leszekm 21 Napisano 17 Stycznia 2018 Rozumiem.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 17 Stycznia 2018 11 minut temu, leszekm napisał: Projektor będzie zamontowany w piwnicy gdzie ściany są brązowe a będą czarne.Ekran biały-90".Maksymalnie to mogę wydać ok.9 tyś.zł. Byłem zdecydowany na Benq W1700 który posiada bardzo dobre 3D. Bardzo podoba mi się obraz z Benq 1110 ale chciałbym jeszcze lepszy obraz. Jeśli chcesz, mogę ti zalatwic Epson 7300 z CZ dystrybucji za cenę, którą napisałem powyżej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andy018 1 Napisano 17 Stycznia 2018 Witam Wracając do wyboru ekranu jestem bliski zakupu ekranu Adeo Motorized Elegance 240x135 cm (16:9) material reference white lub grey. Ktos ma moze takie połaczenie ?? Panowie jak myślicie czy czarne pasy + top sa konieczne.konieczne. Adeo strasznie duzo sobie wola za to. Drugim rozziewaniem jest kupić ekran w formacie 4: 3 i korzystac tylko z czesci . ekranu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 17 Stycznia 2018 @leszekm powiem Ci tylko tak, ciężko Ci bedzie znaleźć fana technologii DLP w wątku dotyczacym uzytkowania projektrow 3LCD TW7300 i TW9300 nie znaczy, ze DLP to sa zle projektory, osobiscie posiadałem kiedys taki... Mozesz rozważyć też prjektor FHD Sony HW55 lub TW7300 (ten drugi jak chcesz "4K") moze jakis uzywany JVC Ci sie trafi w Twoim budzecie. w kwesti benq odsylam Cie do testu - wyglada na to ze jest to spoko budzetowy prjektor 4K w tej cenie, chociaz ten kontrast to dramat, ale pamietajmy ze on kosztuje 7 tys, ma za to HDMi 18gbs ... https://hdtvpolska.com/benq-w1700-test-pierwszego-projektora-4k-dlp-z-hdr-w-przystepnej-cenie/ Good luck ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekm 21 Napisano 17 Stycznia 2018 Pomyślę o Epsonie TW7300 ale bardzie ciągnie mnie w stronę JVC lub Benq. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) 18 minut temu, Andy018 napisał: Witam Wracając do wyboru ekranu jestem bliski zakupu ekranu Adeo Motorized Elegance 240x135 cm (16:9) material reference white lub grey. Ktos ma moze takie połaczenie ?? Panowie jak myślicie czy czarne pasy + top sa konieczne.konieczne. Adeo strasznie duzo sobie wola za to. Drugim rozziewaniem jest kupić ekran w formacie 4: 3 i korzystac tylko z czesci . ekranu ?? ref white i grey sa ok; szary bardziej do jasnego salonu, bialy do zaciemnionego pokoju. pasy czarne wkolo ekranu jak masz jasna sciane za ekranem sie przydaja, bo masz "odciecie" i wrazenie poglebionego kontrastu. Jak masz ciemna sciane i projektor z automatycznym ustawieniem optyki gdzie mozesz go wcelowac w ekran co do milimetrow nie jest to wg mnie istotne. Sam mam ekran z minimalna ramka i na ciemnej scianie za ekranem nie widze roznicy w stosunku do mojego wczensiejszego ekranu rozwijanego z czarnymi pasami. Te pasy sie przydaja jak chcesz ogladac film w formacie kinowym, wtedy mozesz sobie regulujac wysokosc ekranu "wyrzucic" jeden z nich poza ekran wlasnie na ten czarny pas. 4:3 ja bym odpuscil. 8 minut temu, leszekm napisał: Pomyślę o Epsonie TW7300 ale bardzie ciągnie mnie w stronę JVC lub Benq. najlepiej porownaj sobie oba na wlasne oczy i zdecyduj na podstawie wlasnych odczuć porownań. 7300 masz lepsze pokrycie szerokiej palety barw, lepszy kontrast, jasniejszy czyli powinien byc lepszy do HDR, za to gorsza ostrosc w 4k i ograniczenie HDMI. Masz kilka bonusów tj w pelni regulowana optyke, automatyczna przyslone obiektywu, 3d w wyzszej rozdzielczosci ale z crosstlakiem w porownaniu z benqiem (zgodnie z info z ww testu 3d jest w 720p na benq, Epson ma 1080p) no i jest droższy. Jest jeszcze jeden + lepiej wyglada z zewnatrz, ale to kwestia gustu. powyższe oczywiscie nie dotyczy JVC, ktore w kwestii kontrastu nie ma sobie rownych. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 17 Stycznia 2018 Swoją drogą ten nowy BenQ będzie najtańszym projektorem 4k. 6800zł ? nieźle. strasznie jestem ciekawy testów szczególnie jak wyjdzie kontrast. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andy018 1 Napisano 17 Stycznia 2018 Przed chwilą, szewi napisał: ref white i grey sa ok; szary bardziej do jasnego salonu, bialy do zaciemnionego pokoju. pasy czarne wkolo ekranu jak masz jasna sciane za ekranem sie przydaja, bo masz "odciecie" i wrazenie poglebionego kontrastu. Jak masz ciemna sciane i projektor z automatycznym ustawieniem optyki gdzie mozesz go wcelowac w ekran co do milimetrow nie jest to wg mnie istotne. Sam mam ekran z minimalna ramka i na ciemnej scianie za ekranem nie widze roznicy w stosunku do mojego wczensiejszego ekranu rozwijanego z czarnymi pasami. Te pasy sie przydaja jak chcesz ogladac film w formacie kinowym, wtedy mozesz sobie regulujac wysokosc ekranu "wyrzucic" jeden z nich poza ekran wlasnie na ten czarny pas. 4:3 ja bym odpuscil. najlepiej porownaj sobie oba na wlasne oczy i zdecyduj na podstawie wlasnych odczuć porownań. 7300 masz lepsze pokrycie szerokiej palety barw, lepszy kontrast, jasniejszy czyli powinien byc lepszy do HDR, za to gorsza ostrosc w 4k i ograniczenie HDMI. Masz kilka bonusów tj w pelni regulowana optyke, automatyczna przyslone obiektywu, 3d w wyzszej rozdzielczosci ale z crosstlakiem w porownaniu z benqiem (zgodnie z info z ww testu 3d jest w 720p na benq, Epson ma 1080p) no i jest droższy. Jest jeszcze jeden + lepiej wyglada z zewnatrz, ale to kwestia gustu. powyższe oczywiscie nie dotyczy JVC, ktore w kwestii kontrastu nie ma sobie rownych. Dzieki za odpowiedz. Sciany mam białe w salonie ale czlowiek z Adeo powiedział ze na szarym ekranie bedzie lepszy kontrast ale slabsze odwzorowanie barw. Pewnie tak jest , ale czy w przypadku 9300 mozna stwierdzic ze kontast jest ok i zaryzykowac kupno ref white?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, hubio napisał: Swoją drogą ten nowy BenQ będzie najtańszym projektorem 4k. 6800zł ? nieźle. strasznie jestem ciekawy testów szczególnie jak wyjdzie kontrast. pod linkiem z testem masz info o kontrascie: 500 : 1... 1 godzinę temu, Andy018 napisał: Dzieki za odpowiedz. Sciany mam białe w salonie ale czlowiek z Adeo powiedział ze na szarym ekranie bedzie lepszy kontrast ale slabsze odwzorowanie barw. Pewnie tak jest , ale czy w przypadku 9300 mozna stwierdzic ze kontast jest ok i zaryzykowac kupno ref white?? mysle ze tak. Hubio ma w salonie bialy i nie narzeka. Mozesz do salonu rozwazyć opcje ekranu ALR (odbijajacego swiatlo otoczenia) pokroju magic screen (tylko to sa ekrany ramowe). Edytowane 17 Stycznia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 17 Stycznia 2018 Lub możesz zrobić płótno ARL dle siebie... :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andy018 1 Napisano 17 Stycznia 2018 No własnie musi byc rozwijany. Ten adeo to strasznie droga sprawa. A co myslicie o ekranach supremy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 17 Stycznia 2018 5 minut temu, Andy018 napisał: No własnie musi byc rozwijany. Ten adeo to strasznie droga sprawa. A co myslicie o ekranach supremy? zobac tu: eSmart Germany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andy018 1 Napisano 17 Stycznia 2018 Własnie myslalem o nim ale malo opini. Nie wiem jak to sie ma do adeo czy superemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 17 Stycznia 2018 5 minut temu, Andy018 napisał: Własnie myslalem o nim ale malo opini. Nie wiem jak to sie ma do adeo czy superemy Amazon eSmart Germany TATENSO Fiber glass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andy018 1 Napisano 17 Stycznia 2018 Ktoś na forum ma doświadczenie z tym ekranem? Jak to wypada przy adeo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 18 Stycznia 2018 14 godzin temu, szewi napisał: pod linkiem z testem masz info o kontrascie: 500 : 1... mysle ze tak. Hubio ma w salonie bialy i nie narzeka. Mozesz do salonu rozwazyć opcje ekranu ALR (odbijajacego swiatlo otoczenia) pokroju magic screen (tylko to sa ekrany ramowe). Mówisz i masz Test był w tym samym dniu co pisałem o tym. Kontrast porażka... To taka trochę lepsza Optoma UHD... Myślę, że nasze projektory jeszcze długo nie zostaną pokonane... Nie ma nic ważniejszego w projekcji niż kontrast bo sama technologia na starcie ma słabszy kontrast niż telewizory. Reszta jest do zrobienia no może z wyjątkiem świetnej czerni, ale dla mnie to trzeciorzędna sprawa. 500:1 on/off a ANSI 135:1 to ja nie wiem jak to musi wyglądać... 12 godzin temu, Andy018 napisał: Ktoś na forum ma doświadczenie z tym ekranem? Jak to wypada przy adeo Ja mam biały ekran właśnie Supremy Elegant Matt white elektryczny w małym salonie z średnio-małą ilością bieli i odcięciem światła zewn. i bardzo sobie chwalę. Wczoraj oglądałem Lśnienie na DVD gdzie jak wiemy jest dużo śniegu i śnieg był biały, jak ten za oknem... Na szarym ekranie nie było tak świetnej bieli. Szare ekrany zmniejszają jasność. Podnoszą kontrast, ale nie w jasnych scenach, a w ciemnych i tak na tym projektorze jest doskonały. Nigdy w życiu więcej nie kupię szarego ! Jedyna zmiana może być na Magic Screen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Szary ekran nieznači ARL :-) Kup dowolny model ekranu ARL, a wynik zawsze będzie zawsze lepszy niż szary. Dla mnie Magic Screen może to być kosztowne pod względem ceny konkurencji. Każdy ma trochę know-how i nieco inną kompozycję, ale sposób, jest wszędzie taki sam, jak robisz to w domu. Bardzo się mi podoba to, co kdoz gada, że SONY jest najlepszy, a reszta to nic. Był ju mie jeden facet, który ma busines na kino domowe i pokazał mi SONY VPL-VW260ES, ale kiedy zobaczył moją DIY płytę, nie miał słów :-D i natychmiast zamówił 4l tego miksu. I ciągle pytał, co i jak. :-) Ale ja nie chcę powiedzieć, że bys sis to zrobił sam, bierz to jako możliwość. SDR BT.2020 4KUHD vs HDR BT.2020 4K/UHD Funkcja z OPPO 203/HDFury zmienia uzgadnianie EDID między odtwarzaczem i projektorem. Gdy zdecydujesz się na odtworzenie filmu 4K / UHD / HDR BT.2020 w SDR, OPPO 203/HDFury po prostu powie Twojemu graczowi że HDR nie jest kompatybilny z HDR i wyłącza "Flagę" dla HDR, zachowując jednocześnie 4K BT.2020 i Wide Color Gamut. Zwykłe bluray to 1080p BT.709, nie byłoby żadnej korzyści z zakupu rozmycia 4K UHD, jeśli to wszystko robił OPPO 203/HDFury. Jeśli zdecydujesz się wyłączyć HDR tylko w odtwarzaczu (bez OPPO 203/HDFury), wyjście będzie po prostu SDR BT.709 (tak samo jak 1080 bluray možna i gorsie) Edytowane 18 Stycznia 2018 przez riddle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2.0 11 Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) 3 godziny temu, riddle napisał: SDR BT.2020 4KUHD vs HDR BT.2020 4K/UHD Funkcja z OPPO 203/HDFury zmienia uzgadnianie EDID między odtwarzaczem i projektorem. Gdy zdecydujesz się na odtworzenie filmu 4K / UHD / HDR BT.2020 w SDR, OPPO 203/HDFury po prostu powie Twojemu graczowi że HDR nie jest kompatybilny z HDR i wyłącza "Flagę" dla HDR, zachowując jednocześnie 4K BT.2020 i Wide Color Gamut. Zwykłe bluray to 1080p BT.709, nie byłoby żadnej korzyści z zakupu rozmycia 4K UHD, jeśli to wszystko robił OPPO 203/HDFury. Jeśli zdecydujesz się wyłączyć HDR tylko w odtwarzaczu (bez OPPO 203/HDFury), wyjście będzie po prostu SDR BT.709 (tak samo jak 1080 bluray možna i gorsie) To znaczy że jak zdecyduję się na inny odtwarzacz niż OPPO 203 to lepiej żebym dokupił HDFury? Myślałem o Panasonic UB820 jako że będzie zdecydowanie tańszy. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helicox 43 Napisano 18 Stycznia 2018 najlepiej poczekaj ze 2 miesiace az juz bedzie w sprzedaży najnowszy panasonic blu ray 4K UHD player UB 820 z HDR+ i Dolby Vision.. ..bo nawet obecnie porownanie oppo 203 do UB900 to korzyść dla panasonica a filmow z Dolby vision nie ma za wiele poki co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 18 Stycznia 2018 1 godzinę temu, 2.0 napisał: To znaczy że jak zdecyduję się na inny odtwarzacz niż OPPO 203 to lepiej żebym dokupił HDFury? Myślałem o Panasonic UB820 jako że będzie zdecydowanie tańszy. Tak HDFury Linker... 1 godzinę temu, helicox napisał: najlepiej poczekaj ze 2 miesiace az juz bedzie w sprzedaży najnowszy panasonic blu ray 4K UHD player UB 820 z HDR+ i Dolby Vision.. ..bo nawet obecnie porownanie oppo 203 do UB900 to korzyść dla panasonica a filmow z Dolby vision nie ma za wiele poki co Jak czytam, OPPO jest w trakcie optymalizacji swojej HW, bendzie zmenial pres SW HDMi2.0a na HDMi2.1. Myślę, że walka o najlepszego gracza dopiero się rozpoczyna, narazie OPPO 203 do tej pory jest numero uno... :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, helicox napisał: ..bo nawet obecnie porownanie oppo 203 do UB900 to korzyść dla panasonica a filmow z Dolby vision nie ma za wiele poki co nie zgodze sie z tym, a mam do czynienia z tymi odtwarzaczami na codzień. 4 godziny temu, 2.0 napisał: To znaczy że jak zdecyduję się na inny odtwarzacz niż OPPO 203 to lepiej żebym dokupił HDFury? Myślałem o Panasonic UB820 jako że będzie zdecydowanie tańszy. a po co Ci ten linker ? jak dobrze ustawisz prjektor to SDR nie ma startu do HDRa i nie ma potrzeby wg mnie ogladac filmow UHD w trybie SDR i tracic jeden z czynnikow skladowych standardu UHD. Linker ma sens przy Epsonie wg mnie jak chcesz grac np na Xbox 1s/x w trybie 4k/60/ z hdr tylko wtedy w 8 bitach. Oppo ma opcje konwersji, moze sie to przydaje jak ktoś ma ciemny projektor i HDR jest dla niego za ciemny. HDR u siebie ogladam w customowym trybie jasne kino i sygnale auto jasny HDR jest b dobrze w trybie lampy medium, momentami za jasno... tryb naturalny tez wyglada spoko. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez szewi 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helicox 43 Napisano 18 Stycznia 2018 każdy ma prawo do własnego zdania to kwestia subiektywna, co się komu podoba.. tak samo tyczy się to telewizorów i wszystkiego innego, bardziej to kwestia ceny tak mi się wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 18 Stycznia 2018 24 minuty temu, szewi napisał: nie zgodze sie z tym, a mam do czynienia z tymi odtwarzaczami na codzień. a po co Ci ten linker ? jak dobrze ustawisz prjektor to SDR nie ma startu do HDRa i nie ma potrzeby wg mnie ogladac filmow UHD w trybie SDR i tracic jeden z czynnikow skladowych standardu UHD. Linker ma sens przy Epsonie wg mnie jak chcesz grac np na Xbox 1s/x w trybie 4k/60/ z hdr tylko wtedy w 8 bitach. Oppo ma opcje konwersji, moze sie to przydaje jak ktoś ma ciemny projektor i HDR jest dla niego za ciemny. HDR u siebie ogladam w customowym trybie jasne kino i sygnale auto jasny HDR jest b dobrze w trybie lampy medium, momentami za jasno... tryb naturalny tez wyglada spoko. :-) 1 niest SDR jak SDR.. 2 BT.2020 kolorów działa dobrze tylko w trybie Cinema lub Digital Cinema, jasne kino niema kolorów BT.2020 To tak, jakby patril na film w HDR ale REC 709 i zastanawiać się, jaki to świetny obraz. A w trybie "jasne kino" tak właśnie jest... :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) 40 minut temu, riddle napisał: :-) 1 niest SDR jak SDR.. 2 BT.2020 kolorów działa dobrze tylko w trybie Cinema lub Digital Cinema, jasne kino niema kolorów BT.2020 To tak, jakby patril na film w HDR ale REC 709 i zastanawiać się, jaki to świetny obraz. A w trybie "jasne kino" tak właśnie jest... :-D Nie do końca. Epson do HDR przy nowym firmware sam zaleca jedna z 3 opcji (2 z nich bazuja na trybie jasne kino) ok pokrycie masz mniejsze o 10-15% szerokiej palety bez filtra dichroitycznego w torze optycznym ktory jest w trybie digital cinema, ale nadal masz 65% rec 2020 i ok 90% palety DCI, zawsze to wiecej niz rec709 i to widać. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 18 Stycznia 2018 13 minut temu, szewi napisał: Nie do końca. Epson do HDR przy nowym firmware sam zaleca jedna z 3 opcji (2 z nich bazuja na trybie jasne kino) ok pokrycie masz mniejsze o 10-15% szerokiej palety bez filtra dichroitycznego w torze optycznym ktory jest w trybie digital cinema, ale nadal masz 65% rec 2020 i ok 90% palety DCI, zawsze to wiecej niz rec709 i to widać. Tak, możesz mieć rację, prawdopodobnie powinno być kolorów więcej z DCI-3. Czy nadal masz HDFury lub OPPO 203? Że spróbujesz porównać różnice ...SDR 709SDR 2020HDR DCI-3HDR 2020? moja prubka... SDR 2020 1)digital cinema 2) jasne kino HDR 2020 1)digital cinema 2) jasne kino SDR 709 1)digital cinema 2) jasne kino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach