USS-SMAUG 46 Napisano 25 Października 2018 Uszanowanko Hubio masz zlego boxa do Netlfixa - > kup ATV4K chyba ze Netflixa zapuszczasz z TV, ale nie masz wtedy AtmosaJa kupiłem i jestem zadowolony Bardzo mi się podoba wypożyczalnia filmów w iTunes, 4k, atmos (w angielskich wersjach językowych), cena wypożyczenia też ok (ok 15zl) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franus122 143 Napisano 25 Października 2018 Witam Ja mam Onkyo i u mnie śmiga bardzo dobrze i jakoś się nie grzeje ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Października 2018 (edytowane) 18 godzin temu, raf7705 napisał: Witam uprzejmie. Hubio włącz na sztywno 8 bit sdr i zobacz czy będzie 4k działać na projektorze. 4k 60hz musi być 8bit sdr, żeby poszło na projektorze. Dlatego ATV 4k jest taki fajny, bo potrafi puścić w 24hz i wtedy jest HDR i 12bit. Witam uprzejmie No niestety... Doszedłem do następującego wniosku: Netflix w Panasonicu to państwo w państwie... Bez względu na to co i jak bym zrobił w Panasonicu to i tak zawsze jest HD 12 bitów 4:4:4. Jedyna opcja jaka ma wpływ to SDR -->>> HDR w usługach sieciowych, co jest logiczne... Wniosek jest jeden: Panasonic nie dając osobnego wymuszania 24p do usług sieciowych tylko ogólnie w przypadku naszego projektora nie przepuszcza 4k. Na SONY było takie osobne ustawienie. 12 godzin temu, szewi napisał: Uszanowanko Hubio masz zlego boxa do Netlfixa - > kup ATV4K chyba ze Netflixa zapuszczasz z TV, ale nie masz wtedy Atmosa. Biedne to Onkyo u Ciebie, najpierw sie grzeje, a teraz takie numery - bardzo nieładnie z jego strony ... Ręce precz od Onkyo ! To nie jest jednak wina Onkyo, puściłem po pass through i było to samo... Rozdzielczość w Netflixie zmienia się już w momencie jak przechodzi się do wyboru logowania i to nie kwestia filmów. Po prostu apka sama tu sobie rządzi i przesyła najlepszą rozdzielczość w 4:4:4, a ponieważ taka na naszych Epsonach jest tylko w HD to i tylko HD przepuszcza. Co do grzania to była moja wina - złe ustawienie i za ciepło. Od pół roku nic się nie zdarzyło. O ATV 4K wiem doskonale, ale na razie w Netflixie mam listę filmów na ok 2 tyg i jeden serial więc to nie będzie raczej wielka miłość tylko szybki numerek... Dodam jeszcze ogólnie o wrażeniach z jakości filmów HD z netflixa i opcji zmiany SDR na HDR, że jak dla mnie wygląda to bardzo, bardzo dobrze... Czuć, że ten HDR nie jest taki naturalny jak z płyt UHD/HDR, ale bardzo fajnie podbija kontrast... Musiałem się pobawić z opcjami bo mając wyostrzenie do BD tu musiałem je znacząco zredukować, żeby był dobry efekt. Pierwszy film jaki obejrzałem do była "Ucieczka z Alcatraz", a więc film dość stary i naprawdę byłem ciekaw jak zadziała opcja zmiany SDR na HDR i wypadło to powyżej oczekiwań. Wczoraj obejrzałem pierwszego Jacka Ryana i tu już była rewelacja... Widać, że jeśli chodzi o całe spectrum zastosowań HDR - Panasonic się przyłożył. Kilka predefiniowanych trybów HDR z jednego przycisku w pilocie, możliwość zmiany dynamicznego zakresu co jest tak naprawdę kontrastem od 1 do 10, w końcu optymalizacja HDR... Czy na waszym sprzęcie z którego oglądacie netflixa jest też taka funkcja konwersji SDR -->>> HDR ? Mam na myśli głównie ATV 4K czy Shielda ? Edytowane 26 Października 2018 przez hubio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 26 Października 2018 Witam uprzejmie ...słyszałem, że EH7400 dalej bez 18Gbps. Jednak to wciąż za wcześnie na 2160p60 HDR BT2020 10bit dla przeciętnego zjadacza chleba, to już chyba lepiej kupić nawet TW-EH6700 za 4000 zł i cieszyć się z porządnego 1080p60, przeczekać dwa lata i potem bawić się w UHD po cenach mniejszych niż 10k. Może dla kogoś, kto tylko ogląda filmy, to OK, ale niektórzy są graczami i 4K najwyżej w SDR 8bit to jakaś porażka za takie pieniądze. Byłem nastawiony na Samsunga UE75NU8002, ale mimo iż już jak na TV większa przekątna, to jednak to tylko 75" kontra, jak się okazuje w moim pomieszczeniu max 108" na EH-TW5300. Teraz mam taki mętlik w głowie, że nie wiem, czy warto zamienić na EH-TW6700, czy różnice będą widoczne między EH-TW5300 a EH-TW6700? Świeci w trybie ekonomicznym tak mocno, jak mój obecny w trybie normalnym i przy tym tylko 24dB, a nie 27dB (co i tak jest cicho mimo iż siedzę przy projektorze). Ratujcie i doradźcie coś, bo I am lost... Z poważaniem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Października 2018 Do grania to kup telewizor 75" wystarczy. A jak chcesz do filmów, to konkurencję, jakość/cena wygrywa tw7300. O innych modelach tu nie dyskutujemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Października 2018 (edytowane) 15 minut temu, VAMET napisał: Witam uprzejmie ...słyszałem, że EH7400 dalej bez 18Gbps. Jednak to wciąż za wcześnie na 2160p60 HDR BT2020 10bit dla przeciętnego zjadacza chleba, to już chyba lepiej kupić nawet TW-EH6700 za 4000 zł i cieszyć się z porządnego 1080p60, przeczekać dwa lata i potem bawić się w UHD po cenach mniejszych niż 10k. Może dla kogoś, kto tylko ogląda filmy, to OK, ale niektórzy są graczami i 4K najwyżej w SDR 8bit to jakaś porażka za takie pieniądze. Byłem nastawiony na Samsunga UE75NU8002, ale mimo iż już jak na TV większa przekątna, to jednak to tylko 75" kontra, jak się okazuje w moim pomieszczeniu max 108" na EH-TW5300. Teraz mam taki mętlik w głowie, że nie wiem, czy warto zamienić na EH-TW6700, czy różnice będą widoczne między EH-TW5300 a EH-TW6700? Świeci w trybie ekonomicznym tak mocno, jak mój obecny w trybie normalnym i przy tym tylko 24dB, a nie 27dB (co i tak jest cicho mimo iż siedzę przy projektorze). Ratujcie i doradźcie coś, bo I am lost... Z poważaniem Ja miałem EH-TW6700 przez 2 tyg. i zamieniłem na 9300... Bardzo słaby, nieakceptowalny kontrast w jasnych scenach na tyle mi przeszkadzał, że nie byłem w stanie oglądać... Więc daleki jestem od stwierdzenia, że to "porządny 1080p60". Moim zdaniem różnica między 5300 a 6700 nie będzie duża... Pamiętaj, że projektory 4k upscalują materiał HD w górę i brak 18Gbps nie ma tu nic do rzeczy... Obraz z BD/DVD wygląda znacznie lepiej niż na zwykłym HD. Z kolei jeśli chcesz mieć rzeczywiście "porządny" tylko HD ze świetnym kontrastem pomyśl nad Sony VPL-HW45ES lub Sony VPL-HW65ES. Moim jednak zdaniem lepiej teraz w dobrej cenie złapać Epsona 7300. Zależy też jakie masz pomieszczenie - czy dedykowane, czy salka. Jak pisał raf i podzielam jego opinię - na chwilę obecną wg mnie najlepszy wybór stosunku ceny do jakości to 7300. Możesz też poczytać o nowych Optomach, ale nie w tym wątku. Edytowane 26 Października 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 26 Października 2018 Witam uprzejmie Problem w tym, że to będzie jedyny wyświetlacz w moim domu. Potrzebuję zarówno do filmów UHD, BD, Netlfix, jak i gier Xbox One X/PS4 Pro (lub następcy). Do filmów UHD HDR 10 bit BT2020 2160p24 co prawda 10.2Gbps wystarczy, ale problem pojawi się przy grach i materiałach z wyższym klatkarzem, bo z tego co tutaj czy na innych forach wyczytałem będzie problem z HDR 10 bit bez 18Gbps. Jednymi słowy nie skorzystam z dobrodziejstw HDR w Xbox One X, jak konkretna gra będzie go wykorzystywała? Poprawcie mnie, jeżeli się mylę... Rozumiem, że HDR tylko przy normalnym trybie pracy projektora, jak 3D w 1080p? Żaden tryb ekonomiczny? Dziękuję za podpowiedzi. Z poważaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Października 2018 Ten temat, to nie miejsce na taką dyskusję.Jak chcesz żeby ci to wszystko działało to Epson tw9400.Tak żeby jakoś w temacie naszym zostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Października 2018 12 minut temu, VAMET napisał: Witam uprzejmie Problem w tym, że to będzie jedyny wyświetlacz w moim domu. Potrzebuję zarówno do filmów UHD, BD, Netlfix, jak i gier Xbox One X/PS4 Pro (lub następcy). Do filmów UHD HDR 10 bit BT2020 2160p24 co prawda 10.2Gbps wystarczy, ale problem pojawi się przy grach i materiałach z wyższym klatkarzem, bo z tego co tutaj czy na innych forach wyczytałem będzie problem z HDR 10 bit bez 18Gbps. Jednymi słowy nie skorzystam z dobrodziejstw HDR w Xbox One X, jak konkretna gra będzie go wykorzystywała? Poprawcie mnie, jeżeli się mylę... Rozumiem, że HDR tylko przy normalnym trybie pracy projektora, jak 3D w 1080p? Żaden tryb ekonomiczny? Dziękuję za podpowiedzi. Z poważaniem Rozwiązaniem tego wszystkiego może być: JVC DLA-RS440 tylko pisałeś o budżecie do 9000zł, ewentualnie Optoma UHD, ale nie wiem czy ma pełne 18Gbps - musisz poczytać. Osobiście dla mnie w ogóle granie w gry na projektorze to raczej kiepski pomysł bo obraz jest zbyt ciemny, matowy, za mało skontrastowany, ale nie jestem graczem to niech wypowiedzą się gracze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 26 Października 2018 (edytowane) @VAMET w podanym budżecie 7300 dobrze sobie radzi ze wspomnianym apple TV 4K. Teraz moze sie uda wyrwać w dobrej cenie - Netflix masz wtedy w 4K + HDR 10bit i jeszcze powinno troche zostać $. POza tym Netflix obsluguje Atmosa. Kwestia gier. W grach masz albo HDR, albo 4K, ale HDR daje duzo wiecej, a mozliwosci wysotrzania / upscalingu projektora powoduja ze az tak duzych roznic nie bedzie niz ten sam obraz bez HDR. Wrzucalem kiedys tu w temacie foty z Wiedzmina jak to wyglada na ps4 pro i jest naprawde dobrze (mowa o 9300) Mozesz tez sie pokusić o uzywanego 9300 ktory ma lepszy kontrast / poziomy czerni w tej cenie, ale to samo ograniczenie HDMI. Albo przeczekać i wezmiesz jakas uzywke z podanych modeli Sony HW45 / 65, ale wg mnie roznice przy UHD bedziesz mial duze. FHD tez korzysta z upscalingu wiec tez bedzie to lepiej wygladać. HDR w 9300 dziala spokojnie u mnie na lampie medium. Mozna ustawić na high, ale mocy swietlnej wystarcza. FHD i gry natomiast na ECO (dodam ze korzystam z niego w pokoju dedykowanym z max jasnoscia przy max zoomie na 113"). Nie wiem jak to wyglada u Ciebie w setupie, ale jesli do salonu to rozwazalbym serie 7x00, jak do dedykowanego to mozna sie pokusic o lepsze parametry. Kwestie instalacji musisz rozkminić, zeby nie bylo tez za jasno. W 9300 mozesz przyciemnic zawsz eobraz manualnym ustawieniem iris, w 7300 chyba tez to jest, jakby co. Wspominales ze masz 85 cali to przy takim ekranie i mocy swietnej w ustaweniu lampy high HDR na tym projektorze bedzie wypalać gałki oczne - wiec tryb medium 3d chyba lampe mam ustawiona na medium. Trybu high nie uzywam, bo nie ma takiej potrzeby, jasnosci nie brakuje. RS440 zalatwia temat komatybilnosci w grach. Jesli mozesz przekroczyć budżet (ok ~+5k). Jesli dobrz epamietam kosztuje 14 nowy, uzywany dostaniesz taniej to jest to b dobry wybór. Edytowane 26 Października 2018 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Witam uprzejmie 85" (a raczej mój błąd w pomiarach, bo 89") bez zmiany pokoju - przemeblowania, ale po zmianach bez problemu max. 108" z 2.92m, przynajmniej przy obecnym projektorze. Powiem tak, według testów na tym forum mój w trybie normalnym przy max przybliżeniu daje 1200 lumenów i jest to dla mnie do zaakceptowania. Jakie wartości osiągnę przy TW7300 i TW9300 przy takiej przekątnej? Odległość widza od ekranu, to jakieś 2.6m. Minimalny ekran, jaki mogę uzyskać w moim pokoju, to dokładnie 89", a max 108". Pewnie podobne rozmiary uzyskam z tym projektorami UHD? Na tym Medium i Eco, ile lumenów i dB przy takich parametrach? Nie będzie za jasno, za ciemno? Z poważaniem Edytowane 26 Października 2018 przez VAMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 26 Października 2018 (edytowane) @VAMET jest jeszcze jedna kwestia: jesli chcesz pojsc w kierunku 7300 / 9300 i bedziesz korzystal z xboxa 1s/X. To co pisalem wyzej odnosi sie do ps4 pro tam na pewno HDR działa w FHD w szerszej palecie w grach. Natomiast nie wiem, czy w xboxie to zostalo rozwiazane. Chipset z tego co pamietam w xboxie z defaultu daje 18gb przycianajac do 8 bit w pasmie do 10,2GB prjektora....Trzeba by poszperac. Ktoś z uzytkowników korzysta z xboxa na Epsonie ? ja mam prawdzie xbox one S sparowanego z oledem, kiedys na moment go podlaczalem pod prjektor, ale juz nie pamietam czy HDR dziala. W wolnej chwili moge sprobować go podpiąć pod proja. Pamietam natomiast ze w watku posiadaczy na AVS narzekali na to, nie wiem czy cos sie zmieniło, jak nie tu moze byc problem bo wtedy nie ma szerokiej palety i to psuje dużo. Edytowane 26 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Października 2018 Witam uprzejmie wszystkich i bardzo uprzejmie ponawiam pytanie - czy na ATV 4K jest funkcja do usług sieciowych konwersji SDR na HDR czyli innymi słowy mówiąc macie w Netflixie normalne filmy HD w HDR ? Z poważaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 26 Października 2018 Nie słyszałem o czymś takim żeby HDR był w HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Października 2018 W takim razie wkleję jakieś fotki bo może okaże się, że mój Panasonic ma coś czego nie ma wasz ATV... W TV to jest tak, że jest pełne 4k upscalowane z HD i w każdym filmie jest HDR łącznie z tymi HD, oczywiście też z UHD. Na projektorze z powodów o których pisałem wcześniej przepuszcza tylko HD, ale też w HDR.... Jeszcze sprawdzę bezpośrednio na TV bez Panasonica jak to wygląda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 26 Października 2018 Witam uprzejmie Netflixie dostępne filmy UHD HDR 2160p streamuje z jakim klatkarzem? Czy jest jakiś odpowiednik (nie musi być Epsona) EH-TW7300, który posiada HDMI z przepustowością 18Gbps, oczywiście w podobnej cenie, jak na dzisiaj 7299 zł? Z poważaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Października 2018 W takim razie wkleję jakieś fotki bo może okaże się, że mój Panasonic ma coś czego nie ma wasz ATV... W TV to jest tak, że jest pełne 4k upscalowane z HD i w każdym filmie jest HDR łącznie z tymi HD, oczywiście też z UHD. Na projektorze z powodów o których pisałem wcześniej przepuszcza tylko HD, ale też w HDR.... Jeszcze sprawdzę bezpośrednio na TV bez Panasonica jak to wygląda...A po co mamy coś przerabiać z czegoś, jak wszystko działa w oryginalne tak jak powinno... Witam uprzejmie Netflixie dostępne filmy UHD HDR 2160p streamuje z jakim klatkarzem? Czy jest jakiś odpowiednik (nie musi być Epsona) EH-TW7300, który posiada HDMI z przepustowością 18Gbps, oczywiście w podobnej cenie, jak na dzisiaj 7299 zł? Z poważaniemJak na razie jest tylko jeden film na rynku, który ma 4k 60Hz, wszystkie filmy są w 24Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Października 2018 (edytowane) 15 minut temu, raf7705 napisał: A po co mamy coś przerabiać z czegoś, jak wszystko działa w oryginalne tak jak powinno... No raf na tej zasadzie to negujesz całą ideę upscalingu... Jak coś było w 720p to mamy oglądać w 720p zamiast w upscalowanym 4K ? Po coś Panasonic wrzucił specjalnie opcję do usług sieciowych "konwersja SDR do HDR", zresztą włączona jest domyślnie... Jeśli to nie kwestia samego Netflixa i nie ma tego w innych urządzeniach to warto się przyjrzeć tej funkcji bo to nie jest drobna różnica w odbiorze, ale ten sam obraz SDR wygląda zupełnie inaczej jako HDR i nie chodzi o cyferki tylko to naprawdę widać... Popatrzę jak to działa zarówno na TV jak i na projektorze i dam znać... W każdym razie już 2 filmy SDR obejrzane jako HDR i mnie się podobało... Edytowane 26 Października 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Października 2018 Ja tam wolę oglądać tak jak netfix wysyła niż robić jakieś cuda wianki.Pierwszy raz słyszę o takiej funkcji i żeby ktoś się tym tak zachwycał.W ATV można ustawić na sztywno HDR i będzie wszystko wysyłał w HDR ale nikt tak nie robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 26 Października 2018 @hubio ogladanie filmu nagranego w sdr z włączonym HDR jest bez sensu. Masz wtedy przekolorowany obraz. Sens upscalingu jest jak masz coś np. w 720p a podbijasz do 4k ale Nie SDR do HDR.W appleTV ustawiasz format 4k i SDR oraz dopasowanie zakresu tonalnego i szybkosci klatek i masz wszystko tak jak powinno być. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 26 Października 2018 Witam uprzejmie 5 godzin temu, szewi napisał: HDR w 9300 dziala spokojnie u mnie na lampie medium. Mozna ustawić na high, ale mocy swietlnej wystarcza. FHD i gry natomiast na ECO (dodam ze korzystam z niego w pokoju dedykowanym z max jasnoscia przy max zoomie na 113"). Mógłbym Cię prosić o dokładne podanie, jaką masz odległość między ekranem a obiektywem projektora? Na max przybliżeniu masz 113", a na najdalszym? Nie kumam, jak odczytać ten kalkulator Epsona? Jak podaję mu odległość projektora od obiektywu o wartości 2.74m, to pokazuje 92", ale to jest wartość przy zoomie najbardziej oddalonym? Czyli przy tej odległości mogę mieć 92"*2,1 (czyli zoom TW7300), co daje 193,2"? Dobrze to rozumuję? Z poważaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Października 2018 92" to max z tej odległości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Witam uprzejmie @raf7705 no właśnie nie jestem do końca przekonany, moim zdaniem to jednak najmniejszy możliwy ekran, jaki mogę uzyskać w tej odległości 2.74m, czyli 92". Patrzyłem analogicznie na mój EH-TW5300 i przy mojej odległości pokazuje 89", a to najmniejszy jaki mogę u mnie uzyskać, a zoom jest 1.2, co daje 106,8" i tyle mam po przybliżeniu mojego projektora w tej samej odległości. Czyli tutaj jest 92" przy 2.74m i zoom jeszcze 2.1, co daje 193,2". Z poważaniem Edytowane 26 Października 2018 przez VAMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Października 2018 To się będziesz musiał przekonać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Witam uprzejmie ...to jakbyś mógł zrobić to samo dla Epson EH-TW5300 i dać odległość 2.92m i wkleić tą wartość, jak wyżej? Byłbym wdzięczny, bo czegoś tutaj nie rozumiem. EDIT @raf7705 OK już nie wklejaj, znalazłem błąd... Masz rację, to będzie 92". Z poważaniem Edytowane 26 Października 2018 przez VAMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach