Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już przestałem mistrza "salon cebuli" czytać.
W ogole ignoruję jego posty.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że niebawem będę miał tego QLEDA o czym wcześniej pisałem myślę o zakupie TV - BOXA - Zidoo Z10. Podobno czyta struktury plików i generalnie jest dobry do plików. Ma ktoś jakieś doświadczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję kupić ten TV QLED QE75Q9FNA co wcześniej pisaliśmy, wymienić TV BOX na ZIDOO Z10 i SUBWOOFER na TAGA TSW-90 v.3 3 ... W ZIDO jest fajne, że czyta strukturę całych płyt i ma bluetooth czego bardzo potrzebuję, a nie nie mam w Q30. No i nigdy nie miałem ZIDOO... A suba żeby wreszcie nie musieć codziennie pamiętać o włączeniu i wyłączeniu i żeby był porządny kop bo teraz to jest kopniaczek...

Najważniejsze jednak pytanie jakie sobie zadaję to takie, czy aby obraz z TV tak mi się nie spodoba, że projektor pójdzie w kąt... Mam nadzieję, że tak się nie stanie... Przykład Szewiego, który po kupnie OLEDA za chwilę zmienił Epsona na JVC pokazuje, że może być z tym problem... z tym, że mnie już nie będzie stać na zmianę proja...

Dzięki za wcześniejszą dyskusją dotyczącą 8K. Pomogła mi w podjęciu decyzji... Kwestia podstawki to jedno, ale jak siebie znam to jak bym był mocno napalony to bym zmienił meble, a bym kupił, ale ostudziliście mój zapał... Do tego doszedł enigmatyczny komunikat ze strony samego Samsunga, że cyt. z pamięci - filmy nagrane z komputera mogą nie korzystać z tego upscalowania do 8K, no i to co pisaliście, że jednak lepiej w 8K mieć więcej niż 75'' więc być może za 3 lata sprzedam ten TV co teraz kupuję, proja i może będą już te 8K w wielkościach 85-95''' i wtedy sobie walnę taki na ścianę... Na razie żebym mógł mieć 100'' jedyną opcją, w tym mieszkaniu jest projektor, a w TV max 75''' No i też mnie przekonał argument, że lepiej nie kupować "nowinek technicznych" nie sprawdzonych, przetestowanych...

Natomiast jeśli chodzi o Samsunga to marketingowo myślę, że 2019r to będzie rok Samsunga bo jak 75'' kosztuje 25 tyś, a 65'' poniżej 20 tyś to jak przyjdzie zwykła osoba do MM i będzie miała do wyboru OLEDA lub 8K to jednak na nim i jego żonie/dziewczynie większe wrażenie zrobi 8K - no i ile szpanowania, że ja mam 8K... :) Zupełnie inna sprawa czy to 8K będzie rzeczywiście w upscalowaniu (bo oczywiście oprócz testowych nie ma innych materiałów w 8K) tak dobre, że wciąż najbardziej popularne materiały HD 1080p czy filmy BD będą znacząco lepiej wyglądać w tym 8K od upscalowania w 4K... Tak czy inaczej ten rok to będzie rok Samsunga - już widzę te reklamy w TV z 8K..... :):):)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja projektor zamienię na TV jak będą OLEDY w 100' i wiecej. Teraz żaden TV nie może rownać się do projektora ze wzgledu wlasnie na rozmiar ekranu. Co do qleda samsunga to owszem jest to dobry TV ale OLEDowi ustępuje.
W 2019 i 2020 liczę na większe rozmiary OLEDów w przystępnych cenach bo dzisiaj jedynie 65' można kupić.
Po ces w las vegas moze bedzie wiecej wiadomo. Podobno LG wypuści OLEDa 88' juz z HDMI 2.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga mam prośbę mój projektor tw9300w nie wstaje i nic ma nim nie swieci. Prąd w gniazdku i kablu zasilającym jest . Gdzie wysłać ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, poke82 napisał:

Uwaga mam prośbę mój projektor tw9300w nie wstaje i nic ma nim nie swieci. Prąd w gniazdku i kablu zasilającym jest . Gdzie wysłać ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A były wcześniej jakieś "niepokojące" objawy ?

4 minuty temu, user7878 napisał:

Ja projektor zamienię na TV jak będą OLEDY w 100' i wiecej. Teraz żaden TV nie może rownać się do projektora ze wzgledu wlasnie na rozmiar ekranu. Co do qleda samsunga to owszem jest to dobry TV ale OLEDowi ustępuje.
W 2019 i 2020 liczę na większe rozmiary OLEDów w przystępnych cenach bo dzisiaj jedynie 65' można kupić.
Po ces w las vegas moze bedzie wiecej wiadomo. Podobno LG wypuści OLEDa 88' juz z HDMI 2.1

Jedne osoby preferują super czerń i wybierają OLEDy, inne wolą lepsze pokrycie kolorów, jaśniejszy obraz i kupują QLEDY - to kwestia subiektywna. Ten co kupuję jak napisał Maciej ma najlepszą czerń w historii wszystkich TV Samsunga, nie tak super jak w OLED, ale dla mnie to bez znaczenia... Wydaje mi się dobrym kompromisem bo czerń to nie wszystko... Ale każdy preferuje co innego... Co do rozmiarów to jeśli nadal będę w tym mieszkaniu co jestem obecnie to już w przedziale 90-100'' będę mógł wymienić wszystko na TV... To niesamowite jak z każdym rokiem tanieją TV 75'' i wchodzą coraz to większe... Najtańszy TV Samsunga, ale też najsłabszy w 75'' kosztuje ok 5000zł...

Taka ciekawostka, że gdyby wtedy kiedy analizowałem zakup projektora czyli latem 2017r były w normalnych cenach TV 75'' być może w ogóle bym nie poznał technologii projekcyjnej, a wyszły niespełna miesiąc - dwa, po tym jak zacząłem zabawę z projektorami...

Niewątpliwie zagrożeniem dla projektorów będą coraz większe TV bo żeby mieć salkę i 150'' to mało kto, przynajmniej u nas może sobie pozwolić, większość to jak i nazywa nasz kolega Filutek "salonowcy" gdzie zmieszczą max 120''..., a projektory co by nie pisał Szewi i jak by nie zaklinał rzeczywistości tak w zakresie kontrastu, szczególnie ANSI nie dogonią TV bo są ograniczenia technologiczne... Ratunku ja bym upatrywał w ekranach ALR i dalszej ich ewolucji w taki sposób, żeby umiały naprawdę zamienić projektor w telewizor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio czerń o ktorej piszesz to nie tylko czarny kolor wlosów czy ubrania - bo mam takie wrazenie jak piszesz o czerni w OLEDzie.
Nie chcę tutaj wywolywać kolejnej wojny pomiedzy zwolennikami LCD vs OLED.
Mogę tylko napisac zebys sam zobaczył i porownał Samsunga Q9FN vs jakiś OLED np. FZ800 od Panasonic'a lub AF9 od Sony. W poprzedniej generacji co mi przeszladzalo w OLED to zbyt ciemny obraz. Teraz te nowe panele są genialne. Miałem mozliwośc porownania bezpośredniego Sony AF9, Samsunga 75Q9FN i jeszcze kilku innych top LCD i dla mnie OLED miażdzył LCD. Ten Samsung ktory chcesz wypada dobrze ale nie jest pozbawiony wad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, hubio napisał:

Jako, że niebawem będę miał tego QLEDA o czym wcześniej pisałem myślę o zakupie TV - BOXA - Zidoo Z10. Podobno czyta struktury plików i generalnie jest dobry do plików. Ma ktoś jakieś doświadczenia ?

Testowałem Zidoo X10, obecnie mam Z9s (praktycznie to samo co Z10 tylko nie posiada kieszeni na dysk). Na razie używam sporadycznie na starym projektorze Dell (kupiony w 2010r. :)) więc ciężko wypowiadać mi się co do jakości obrazu. Generalnie działa ok, czyta mi wszystkie pliki/obrazy, czasem się zawiesi, ale seria Z dopiero weszła więc soft na bieżąco poprawiają. Pomijając mnogość wejść usb 2.0/3.0, SATA ma hdmi in więc bardzo przydatne jeśli ktoś nie ma amplitunera, można podłączyć np. tuner tv czy konsolę. Czekam na 9400 i wtedy będę mógł bardziej cieszyć się z Z9s...

Tutaj jest porównanie z którego wynika, że poprzednia seria X miała problemy z framerate co w obecnej udało się wyeliminować:

Frame-Rates.png

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, user7878 napisał:

Mogę tylko napisac zebys sam zobaczył i porownał Samsunga Q9FN vs jakiś OLED np. FZ800 od Panasonic'a lub AF9 od Sony.

Problem polega na tym, że tak SONY jak i Panasonic o których piszesz nie ma w wersji 75''...

4 godziny temu, potas napisał:

Testowałem Zidoo X10, obecnie mam Z9s (praktycznie to samo co Z10 tylko nie posiada kieszeni na dysk).

Dzięki za odpowiedź. A jak wygląda sprawa z google play ? Bo na tym też mi zależy, mam parę wykupionych apek do multimediów. Nie potrzebuję kieszeni na dysk, ale w Z9S czytałem o problemach z google play, a w Z10 piszą w opisach: dostęp do google play. Pytanie więc takie - po włączeniu tego TV BOXA standardowo jak w w każdym innym, mam sklep google play z którego mogę ściągnąć apki czy znowu coś kolejnego czegoś nie ma ?

Mały update: sprawdziłem z ciekawości ceny OLEDÓW w 75'' i ceny zaczynają się od 30 tyś więc cenowo to niech oni dadzą spokój, skoro flagowy QLED kupiłem za 17999zł, a jak wiemy i OLEDy nie są pozbawione wad...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

A jak wygląda sprawa z google play ? Bo na tym też mi zależy, mam parę wykupionych apek do multimediów. Nie potrzebuję kieszeni na dysk, ale w Z9S czytałem o problemach z google play, a w Z10 piszą w opisach: dostęp do google play. Pytanie więc takie - po włączeniu tego TV BOXA standardowo jak w w każdym innym, mam sklep google play z którego mogę ściągnąć apki czy znowu coś kolejnego czegoś nie ma ?

Google Play jest, natomiast nie korzystałem do tej pory i raczej nie ma co liczyć na jakieś super działanie aplikacji na tym urządzeniu. Myślę, że Z10 nie różni się w tej kwestii od Z9s. Teraz się zalogowałem, zainstalowałem testowo Iplę i Player ale nie udało mi się odpalić żadnego video :) Przy każdej z tych aplikacji jest ostrzeżenie, że na tym urządzeniu aplikacja może nie działać poprawnie. Mogę w wolnej chwili zainstalować testowo apki jakie chciałbyś używać.

Youtube (1080p) i Netflix (480p) instalowałem pliki .apk poza sklepem - tak zalecają na forach. Kodi jest specjalna wersja od Zidoo - ZDMC.

Ja do YT i Netflixa 4K kupiłem Xbox One X (myślałem też o Apple TV 4k). Zidoo, cytując jeden z portali: "we do not have DRM certificates for streaming services, there is no hardware support for the VP9 P2 video codec" więc można zapomnieć o 4k na Netflix czy YT, chociaż jeśli, tak jak pisałeś będziesz używał z TV to akurat te serwisy masz załatwione w TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, potas napisał:

Google Play jest, natomiast nie korzystałem do tej pory i raczej nie ma co liczyć na jakieś super działanie aplikacji na tym urządzeniu. Myślę, że Z10 nie różni się w tej kwestii od Z9s. Teraz się zalogowałem, zainstalowałem testowo Iplę i Player ale nie udało mi się odpalić żadnego video :) Przy każdej z tych aplikacji jest ostrzeżenie, że na tym urządzeniu aplikacja może nie działać poprawnie. Mogę w wolnej chwili zainstalować testowo apki jakie chciałbyś używać.

Youtube (1080p) i Netflix (480p) instalowałem pliki .apk poza sklepem - tak zalecają na forach. Kodi jest specjalna wersja od Zidoo - ZDMC.

Ja do YT i Netflixa 4K kupiłem Xbox One X (myślałem też o Apple TV 4k). Zidoo, cytując jeden z portali: "we do not have DRM certificates for streaming services, there is no hardware support for the VP9 P2 video codec" więc można zapomnieć o 4k na Netflix czy YT, chociaż jeśli, tak jak pisałeś będziesz używał z TV to akurat te serwisy masz załatwione w TV.

Netflix to wiem, że nie działa, z YT też jakoś przeboleję, ale zależało by mi na innych playerach typu mx player czy menagerach plików... Bo samo Kodi jest super, ale i ono potrafi stwarzać problemy np. na moim Q30 na Kodi nie działa poprawnie dźwięk BT, a w reszcie odtwarzaczy jest ok. Ciągle coś nie tak z tymi TV BOXAMI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, raf7705 napisał:

A po co ci ten blutucz?

do słuchawek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie dobre słuchawki na kablu i podłącz do aplitunera.

Ja mam Bayerdynamic na kablu 3m, wystarczy.
Mam też Sony bezprzewodowe nauszne.
Są bardzo fajne ale używam ich w pracy z telefonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, szewi napisał:

Hubio kupiles tego qleda ? :)

TAK - Czekam na dostawę... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super - gratulacje. Daj znać jak odczucia w stosunku do porzedniego tv i projektora.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz hubio wrażenia. Podobno w najnowszym sofcie poprawili wszystkie bolączki z pierwszych egzemplarzy.
A na targach w Las Vegas Samsung zaprezentował MicroLED w 75' - może być hicior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do TV BOXÓW - mam na oku jeszcze DUNE HD PRO 4K. Ktos używa/ł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Opisz hubio wrażenia. Podobno w najnowszym sofcie poprawili wszystkie bolączki z pierwszych egzemplarzy.
A na targach w Las Vegas Samsung zaprezentował MicroLED w 75' - może być hicior
Żeby tak z 85" zrobili....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@raf7705 ja celuje w 100'

Jak bedzie taki w cenie dla mas to wyrzucam projektor

Co do tego MicroLED to [mention=1]gmeru[/mention] podjarany na twiterze na maxa więc pewnie bedzie kozak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, no nawet takie 100" nie zastąpi mi 125" w Panoramie.

Nie mam na tyle miejsca na ścianie.

U mnie projektor może się czuć bezpiecznie

85" to max u mnie na ścianie 3.5m są jeszcze drzwi, dwie kolumny i subwoofer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym MicroLED mozna sobie dołączać moduły i robić np. z 16:9 zmianę na 21:9. Fajne czasy nadchodzą
Pokazali też panel 219" - wooow

Chyba przyszłość projektorów do kina domowego nie rysuje się w różowych barwach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi