealnie pod projektor...

Mając Onkyo wreszcie mogę w ciągu minuty przełączyć się na TV. Domyślnie każdy film zaczynam na projektorze i jak widać, że jest kiepsko to się przełączam, ale na korzyść naszych projektorów przemawia to, że zdarzyło się to dotąd zaledwie kilka razy i wciąż mówimy o DVD.

I jeszcze jedna ciekawostka anamorficzny obraz na projektorze to trochę okrojony po bokach pełny 75'' na TV bo mam akurat idealnie położony ekran za TV. Jak w końcu znajdę czas nakręcę filmik do youtuba z puszczonym jakimś filmem jednocześnie na projektorze i TV i zrobimy małe zawody gdzie lepiej wygląda.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raf7705 napisał:

A jak idzie montaż atmosa?

Dzisiaj w końcu dotrą kabelki. Kolumny wczoraj... Montaż w weekend. Jestem strasznie ciekawy jak wyjdzie. Wielkie dzięki Tobie i szewi za inspirację bo nie wiem czy bym sam na to wpadł. Głównie mnie przekonał argument, że skoro amplituner to ma to bez sensu tego nie wykorzystać i to w sumie minimalnym kosztem bo za dodatkowe kolumny + przewody jakieś 400zł.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, hubio napisał:

Panowie ciekawe te dyskusje o ekranach,  o oglądaniu SDR w HDR czy na odwrót (ja już się pogubiłem :) ), ale mam takie pytanie: czy wy rzeczywiście optycznie widzicie różnice na korzyść ? Może lepiej zamiast ciągle dobierać jak najlepsze ustawienie oglądać więcej filmów :) ? Ja już mam jakieś 210h, a projektor od jesieni. Nie wytykając palcami (riddle :)  ) masz 163h gdzie pewno spora część poświęcona na ustawienia :) (no dobra żartuję, pewno aż tak źle z Tobą jeszcze nie jest :) ), szewi a Ty chyba coś koło 200h jak dobrze pamiętam, a projektor znacznie dłużej ode mnie...

Tak więc ja zainicjuję subwątek :) w tym wątku czyli jakie filmy dobrze wyglądają na 9300, a jakie nie... Okazuje się, że to w jaki sposób jest kręcony film ma znaczenie. Nie kończyłem filmówki, ale w jednym z wywiadów mówił o tym Tarantino w jakiej barwie czy tonacji można kręcić. I odkrywam, że jedne filmy się nadają, a inne nie i nie chodzi o ilość jasnych scen czy nawet format DVD czy BD (na BD z reguły wszystko wygląda świetnie) oczywiście nawet nie piszę o UHD bo to oczywistość. Tak więc oglądałem ostatnio z DVD kolekcję filmów wg Kinga - "Kolekcja Mistrza Grozy" i Dolores Claiborne, Łowca Snów, Lśnienie (jak pięknie wygląda biały śnieg na białym ekranie), i Miasteczko Salem (szczególnie właśnie ten) wypadły świetnie, mimo, że część była nawet w 16:9. Jedyny film jaki obejrzałem na TV to był "To" - sekwencje z przeszłości z udziałem dzieci (wspomnienia bohaterów) były najczęściej w jasnych scenach i był jakiś dziwny sposób kręcenia, że strasznie było widać ziarno i bardzo słaby kontrast. Na TV było idealnie. Reszta filmów, a szczególnie "Miasteczko Salem" obejrzane przed chwilą - pełne 16:9 nakręcone idealnie pod projektor...

Mając Onkyo wreszcie mogę w ciągu minuty przełączyć się na TV. Domyślnie każdy film zaczynam na projektorze i jak widać, że jest kiepsko to się przełączam, ale na korzyść naszych projektorów przemawia to, że zdarzyło się to dotąd zaledwie kilka razy i wciąż mówimy o DVD.

I jeszcze jedna ciekawostka anamorficzny obraz na projektorze to trochę okrojony po bokach pełny 75'' na TV bo mam akurat idealnie położony ekran za TV. Jak w końcu znajdę czas nakręcę filmik do youtuba z puszczonym jakimś filmem jednocześnie na projektorze i TV i zrobimy małe zawody gdzie lepiej wygląda.

moj ma jakies 300 z hakiem. No widac roznice, popatrz nawet na fotki riddle'a z Marsjanina jak wyglada "szaro" w SDR a jaka glebia pojawia sie w HDR. Ja wbrew pozorom nie dobieram i nie zmieniam ciagle ustawien. Mam ustawione od dawna raz a dobrze i zmieniam tylko tryb do gier / FULL HD (naturalny) i do UHD (zcustomizowane jasne kino) ;) Odpowiadajac na Twoje pytanie to w zasadzie nie ma filmu, ktory by zle wygladal na TW9300 ;) Jak ktos chce zobaczyc nowa jakosc i jak film moze wywolać WOW i opad szczeki to polecam Dunkierke w UHD. Interstellar tez wymiata. Narazie ogladalem z nowej kolekcji DUnkierke, Incepcje, Interstellar i Prestiż Kazdy z tych filmow to majstersztyk. Na mnie spore wrazneie zrobily oprocz ww. jak narazie filmy Pasazerowie, Marsjanin, Oblivion (chociaz tu roznice do wersji FHD nie sa duze,ale to moj referencyjny i ulubiony film :),  John Wick 1,2, oczywiscie Filmy Nolana, Star Treki JJ Abrahmsa, Man of steel, Logan, Valerian i miasto 1000 planet, Sicario, Wielki Gatsby, seria Lego Batman, Prometeusz, Alien Covenant, Krol Artur, Zycie Pi, Kingsman, Madmax, 5ty element, Blade runner i sporo innych. Dzis bedzie cwiczony Dark Knight uhd czyli film ktory ma duzo czerni ;) Troche mam mniej czasu na zabawy z prjektorem, bo aktualnie poswiecam go wiecej na inne moje hobby pt audio i vinyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, szewi napisał:

moj ma jakies 300 z hakiem. No widac roznice, popatrz nawet na fotki riddle'a z Marsjanina jak wyglada "szaro" w SDR a jaka glebia pojawia sie w HDR.

Ok to znaczy, że np filmy, które są natywnie w SDR lepiej przełączać na tryby HDR w projektorze ? Tak najprościej mówiąc ? Sorry, ale jak riddle coś pisze to ja nie rozumiem po polsku o co mu chodzi :), a w tym co pisaliście o tym hdr to się pogubiłem... Na TV w trybie emulowanym HDR+ Samsunga na początku obejrzałem parę scen, ale potem zrezygnowałem bo jednak jakiś taki nienaturalny był obraz... O czym wy dokładnie pisaliście z tym hdr ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o filmy w HDR.

Riddle ogólnie pisał, że nie widział różnicy między HDR a SDR ustawione na projektorze, film ze źródła idzie cały czas z HDR i BT2020.

Jak pamiętam, to David Harper w swoim Harper Vision, miał właśnie tak ustawione.

Źródło HDR a w projektorze zmodyfikowany tryb "Jasne Kino" w SDR.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, raf7705 napisał:

Chodzi o filmy w HDR.

Riddle ogólnie pisał, że nie widział różnicy między HDR a SDR ustawione na projektorze, film ze źródła idzie cały czas z HDR i BT2020.

Jak pamiętam, to David Harper w swoim Harper Vision, miał właśnie tak ustawione.

Czyli oglądanie filmu UHD zapisanego natywnie w HDR i BT2020 lepiej ustawiać na odpowiednich ustawieniach w SDR ? Nawet po tej aktualizacji, która poprawiła HDR jak pisaliście ? Sam jeszcze nie zdążyłem jej zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, raf7705 napisał:

Chodzi o filmy w HDR.

Dokładnie, nie widzę dużej różnicy w HDR BT.2020 na SDR BT.2020, jak w przypadku HDR BT.2020 na SDR REC.709, gdzie różnica jest widziac w 95% scen filmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

Czyli oglądanie filmu UHD zapisanego natywnie w HDR i BT2020 lepiej ustawiać na odpowiednich ustawieniach w SDR ? Nawet po tej aktualizacji, która poprawiła HDR jak pisaliście ? Sam jeszcze nie zdążyłem jej zrobić.

Upraszczajac:

w projektorze 1 raz ustawiasz przy konfiguracji poczatkowej:

1) wszystko na auto i zapominasz o temacie (sam wykrywa ze masz SDR czy HDR i nic wiecej nie robisz).

2) Dobierasz sobie tryb, ktory CI pasuje na pocztatku np digital cinema czy bright cinema czy naturalny i uzywasz tych ktore sa ok ale to tez robisz raz ;)

Naturalny moze byc i do SDR i do HDR, do FHD i do UHD. Digital cinema tylko do UHD HDR, aczkolwiek ze wzgledu na ograniczenie jasnosci ja wole bright cinema, ale mam go zmodyfikowanego pod siebie.

Masz tez kilka stopni jasnosci HDR, ktorymi mozesz sie opcjonalnie pobawic, ale tutaj tez spraw sprosta: albo HDR auto jasny, albo automatyczny HDR i po temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, raf7705 napisał:

Chodzi o filmy w HDR.

Bardzo cieakawe...

Dave Harper

http://www.avsforum.com/forum/68-digital-projectors-under-3-000-usd-msrp/2563857-official-epson-5040ub-6040ub-owners-thread-241.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, szewi napisał:

Upraszczajac:

w projektorze 1 raz ustawiasz przy konfiguracji poczatkowej:

1) wszystko na auto i zapominasz o temacie (sam wykrywa ze masz SDR czy HDR i nic wiecej nie robisz).

2) Dobierasz sobie tryb, ktory CI pasuje na pocztatku np digital cinema czy bright cinema czy naturalny i uzywasz tych ktore sa ok ale to tez robisz raz ;)

Naturalny moze byc i do SDR i do HDR, do FHD i do UHD. Digital cinema tylko do UHD HDR, aczkolwiek ze wzgledu na ograniczenie jasnosci ja wole bright cinema, ale mam go zmodyfikowanego pod siebie.

Masz tez kilka stopni jasnosci HDR, ktorymi mozesz sie opcjonalnie pobawic, ale tutaj tez spraw sprosta: albo HDR auto jasny, albo automatyczny HDR i po temacie.

Ok, jasne... :) Tak robiłem tylko zamieszaliście z tym SDR i HDR i się pogubiłem... Ja filmy SDR oglądam jako SDR, a HDR jako HDR :) A co do trybów to pół roku ustawiałem i mam osobno do DVD w 3 możliwościach. do BD w 3, do UHD w 2 jedynie korzystam z jasne kino (przeważnie) i naturalny (czasami). Ta aktualizacja nie niszczy własnych ustawień ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, hubio napisał:

Ok, jasne... :) Tak robiłem tylko zamieszaliście z tym SDR i HDR i się pogubiłem... Ja filmy SDR oglądam jako SDR, a HDR jako HDR :) A co do trybów to pół roku ustawiałem i mam osobno do DVD w 3 możliwościach. do BD w 3, do UHD w 2 jedynie korzystam z jasne kino (przeważnie) i naturalny (czasami). Ta aktualizacja nie niszczy własnych ustawień ?

Nie niszczy :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po najnowszej aktualizacji dopiero zacząłem dostrzegać HDR naprawdę kolor się polepszyły wcześniej wkurzało mnie było zbyt ciemno to teraz jest ok dobra robota ta nowa aktualizacja jednak myślą coś tam robią dla nas?

I czasami wręcz przełączałem na Tryb SDR bo było za ciemno teraz jest super można oglądać spokojnie fajnie to wygląda na dużym ekranie

Szewi Może podzieliłby się z nami Swoimi ustawieniami chodzi mi o jasny kino? Jasność nasycenie barw i takie tam najlep jakbyś cyknął fotkę jeśli to nie Tajemnica??

U mnie to wygląda takU mnie to wygląda tak

EA400974-3C52-44D5-A2D4-F743736CBAFF.jpeg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwazniejsze ustawienia kryja sie w zakamarkach zaawansowane i advanced custom gamma (foto niewiele tu da bo tam masz wykres bez wartosci bezwzgeldnych liczbowych, ktore ustawiasz raz a potem widzisz to graficznie) oraz poziomy dla kazdego koloru RGBCMY osobno w zaleznosci od warunkow projekcji, ekranu itp. Ja swoje mam ustawioane pod moje waruki wiec kopiowanie ustawien ma sredni sens, bo prjektory nawet miedzy soba moga sie troche roznic, nie mowiac o warunkach w jakich pracuja (ekran i pokoj). Bazowalem oczywscie na poczatku na info z AVS forums. Mozesz pokombinowac z ustawieniami dave harpera na poczatek co prawda, on wychodzi z digital cinema i sdr - taka kombinacja wg mnie jest gorsza opcja niz wyjscie bazowo z trybu jasne kino w HDR (szczegolnie po zmianach w firmware kiedy digital cinema w najasniejszym ustawieniu auto jasne HDR można juz spokojnie ogladac),  jest jednak sporo osob ktore korzystaja z tych ustawien i byly zadowolone (riddle wkleił link powyzej). Na AVSforums jest cala skarbnica w tym temacie. Na poczatek też tryb naturalny jest calkiem ok do SDR/HDR/FHD i UHD Caly czas przymierzam sie do prof kalibracji oczywiscie, choc nie wiem czy moze byc jeszcze lepiej niż tak jak jest ;) pewnie tak ;) 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile kosztuje profesjonalna kalibracja projektora?  I jakie są różnice w SW czi HW?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałem jeszcze dodać, ze sa wynalazki wplywajace na jasnosc/czernie pokroju epson super white (ktore najlepiej wylaczyc), ustawienia przyslony, ktora dziala w 2 trybach manualanym gdzie recznie mozna dostosowac jasnosc do otoczenia oraz dynamiczne jej dzialanie w trakcie filmu kiedy przyslona przyciemnia obraz, zeby poprawic kontrast w ciemnych scenach, sa jeszcze specjalne ustawienia sygnalu HDMI na extended / auto itp.

riddle tu masz sporo info dot profesjonalniej kalibracji:

https://hdtvpolska.com/forum/topic/35068-czym-jest-profesjonalna-kalibracja-telewizora-projektora-monitora/

Edytowane przez szewi
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Najwazniejsze ustawienia kryja sie w zakamarkach zaawansowane i advanced custom gamma (foto niewiele tu da bo tam masz wykres bez wartosci bezwzgeldnych liczbowych, ktore ustawiasz raz a potem widzisz to graficznie) oraz poziomy dla kazdego koloru RGBCMY osobno w zaleznosci od warunkow projekcji, ekranu itp. Ja swoje mam ustawioane pod moje waruki wiec kopiowanie ustawien ma sredni sens, bo prjektory nawet miedzy soba moga sie troche roznic, nie mowiac o warunkach w jakich pracuja (ekran i pokoj). Bazowalem oczywscie na poczatku na info z AVS forums. Mozesz pokombinowac z ustawieniami dave harpera na poczatek co prawda, on wychodzi z digital cinema i sdr - taka kombinacja wg mnie jest gorsza opcja niz wyjscie bazowo z trybu jasne kino w HDR (szczegolnie po zmianach w firmware kiedy digital cinema w najasniejszym ustawieniu auto jasne HDR można juz spokojnie ogladac),  jest jednak sporo osob ktore korzystaja z tych ustawien i byly zadowolone (riddle wkleił link powyzej). Na AVSforums jest cala skarbnica w tym temacie. Na poczatek też tryb naturalny jest calkiem ok do SDR/HDR/FHD i UHD Caly czas przymierzam sie do prof kalibracji oczywiscie, choc nie wiem czy moze byc jeszcze lepiej niż tak jak jest ;) pewnie tak ;) 

Szukam tych ustawień i za nic nie mogę znaleść? chciałem coś pozmieniać troche się zmieniło przy nowym ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem kilka fotek roznych trybów. 

SDR 8bit (lampa medium):

https://images84.fotosik.pl/969/cf45279c4fd3ffa2.jpg

customowe janse kino 12 bit HDR (lampa medium):

https://images83.fotosik.pl/969/6da578b6f1010f96.jpg

digital cinema 12bit HDR (lampa medium):

https://images83.fotosik.pl/969/29c3989990a13525.jpg

(digital cinema na żywo jest sporo ciemniejszy niż wynikałoby z ww zdjecia).

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, szewi napisał:

zrobiłem kilka fotek roznych trybów. 

SDR 8bit (lampa medium):

https://www.fotosik.pl/zdjecie/cf45279c4fd3ffa2

Janse kino 12 bit HDR (lampa medium):

https://www.fotosik.pl/zdjecie/6da578b6f1010f96

digital cinema 12bit HDR (lampa medium):

https://www.fotosik.pl/zdjecie/29c3989990a13525

(digital cinema w rzeczywistosci jest duzo ciemniejszy).

Czesc... czy możesz zrobić zdjęcie i w SDR w 12 bit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, w wolnej chwili postaram je zrobic, choc nie bardzo widze sens takiej kombinacji. Tutaj chcialem jednak pokazac jaka jest przepasc w SDR bez szerokiej palety a HDR z BT2020 oraz roznic miedzy jasne kino a digital cienama.

Mysle, ze to powinno uciąć dyskusję w stylu  "co daje szeroka paleta barw" lub "czy widać te kolory" ;) zdjecie oczywiscie tez nie oddaje tego do końca, co widzi oko ludzkie, a jest lepiej niz na fotach.

SDR 12 bit to taka ciekawostka raczej, ktora wykorzysta sobie waskie grono osob lubiacych bawic sie ustawieniami dla digital cinema, maja fury /  Oppo  (choc tez nie wszyscy - ja przykladowo mam sprzet ktory to umozliwia, ale nie korzystam w ogole z takiej opcji bo nie widze dla niej uzasadnienia, jak 12 bit HDR dziala b B) dobrze na jasnym kinie). Digital cinema tez juz mozna ogladac po zmianach firmware bo nie jest juz takie ciemne w trybie auto jasny, choc glosnosc w trybie lampy high jest duza

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, szewi napisał:

hej, w wolnej chwili postaram je zrobic, choc nie bardzo widze sens takiej kombinacji. Tutaj chcialem jednak pokazac jaka jest przepasc w SDR bez szerokiej palety a HDR z BT2020 oraz roznic miedzy jasne kino a digital cienama.

SDR 12 bit to taka ciekawostka raczej, ktora wykorzysta sobie waskie grono osob lubiacych bawic sie ustawieniami dla digital cinema, maja fury /  Oppo  (choc tez nie wszyscy - ja przykladowo mam sprzet ktory to umozliwia, ale nie korzystam w ogole z takiej opcji bo nie widze dla niej uzasadnienia, jak 12 bit HDR dziala b B) dobrze na jasnym kinie). Digital cinema tez juz mozna ogladac po zmianach firmware bo nie jest juz takie ciemne w trybie auto jasny, choc glosnosc w trybie lampy high jest duza

Jest to bardziej skomplikowane, takie oszustwo na HDR.  Ma to coś wspólnego z IRIS i HDR.  Trudno mi to jest wyjaśnić po polsku. :-)

SDR 8bit REC709 vs HDR 12Bit BT.2020 vs oszustwo IRIS SDR 12Bit BT.2020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi